Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
3. nagyböjti hét hétfő 03.08
  2021-03-08 10:38:38, hétfő
 
  OLVASMÁNY a Királyok második könyvéből
Ne mi akarjuk meghatározni, hogy mikor és hogyan tegyen velünk jót az Isten: bízzuk rá magunkat teljesen!
A királyok korában történt.
Námán, a szíriai király seregének vezére, nagyra becsült, kedvelt embere volt urának, mert általa adott az Úr győzelmet Arámnak. De ez az ember leprás volt.
A szíriaiak egyszer kivonultak portyázni, s Izrael földjéről magukkal hurcoltak egy lányt. Ez Námán feleségének szolgálatába került. S így szólt asszonyához: ,,Ha uram a prófétához fordulna Szamariában, biztosan megszabadítaná leprájától." Námán erre elment urához és előadta; ,,Így és így beszélt ez az Izrael földjéről való lány." Szíria királya azt válaszolta: ,,Menj el s adok neked egy levelet Izrael királya számára!" El is ment, s vitt magával 10 ezüst talentumot, 6000 sékel aranyat és 10 ünnepi köntöst. Aztán átadta Izrael királyának a levelet, amely így szólt: ,,Ezzel a levéllel egyszersmind szolgámat, Námánt is elküldöm hozzád, szabadítsd meg leprájától!"
Amikor Izrael királya elolvasta a levelet, megszaggatta ruháját és felkiáltott: ,,Vajon Isten vagyok én, hogy halált vagy életet tudjak osztogatni? Miért küldte hát ide ezt az embert, hogy szabadítsam meg leprájától? Világosan láthatjátok, csak ürügyet keres, hogy belém köthessen."
Amikor Elizeus meghallotta, hogy a király megszaggatta ruháját, elküldött hozzá s ezt üzente neki: ,,Miért szaggattad meg ruhádat? Jöjjön el hozzám, és megtudja, hogy van próféta Izraelben."
Námán tehát elment lovastul, kocsistul, és megállt Elizeus házának ajtaja előtt. Elizeus kiküldte hozzá egyik emberét, ezzel az üzenettel: ,,Menj, fürödj meg hétszer a Jordánban, és fölépül a tested, tiszta leszel!" Námán megharagudott és azt mondta: ,,Nos, azt gondoltam, majd kijön, elém áll és segítségül hívja az Úrnak, az ő Istenének a nevét, aztán a beteg rész fölé tartja kezét, s így megszabadít a leprától. Hát nem különbek-e Damaszkusz folyói, az Abana és a Parpar Izrael minden vizénél? Miért ne fürödhetnék hát meg azokban, hogy megtisztuljak?" Azzal megfordult és haragosan elment onnan. Szolgái azonban eléje léptek és a lelkére beszéltek: ,,Atyám, ha a próféta valami nehezet kívánt volna, nem tennéd-e meg azt is? Mennyivel inkább (meg kell tenned), mivel csak azt mondta neked: Fürödj meg és tiszta leszel."
Leszállt tehát, és Elizeus utasítása szerint hétszer alámerült a Jordánban. A teste újra olyan tiszta lett, akár egy kisgyerek teste.
Aztán visszatért Isten emberéhez, egész kíséretével együtt. Amikor az kijött, odament, eléje állt és azt mondta: ,,Valóban, most már tudom, hogy nincs Isten az egész világon, csak Izraelben."
Ez a Isten igéje.2Kir 5,1-15a

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Jézus Krisztus küldetése nemcsak a zsidókhoz szól, hanem a pogányokhoz is.
A názáreti zsinagógában Jézus így beszélt a néphez: ,,Bizony mondom nektek, hogy egy próféta sem kedves a maga hazájában. Igazán mondom nektek, sok özvegy élt Izraelben Illés idejében, amikor az ég három évre és hat hónapra bezárult, úgyhogy nagy éhínség támadt az egész Földön. De közülük egyikhez sem kapott Illés küldetést, csak a szidoni Száreptában élő özvegyasszonyhoz. Ugyanígy Elizeus próféta korában is sok leprás élt Izraelben, s egyikük sem tisztult meg, csak a szíriai Námán."
Ezt hallva, a zsinagógában mind haragra gerjedtek. Felugrottak, kiűzték Jézust a városon kívülre, és fölvezették arra a hegyre, amelyen városuk épült, a szakadék szélére, hogy letaszítsák. De ő áthaladt közöttük, és eltávozott.
Ezek az evangélium igéi. Lk 4,24-30
...... ........


Elmélkedés
Názáretbe érve és a szombati istentiszteleten tanítva Jézus két példát idéz fel az ószövetségi időkből, amelyek azt mutatták, hogy Isten nem csak a választott nép, hanem a pogányok számára is kimutatja jóságát. Hallatlan gondolat volt ez a korabeli zsidóság számára, nem csoda tehát, hogy gyilkos harag ébred a názáretiek szívében.
A hit nem egy helyben toporgást jelent, hanem folyamatos előrehaladást. Ahhoz, hogy elfogadjuk, amit Isten kér tőlünk és akaratának megfelelően cselekedjünk, tennünk kell egy lépést a hit útján. És ha megtesszük ezt a lépést, akkor Isten ígéretei beteljesednek életünkben. Szabad akaratunknak köszönhetően azt is megtehetjük, hogy megkérdőjelezzük Isten szándékainak helyességét, hangoztathatjuk kételyeinket, megtagadhatjuk az engedelmességet, de ez mind visszalépés. A hit útján haladva soha nem mondhatjuk azt, hogy már megérkeztünk, mert Isten még tovább akar vezetni minket. Azt szeretné, hogy teljesen rá bízzuk magunkat.
Az evangélium záró mozzanata azt mutatja, hogy az isteni üdvözítő szándék megvalósulását az emberi elutasítás nem tudja megakadályozni. Jézus eltávozik Názáretből, tovább megy más helyekre, hogy hirdesse az üdvösség örömhírét. Az egyik helyen elutasítják, más helyeken szívesen fogadják. Az egyik emberben harag, a másikban öröm ébred szavai hallatán. Az egyik ember megáll, a másik tovább lép az Úrral a hit útján.
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: özvegyasszonyhoz, istentiszteleten, megkérdőjelezzük, hangoztathatjuk, engedelmességet, megvalósulását, megtagadhatjuk, megszabadítaná, megakadályozni, megharagudott, előrehaladást, megtisztuljak, beteljesednek, megszaggatta, zsinagógában, szándékainak, egyszersmind, akaratunknak, köszönhetően, cselekedjünk, szolgálatába, kételyeinket, megérkeztünk, meghatározni, visszalépés, pogányokhoz, helyességét, fürödhetnék, feleségének, asszonyához, szamariában, száreptában, megszabadít, megtehetjük, ószövetségi, szabadítsam, királyok korában, szíriai király, ember leprás, szíriaiak egyszer, prófétához fordulna, levelet Izrael, levéllel egyszersmind, király megszaggatta, beteg rész, lelkére beszéltek, próféta valami, teste újra, kisgyerek teste, egész világon, zsidókhoz szól, názáreti zsinagógában, Amikor Izrael, Vajon Isten, Amikor Elizeus, Parpar Izrael, EVANGÉLIUM Szent Lukács, Jézus Krisztus, Izraelben Illés, Ugyanígy Elizeus, Horváth István Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Megígért békesség  képre írva  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Szép estét kedves látogatóimn...  Vannak emberek  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Robin Wight pitypang szobra  Somlyó Zoltán - Orgonával  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Paul David Tripp Április 12  Magamnak  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Töröld le  Esterházy Péter: Harmonia c...  A Magyar Költészet napja alkal...  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Erdei gyöngyvirág  Szép estét kedves látogatóimna...  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Különleges  Csend  Hamvas Béla  Paul David Tripp Április 13  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  József Attila – Keresek ...  különleges  Facebookon kaptam Krisztina b...  Kertem  Minden tavaszból őrizz..  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Gebhardt Nóra versei II.  Bornyi Veronika haiku verse  Robert Merle tollából  Egy tavasz  Paul David Tripp Április 12  ajándék, mellyel meglepem  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Esterházy Péterre emlékezünk  Robert Merle tollából  IGEN így  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam Krisztinától  Sík Sándor - Ha jő a perc  Jánosházy György: Fogd a kezem  A pitypang legendája  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Baranyi Ferenc - N i n c s  Jó éjszakát  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Tanmese  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Esterházy Péterre emlékezünk  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Ma van a magyar költészet napj...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Paul Éluard - És egy mosoly  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  A pitypang legendája  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  39 ígéret  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Bársony székben 
Bejegyzés Címkék
királyok korában, szíriai király, ember leprás, szíriaiak egyszer, prófétához fordulna, levelet Izrael, levéllel egyszersmind, király megszaggatta, beteg rész, lelkére beszéltek, próféta valami, teste újra, kisgyerek teste, egész világon, zsidókhoz szól, názáreti zsinagógában, maga hazájában, egész Földön, szidoni Száreptában, szíriai Námán, zsinagógában mind, városon kívülre, szakadék szélére, evangélium igéi, szombati istentiszteleten, ószövetségi időkből, pogányok számára, korabeli zsidóság, názáretiek szívében, helyben toporgást, evangélium záró, isteni üdvözítő, emberi elutasítás, üdvösség örömhírét, egyik helyen, egyik emberben, másikban öröm, egyik ember, másik tovább, özvegyasszonyhoz, istentiszteleten, megkérdőjelezzük, hangoztathatjuk, engedelmességet, megvalósulását, megtagadhatjuk, megszabadítaná, megakadályozni, megharagudott, előrehaladást, megtisztuljak, beteljesednek, megszaggatta, zsinagógában, szándékainak, egyszersmind, akaratunknak, köszönhetően, cselekedjünk, szolgálatába, kételyeinket, megérkeztünk, meghatározni, visszalépés, pogányokhoz, helyességét, fürödhetnék, feleségének, asszonyához, szamariában, száreptában, megszabadít, megtehetjük, ószövetségi, szabadítsam, láthatjátok, meghallotta, megfelelően, felkiáltott, elutasítják, fölvezették, letaszítsák, felugrottak, kíséretével, szabadítsd, evangélium, elmélkedés, megtesszük, talentumot, názáretből, akaratának, názáretiek, választott, damaszkusz, mondhatjuk, osztogatni, prófétához, elutasítás, leprájától, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3751
  • e Hét: 10441
  • e Hónap: 23117
  • e Év: 256864
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.