Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
5. évközi hét kedd 02.09
  2021-02-09 15:55:01, kedd
 
  OLVASMÁNY Mózes első könyvéből
Isten embert teremt a maga képére és hasonlatosságára, hogy ura legyen az egész teremtésnek.
Isten szólt: ,,A vizek teljenek meg élőlények sokaságával; az égen, a föld felett, az égbolt alatt pedig röpködjenek madarak." Isten megteremtette fajtájuk szerint a nagy tengeri állatokat és mind az élőlényeket, amelyek mozognak vagy a vízben úszkálnak. És a röpködő madarakat is, ugyancsak fajtájuk szerint. Isten látta, hogy ez jó. Isten megáldotta őket, és így szólt: ,,Legyetek termékenyek, szaporodjatok, töltsétek be a tengerek vizét, s a madarak is szaporodjanak a földön." Este lett és reggel: az ötödik nap.
Aztán szólt Isten: ,,Hozzon elő a föld élőlényeket fajuk szerint: háziállatokat, csúszómászókat és mezei vadakat fajuk szerint." Úgy is történt. Isten megteremtette a mezei vadakat fajuk szerint, a háziállatokat fajuk szerint és az összes csúszómászót a földkerekségen, fajonként. Isten látta, hogy ez jó.
Isten újra szólt: ,,Teremtsünk embert képmásunkra, magunkhoz hasonlóvá. Ő uralkodjék a tenger halai, az ég madarai, a háziállatok, a mezei vadak és az összes csúszómászó fölött, amely a földön mozog." Isten megteremtette az embert saját képmására: Isten képmására teremtette őt; férfinak és nőnek teremtette őket.
Isten megáldotta őket és ezt mondta nekik: ,,Legyetek termékenyek, szaporodjatok, töltsétek be a földet és vonjátok uralmatok alá. Uralkodjatok a tenger halain, az ég madarain és minden állat fölött, amely a földön mozog." Azután ezt mondta Isten: ,,Íme, nektek adok minden növényt az egész földön, amely magot terem, és minden fát, amely magot rejtő gyümölcsöt érlel, hogy táplálékotok legyen. A mező vadjainak, az ég madarainak s mindennek, ami a földön mozog és lélegzik, minden növényt táplálékul adok." Úgy is történt. Isten látta, hogy nagyon jó mindaz, amit alkotott. Este lett és reggel: a hatodik nap.
Így készült el a föld, az ég, és minden, ami benne van. Isten a hetedik napon befejezte művét, amelyet alkotott. A hetedik napon megpihent munkája után, amit végzett. A hetedik napot megáldotta és megszentelte, mert ezen pihent meg minden munkája után, melyet végzett a teremtő Isten.
Ez volt az ég és a föld teremtésének története.
Ez az Isten igéje. Ter 1,20-2,4a

EVANGÉLIUM Szent Márk könyvéből
Jézus szemére veti a farizeusoknak és az írástudóknak, hogy őseik hagyományai miatt nem tartják meg Isten parancsait.
Abban az időben összegyűltek Jézus köré a farizeusok és néhány írástudó Jeruzsálemből. Látták, hogy egyik-másik tanítványa tisztátalan, vagyis mosatlan kézzel eszi a kenyeret. A farizeusok és általában a zsidók ugyanis nem esznek addig, amíg meg nem mossák a kezüket könyékig, így tartják meg az ősök hagyományait. És ha piacról jönnek, addig nem esznek, míg meg nem mosakszanak. S még sok más hagyományhoz is ragaszkodnak: így például a poharak, korsók, rézedények leöblítéséhez.
A farizeusok és írástudók tehát megkérdezték: ,,Miért nem követik tanítványaid az ősök hagyományait, miért étkeznek tisztátalan kézzel?"
Ezt a választ adta nekik: ,,Képmutatók! Találóan jövendölt rólatok Izajás, amint írva van:
Ez a nép ajkával tisztel engem, ám a szíve távol van tőlem.
Hamisan tisztelnek, olyan tanokat tanítván, amelyek csak emberi parancsok.
Az Isten parancsait nem tartjátok meg, de az emberi hagyományokhoz ragaszkodtok."
Azután így folytatta: ,,Ügyesen kijátsszátok Isten parancsait, hogy a magatok hagyományait megtarthassátok. Mózes azt hirdette: Tiszteld atyádat és anyádat, és aki atyját vagy anyját átkozza, halállal bűnhődjék! Ti ellenben azt tanítjátok: Ha valaki azt mondja atyjának vagy anyjának: amivel segíthetnélek téged, az »korbán« vagyis Istennek szentelt áldozati adomány, annak nem engeditek meg, hogy bármit is tegyen apja vagy anyja érdekében. Így a magatok hagyományával kijátsszátok Isten parancsát, és még sok más ehhez hasonlót tesztek."
Ezek az evangélium igéi. Mk 7,1-13
...... ............



Elmélkedés
A korábbi részekben az evangélista bemutatta Jézus tevékenységét, de nem hallgatott a vele szemben megmutatkozó ellenállásról, a vele szembeforduló erőkről sem. Láthattuk, hogy az ördög, a gonosz lélek hatalma miként veszélyezteti szolgálatát, Heródes említése pedig a világi hatalom veszélyét jelezte. A mai evangéliumban Márk evangélista áttér a vallási hatalom részéről kibontakozó és folyamatosan erősödő ellenállásra. A korabeli vallási hatalom képviselői, vezetői úgy érzékelték, hogy a vándortanító, a csodákat tevő Jézus személye, tanítása és tevékenysége veszélyt jelent saját tekintélyükre, a megszokott vallásgyakorlatra, az általuk egyedül helyesnek tartott törvényértelmezésre. Azt gondolták, hogy egy vallási újító előbb-utóbb kiveheti kezükből a vallási élet irányítását.
A gonosz lélek fél, hogy elveszíti befolyását az emberek felett, a világi hatalom fél, hogy egy mozgalom megdönti uralmát, a vallási hatalom fél, hogy elveszti tekintélyét és irányító szerepét. Ez utóbbi, tehát a vallási hatalom részéről való félelem akkor volna jogos, ha valóban Istent képviselné és az isteni törvényeket védelmezné. Jézus azonban éppen arra mutat rá, hogy az egész vallási rendszer és vallásgyakorlat eltért ettől, letért az isteni törvények útjáról és helyette emberi hagyományok megtartása vált fontossá. Ezért mondja: ,,Az Isten parancsait nem tartjátok meg, de az emberi hagyományokhoz ragaszkodtok." Ez a kijelentés a korabeli vallási vezetők felé egyrészt vád, másrészt felszólítás a megújulásra, de ez utóbbit ők nem értették meg.
Elfogadom-e, hogy Jézus irányítsa az életem?
C. Horváth István Sándor

Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! A változó világban az üdvösség reménye biztos pont az igazságot keresők számára. Te azt hirdeted, hogy Isten országa itt a földön már elkezdett megvalósulni. E tanítás fényében értjük meg, hogy azért térsz be a bűnösök házába, fogadod el meghívásukat, lépsz be életükbe, hogy elmondhasd nekik az isteni irgalomról szóló örömhírt. Jól tudod, hogy az Isten szeretetéről szóló tanítás a bűnösöket érinti, őket is megérintheti. Te azt tanítod, hogy az üdvösségre minden ember meghívást kap, és mindenki elnyerheti azt, aki megtér, azaz elhagyja a bűn útját és hisz benned, az üdvösség egyedüli közvetítőjében. Vezess minket az üdvösségre!

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Címkék: hasonlatosságára, vallásgyakorlat, megtarthassátok, földkerekségen, hagyományokhoz, csúszómászókat, közvetítőjében, evangéliumban, szaporodjatok, veszélyezteti, szembeforduló, ellenállásról, megteremtette, tekintélyükre, háziállatokat, szaporodjanak, tevékenységét, leöblítéséhez, farizeusoknak, segíthetnélek, hagyományával, jeruzsálemből, csúszómászót, megkérdezték, ragaszkodnak, hagyományait, ragaszkodtok, összegyűltek, tanítványaid, írástudóknak, hagyományhoz, teremtésének, kijátsszátok, folyamatosan, megmutatkozó, ellenállásra, maga képére, egész teremtésnek, vizek teljenek, föld felett, égbolt alatt, nagy tengeri, vízben úszkálnak, röpködő madarakat, tengerek vizét, föld élőlényeket, mezei vadakat, háziállatokat fajuk, összes csúszómászót, tenger halai, mezei vadak, összes csúszómászó, OLVASMÁNY Mózes, EVANGÉLIUM Szent Márk, Horváth István Sándor, Jézus Krisztus,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Aki belekortyol  Sárkány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ne hagyd  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Virágvasárnap a húsvét előtti  Óraállítás  A tavasz nem csak önmagában sz...  Facebookon kaptam  A máj egészségét biztosító és ...  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Paul David Tripp Március 26  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Válaszok a halál után  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kutya  Sok ember olyan,  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mi van, ha?  Facebookon kaptam  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Facebookon kaptam  Játékos kis cicák  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Esti képek  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Facebookon kaptam  Az angyali üdvözlet  A nagy természet  Esti Ima !  Facebookon kaptam  2004-es kivégzés után  Alvó kisfiú  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép estét kedves látogatóimna...  Táplálékok a máj egészségének ...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 25  Mire jók ?  Nem hazudnak  Facebookon kaptam  Boldog virágvasárnapot minden...  Boldogság  Facebookon kaptam  Alvó cica  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Alvó baby  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  képre írva  Facebookon kaptam  A jó kedv a világon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Alvó kutya  Alvó cica  Mire jók ?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vérnyomáscsökkentés  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  képre írva  Paul David Tripp Március 25  Leereszkedés és olvadás  Az idegen országok éghajlata  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Ha nyitott vagy  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Vérnyomáscsökkentés  Facebookon kaptam Cs Ildikótól 
Bejegyzés Címkék
maga képére, egész teremtésnek, vizek teljenek, föld felett, égbolt alatt, nagy tengeri, vízben úszkálnak, röpködő madarakat, tengerek vizét, föld élőlényeket, mezei vadakat, háziállatokat fajuk, összes csúszómászót, tenger halai, mezei vadak, összes csúszómászó, földön mozog, embert saját, tenger halain, egész földön, mező vadjainak, hetedik napon, hetedik napot, teremtő Isten, föld teremtésének, időben összegyűltek, zsidók ugyanis, kezüket könyékig, ősök hagyományait, választ adta, szíve távol, emberi hagyományokhoz, magatok hagyományait, magatok hagyományával, evangélium igéi, korábbi részekben, evangélista bemutatta, vele szemben, vele szembeforduló, gonosz lélek, világi hatalom, vallási hatalom, korabeli vallási, csodákat tevő, megszokott vallásgyakorlatra, általuk egyedül, vallási újító, vallási élet, emberek felett, mozgalom megdönti, isteni törvényeket, egész vallási, isteni törvények, változó világban, üdvösség reménye, igazságot keresők, bűnösök házába, isteni irgalomról, bűnösöket érinti, üdvösségre minden, üdvösség egyedüli, hasonlatosságára, vallásgyakorlat, megtarthassátok, földkerekségen, hagyományokhoz, csúszómászókat, közvetítőjében, evangéliumban, szaporodjatok, veszélyezteti, szembeforduló, ellenállásról, megteremtette, tekintélyükre, háziállatokat, szaporodjanak, tevékenységét, leöblítéséhez, farizeusoknak, segíthetnélek, hagyományával, jeruzsálemből, csúszómászót, megkérdezték, ragaszkodnak, hagyományait, ragaszkodtok, összegyűltek, tanítványaid, írástudóknak, hagyományhoz, teremtésének, kijátsszátok, folyamatosan, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 593
  • e Hét: 6284
  • e Hónap: 26967
  • e Év: 229880
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.