Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Gondolatok Urunk megkeresztelkedésének ünnepén
  2021-01-10 21:07:39, vasárnap
 
  Jézus megkeresztelkedése hitünk szent titka, egyben biztos történeti tény. De itt nemcsak Jézus megkereszteléséről van szó, hanem a miénkről is. A jánosi keresztség más értelmet nyert. Jézus teljesen új üdvrendet hozott. A mi keresztelkedésünk már nemcsak rituálé, nemcsak anyakönyvi bejegyzéshez szükséges jelképes gesztus, hanem isteni életet adó, bűn eltörlő cselekedet. Szentség. Megváltottakká válunk. - Sebestyén Péter atya az evangéliumról.

1. Nézzétek a szolgám..., kiárasztom rá lelkemet... (Iz 42,1-4.6-7)
Az Úr Szolgájának énekéből már az ószövetségben is a Megváltó alakja körvonalazódik. A próféta felsorolja az eljövendő tulajdonságait, hogy amikor eljön, mindenki felismerje: nem hangoskodik az utcákon, a pislákoló mécsbelet nem oltja ki, betölti őt a Szentlélek, ő az, akit Isten kiválaszt. Jézusban nemcsak stimmelnek ezek a látomások, hanem kezdettől fogva magára érti és veszi ezeket.

2. Valóban... Isten nem személyválogató... (ApCsel 10,34-38)
Péter apostol Kornéliusz házában érti meg, hogy az igehirdetés a pogányoknak is szól, és hogy Isten kiterjesztette megváltását minden emberre. Minden nép fia helyet talál az ő országában.

3. Amint feljött a vízből, látta, hogy megnyílik az ég, és a Lélek galamb alakjában leszáll rá... (Mk 1,6b-11)
,,Az ifjú názáreti ács nem vett fel újabb rendelést - írja Hajnal Róbert egyik elmélkedésében. A szerszámokat összecsomagolta, a műhelyt bezárta, ajtajára kifüggesztette az »Elutazás miatt zárva« táblát. Magára vette köpenyét, kezébe fogta vándorbotját és elköszönt édesanyjától, aki egy szóval sem tartotta vissza fiát..." Eljött a Jordán partjára, beállt a sorba a bűnösök közé, és alámerült a jánosi keresztség vizében.

A többi evangélista is említést tesz Jézus megkeresztelkedéséről, de csak Szent Márk írja le konkrétan, kifejezetten, hogy Jézus alámerült. Istenfiúi színrelépésekor nem rendezett különleges látványosságot, nem csapott afféle ,,kozmikus show"-t, hanem alámerítette magát a sodró folyóba annak jeléül, hogy meg akarja járni poklainkat, kezünkre/be adja, kiszolgáltatja magát nekünk, hogy belemerítsük bűnben fuldokló életünkbe. Istentelenségünk elhagyatottságát veszi magára, engedelmesen egészen a kereszthalálig.
Nem a mai értelemben vett keresztelés volt ez, hanem afféle beavató szertartás, amely az esszénusok kultikus fürdőjének új értelmet adott. Beteljesítette és túl is haladta János vonalát. Az evangélista ezért jelzi - habár a környezet erről nem szerzett tudomást -, hogy itt teofániáról, Isten-jelenésről van szó. Ezért is vált szét Urunk megkeresztelkedése vízkereszttől. A Lélek, mint egy galamb, az Atya szózata, mint az eget megnyitó hang szentesíti jelenlétével ezt az isteni ,,ősbemutatót".
Jézus megkeresztelkedése hitünk szent titka, egyben biztos történeti tény. De itt nemcsak Jézus megkereszteléséről van szó, hanem a miénkről is. A jánosi keresztség más értelmet nyert. Jézus teljesen új üdvrendet hozott. A mi keresztelkedésünk már nemcsak rituálé, nemcsak anyakönyvi bejegyzéshez szükséges jelképes gesztus, hanem isteni életet adó, bűn eltörlő cselekedet. Szentség. Megváltottakká válunk.
Jézusnak ugyan bűne nincs, de azért jött, hogy elvegye a világ bűneit, az enyémet, a tiédet - mindazokét, akik hajlandók vagyunk kiszolgáltatni neki életünket. Akik készek arra, hogy lelkük kemény páncélját előtte feltörjék, hagyják, hogy nyíljék meg az ég, és maga az Atyaisten hagyja jóvá életüket: te vagy az én szeretett fiam, akiben kedvem telik! Milyen érdekes epizód, hogy ez a mennyei hang nem nyilvános, különleges csodái idején hangzik el - kenyérszaporítás, vihar lecsendesítése, gyógyítások stb. -, hanem most, üdvösségünk hajnalán, amikor emberi természetének leginkább szüksége van arra, hogy az Atya megerősítse, s a Szentlélek felkenje megváltói küldetésére.
Krisztus megkeresztelkedésének ünnepe lezárja a karácsonyi ünnepkört. Mintegy záróakkordként ez már nem édeskés, gyermeki fantáziával kiszínezett történet, hanem fajsúlyos, üdvtörténeti esemény, amely döntésre késztet: megtaláltam-e, megvallottam-e Jézusban a várva várt Megváltót? Beállok-e a bűnösök sorába, hogy beköszöntsön életembe az istengyermekség új korszaka? Sorban állok-e, bizalommal várakozva a természetfeletti javakért, vagy már csak a koncertjegyekre, vagy bankautomatánál vagyok képes várakozni? Keresztelésemkor vagy gyermekeim, unokáim keresztelésekor Isten szeretetét akarja most is kinyilvánítani. Lélek-áradás történik. Megfürödtem-e már ebben a végtelen isteni szeretetben? Büszke lehet-e rám Isten? Kedve telik-e bennem? Ha van egyáltalán elvárás, amelynek meg kell, amelynek érdemes megfelelni, hát az övé az.


Forrás: katolikus ma oldal
 
 
0 komment , kategória:  Száz kérdés Jézus Krisztusról   
Címkék: elhagyatottságát, természetfeletti, kenyérszaporítás, istentelenségünk, keresztelésemkor, bankautomatánál, istengyermekség, koncertjegyekre, személyválogató, színrelépésekor, összecsomagolta, keresztelésekor, körvonalazódik, kifüggesztette, megváltottakká, elmélkedésében, lecsendesítése, kiszolgáltatni, kereszthalálig, beteljesítette, kiterjesztette, kiszolgáltatja, záróakkordként, látványosságot, tulajdonságait, kinyilvánítani, vízkereszttől, természetének, ószövetségben, evangéliumról, kifejezetten, belemerítsük, beköszöntsön, alámerítette, bejegyzéshez, megvallottam, jánosi keresztség, próféta felsorolja, eljövendő tulajdonságait, pislákoló mécsbelet, ifjú názáreti, szerszámokat összecsomagolta, műhelyt bezárta, bűnösök közé, többi evangélista, sodró folyóba, esszénusok kultikus, evangélista ezért, környezet erről, eget megnyitó, isteni „, világ bűneit, Gondolatok Urunk, Sebestyén Péter, Hajnal Róbert, Szent Márk,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Alvó kislány  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Az ember emlékekből áll  Alvó cicák  James Allen  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Alvó kislány  Nagy és kis csodák  Egy gondolat  Szívek  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Robert Merle tollából  Martin Buber, A haszidim meséi  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam Krisztina b...  képre írva  Különleges  Facebookon kaptam  Ott van  Facebookon kaptam  Szép estét  "Ez egy csoda"  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  40 felett  Horváth Szilvia tollából  Hamvas Béla  Kertem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vannak emberek  Egy tavasz  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Jó nap volt  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Zilahy Lajos gondolata  Jánosházy György: Fogd a kezem  Jó éjszakát  Tavaszi este  Esterházy Péterre emlékezünk  Martin Buber, A haszidim meséi  Szívek  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Azért kaptad  különleges  Facebookon kaptam  Otthon  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Jó nap volt  IGEN így  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Bársony székben  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Az ember  Jázmin  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Különleges  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Esterházy Péterre emlékezünk  Baranyi Ferenc - N i n c s  Anyák napjára  képre írva  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  A pitypang legendája  Jázmin  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  IGEN így  József Attila - Kopogtatás nél...  Alvó cica  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  IGEN így  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Egy gondolat  Pitypang szökőkút  Paul David Tripp Április 14  "Ez egy csoda"  Esterházy Péter: Harmonia c... 
Bejegyzés Címkék
jánosi keresztség, próféta felsorolja, eljövendő tulajdonságait, pislákoló mécsbelet, ifjú názáreti, szerszámokat összecsomagolta, műhelyt bezárta, bűnösök közé, többi evangélista, sodró folyóba, esszénusok kultikus, evangélista ezért, környezet erről, eget megnyitó, isteni &#8222, világ bűneit, tiédet &#8211, mennyei hang, karácsonyi ünnepkört, várva várt, bűnösök sorába, természetfeletti javakért, végtelen isteni, elhagyatottságát, természetfeletti, kenyérszaporítás, istentelenségünk, keresztelésemkor, bankautomatánál, istengyermekség, koncertjegyekre, személyválogató, színrelépésekor, összecsomagolta, keresztelésekor, körvonalazódik, kifüggesztette, megváltottakká, elmélkedésében, lecsendesítése, kiszolgáltatni, kereszthalálig, beteljesítette, kiterjesztette, kiszolgáltatja, záróakkordként, látványosságot, tulajdonságait, kinyilvánítani, vízkereszttől, természetének, ószövetségben, evangéliumról, kifejezetten, belemerítsük, beköszöntsön, alámerítette, bejegyzéshez, megvallottam, jelenlétével, engedelmesen, üdvtörténeti, szerszámokat, vándorbotját, édesanyjától, üdvösségünk, gyógyítások, teofániáról, megtaláltam, hangoskodik, ősbemutatót, evangélista, keresztelés, szolgájának, igehirdetés, fantáziával, pogányoknak, kiszínezett, szeretetben, megváltását, megerősítse, küldetésére, megfürödtem, szentesíti, stimmelnek, szentlélek, anyakönyvi, megfelelni, jelenésről, keresztség, szeretetét, szertartás, különleges, poklainkat, értelemben, esszénusok, kornéliusz, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4168
  • e Hét: 15230
  • e Hónap: 27906
  • e Év: 261653
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.