Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Benedekffy Katalin:
  2021-01-27 16:15:39, szerda
 
  Székelyföld hitet, erőt és gyökeret adott, Magyarország pedig szárnyakat ad.
Tizenkilenc évesen egy hátizsákkal a hátán, kezében egy kék virággal állt a józsefvárosi piac előtt Benedekffy Katalin. Egy seftes busszal érkezett Temesvárról, mert elhatározta, Magyarországon szeretne tanulni. Rengeteget tanult, küzdött, mert - ahogy mondja - hajtotta valami. Mesterei - Tokody Ilona, Laki Krisztina és a világhírű mezzoszoprán, Hamari Júlia - segítették a pályáján. Azóta nemcsak Magyarországon lett híres énekművész, hanem fellépett Amerikában, Svájcban, Ausztriában, Izraelben, Németországban és Spanyolországban is. A járvány miatt elmaradt egy moszkvai koncertje és egy ausztráliai kilencállomásos turnéja. Most az Operettszínházban próbál - a tervek szerint márciusban mutatják be a Nine című darabot. De amint megnyílhatnak a színházak, a Soproni Petőfi Színházban a Stabat Matert énekli. Egészen különleges ez az előadás, mert szimfonikus zenekar kíséri, a színpadon pedig egy csodálatos, szakrális balettelőadást láthat a közönség. Benedekffy Katalin azt mondja: rendszeresen hazalátogat Nagygalambfalvára, ahol született. Otthon feltöltődik, beszélget az emberekkel, meghallgatja őket, hogyan látják a világot az ottaniak, aztán felmegy a Madarasi Hargitára és énekel. Úgy érzi: ott, a hegyen közelebb van Istenhez. Interjú Benedekffy Katalinnal.
Azt nyilatkozta egy helyütt, hogy ha hazamegy, akkor minden alkalommal felmegy a Madarasi Hargitára - ahogyan most karácsonykor is megette. Miért fontos ez önnek?
Évekkel ezelőtt élet-halál között feküdtem a zalaegerszegi kórházban. Az orvosok félig már lemondtak rólam. Egy éjszaka, amikor nem tudtam, hogy megélem-e a másnapot, megfogadtam, hogy ha az Isten megsegít, és életben maradok, minden évben felmegyek a Fogarasi-havasokra, a Madarasi Hargitára és Csíksomlyóra is ellátogatok. Meggyógyultam, és azóta soha nem hagyom ki ezeket az utazásokat.
Ha felmegyek a hegyekbe, mindig megnyugszom és feltöltődöm. Azt érzem, hogy közelebb vagyok az égiekhez, és kicsit beszélgethetek Istennel.
Most is megtettem, karácsony után. Gyönyörű volt. Nagygalambfalván - ahol a szüleim élnek - eső esett, fent a hegyekben viszont hó hullott. Lenyűgöző volt. Kihajoltam az autó ablakán, és önfeledten énekelni kezdtem. Persze, kicsit meg is hűlt a torkom, de gyorsan meg kell gyógyulni, mert már elkezdődtek a próbák az Operettben.

Milyen darabbal készülnek?
A Nine című darabot próbáljuk. Federico Fellini Oscar-díjas 8 és ½ című remekműve alapján írta Arthur Kopit és Maury Yeston a musicalt, amelyet az Operettszínház műsorra tűzött. A mi bemutatónk különlegessége az, hogy lesz benne néhány rész, amely csak a filmben volt, az eredeti darabban nem - vagyis, most a színpadi előadás ősbemutatójára készülünk, amelyet várhatóan március végén mutatunk be. Természetesen, a járványhelyzet miatt még nem lehet pontosan tudni, hogy valóban be tudjuk-e mutatni a musicalt, de a próbák már zajlanak. Sajnos sok előadásom félbe maradt tavasz óta a járvány miatt.
Például a Stabat Mater a Soproni Petőfi Színházban. Ha jól tudom, a bemutatót még meg tudták tartani, de a járvány miatt többször már nem játszhatták az előadást, amely valóban egy sajátos helyzetben született, amikor tényleg szükség van az egyetemes értékekre. Önnek mit adott ez a különleges előadás?
A Stabat Mater az egyik legszebb Mária-himnusz. Amikor klasszikus éneket tanultam, már akkor énekeltem a Stabat Materből több részt. Nagyon szeretek ugyanis oratóriumokat énekelni - Bachtól, Handeltől és sok más szerzőtől énekeltem vallásos műveket. Egészen másfajta hangképzést igényel - s talán másfajta embert is. Míg az operában az ember a játékával is segíti az előadást, az oratóriumoknál csupaszon áll a színpadon, és csak a hangjával varázsol. Ez is éppen olyan, mint amikor felmegyek a Fogarasi-havasokra, ott állok kétezer méter magasan, és énekelni kezdek.
A SOPRONI ELŐADÁS PEDIG EGÉSZEN KÜLÖNLEGES. SZIMFONIKUS ZENEKAR KÍSÉR ÉS A SZÍNPADON CSODÁLATOS, SZAKRÁLIS BALETT ELŐADÁST LÁTHAT A KÖZÖNSÉG. TELJESEN MÁS VILÁGBA KERÜL A NÉZŐ.
A bemutatón érzetem is, hogy az emberek végig jönnek velünk, az egész előadáson át. Lélegzetelállító atmoszféra jött létre. Azt hiszem, teljesen újszerűt alkottunk. Soha nem volt még ilyen előadásom.

Nagygalambfalván született. Mikor figyeltek fel a szülei a különleges tehetségére?
Úgy mondják a szüleim, hogy előbb énekeltem, mint beszéltem. De valóban így volt. Az én családom egy igazi nótafa, mindenki énekel - főként népdalokat -, mindenkinek jó hangja van, de elsősorban édesanyám istenáldotta tehetség. Emlékszem, egészen pici lány voltam, édesanyám fürdetett, és közben a Kőműves Kelement énekelte nekem, amit azóta is tudok. Nagybátyám, Kányádi Sándor - Kossuth-díjas erdélyi magyar költő - pedig verseket mondott nekem. Lényegében az egész gyerekkorom a versek, zenék, nóták, népdalok világában telt. Édesanyám a helyi művelődési ház igazgatója volt, és már háromévesen népdalokat énekeltem a színpadon különböző fesztiválokon. Én voltam a fő attrakció - hiszen ki sem látszódtam még a földből, olyan kicsi voltam. Ez volt a gyerekkorom. Nekem a színpad volt a játszótér. A világ legtermészetesebb dolga volt, hogy énekelek. Annyira a zenében éltem, hogy például a tanulásban is a zene segített. Nagyon nehezen tanultam meg románul. Édesanyám kitalálta, hogy dallamot költ egy-egy román versre. Így könnyen megtanultam. Amikor az iskolában felelni kellett, azt mondtam: én inkább elénekelném a verset.
Akkor ezek szerint gyerekkorától zenei pályára készült?
Ó, egyáltalán nem. Jó tanuló voltam mindig, Székelykeresztúron biológia-kémia szakos osztályba jártam. Kémiából országos versenyeket nyertem. Sokáig orvosnak készültem. De az énekes és a prózai vonalon is sikereket értem el már gyerekként: több ének- és versmondó versenyt megnyertem. Elgondolkodtam, hogy érdemes lenne inkább az énekléssel foglalkozni. Így indultam el ezen a pályán. Milyen érdekes az élet, amikor Budapestre kerültem a Pesti Magyar Színház akadémiájára, az öltöztetőm lánya bukásra állt kémiából, és én korrepetáltam. Végül a kislány négyessel zárta az évet kémiából.

Cikk folytatása Link

...... ........... .......


Részt veszek az otthoni közösségi életben. Támogatom a Kányádi Sándor tábort is például. Székelyföld hitet, erőt és gyökeret adott, Magyarország pedig szárnyakat, hogy megvalósítsam az álmaimat. Egy fa is úgy szép, ha a gyökerei jó talajban, rendben vannak. Székelyföldön a talaj nagyon jó. Abba meg lehet kapaszkodni. Mély értékeket hoz magával az ember. Hálás vagyok a szülőföldemnek, az ott élő embereknek, és amennyi erőt ad az Isten, ugyanúgy segítek én is nekik. Böjte Csaba egyfajta mentorom, nagyon sokat beszélgetek vele. Ha otthon vagyok, felkeressük egymást, ha ő jár Magyarországon, akkor is igyekszünk találkozni. Egy alkalommal bemutatott Budapesten egy ferences atyának. Azt mondta: ,,atya, bemutatok neked egy Istenáldotta tehetséget, székelyföld pacsirtáját. Egy hibája van: református az Istenadta". Persze, nevettünk, mert tudjuk: egy az Isten. Az a lényeg, hogy az ember higgyen Istenben, és helyén legyen a lelke, a szíve.
 
 
0 komment , kategória:  ma is élő híres Emberek  
Címkék: spanyolországban, nagygalambfalván, lélegzetelállító, kilencállomásos, magyarországon, operettszínház, elgondolkodtam, beszélgethetek, oratóriumoknál, különlegessége, balettelőadást, járványhelyzet, szülőföldemnek, németországban, ősbemutatójára, fesztiválokon, meggyógyultam, oratóriumokat, természetesen, megnyílhatnak, zalaegerszegi, székelyföldön, korrepetáltam, megvalósítsam, gyerekkorától, csíksomlyóra, józsefvárosi, istenáldotta, magyarország, akadémiájára, karácsonykor, rendszeresen, mezzoszoprán, meghallgatja, elhatározta, gyerekkorom, józsefvárosi piac, seftes busszal, világhírű mezzoszoprán, járvány miatt, moszkvai koncertje, ausztráliai kilencállomásos, tervek szerint, színpadon pedig, hegyen közelebb, zalaegerszegi kórházban, orvosok félig, szüleim élnek, hegyekben viszont, autó ablakán, filmben volt, eredeti darabban, Benedekffy Katalin, Tokody Ilona, Laki Krisztina, Hamari Júlia, Soproni Petőfi Színházban, Stabat Matert, Madarasi Hargitára, Interjú Benedekffy Katalinnal, Federico Fellini Oscar-díjas, Arthur Kopit, Maury Yeston, Stabat Mater, Stabat Materből, SOPRONI ELŐADÁS PEDIG EGÉSZEN KÜLÖNLEGES, SZIMFONIKUS ZENEKAR KÍSÉR ÉS SZÍNPADON CSODÁLATOS, SZAKRÁLIS BALETT ELŐADÁST LÁTHAT KÖZÖNSÉG, TELJESEN MÁS VILÁGBA KERÜL NÉZŐ, Kőműves Kelement, Kányádi Sándor, Pesti Magyar Színház, Böjte Csaba,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Esterházy Péterre emlékezünk  Alvó kislány  képre írva  Eduardo Sacheri gondolata  Anyák napjára  Egy gondolat  Sorsunk miatt...  Egy gondolat  Szép estét kedves látogatóimna...  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Jó éjszakát  Segíts neki dicsérni Téged  képre írva  Tanácsok egy pszichológustól  Vannak emberek  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Eduardo Sacheri gondolata  képre írva  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Borzasztó  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Szép estét kedves látogatóimna...  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Ismeretlen: Ikarusz monda  39 ígéret  Pitypang szökőkút  Jánosházy György: Fogd a kezem  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Szép estét  Ma van a magyar költészet napj...  IGEN így  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vannak emberek  Facebookon kaptam  Töröld le  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Kertem  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  képre írva  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Jó éjszakát  Alvó cicák  Esterházy Péterre emlékezünk  James Allen  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Alvó cica  A hagyma antibakteriális hatás...  Jó éjszakát  Dóró Sándor: Embernek maradni  képre írva  Martin Buber, A haszidim meséi  Nevelőszülőkhöz adták,  Magamnak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  képre írva  Spenót fasírttal  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Azért kaptad 
Bejegyzés Címkék
józsefvárosi piac, seftes busszal, világhírű mezzoszoprán, járvány miatt, moszkvai koncertje, ausztráliai kilencállomásos, tervek szerint, színpadon pedig, hegyen közelebb, zalaegerszegi kórházban, orvosok félig, szüleim élnek, hegyekben viszont, autó ablakán, filmben volt, eredeti darabban, színpadi előadás, járványhelyzet miatt, sajátos helyzetben, egyetemes értékekre, különleges előadás, egyik legszebb, oratóriumoknál csupaszon, hangjával varázsol, bemutatón érzetem, emberek végig, egész előadáson, különleges tehetségére, igazi nótafa, egész gyerekkorom, helyi művelődési, színpadon különböző, színpad volt, világ legtermészetesebb, zenében éltem, zene segített, iskolában felelni, prózai vonalon, énekléssel foglalkozni, öltöztetőm lánya, kislány négyessel, évet kémiából, otthoni közösségi, talaj nagyon, alkalommal bemutatott, ferences atyának, ember higgyen, spanyolországban, nagygalambfalván, lélegzetelállító, kilencállomásos, magyarországon, operettszínház, elgondolkodtam, beszélgethetek, oratóriumoknál, különlegessége, balettelőadást, járványhelyzet, szülőföldemnek, németországban, ősbemutatójára, fesztiválokon, meggyógyultam, oratóriumokat, természetesen, megnyílhatnak, zalaegerszegi, székelyföldön, korrepetáltam, megvalósítsam, gyerekkorától, csíksomlyóra, józsefvárosi, istenáldotta, magyarország, akadémiájára, karácsonykor, rendszeresen, mezzoszoprán, meghallgatja, elhatározta, gyerekkorom, hangképzést, székelyföld, beszélgetek, feltöltődöm, hátizsákkal, ausztriában, elkezdődtek, elénekelném, pacsirtáját, játszhatták, temesvárról, tizenkilenc, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3500
  • e Hét: 14562
  • e Hónap: 27238
  • e Év: 260985
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.