Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Vízkereszt, Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe 01.06
  2021-01-05 20:56:43, kedd
 
  A katolikus egyház január 6-án ünnepli vízkeresztet, Jézus Krisztus megjelenésének ünnepét. A kereszténységben a 4. század elején vált vízkereszt napja liturgikus ünneppé, 312 és 325 között kezdett elterjedni először keleten, majd nyugaton. Három eseményre emlékeztet az ünnep: a napkeleti bölcsek imádására, Jézus megkeresztelkedésére a Jordánban és Jézus első csodájára a kánai menyegzőn.
...... ........


Vízkereszt hagyományos elnevezése, az epifánia a görög epiphaneia, megjelenés szóból származik, a Szentírásra utal vissza. Az Ószövetségben Isten különféle módokon nyilvánítja ki önmagát az embereknek, ahogy megjelenik Mózesnek az égő csipkebokorban vagy a tűzoszlop képében, vagy ahogy prófétái által szól hozzánk. Az ószövetségi ígéretek Jézus Krisztusban teljesednek be, amikor Isten emberré lesz. A latin kifejezés is erre utal: Epiphania Domini, magyarul: az Úr megjelenése vagy Urunk megjelenése. Vízkereszt ünnepe emlékeztet minket arra, hogy Jézus Krisztusban Isten megjelent közöttünk és elhozta nekünk az üdvösséget. A keleti egyházakban ezért sokáig egyet jelentett a születés és az epifánia ünnepe.
Vízkeresztkor ünnepeljük a napkeleti bölcsek, vagy népiesen a háromkirályok érkezését. Az evangélium bölcseknek nevezi őket, de nevüket nem említi. A hagyomány szerint hárman voltak, a 8. században élt Beda Venerabilis a nevüket is említi: Caspar, Melchior, Balthasar - azaz Gáspár, Menyhért, Boldizsár.
Az ünnep először is arra emlékeztet, hogy a pogányokhoz is eljutott a Megváltó születésének örömhíre. Máté evangéliumában olvassuk: ,,íme, bölcsek érkeztek napkeletről Jeruzsálembe" (Mt 2,1), akik a betlehemi csillag által vezéreltetve jöttek keletről Júdeába, hogy az újszülött kis Jézusnak kifejezzék hódolatukat: aranyat ajándékoztak a Királynak, tömjént az igaz Istennek és mirhát a szenvedő Emberfiának, a Messiásnak. Az ajándékok előrevetítik Jézus titulusait, amelyekkel az evangéliumban találkozunk. A királynak kijáró tisztelet jeléül aranyat hoznak neki, hiszen Jézus királyi sarj, Dávid király leszármazottja (Mt 1,1). Második eljövetelekor királyi dicsőségében fog megjelenni, ő a Királyok Királya és Urak Ura (Jel 19,16). A második ajándék, a tömjén leginkább a főpapnak kijáró papi ajándéknak számított. A Zsidókhoz írt levél nevezi Jézust főpapnak (Zsid 4,14). A harmadik ajándék, a mirha, amely több alkalommal is megjelenik a Bibliában, akár illatszerként (pl. Eszt 2,12), akár orvosságként (pl. Ter 37,25-27), a fájdalom enyhítésére is szolgált. Jézusnak a kereszten ezt akarnak adni: ,,Mirhával kevert bort adtak neki inni, de nem fogadta el" (Mk 15,23). Jézus halála után a bebalzsamozásához is ezt az anyagot használták (Jn 19,39). Jézus tehát király, főpap és a szenvedő Emberfia, a Messiás is.
A vízkereszt második evangéliumi története (Mt 3,13-17) szerint Jézus elment a Jordán folyóhoz, ahol Keresztelő Szent János megkeresztelte őt. Ekkor a mennyei Atya szózata kinyilatkoztatta a Fiút: ,,És íme, egy hang hangzott az égből: »Ez az én szeretett fiam, akiben kedvem telik«" (Mt 3,17), és a Szentlélek galamb képében alászállt Krisztusra. Ebben a jelenetben a teljes Szentháromság kinyilatkoztatta önmagát az emberiség előtt.
Az Egyház nemcsak Jézus Krisztus megkeresztelkedéséről emlékezik meg január 6-án, hanem annak hatásairól is, amelyek között a víz megszentelése is fontos helyet kap. Vízkeresztkor hagyományosan vizet szentel a szentmise elején szertartást végző püspök vagy pap. Innen származik az ünnep közismert elnevezése. Ezt a szent hagyományt őrzi a bizánci egyház is, mégpedig kettős formában. Vízszentelés ugyanis nem csupán az általában január 5-én, nagy alkonyati zsolozsmával egybekötve végzett Szent Bazil Liturgiája végéhez kapcsolódik, hanem a január 6-ai Szent Liturgiához is. Az elő esti vízszentelés a görög katolikus egyházban a templomokban történik, január 6-án néhány pap és a püspök a folyókhoz is kimegy, hogy megszenteljék azok vizét, ezáltal még inkább bekapcsolódva a Jézus Krisztus megkeresztelkedésekor megvalósuló eseménybe. ,,Ma a vizek természete megszenteltetik, és a Jordán kettészakad, s hullámainak folyását visszatartóztatja, látván a vizében keresztelkedő Üdvözítőt" - hangzik a vízszentelési sztihira.
Az ünnep harmadik evangéliumi jelenete: Jézus a kánai menyegzőn, édesanyja kérésére, az elfogyott bor pótlására első csodatételeként a vizet borrá változtatta (Jn 2,1-12). Jézus ezzel a cselekedettel kinyilvánította isteni erejét: ,,Kinyilatkoztatta dicsőségét, s tanítványai hittek benne" (Jn 2,11). Ebben a csodában Isten megmutatja dicsőségét, hogy az embereknek segíteni akar, meg akarja menteni és végül meg akarja váltani őket.
A magyarság körében a vízkereszt ünnepéhez kötődően különböző népszokások alakultak ki a századok során, és hagyományosan ekkor kezdődik a húshagyó keddig (a nagyböjt kezdetét jelentő hamvazószerdát megelőző napig) tartó farsang is.
Vízkeresztkor kezdődik meg a házszentelések időszaka, amely a 15. században kialakult szokás. A házszentelés szertartása során a pap az újonnan megáldott szenteltvízzel meghinti a lakásokat, házakat; valamint megáldja a benne lakókat, dolgozókat. Szokás szerint a házszentelés után az ajtóra fölírják az évszámot és a népi értelmezés szerint a háromkirályok nevének (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) kezdőbetűit: 20 + G + M + B + 21. Az eredeti értelmezés szerint a három betű a latin áldásformula kezdőbetűi: Christus Mansionem Benedicat (,,Krisztus áldja meg e házat").
Vízkereszt ünnepe megmutatja nekünk, hogy Isten minden emberhez elküldte Fiát, hogy a megváltó Jézus születésével elhozza számunkra az üdvösséget, az örök élet reményét. Adja meg nekünk, hogy lássuk kezdeményezését, a jeleket, amelyek által vezetni akar minket.
Az ünnepen és azon túl is fordítsuk szívünket a megjelenő Isten felé, hogy megláthassuk életünkben kegyelmi ajándékait!


Magyar Kurír 2021.01.06

 
 
0 komment , kategória:  Száz kérdés Jézus Krisztusról   
Címkék: kinyilatkoztatta, kereszténységben, kinyilvánította, csodatételeként, megszenteltetik, kezdeményezését, megkeresztelte, evangéliumában, megjelenésének, csipkebokorban, leszármazottja, hamvazószerdát, házszentelések, szenteltvízzel, megszenteljék, eljövetelekor, keresztelkedő, háromkirályok, ószövetségben, illatszerként, szentháromság, hagyományosan, vízkeresztkor, megszentelése, cselekedettel, bekapcsolódva, vízszentelési, evangéliumban, orvosságként, zsolozsmával, vízszentelés, születésével, templomokban, házszentelés, megláthassuk, vízkeresztet, katolikus egyház, napkeleti bölcsek, kánai menyegzőn, görög epiphaneia, tűzoszlop képében, ószövetségi ígéretek, latin kifejezés, keleti egyházakban, epifánia ünnepe, háromkirályok érkezését, evangélium bölcseknek, hagyomány szerint, ünnep először, betlehemi csillag, igaz Istennek, szenvedő Emberfiának, Jézus Krisztus, Ószövetségben Isten, Jézus Krisztusban, Epiphania Domini, Jézus Krisztusban Isten, Beda Venerabilis, Királyok Királya, Urak Ura, Keresztelő Szent János, Szent Bazil Liturgiája, Szent Liturgiához, Christus Mansionem Benedicat, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Különleges  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Szép álmokat!  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Esterházy Péter: Harmonia c...  39 ígéret  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Alvó kislány  Paul David Tripp Április 14  Jó nap volt  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Egyszerű  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Esterházy Péter: Harmonia c...  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vannak emberek  Szép estét  Somlyó Zoltán - Orgonával  Esterházy Péterre emlékezünk  A sorsod  A felvilágosodás...  Esterházy Péterre emlékezünk  Jó éjszakát  A gyulladáscsökkentő és csonte...  A felvilágosodás...  Szép estét  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Zilahy Lajos mondta  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  jó reggelt  Vannak emberek  Bornyi Veronika haiku verse  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Hamvas Béla  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Szívek  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Somlyó Zoltán - Orgonával  Vidámság  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Ott van  Annyira tisztelem a szabadságo...  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Robert Merle tollából  Vannak emberek  Jázmin  Robert Merle tollából  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Különleges  Esterházy Péterre emlékezünk  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Vidámság  Dóró Sándor: Embernek maradni  Megígért békesség  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
katolikus egyház, napkeleti bölcsek, kánai menyegzőn, görög epiphaneia, tűzoszlop képében, ószövetségi ígéretek, latin kifejezés, keleti egyházakban, epifánia ünnepe, háromkirályok érkezését, evangélium bölcseknek, hagyomány szerint, ünnep először, betlehemi csillag, igaz Istennek, szenvedő Emberfiának, ajándékok előrevetítik, evangéliumban találkozunk, királynak kijáró, második ajándék, tömjén leginkább, főpapnak kijáró, harmadik ajándék, fájdalom enyhítésére, anyagot használták, szenvedő Emberfia, vízkereszt második, mennyei Atya, hang hangzott, teljes Szentháromság, emberiség előtt, szentmise elején, ünnep közismert, szent hagyományt, bizánci egyház, általában január, január 6-ai, görög katolikus, templomokban történik, vizek természete, vizében keresztelkedő, vízszentelési sztihira, ünnep harmadik, vizet borrá, cselekedettel kinyilvánította, csodában Isten, embereknek segíteni, magyarság körében, vízkereszt ünnepéhez, századok során, húshagyó keddig, nagyböjt kezdetét, házszentelések időszaka, házszentelés szertartása, újonnan megáldott, benne lakókat, házszentelés után, ajtóra fölírják, népi értelmezés, háromkirályok nevének, eredeti értelmezés, három betű, latin áldásformula, megváltó Jézus, örök élet, megjelenő Isten, kinyilatkoztatta, kereszténységben, kinyilvánította, csodatételeként, megszenteltetik, kezdeményezését, megkeresztelte, evangéliumában, megjelenésének, csipkebokorban, leszármazottja, hamvazószerdát, házszentelések, szenteltvízzel, megszenteljék, eljövetelekor, keresztelkedő, háromkirályok, ószövetségben, illatszerként, szentháromság, hagyományosan, vízkeresztkor, megszentelése, cselekedettel, bekapcsolódva, vízszentelési, evangéliumban, orvosságként, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1685
  • e Hét: 3455
  • e Hónap: 16131
  • e Év: 249878
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.