Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
Jó hírt közölt a koronavírusról az AstraZeneca kutatója: eg
  2021-09-23 20:30:30, csütörtök
 
 


JÓ HÍRT KÖZÖLT A KORONAVÍRUSRÓL AZ ASTRAZENECA KUTATÓJA: EGYSZERŰ NÁTHA LESZ BELŐLE
MTI


Az Oxford/AstraZeneca-oltás vezető fejlesztői szerint a mostani koronavírus-járványt okozó Sars-CoV-2 típusú vírus hatása hamarosan a náthát is okozó szezonális koronavírusfajtákéhoz lesz hasonló.

Sarah Gilbert, az Oxfordi Egyetem oltóanyag-kutatási professzora, akinek kulcsszerepe volt az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyárral közösen kifejlesztett vakcina létrehozásában, a brit média csütörtöki ismertetése szerint egy szakmai szemináriumon felszólalva elmondta: az általános víruskutatási tapasztalat az, hogy a vírusok - párhuzamosan azzal, hogy terjedésük könnyebbé válik - veszítenek hevenységükből.

"Nincs ok annak feltételezésére, hogy a Sars-CoV-2 vírus virulensebb változatával kell majd szembesülnünk" - hangsúlyozta Gilbert professzor, akinek II. Erzsébet királynő az idén a lovagi cím női megfelelőjének számító, a Dame előnév viselésére jogosító címet adományozta a koronavírus elleni oltás kifejlesztésében játszott szerepéért.

Dame Sarah Gilbert hozzátette:

mindez azt is jelenti, hogy az új típusú koronavírus által okozott megbetegedések folyamatosan mind enyhébbé válnak.

"A vírus lassú, sodródásszerű genetikai változásait észleljük, és mindeközben fokozatosan felépül az immunitás is a lakosságon belül, ugyanúgy, ahogy ez más, szezonális koronavírus-fajtákkal szemben is megszokott" - fogalmazott az Oxfordi Egyetem vezető kutatója.

Ezek a koronavírus-fajták okozzák a közönséges náthát is, és végül a Sars-CoV-2 is e náthavírusokhoz válik hasonlóvá

- tette hozzá.

Sir John Bell, az Oxfordi Egyetem orvosi karának professzora, aki szintén az Oxford/AstraZeneca-vakcina kifejlesztésének egyik irányítója volt, a The Times és a The Sunday Times című brit lapokat gondozó kiadóvállalat rádióállomásának - Times Radio - nyilatkozva csütörtökön azt mondta, hogy Nagy-Britannia már túljutott a koronavírus-járvány legrosszabb időszakán, és a tél elmúltával "rendben lesznek a dolgok".

Bell professzor kifejtette: várakozása szerint jövő tavaszra alakul ki az a helyzet, amelyet kollégája, Sarah Gilbert nem sokkal korábban felvázolt.

Sir John kijelentette: a járvány pályáját tekintve az ország már most sokkal jobb helyzetben van, mint akár hat hónappal ezelőtt, és a brit állami egészségügyi ellátórendszerre (NHS) nehezedő nyomás jelentősen enyhült. A brit egészségügyi minisztérium csütörtöki ismertetése szerint az elmúlt egy hétben 15,5 százalékkal csökkent az előző héthez képest a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegség tüneteivel újonnan kórházba szállított páciensek száma.


Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében...  
Egy tanulságor történet
  2021-09-23 19:45:39, csütörtök
 
 

EGY TANULSÁGOS TÖRTÉNET


Egy okos Amerikai közgazdasági professzor egyszer kijelentette, hogy Ő soha nem buktatott meg egy hallgatót sem, de a közel múltban megbuktatott egy egész osztályt.

Miért?

Azért mert az osztály kitartott amellett, hogy az "ObamaCare" szociális program nagyon is jól működik. Nem lesz tovább szegény, sem gazdag, sőt mindenki egyenlő alapon fog élni és fogja érezni majd magát.

A professzor azt mondta, OK, próbáljuk ki a tervet, és majd meglátjuk, kinek lesz igaza. Mától fogva mindenkinek az osztályzatát csak összeadjuk, és egy átlag osztályzatot fog kapni mindenki a végén. Jó? Így majd meglátjuk kinek lesz igaza a végén. Mindenki az osztályban bele egyezett. A legjobb az 5-ös és a legrosszabb az 1-es osztályzat lesz.

Az első teszt után mindenki 4-est kapott. Így azok, akik tudtak, mert sokat tanultak, reklamáltak, viszont aki kevesebbet tanult, az meg örült az osztályzatnak.

A második teszt alkalmával a hallgatók, akik az első esetben keveset tanultak, még kevesebbet tanultak, és akik először sokat tanultak, úgy gondolták, hogy akkor ők minek igyekezzenek, és Ők is kevesebbet tanultak. Így a második teszt eredménye csak egy elégséges 2-es lett.

A harmadik teszt után mindenki elégedetlen volt, mert mindenki kevesebbet tanult és mindegyik a másikakat okolta az alacsony eredményekért. Tehát senki nem volt megelégedve, és mindenki megbukott.

Ekkor a professzor azt mondta nekik, hogy a szocializmus ugyan ilyen módon alapszik, és azért fog az is megbukni. Mert ha a jutalom elég nagy, a szorgalom is nagyobb, hogy valaki sikeres legyen. De ha egy kormány elveszi a jutalmat az igyekvőktől, hogy a lusta is jól járjon, senki nem fogja törni magát, ha Ő azért kevesebbet kap.

Itt van még 5 nagyon tanulságos mondat:

1. Nem lehet a szegényeket sikeressé tenni azzal, hogy a gazdagabbakat kifosztod.

2. Ha kapsz valamit amiért neked nem kellett dolgoznod, azért egész biztos valaki másnak kellett megdolgozni.

3. A kormány nem tud adni senkinek semmit, addig amíg azt valaki mástól el nem veszi először.

4. Semmit nem tudsz megsokszorosítani úgy, hogy először elosztod.

5. Mikor a nép fele úgy gondolja, hogy nekik nem kell dolgozni mert a másik fele úgyis eltartja. És mikor a másik fél rájön arra, hogy akármennyit dolgozik, a kormány a fizetésük felét arra költi állandóan, aki nem csinál semmit.

Ez a kezdete annak, hogy az a nemzet a bukás felé halad.


Link
 
 
0 komment , kategória:  Média  
230 éve született a legnagyobb magyar, Széchenyi István
  2021-09-21 21:45:18, kedd
 
 
230 ÉVE SZÜLETETT A LEGNAGYOBB MAGYAR, SZÉCHÉNYI ISTVÁN


Sárvár-felsővidéki gróf Széchenyi István (Bécs, 1791. szeptember 21. - Bécs, Döbling, 1860. április 8.) politikus, író, polihisztor, közgazdász, a Batthyány-kormány közlekedési minisztere - akit Kossuth Lajos a ,,legnagyobb magyarnak" nevezett.

Eszméi, tevékenysége és hatása által a modern, új Magyarország egyik megteremtője. A magyar politika egyik legkiemelkedőbb és legjelentősebb alakja, akinek nevéhez a magyar gazdaság, a közlekedés, a külpolitika és a sport megreformálása fűződik. Számos intézmény alapítója és névadója.SZÉCHENYI ISTVÁN A LEGNAGYOBB MAGYAR

LinkA Hídember - színes, magyar történelmi film, 2002 - Részlet
Rendező, forgatókönyvíró: Bereményi Géza
Szereplő(k):
Eperjes Károly (Széchenyi István gróf)

LinkBarabás Miklós: Széchenyi István (1836)

,,Én szavazattal nem bírok, én nem vagyok országnagy, de földbirtokos. Ha egy intézet álland fel a magyar nyelv kifejlesztésére, mely polgártársaim nevelését is elősegíti, ugy felajánlom egy évi egész jövedelmemet, mely 60.000 forintból áll, s az a felállítandó magyar tudós társaság alapjához csatoltassék."


Széchenyi István felajánlja birtokainak éves jövedelmét egy Tudós Társaság alapítására (litográfia)

Barabás Miklós: A Lánchíd alapkőletétele (1864)

Széchenyi lánchíd

Széchenyi István Döblingben (korabeli litográfia)

Végső nyughelye Nagycenken, a családi sírboltban

Széchenyi szobra Budapesten, a róla elnevezett téren, az MTA palotája előtt

A Széchenyi István javaslatára megvalósított első pesti lófuttatás 1827-ben - Johann Erdmann Gottlieb Prestel (1804-1885) szinezett litográfiája

 
 
0 komment , kategória:  Híres emberek-jeles napok-évfo  
Elk.rtuk
  2021-09-21 20:15:16, kedd
 
 ELK.RTUK . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Kálomista Gábor szerint politikai okokból tönkre akarják tenni az Elk.rtukat
Origo2021.09.21. 12:29

Október 21-én debütál az év legjobban várt magyar filmje, az őszödi beszédről és az azt követő politikai és rendőri túlkapásokról szóló Elk.rtuk című politikai thriller, és bár előre borítékolható volt, hogy az alkotás indulatokat gerjeszt majd, arra még Kálomista Gábor producer sem számított, hogy a baloldal valóban minden eszközt bevet majd a film ellehetetlenítésének érdekében.

Eddig azzal voltak elfoglalva, hogy a színészeimet gyalázták, a kollégáimat fenyegették, a forgatási helyszíneken is keresztbe tettek, ahol csak lehetett, de legnagyobb meglepetésükre mégis elkészült a film. Rájöttek, hogy már nem tudják megállítani, kint van az előzetes, ott vannak az óriásplakátok, csináljuk a promóciót. Hol lehet még elgáncsolni egy filmet? Ott, hogy nem engedjük be a mozikba

- mondta el Kálomista Gábor az Indexnek adott interjújában.

Az elismert angol rendező, Keith English és a barcelonai Josep. M. Civit operatőr munkáját dicsérő film történetében egy fiatal, ambiciózus elemzőlány rájön, hogy a főnöke részt vett a botrányos miniszterelnöki hangfelvétel kiszivárogtatásában, ezért úgy dönt, fényt derít az igazság részleteire, hogy azzal jobb pozíciót zsarolhasson ki magának. Nyomozásba kezdenek az MTV-nél gyakornokként dolgozó szerelmével, de a lány lebukik a főnöke előtt, és a fiatalok egy nagyhatalmú kör célpontjává válnak. Ezért miközben a beszéd kiszivárogtatásának hátterét, a tévészékház ostromának részleteit és a budapesti rendőrattakok ellentmondásait kutatják, nem csak a karrierjük kerül veszélybe.

Az Elk*rtuk című film plakátjaForrás: Megafilm
Bár egy történelmi eseményeket feldolgozó, de azokon jócskán túlmutató fikciós krimiről van szó, Kálomista Gábor szerint politikai alapon próbálják ellehetetleníteni, hogy eljusson a nézőkhöz a film.

Mint a producer az interjúban elmondta, a probléma gyökerei 2004-ig vezetnek vissza, akkor lépett életbe az a filmtörvény, amely kizárólag a filmek gyártásával foglalkozik, azzal azonban nem, hogy a magán- vagy állami pénzből készült alkotások miként kerül a közönség elé, így azok automatikusan hátrányba kerültek a hazai piacon az összehasonlíthatatlanul tőkeerősebb amerikai produkciókkal szemben.

És bár ez a helyzet már 2004-ben is vállalhatatlan volt, még nem volt ennyire központosítva az egész piac, mint jelenleg, amikor a mozik nyolcvan százaléka a Cinema City-hálózathoz tartozik.

És amikor a Cinema Citynél rákérdez, hogy miért nem vetítik a filmjét, gyakran azt a választ kapja, hogy azért, mert nem szerepel az amerikai tízes toplistán.


LinkEz a gondolkodásmód igaz lenne akkor, ha Amerikában is magyarul beszélnének, vagy legalább ötszázmillióan lennénk. Viszont mégiscsak egy nemzeti filmgyártásról beszélünk, legalább magunkat támogatni kellene egy kicsit

- mondta el a producer, aki szerint bár akkor is be kellene mutatni minden magyar filmet az első héten nagy kapacitással, ha nem kasszasiker. De az Elk.rtuk ráadásul az lehetne.

Nem csupán a Cinema City próbálja elgáncsolni a filmet, hanem a Corvint, a Művészt, a Puskint, a Toldit, a Tabánt és a Kino Cafe-t üzemeltető Budapest Film Zrt. is, amely a premier hetében mindössze a Corvinban egyetlen délutáni vetítési időpontot biztosít a filmnek.

Kálomista Gábor szerint

a Budapest Film Zrt. Gyurcsány Ferenc irányítása alatt áll, aki talán megsértődött, mert nem Hugh Grant játssza. Innentől az jön, hogy Budapesten megnézik, kinek mi a meggyőződése, és csak az szállhat fel a villamosra, aki rájuk szavaz? Milyen alapon élnek vissza a politikai hatalommal, milyen alapon döntenek a nézők előtt? Ez a legdurvább cenzúra. Nem hiszem, hogy bárki felhatalmazta Karácsony Gergelyt arra, hogy ideológiai alapon kitiltson a fővárosból egy magyar filmet, amit nagyon sok budapesti meg szeretne nézni. Ez nem a köz javát szolgálja, hanem a saját vélt érdekeit

- tette hozzá Kálomista Gábor, majd elárulta, a Cinema City még nem döntött a vetítési időpontokról, de nem igazán haladnak előre a tárgyalások.

A producer szerint vidéken sem jobb a helyzet, hiszen a sok kis mozit szintén egy hálózat fogja össze, és amikor megkeresték az üzemeltetőket, eleinte örültek, számítottak a jó kis bevételre, aztán jöttek az üzenetek, hogy ha ezt levetítik, soha többet nem kapnak premierfilmet.

A szakember azonban nem adja fel a küzdelmet, és mindenkit megnyugtat: fognak találni alternatív lehetőséget a film bemutatására.


ELK*RTUK TRAILER

Link
Jelenet az Elk*rtuk című filmbőlForrás: Megafilm

 
 
0 komment , kategória:  Film - színház  
Vár a természet
  2021-09-20 20:00:44, hétfő
 
 


VÁR A TERMÉSZET . . . . .
Test, lélek és társaság: a természet jótékonyan hat ránk. És kéznél van, bennünket vár.


Fénypettyek táncolnak a lábad alatt, a lombok suhogó ringását képezik le. Lelassul a szívverésed. Mélyebben lélegzel. Arcodra mosoly ül. Elfelejted a teendő listádat. A haszontalan munkatalálkozó miatti rossz érzés homályba vész. Az aggodalmaskodás feleslegesnek tűnik. Tíz perce az asztalt verted tehetetlenségedben. Most pedig jó helyen vagy. Nem kell a világ másik felére vagy egynapi autóútra menni. Lehet ez egy fasor munkából hazamenet, a gyermeked iskolája mellett a park, vagy a természetvédelmi terület a városhatár közelében. A természet jótékony hatású és nem kell óriási erőfeszítés, hogy elérjük.Az első természetvédelmi területek, városi parkok létrejötte és a gazdag arisztokrácia vidéki ,,jólevegős" kiruccanásai óta tudjuk, hogy a természet jót tesz az egészségünknek - írta 1865-ben Frederick Law Olmsted tájépítész, a New York-I Central Park tervezője.

Tudományosan igazolt tény, hogy jótékony hatással van az ember egészségére, életerejére és mentális teljesítőképességére, ha időről időre elmerül a természet csodáiban.

Állítása ellenére, abban az időben nem álltak rendelkezésre "tudományos tények" a természet emberi egészségre gyakorolt jótékony hatásairól (inkább csak általános feltételezés vagy ösztönös tudás). De most, több mint 150 évvel később, ezek a birtokunknak vannak. Japántól az Egyesült Királyságon és az Amerikai Egyesült Államokon át Finnországig végzett tanulmányok mutatták meg a természet változatos és sokrétű jótékony hatásait, a testieken át a mentális és társas hatásokig. Nem bizonyított az oka, de az emberi egészség és jóllét, valamint a természetben töltött idő közötti együttjárás elsöprően pozitív.

Jó a testünknek

Manapság, amikor a természetre gondolunk, nem csak a passzív ottlét jut eszünkbe. Általában tevékenykedünk a szabadban. Akiknek lehetőségük adódik kimenni a természetbe - akár városi parkba, akár vidéki ösvényekre - kisebb eséllyel elhízottak vagy túlsúlyosak, ami nem igazán meglepő. De az Európai Környezetvédelmi Irányelvek Intézete (European Environmental Policy - IEEP) szerint a jótékony hatások messze túlmutatnak a karcsúbb alakon. Adatai szerint a terhes nők vérnyomása alacsonyabb lesz, 16 százalékkal csökken azon városi férfiak halálozási kockázata, akik zöld terület közelében élnek, a zöldben gazdag körzetekben született babák születési súlya magasabb, fejkörméretük nagyobb - az intézet szerint mindez a természetközeliség jótékony hatását bizonyítja.És jó a szellemnek

Míg a testi előnyök nyilvánvalóak és jól láthatóak, a szellemiek árnyaltabbak, bár nem kevésbé feltűnőek. Az orvosok a 19. század óta hisznek a természet lelket gyógyító hatásában. Akkoriban divatos volt, főként a pszichiáterek körében, egy hét friss levegős időtöltést ajánlani a Svájci Alpokban, a tengerparti Dorsetben vagy New England vidéki tájain. Ha ma már az orvosok nem is drága kiruccanást javasolnak a zsúfolt svájci síterepre vagy Dorset horgászai mellé, de arra ösztönzik pácienseiket, hogy töltsenek minél több időt a szabadban. A Mind angol nonprofit szervezet néhány éve az Ökoterápiát alkalmazza a páciensek mentális egészségének javításáért. A folyamatban irányított csoportokban való természethez "kapcsolódás" mellett kognitív viselkedésterápiát használnak. A tevékenységek a természetvédelmi projektektől kezdve az egyszerű közös sétákig terjednek, ahol a tájat, növényzetet és állatvilágot elemzik. Hasonlóan működik, mint a japán "erdőfürdőzés" vagy mint a finn erő-ösvények. A páciensek egybehangzóan a depresszió és a szorongás enyhüléséről, a düh és a stressz csökkenéséről, az önértékelés javulásáról és érzelmi lendületről számolnak be. Az Európai Környezetvédelmi Irányelvek Intézete (Institute for European Environmental Policy - IEEP) kiemel egy tanulmányt, melyet a Dél-Svédországi Alnarp Rehabilitációs Kertben végeztek. Egy természetre épülő kezelést vizsgáltak, melyet stressz-okozta mentális zavarok, agyvérzés és háborús neurózis kezelésére alkalmaztak. Csupán egy év rehabilitáció után a hatások egyértelműek voltak: jóllét emelkedése, csökkent stressz-szint és pozitívabb szemlélet. Messzire mutató dominóhatások is jelentkeztek: a kezelési költségek 28 százalékkal csökkentek, míg a kórházban töltött napok száma 64 százalékkal lett kevesebb.


Még a társadalomnak is hasznos

A tágabb társadalmi hatásokat most tanulmányozzák. Ezek nem merülnek ki az alacsonyabb kórházi számlákban és egészségügyi költségekben. Patrick Ten Brink, az Európai Környezetvédelmi Irányelvek Intézetének (IEEP) vezetője szerint: "Ha aktív hozzáférést adunk a természethez a közösségeknek, az javítja az egészséget, a társadalmi integrációt és nagy lépés a társadalmi és egészségügyi egyenlőtlenségek csökkentésében." Az Európai Föld Barátai megbízásából készült IEEP kutatás rámutat, hogy a természethez való hozzáféréssel és a közös zöld terekkel növelhető a társadalmi összetartás és csökkenthető a társadalmi feszültség. Így közös hely és identitás nyílik az embereknek, mely túlmutat az etnikai, etikai és társadalomökonómiai határokon.De hol a csapda?

Mindez igen utópisztikusan hangzik: a válasz minden problémánkra az ablakon kinézve, odakint van. Csak oda kell jutunk.De ez nem olyan egyszerű. A világ lakosságának 70 százaléka városban él majd 2050-re. Európa már rég átlépte ezt a határt a maga 2020-ra szóló 80 százalékos előrejelzésével. Ahogy a szabad terek eltűnnek az építkezések miatt, egyre nehezebb lesz az otthonközeli természetnek helyet találni. Látva, hogy a természetközeli élet összes előnye csak akkor mutatkozik meg, ha a zöld tértől való távolság kevesebb, mint 300 méter - az előnyök pedig eltűnnek, ha átlépjük az 1 kilométeres határt - a várostervezők hatalmas kihívásokkal néznek szembe. Hogyan biztosíts könnyen elérhető természetet a növekvő létszámú városi lakosságnak? A városok már így is szétterültek egymással összefolyva. A nyomás mellett, hogy minél közelebb építkezzünk a belvároshoz, hogy csökkenjen az autós közlekedés, máris a 22-es csapdájában találjuk magunkat.


Edinburgh has 49.2% green space - the most of all UK cities.


Dr. Klas Sandell antropo-geográfus és író szerint a megoldás a fenntartható fejlődés. Az ENSZ ezt úgy írja le, hogy az "találkozik a jelen igényeivel anélkül, hogy veszélyeztetné a következő nemzedékek lehetőségét ugyanerre". Ez megkívánja, hogy a társadalom nagyobb egészként tekintsen a fejlődésre. "Utat kell találnunk élni, dolgozni és gazdagítani a természetet - magyarázza Klas. - A természetvédelem csupán az első lépés."

Svédország (és Norvégia és Finnország szintén) nagyon jó példát mutat. A Közös Hozzáférés Joga - svédül allemansrätten - segített a svédek természetszemléletének formálásában. "Itt a természet nem egy "vadon" dolog, ami messze van. Inkább az általános szabadtéri töltődés tere és a természetes tájjal találkozik - mondja Klas. Az egyszerűségről szól a felszerelés és az aktivitások szintjén - inkább csatangolás az erdőben, mintsem expedíció a vadonban. És a választás szabadságát jelenti."Az egyszerűség ötlete egybevág a tudománnyal. A kutatás azt állítja, hogy a gyakori természetjárás - bármilyen rövid is - és a zöld terek közelsége jótékonyabb hosszútávon, mint a ritka felfedezőutak a vadonban. Néhány európai város megpróbálja biztosítani, hogy lakói zöld terület 300 méteres körzetében éljenek, erre két példa Oslo és Victoria-Gasteiz Spanyolországban. "A bizonyíték erős és egyre több arra, hogy az emberek és közösségek akkor fejlődnek, ha hozzáférnek a természethez - magyarázza Robbie Blake, az Európai Föld Barátai kampányfelelőse. - Mindenkinek szüksége van a természetre. Szabadságot ad és segít egészségesen élni".


Minél több, annál jobb

Bizonyított, hogy a természettel való szerelem sosem ér véget. Az érzés, ahogy a megbecsülés is, csak nő. Kutatás igazolta a pozitív együttjárást a természetben töltött idő és a természetvédelem iránti hajlandóság között (mellyel pedig még több időt töltünk ott). A Wildlife Trust és a Derby University Egyesült Királyságban végzett egy hónapos kutatása, a 30 Nap a Vadonban (30 Days Wild) eredményei szerint amellett, hogy a rendszeresen a szabadban mozgás 30 százalékkal emeli azok számát, akik kiválónak találják egészségüket, az is kiderült, hogy az emberek hajlamosabbak vigyázni a közvetlen környezetükre, értékelni azt és így megvédeni.


Egyensúlyba hozni a mérleget

"Minden az egyensúlyról szól - mondja Klas. - Tudjuk, hogy a fenntartható fejlődés azon múlik, hogy a közvélemény elfogadja a fogyasztásban és az életmódban történő változásokat. Ha sokcélú földterületeket hozunk létre, ahol az erdészet, az infrastruktúra, a mezőgazdaság és a lakhatás összekapcsolódik a pihenéssel, természetvédelemmel és oktatással, akkor ésszerű azt gondolni, hogy ez erősebb alapja lehet a fenntartható fejlődésnek. Jobb alap, mint az a szemlélet, mely a természetet elszigetelt és különleges helyként képzeli el, ahová néha ellátogatunk, de csak a szépérzékünk és a kaland miatt - vagyis az nem nélkülözhetetlen alapja az emberi létnek."


Akkor mit tehetünk?

Milyen gyakran jársz a természetben? Naponta? Hetente? Finnország jelenleg havi öt óra természetben töltött időt javasol, rövid, rendszeres látogatásokra osztva. Kutatók azt találták, hogy a hangulatváltozás és a figyelemelterelés csupán 40 perc alatt lehetséges. A 30 Nap Vadon kihívás (30 Days Wild challenge) az Egyesült Királyságban arra jutott, hogy nem csak a természetben töltött idő hossza számít, hanem az is, hogy mit csinálsz: megérinteni egy fa kérgét, nézni a kaptár körül zümmögő méheket, bedugni a lábujjunkat a tóba, megosztani az élményt másokkal. Ezért bátorítja mind a Mind Ökoterápiája, mind a finn erő-ösvények , hogy az ember lépjen kapcsolatba a természettel, hogy a legtöbbet kapja tőle. Az efféle gyakori, rövid természet-adagok nagyobb valószínűséggel ösztönöznek hosszabb, mélyebb és jutalmazóbb kirándulásokra nagy tájakon. Az így létrejövő visszacsatolási körök túlérnek az egyénen és a társadalom egészére pozitívan hatnak.Amikor 2005-ben útjára indítottuk a Fjällräven Classic túrát, az volt a cél, hogy minél több ember kedvet kapjon a túrázáshoz a svéd hegyekben. De ennél sokkal több lett belőle. Ahogyan egyre többen csatlakoztak, rájöttünk, hogy a Fjällräven Classic arra ösztönzi az embereket, hogy általában több időt töltsenek a természetben. A túrára készülve bejárták a helyi természetvédelmi területeket és parkokat. Rábeszélték a barátaikat és a családjukat, hogy ők is csatlakozzanak a kalandhoz. És lényegében ők motiváltak bennünket, hogy kiterjeszzük a Fjällräven Classic-ot Dániára, az Egyesült Államokra és Hong Kongra. Ami úgy kezdődött, mint visszafogott vadon kaland szabadtéri időtöltést egyébként is gyakorlóknak, mára annak az eszmének az elindítója, hogy mindenki több időt töltsön a természetben. "Szenvedélyem, hogy ösztönözzek másokat a természet megtapasztalására - mondja Carl Hård Af Segerstad, a Fjällräven Classic eseményszervezője. - A természetlátogatásnak rengeteg pozitív hozadéka van mind egyéni, mind társadalmi szinten. Természetesen a mozgás jó dolog, de azt is megmutatja, hogy mi fontos az életben. HIszem, hogy életbevágó közvetlenül megtapasztalni a természetet, mert nem gondoskodsz valamiről és véded azt, amiben sosem volt részed."Szeretnénk, ha csatlakoznál a Fjällräven Classichoz, de persze nem egy több napos túrával kell kezdened az utazásod a természetbe. Mint a kutatás bizonyítja, csupán 40 perc a természetben jótékony hatású lehet. Annyit kell tenned, hogy kinyitod az ajtót és kisétálsz. A többit a természet megoldja.


LinkVár a természet

Link


Vár a természet - Videók


Link


 
 
0 komment , kategória:  Természet  
Aggasztó hírek: Másfél évig még velünk marad a koronavírus
  2021-09-19 20:45:37, vasárnap
 
 
AGGASZTÓ HÍREK: MÁSFÉL ÉVIG MÉG VELÜNK MARAD A KORONAVÍRUS


Több mint 1,5 éve tart a koronavírus járvány és már a negyedik hullámát éljük meg. Az egyik legpusztítóbb pandémiának, a spanyolnáthának mindössze három hulláma volt. Vajon mikor vehetünk végre búcsút a koronavírustól? Mire számíthatunk még?
2021.09.18. 11:30 Bors


Az amerikai Bloomberg hírportál tudományos szakértők segítségével próbálta megjósolni, hogy mikor lesz vége a járványnak. Sajnos megcáfolták az eddigi legoptimálisabb becsléseket, és úgy tűnik, a járvány kisebb, nagyobb hullámokban évekig velünk marad.


Fontos lenne az átoltottság

Dr. Rusvai Miklós, járványtani professzor szerint nagyjából 3 évbe telik, mire Európa, Ázsia és Amerika lakossága átfertőződik, valamint mindenhol kialakul a megfelelő oltási protokoll, és elegen fel is veszik a vakcinákat. Ez utóbbi pedig azért is fontos, mert az átoltottak alacsony száma miatt jelennek meg az újabb és újabb mutációk. Ezek pedig kitanulhatják, hogyan kell áttörniük az szervezetünk, valamint a vakcinák által nyújtott védelmi vonalakat.


Nem fog ellenállni a vakcinának

Rusvai Miklós szerint egy ideig még együtt kell élnünk a coviddal

Rusvai Miklós szerint azonban attól nem kell tartanunk, hogy olyan mutáció jön létre, ami teljesen rezisztens lesz a vakcinákra,

"ahogy az eddig megjelent mutánsok esetében is az oltás a súlyos megbetegedést meg fogja akadályozni."Nagyjából úgy kell elképzelni, mint a az influenza esetében: az alaptörzsek ellen oltunk, mégis véd az évente megjelenő új variánsok végzetes szövődményeitől.


Miért van több hulláma a koronavírusnak?

Az amerikai lapnak nyilatkozó tudósok az elmúlt 130 év 5 nagy influenza-járványa alapján megállapították, hogy általánosságban 2-4 nagy hullámuk volt, és 2-3 évig tartottak. A magyar professzor elmondta, hogy hiába 3 hullámáról tudunk az egyik legpusztítóbb járványnak, a spanyolnáthának, valójában már korábban elkezdődött, mint ahogy a köztudatba került.


A spanyolnátha száz évvel ezelőtt térdre kényszerítette Európát

"1917-ben már okozott nagyszámú megbetegedéseket, de akkor a tömegtájékoztatás még jóval lassabb volt. Ebből is következik, hogy másfél év még hátra van a pandémiából, a 100 évvel ezelőtti 5-6 évhez képest a jelenlegi világjárvány tombolása ,,csupán" 3 évig tart" - ismertette a hazai szakértő.


Az ereje folyamatosan gyengülni fog

- A fejlett országokban, így Magyarországon is a 4. járványhullámnál tartunk, ezután még 2-3-ra számíthatunk, amik egyre enyhébbek lesznek, egyre kevesebb halálesettel. A jövő év végéig, de legkésőbb 2023 végéig véget ér a koronavírus-járvány, ugyanis addigra immunizálódik át a hazai lakosság. A járvány vége egyébként is eltérő időpontokban lesz Földünk egyes pontjain. Világszinten, az alacsonyabb átoltottságú államok miatt 2024-re várhatjuk, hogy ne okozzon számottevő kárt a covid - fejtette ki Rusvai Miklós.


Az eddigi legpusztítóbb járvány

A koronavírus-járványban már most többen haltak meg világszerte (4,6 millióan), mint az elmúlt száz év alatt akármelyik járványhullámban. Az 1957-58-as ázsiai influenzát is megelőzi ezzel, mivel a WHO adatai szerint abban akkor 1-4 millió ember vesztette életét.

" Teljesen nem fog eltűnni a koronavírus, pár évente vissza fog térni, de egy egyszerű náthavírussá fog szelídülni, ha szervezetünk már megszerezte az immunvédelmet ellene"

- zárta Rusvai professzor


LinkA kormány kezdeményezi a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását

Link 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében...  
Vörös Judit versei 2.
  2021-09-17 13:01:18, péntek
 
 VÖRÖS JUDIT VERSEI 2.

Vörös Judit ( 1950. április 11. - )


Versei:


Holnap Magazin

LinkPoet.hu

Link
ALKONYÓRÁN


Kínálhat az életem még szépet,
szórhatja dús illatát a nyár,
ringathatok ezer álomképet,
csak a szívem csendesedik már.
Nem kellenek őrült szenvedélyek,
halkan suttog szívemben a vágy,
de vonzanak teliholdas éjek,
meleg fénye simogatón lágy.
Sok-sok csillag fénye bennem ébred
visszatérő szép emlék után,
halványodva, múlt ködébe mélyed...
Illúzió, érzelem csupán.
Elmerengek az idő múlásán,
végtelen az út, amelyen jár.
Nyomdokában, a semmi határán,
tisztahitű béke fénye vár.AMIKOR NAGYON FÁJ


Amikor nagyon fáj,
bezárul a lélek,
elhagyják a vágyak,
új utakra térnek.
Kifosztott álmokban
a magány kóborol,
nyugtot ő sem talál,
tallózva csatangol.
Letompult csendjében
nincsenek már hangok,
csak szürkén derengő,
elveszett világok.
Megfagy az idő is,
reszketnek a percek,
gondolatok síkján
bénán elvéreznek.
Egyetlen érzés van
ami tán segíthet,
a tisztán befogadott,
önzetlen szeretet.
ANYÁM EMLÉKÉRE


Fénnyel telt a
szürke égbolt,
kincset rejt ő,
nincs már, csak volt.
Elszállt, akár
könnyű szellő,
könnyel terhes
súlyos felhő...
Engedd, Uram,
hadd ragyogjon,
bennem bánat
elcsituljon,
lelkem mindig
ne jajduljon,
a sok keserv
lecsorogjon.
Lepje szívem
aranymázzal,
borítsa be
áldásával...
Szép karácsony
adj még erőt,
meleg fénnyel
öleld át őt!ANYÁM ORGONÁJA


Udvaromban, kis kertemben
virágzik az orgonám,
csodás, lila fürtjeiről
eszembe jut jó anyám.

Meleg szívvel gondozgatta,
szerette az illatát,
hogyha nyílott, sarkig tárta
szobájának ablakát.

Üres most a kicsi szoba,
zárva van az ablaka,
körüllengi virágillat


egész nap és éjszaka.

Hiába vár reménykedve,
nem tárul már ki többet,
szomorú a kedvenc virág,
feleslegesen zörget.

Így hát, egy szép csokrot szedek,
kiballagok hozzája,
könnyem hull az orgonára,
s rászórom a sírjára.ANYAI KÉZ


Mennyi gyengédség van
az anyai kézben!
Érintését őrzöm
máig a szívemben.
Múlhatnak az évek,
nem tudom feledni,
egyet kívánok csak,
hűs kezét érezni
homlokomon, mikor
tombolnak a gondok...
Csak egy simítás kell,
s elcsitulnak azok,
attól a lágy, selymes,
puha érintéstől,
én kedves jó anyám
drága szép kezétől.ÁLMATLANUL


Kósza álmok
merre jártok,
hozzám miért
nem találtok?
Szívem riadt,
árva madár,
halkan verdes,
vágya sóvár.
Szürke fények
ellustulnak,
feketednek,
lassan múlnak,
aztán végleg
éjbe bújnak,
időrésbe
hosszan nyúlnak.
Gondolatom
csendhatáron,
kapaszkodik
szalmaszálon...
Múló percek
átkarolnak,
zajok, hangok
elnémulnak.
tenger


ÁLOMHAJÓ


Tudatszintre árnyék lebben,
valóságom tovarebben.
Álomhajóm útra készen
ringatózik csendes vízen.

Elhajózunk messze innen,
Túlontúl a képzeleten.
Keresünk egy szebb világot,
kutatjuk a boldogságot.

Kicsi hajóm lassan úszik,
titkok szirtjei közt kúszik,
utat keres mélységemben...
S elveszik a végtelenben.ÁLOMSZÖVŐ


Én vagyok az álom,
karomban ringatlak,
mámor édes útján
bánattól megóvlak.

Én leszek a fényed,
tisztán beragyoglak,
az árny is én vagyok,
ha kell betakarlak.

Én vagyok a múltad,
s én leszek a jövő,
virágzó estéken
új álmokat szövő.

Könnyed is én leszek,
mely tisztítja lelked,
csillogva mossa el,
ami fájna benned.

Én leszek a vágy is,
csak téged akarlak,
forró éjszakákon
magadra nem hagylak.

Én vagyok az öröm,
s én leszek a bánat...
Ha eldobod lelkem,
s rád többé nem várhat.BÚCSÚZIK A NYÁR


Arany sugarával
elillan már a nyár,
odébb áll csendesen,
tűnik az illatár,
hallgatom búcsúját,
tücsökhangon szólal,
lassan tovább oson
minden múló nappal.
Átadja majd helyét
a termékeny ősznek,
s az érkező napok
új álmokat szőnek...

Tudom, visszatér, hogy
szívembe költözzön,
s újult ragyogással
fényárba öltözzön.B.U.É.K.!


Lépeget az idő,
mindig csak előre,
megérkezik immár
óévnek végére.
Áldását hozza ő
hitre és reményre,
csendüljön a pohár
újév köszöntésre!CSAK EGY GONDOLAT


Kedves, hogyha Rád gondolok,
szívemben a nyár felragyog...
Oszolnak az őszi ködök,
és én újra boldog vagyok.
Elfelejtem, hogy hajamat
idő szövi fehér szállal,
megtelik a fáradt lelkem
reményízű szabadsággal.CSEND


Csendpercek peregnek
szívemen, hallgatom,
monoton léptüket
magamban ringatom.
Pillanat megnyúlik,
a végtelennek tart,
várja egy más világ,
talán egy másik part.
Távol a horizont,
de nem is figyeli,
letűnt emlékeknek
holt súlyát cipeli...
Elhagynak a percek,
már nem is számolom,
kell most ez a csend,
kell ez a nyugalom.CSERESZNYEFA


Cseresznyefa csendben
álldogál a kertben,
ágai megrakva,
gyümölccsel terhelten.

Ragyognak a szemek,
sorra kibukkannak
zöld levelek mügül,
pirosan villannak.

Nyújtogatja ágát
az arra menőknek:
"Egyél kedves vándor,
jut itt mindenkinek!

Nap meleg sugara
finomra érlelte,
nyárnak édes ízét
húsába rejtette."

Gyümölcsét a fácska
eképpen kínálja,
aki vesz belőle
egytől sem sajnálja.

Gyorsan fogy a termés,
könnyebb lett az ága,
teljesült önzetlen,
apró kívánsága.CSILLAGÚTON


Borongósan sötét az éj...
Veled vagyok kedves, ne félj!
Nézz csillagos két szemembe,
Elviszlek a végtelenbe!

Ott, ahol még ember nem járt,
s minden ború örömre vált,
Göncöl szekerére szállunk,
fénylő Holdig meg sem állunk.

Csillagútnak fényporában,
hiszünk újra nagy csodában.
Ragyog ránk a tiszta égbolt,
ilyen éjünk soha nem volt.

Hosszú útnak élményével,
szívünk minden melegével,
Hold sugarán visszalépünk,
csodák közül hazatérünk.

Csillag pora reánk ragadt,
a lelkünkben fényre fakadt...
Nem olthatják dermedt fagyok,
örök tisztán bennünk ragyog.CSILLAG VAGY TE...


Csillag vagy te nékem,
létem virágzása,
melyet nem tompíthat
időnek múlása.
Ha felragyogsz nékem
lélek-sugárzásban,
megmártózom benned,
s élek ragyogásban.
Kell ez a melegség,
mely belőled árad,
tégedet szeretni
szívem el nem fárad.
Hideg a külvilág,
fagyot lehel reám,
megdermedek tőle
és megnémul a szám,
de ha itt vagy nékem,
megolvadhat a jég...
Gyere hát, kedvesem,
ölelj át, ölelj még!DALLAMOK


Valahol az éjszakában,
nem messze egy kis szobában,
megszólal egy furcsa dallam,
fájdalmasan csengő dalban.

Búsan száll a melódia...
Tán nem kéne szólalnia,
a szívembe utat nyitva,
bánatában társul hívna.

Megpendítve lelkem húrját,
felélesztve régmúlt búját,
emlékemben harang kondul,
szememből a könny kicsordul.

Elhallgatott már az ének,
de bennem még mindig élnek,
szomorúan lágy dallamok
időtlenül belém égtek.EGY ÁLOM AZ ÜNNEPBEN


Szent estének
éjszakája...
Fellobban egy
gyertya lángja,
kicsi gyermek
hosszan nézi,
s múlt emlékét
megidézi.

Arra gondol,
nem is régen,
mikor csillag
gyúlt az égen,
karácsonynak
ünnepében,
fenyő állt itt
talpig díszben.

Nincsen már fa,
nincs ajándék,
hideg az a
zord menedék.
Kályha csendes,
tűz bent nem ég,
fagyos a tél,
hó van és jég.

Csak a szíve
melegedik,
éjfél amint
közeledik,
pici szívét
most kitárja,
Jézuskáját
ahogy várja.

Szempillája
nehezedik,
gyertya leég,
majd elalszik...
Szeme csukva,
már mosolyog,
álmában ő
nagyon boldog.


EGY SZEBB VILÁG


Hiszem, van egy szebb világ,
ott lakik a boldogság,
apám, anyám, sok barát,
ledobták az út sarát.

Nincsenek ott határok,
nyílnak a szép virágok,
gonoszságnak helye nincs,
s a tisztaság oly nagy kincs.

Sóhajtáson utazom,
minden terhem itt hagyom.
Jó lesz nekem, minden szép,
lábam innen fénybe lép.

Megfogják majd a kezem,
vigasztalják a szívem...
Előttem a feszület,
körülvesz a szeretet.ELJÖN A PERC...


Eljön a perc mikor
azt mondod majd, elég.
Két szemedben a fény
soha többé nem ég.
Csendes lesz a szíved,
nem dobban vágyakért,
nem remeg boldogan
egy újabb mosolyért.
Ha rágondolsz mégis,
mert hiszed, hogy muszáj,
nem érzel majd mást, mint
hogy fáj még, nagyon fáj.


EMLÉKEK


Elszállt évek tiszta fénye
múltamból néha átragyog,
mint pataknak hűs forrása,
fáradt lelkemen átcsorog.

Gondolatom kusza síkján
kis emléklángok villannak,
s hunyó tűznek parazsaként
lassacskán ki is alszanak.

Egy azonban velem marad,
izzik mélyen a szívemben,
makacs vággyal érted égő,
el nem múló szerelmemben.ESTE


Szeretem az este
csendes suttogását,
erőtlen fényeknek
sápadt imbolygását.
Megpihen a város,
elülnek zajai,
lustán szétterülnek
szürkülő árnyai.
Elhagyott utcákon
egy-egy lépés koppan,
fák alatt az avar
néha picit roppan...
Lassan, keringőzve
közelít az álom,
enyhén megborzongok,
pedig nem is fázom,
puha selyemszárnyon
oson a fák között,
s a megfáradt létre
nyugalom költözött.ESTI HANGULT


Alászáll már a nap,
és érkezik az est,
fáradt sugarakkal
sötét árnyakat fest,
sejtelmesre fordul,
csapong a hangulat,
könnyű szárnyon röppen
tova a gondolat.
Álmodó képzelet
végtelen csendje vár,
repülnek a percek,
s az óra körbejár,
nyugalom tengerén
ringatózik lelked,
békésen csitulnak
gyötrő gondok benned...
Az éj rád teríti
csillagos palástját,
s elengeded lassan
nap minden fájdalmát.ÉJSZAKÁBAN


Esti hangok alkonyában,
feketén szőtt éjszakában,
gondolatom hozzád szárnyal,
álmon ringó édes vággyal.

Átsuhan a sötét csenden,
megpihenő, alvó renden...
Csodát él meg a szabadban,
megfürdik a hűs harmatban.

Immár tisztán hozzád repül,
minden gátat messze kerül.
Hajnalpír ha elővillan,
fények útján hazaillan.FÉNYED VAGYOK


Holt egeden
fényed vagyok,
csillag-szemem
reád ragyog,
pillantásom
izzó szikra,
érted gyúl ki,
lobban lángra.

Tüzet csihol
éjszakában,
szerelmednek
alkonyában,
fagy és sötét
ellent nem áll,
szürke magány
oszlik, elszáll.GYÁSZ


Megszólal a harang,
bánatosan kondul,
félrevert zúgása
lassacskán letompul.

Valahol egy szívben
mozdul a döbbenet,
kúszva foglalja el
helyét a rettenet.

Szélesre kitárul
fájdalom kapuja,
már nem érintheti
buzgó "alleluja"...

Elhallgat a harang,
szava vész homályba,
könnyek indulnak el
sűrűn, a nyomába.HAJNAL


Harmatfényű
gyöngyhajnalon,
felderengő
domboldalon,
rigó ébred
vidám dallal,
kezdi napját
énekszóval.
Álom elszáll,
ébred minden,
élet mozdul
frissen, zölden,
mire a nap
felmosolyog,
kelő világ
reá ragyog.HANGULATKÉPEK


Plafonon táncoló
gyertyafény hiánya,
szomorú estéknek
borzadó magánya...

Megtépett álmok közt
sorvadó gondolat,
semmibe markoló,
elvetélt mozdulat.

Meggörbült kínomnak
hatalma csikorgó,
gyötrődő álmomban
vad arca vigyorgó.

Kitágult szememnek
éjszínű vaksága,
reszkető pillanat
fekete rabsága.

Szívembe markoló,
emléket kioltó
érzések fájdalma,
holt űrbe sikoltó..

Lázadó értelmem
józanságban kutat,
viháncolva visít,
csalódáson mulat.

Széteső bizalmam
keresi önmagát,
próbálja érteni
jelennek zavarát.

Szétrongyolt jó szándék
kevésbé foszladó...
Kallodó hangulat
csapdája mulandó.HIÁNYOD


Hol jár a boldogság,
hová tűnt a remény?
Nem hull rám szemedből
a piciny csillagfény,
napfényes, szép egem
bealkonyult már rég...
Szeretsz-e, kedvesem,
mondd hát, szeretsz-e még?

Mint apró pillangó
tovaszáll a hitem,
követi az álmom,
melyet veled szőttem...
Úgy kapnék utána,
hogy markomba rejtsem,
de szétnyílt ujjam közt
kiröppen, elvesztem.

Megfakult perceket
hozott ez az élet,
kínoz a bántalma,
egyre jobban éget,
gondolatok árja
hideg, akár a jég...
Szeretsz-e, kedvesem,
mondd hát, szeretsz-e még?

Szükségem van reád,
kérlek, fogd a kezem,
göröngyös utakon
legyél mindig velem,
add vissza a hitem,
tudjak újra élni,
rózsaszín álmokat
merészen remélni.HOLDVARÁZS


Telihold, mely csodaszép,
álmaimból előlép,
csalogat az éjszakába,
vágyaimba beletép.
Ne hívj, ne várj égi fény,
nem éltet már a remény,
sok szép kép az emlékemben
mára már csak tünemény.
Valamikor nagyon rég,
reám ragyogott az ég,
hittem én a boldogságban,
társam volt a békesség.
Megváltozott a világ,
másnak nyílik a virág,
te maradtál meg csak nékem
ezüstlelkű holdvilág.
Hová lettek álmaim?
Elkallódtak vágyaim,
szürke órák özönében
telnek már a napjaim.
Lassan úgy gondolom én,
ott az égbolt közepén
nem vagy más, csak illúzió...
Szépen kérlek, hagyj békén!


HŐSÉG
Pipacs virít árok partján,
harsány színben ég a határ,
ragyog a nap égi trónján,
tűzerővel tombol a nyár.

Nem ring most a búzatábla,
áhítja a lenge szellőt,
jól esne a felhő fátyla,
tompítaná talán a hőt.

Árván csendes fa és bokor,
nem hallatszik madárének,
megrezzennek olykor-olykor,
kis hűvösnek örülnének.

Távolabbra eltekintve
előttünk a kép lebegő,
lustán kúszva, ténferegve,
tompán remegő levegő.

Eltikkadva minden várja
az enyhítő pillanatot,
amikor majd rájuk fonja
az árnnyal hűs alkonyatot.HÚSVÉTI TOJÁS


Zsenge fűben
nyuszi fészek,
benne tojás,
nagyon szépek.

Sok-sok piros
lila, sárga,
megvolt vele
Füles dolga.

Jut belőle
mindenkinek,


sok kislánynak,
sok legénynek.

Mert ha eljő
Húsvét napja,
fiú a lányt
meglocsolja.

Még ha ő ezt
nem is kérte,
piros tojás
jár majd érte.IGÉZŐ


Édes lesz az éjed,
édes, mint egy dallam,
betölti az érzés,
hömpölyög, mint folyam,
bódító szavakkal
suttogom füledbe,
szeretsz-e, akarsz-e,
nézz jól a szemembe!
Vágyamnak méz ízét
akarod-e, mondd hát?
Megnyitom előtted
csodáknak kapuját...
Tiéd lesz a lelkem,
neked adom testem,
s álmod mély zugában
megtalálsz majd engem.ISTEN HOZOTT


Elköszönt az óév,
letette a gondját,
fáradtan átadja
végre stafétáját.
Álmok égnek azon,
remények szövődnek,
benne nemzedékek
vágyai gyűrűznek.
Ettől szépül minden,
érkező új évben,
felragyog, tündököl,
élni kezd szívünkben...
Hozzon hát örömet
eljövendő élet,
kívánok Nektek is
szép, BOLDOG ÚJ ÉVET!JÓ, HOGY VAGY NEKEM


Ha átölelsz engem,
forogni kezd a föld,
színes lesz a világ,
s a rét is újra zöld.
Kezed, mint a szellő,
szelíden simogat,
szemed izzó tüze
vágyakra gyújtogat.

Szédítő lesz minden,
akár egy kavalkád,
elmerülök benne,
simulok tehozzád.
Forró csókjaiddal
szerelemre biztatsz,
s megnyugodva végül
csendesen elringatsz.KARÁCSONY


Felvirrad a hajnal
örömteli pírja,
megérkezik immár
szép karácsony napja.
Eljön a megváltó,
csillag jelzi jöttét,
betlehemi jászol
rejti kicsiny testét.
Legyen áldott ünnep,
amely köszönt reánk,
szeretet fényétől
ragyogjon fenyőfánk!
Tisztítsuk a lelkünk,
fogadjuk az Urat,
mutatja nekünk a
békés, helyes utat.KEDVESEMNEK


Te vagy az én életemnek
hőn óhajtott álma,
ha nem lennél, lelkem mindig
csakis reád várna.

Nézzél a két vágytól égő,
csillogó szemembe,
hűségemnek örök titkát
találod meg benne.

Érted élő szerelmemben
Te adsz nékem hitet...
Tiéd vagyok, tiéd leszek,
hidd el, csak ez éltet.

Így jár majd le ez az élet,
itt leszünk egymásnak.
Végére is érjünk együtt
a nagy utazásnak!KERTEK ALATT


Ballagok a mezőn,
köröttem sok virág,
viruló természet,
léttől zsongó világ.
Elmerülök benne,
csodálom a tájat.
Bővizű pataknál
árnyat adó fákat.
Rétnek ezer színét,
daloló madarát,
széltől ringó fűnek
kecses hajlongását...
Aztán gondolatom
tekint a jövőbe,
szomorú képzetek
jutnak az eszembe.
Nem vigyáz az ember,
nem óvja meg kincsét,
áldott természetnek
nem méri értékét.
Lesz-e tiszta forrás
jövő vándorának,
örülhet-e majdan
hűs fa árnyékának,
vagy kopár ösvényen
vezet majd az útja,
milyen is volt régen,
tudni sosem fogja.
Csendben megyek tovább,
immár nehéz szívvel,
gondokkal telítve,
aggódó rosszkedvvel,
mert nem elég erről
mindig csak beszélni,
természet szépségét
most kéne becsülni!KÉPZELET SZÁRNYÁN


Jó most rád gondolni,
mosolyod idézni,
képzelet lágy ölén
hozzád útra kelni.

Kedvem vad, csapongó,
szívem hozzád bújó,
veled együtt lenni
olyan jó, nagyon jó!

Kezem a kezedben,
fogj át a karoddal,
szárnyalni akarok,
kérlek, vígy` magaddal!

Nincsenek határok
boldogság mezején,
nem lesz ott senki más,
csak ketten, te meg én.KONDULÁS


Hosszan, búsan kondul
lelkemnek harangja,
mélyen szánt szívemben
síró, gyászos hangja.

Akár a tó vize,
partját hogy nyaldossa,
kusza gondolatom
simára mardossa.

Szóljál csak, zúgj nékem,
kicsi lélekharang,
tompa fájdalmamat
nem érinti harag.

Csak a szomorúság,
az ver bennem tanyát...
Szorosan átölel,
nem ereszti foglyát.KOSZORÚ


Érzésekből fontam
gyönyörű koszorút...
Vidám is van benne,
s lesz ami szomorú.

Homlokodra teszem
én kedves, jó anyám...
Érteni, nem érted,
de rám ismersz talán.

Ott lesz benne minden,
szeretet és hála...
Hunyó csillagodnak
én leszek világa.LÉLEKVIRÁGOK


Mosolyod fény nekem,
lágy tavaszi szellő:
szelíden ébreszti
szunnyadó világom...
Elvonul lelkemről
minden fagyos felhő,
s kihajtanak benne
a meghalt virágok.LÉPTEINK


Lépteink koppannak,
utakat koptatnak,
éltünk szűk irtásán
szorgosan baktatnak.

Van, hogy szinte szállnak,
alig érnek talajt,
máskor elbotolnak
mindenben mi kihajt.

Mocsokban és sárban,
piszokban gázolnak,
nem jelent akadályt,
amit ott láthatnak.

A szennyből kimászva
tisztára mosódnak,
folytatják az utat
melyről elindultak.

Idő, az egyre jár,
fáradnak a léptek,
lassacskán, csosszanva,
tovább alig érnek.

Pihenni vágynak már,
várják az út végét.
stafétát átadni,
s meglelni a békét.LOCSOLÓVERS


Aranyeső, virágillat,
rigó dalol mindahány,
Húsvét napján jöttem téged
meglocsolni kisleány.

Piros tojás, hímes tojás,
szemem csak úgy káprázik,


Kosárkádban tündökölnek,
egyik szebb, mint a másik.

Ha én abból egyet kapnék,
szaladnék is most rögvest,
egész vödör vizet hoznék,
rád önteném örömest.MERENGÉS


Révedő szemeim
a semmibe néznek
elveszett perceket,
szerelmet idéznek...
Amikor ragyogott
a csodaszép égbolt,
s hittel telt lelkemben
tengernyi csillag volt.

Elmúltak az évek,
fakulnak a napok,
nem fénylik már egem,
s nincsenek csillagok...
Gondolat sodródik.
meg-megakad sután,
s hullanak könnyeim
az emlékek után.MERRE ÉS MEDDIG...


Eddig és ne tovább,
súgja a sorsod,
meg kéne értened,
mi is a dolgod.
Körötted pocsolya,
indulj az útra,
kelj már fel a sárból,
próbáld meg újra!
Tudhattad, az élet
nem csupa jóság,
légy nagyon erős, hisz'
fáj a valóság.
Szíved ha megszakad,
ilyen is volt már,
kínszőtte utadon
könnyebbség nem vár.
Ha úgy érzed egyszer,
végére értél,
bár a sok csapásból
sohasem kértél,
nyugodj meg akkor, mert
ez jutott néked,
bánatok özöne
nem kímélt téged.
Utolsó sóhajig
küzdött a lelked,
nem maradhat más, csak
békesség benned.


MERÜLÉS


Behunyom szememet,
mert bánt, amit látok,
túl sok a zaj bennem,
s eltűntek az álmok.
Nem szeretnék sírni,
de kicsordul könnyem,
szorítja a torkom,
nem enged egykönnyen.

Hideg, fájó érzés,
mi mocorog bennem,
összetört valami,
tán éppen a lelkem.
Rab itt a gondolat,
megoldásért kiált,
de csak kínok jönnek,
fájdalmaktól zilált.

Menekülnék messze,
vágynék új reményre,
s csak feszülök némán
saját keresztemre.
Magamra terítem
szomorú magányom,
merülök csendesen,
elnyel a világom...

Halkan zsong a létem,
fény kúszik énfelém,
szelíden átölel,
nyugalmat önt belém.
Elillan a magány,
nem vagyok védtelen,
tiszta ragyogással
fogad a végtelen.MÉLYRŐL JÖTT ÜZENET


Megkondult a harang,
vagy tán a szívem szólt?
Emlékeztet arra,
ami csak nemrég volt.
Üresen kong szava,
akár a döbbenet,
soha el nem múló
mélyről jött szeretet.
Minden újabb ütés
felbolydult csendemre,
égő sebet karcol
megviselt lelkemre.
Várnom kell, hogy végre
csitul a fájdalom,
s elfoglalja helyét
törődött nyugalom.


MINDENNAPI KENYERÜNKET ADD MEG NEKÜNK MA...


Aranyszínű búzatábla,
kincset érlel minden szála,
míg határ öle kalászt ringat,
éhséget év ritkán hozhat.

Szemre szem hull aratásban
lisztté őrlik a malomban,
abból sütnek lágy kenyeret,
asztalunkra így kerülhet.

Őseinknek akarata,
új kenyérnek friss illata,
s minden, amit ember alkot,
híven áldjon minden napot.MONDD KEDVES...


Ha egyszer meghal bennem a csend is,
mondd kedves, akkor mi marad nekem?
Dermedt pillanat, akadozó szó,
békés szép jelent soha nem terem.
Marad a sötét homály-világa,
melyben zavartan merül a tudat


és ami szép volt, azonnal elszáll,
szívemen már csak rossz érzés matat.
Gyere hát, szólalj, várom szavadat,
tiporj el minden, oly bántó csendet!
Duruzsló szó, pusztuló némaság,
ad nekem majd mindörökre hitet.MÚLÓ IDŐ


Motoz a fejemben
tegnapok zsongása,
monoton óráknak
egykedvű múlása.
Rég elmúlt, megfakult
álmok közt matatón,
csosszan a gondolat
múltamban kutatón,
Emlékek hullanak
feledés bugyrába,
eltünnek, foszlanak,
vesznek a homályba.
Morózus, vén idő
átcammog felettem,
tiki-tak, tiki-tak,
ketyeg az életem...NAPKELETI BÖLCSEK


Szent estében, tiszta fénnyel,
csillag ragyog fel az égen;
örvendez a három király,
erre vártak nagyon régen.

Mondva volt a jövendölés,
ideje most elérkezett.
Dávid király városában
a Megváltó megszületett.

Napkeleti bölcsek immár,
Gáspár, Menyhért és Boldizsár:
elindultak a kisdedhez,
vezette őket fénysugár.

Ajándékot vittek néki,
tömjént, aranyat és mirhát;
lelkükben mély alázattal,
nem feledve útjuk célját.

Betlehemben térdre hulltak
az isteni gyermek előtt,
átadva az ajándékot,
leborulva imádták őt.NE MENJ MÉG


Fényét villantja az este,
nap nyűgét már eltemette.
Nem ragyog a fénylő kékség,
Helyébe lép a sötétség...
Kérlek kedves, ne menj még!

Válladra hajtanám fejem.
Hallod? Érted dobban szívem.
Csábít a meghitt közelség,
forrón elönt a melegség...
Kérlek kedves, ne menj még!

Csendesen ölel át karom,
hogy enyém légy, azt akarom!
Vár reánk a végtelenség,
vadul szép, örvénylő mélység...
Kérlek kedves, ne menj még!

Hevül szívünk izzó lázban,
ringat az est, dajkál lágyan,
esti szellő halkan suttog,
csillag szemén mosoly ragyog...
Maradj még, most boldog vagyok.


NYÁRI ÉJ


Forró az éjjel,
tüzes a vágy,
édes a csókod,
finoman lágy.
Sóhajod fakad,
izzó parázs,
kigyúl az éjben,
égő varázs.
Maradj most csendben,
nem kell a szó,
nyújtsd ide ajkad,
gyönyört hozó...
Kacsint a csillag,
nevet a hold,
cinkosan minden
gátlást felold.
Hajlik a fűszál,
simul alánk.
hajnal pirulva
talál majd ránk.RÓZSÁT KÉRTEM


Rózsát kértem,
illatosat,
hajnal küldte
harmatosat.
Amelyre várt
az én lelkem,
hittem, olyan
terem nekem.
Nap fényében
megmártózó,
boldog hittel
nyiladozó,
ez volt amit
mindig vártam,
ilyen virág


lett a vágyam.
Ma már tudom,
nem lesz enyém,
akármerre
kereshetném,
más helyeken,
másnak nyílik,
nekem soha
nem tündöklik.
Nem kérem én
már a rózsát,
nem keresem
annak titkát,
elbúcsúztam
illatától,
rózsák tiszta
világától.SZÁMVETÉS


Indultam, és akkor
üres lett az élet...
Nem tudom, miért fáj,
miért így ért véget.
Láttam magam előtt
múltamnak romjait,
s útjára engedtem
szívemnek vágyait.
Hittem az emberben,
hittem minden jóban,
ez lett hát a sorsom,
ez lettem, valóban?
Az, hogy mennyire fáj,
csupán én tudhatom,
azt is, hogy mennem kell,
nincs miért maradnom...
Ne keseregj immár,
lépj túl az álmokon,
indulj hát, te bolond,
menjél új utakon!SZEMEK


Ha szemedbe nézek,
elveszek én, érzem.
Tündöklő mélyében
magamat keresem.

Kitágul a világ,
mélységbe zuhanok,
szerelmed kútjában
lehullik magányom.

Gyönyörű homályban,
villanó, halk hangok...
Ne hunyd le a szemed!
Zuhanni akarok!SZERELMED


Szerelmed, mely tiszta,
őszinte ígéret,
álmokat ringató,
bódító igézet,
múló életemnek
röppenő csodája,
el nem fakíthatja
éjszaka homálya.

Mikor a mosolyod
rám simul melegen,
felgyorsul a szívem,
s érted ver hevesen...
Akár harmatcsepptől
nappalok hajnalán,
úgy frissül a lelkem,
bánatát lerázván.SZÓLJ HOZZÁM


Úgy lennék valaki,
de ki vagyok én?
Elveszve lebegek
a lét tengerén.
Úszom én az árral,
s kínoz a kérdés,
hogy mi végre bennem
sok meg nem értés.
Jó lenne már bízni,
hinni a jóban,
és megvetni lábam
szilárd valóban.
Tudnom kell és érzem,
nincs minden rendben,
gubbasztok itt mélyen,
homályos csendben.
Szólj hozzám, érj már el,
hisz itt vagyok én!
Magányos világom
elszürkült mélyén.TALÁLKOZÁS


Sóhajom vágyódó,
egyre csak kereslek...
Nem értem, nem érzed,
mennyire szeretlek?

Finoman felsejtet
tudatom világa,
érzem már, velem vagy,
nem vártam hiába.

Rám hajolsz, érintesz,
s meghajlik a mélység...
Mindenség tárul fel,
végtelen a kékség.

Szemed tiszta tükrén
átragyog a lelked,
tekintetem mélyen,
bénán beledermed.

Hűs ajkad sarkában
kemény lesz mosolyod,
érzések hulláma
vad hévvel gomolyog.

Ujjaink tapadnak,
egymásba fonódnak...
Külvilág neszei
sorra elmosódnak.TAVASZVÁRÓ


Nem tavasz jött,
újra tél,
havat hord a
büszke szél,
kék ibolya
földágyából
előbújni
nagyon fél.

Kicsi rigó
tekinget,
nem várt újra
hideget,
úgy gondolta
ő már eddig
fagyoskodott
eleget.

Felröppenve
az ágra,
rákiált a
világra:
Napfényt kérek,
kikeletet,
minden fára,
virágra!TÁNC


Szól a zene,
hív a táncom,
teljes szívvel
neked járom...
Szívemben a
ritmus lobban,
lábaimban
izzón dobban.Gyere, kedves,
téged várlak,
őrült vágyra,
nászra hívlak!
Együtt térjünk
álomútra,
váljon minden
szép valóra!TÉLAPÓ
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Csilingelve fut a szán
havas tájban, szaporán,
jégkristályból csillag ragyog
valamennyi fenyőfán.

Rénszarvasok sietnek,
szinte már úgy repülnek,
Télapóval, puttonyával,
idejében érjenek.

Ajándékot rejt a zsák,
gyermekek ma ezt várják,


megtisztított kis csizmákat
jó előre kirakták.

Ha jók voltak, tudják már,
rájuk abban játék vár,
de bizony az engedetlen,
rossz gyereknek virgács jár.

Mire a nap megvirrad,
apó zsákja kiapad,
ablakban a sok kis cipő
ajándékoktól dagad.TÉLI ÉJ


Téli éj, mely hófehér,
csillag fénye földig ér,
szikrázóan fagyos tájban
gyöngyként csillan meg a dér.

Szívünk legszebb ünnepén,
angyalszárnyon könnyedén,
a szeretet csendben lebben
szép karácsony éjjelén.

Áldást hozva Földünkre,
minden ember üdvére,
a békének mély hitével
szálljon reá lelkünkre.TÉLI KÉP


Alszik már az erdő,
alszik a rét is,
szél szava dúdol a
kopár magányban,
hiába keresgél,
csend honol végig,
fehér hó alatt a
téli határban.TOVÁBB AZ ÚTON


Hidd el nekem, mit sem számít
megélt évek hosszú sora,
elül annak keserve, bár
nyomokat hagy sara, pora.
Múltad telve emlékekkel,
fájóval, mely szívedbe tép...
Ne hagyd magad, szórd ki mindet,
az maradjon csak, ami szép!
Hisz` sors útja így is nehéz,
lábad gyengül, erőd fogytán,
hiába már a vágyódás
egy boldogabb élet után.
Legyen lelked pihekönnyű
elérve az út végére,
akkor lelsz, ha el kell menned,
erős hittel, szép békére.A TŰZ


Gyere, nézd csak!
Tiszta varázs,
ahogy izzik,
ég a parázs.
Láttál-e már
ilyen szépet?
Hozzá ne érj,
mert megéget!
Színe amint
sárgán sápad,
táplálni kell,
meleget ad.
Lángra gyúl majd,
ropog a tűz,
hidd el nékem,
hideget űz.UTAK


Nehéz sorsnak rögös útján,
hol vihar dúl vihar hátán,
meggyötörve testem, lelkem,
vállamon van összes terhem.

Körülöttem szürke mélység,
csábító a messzi kékség,
lábam fáradt, alig mozdul,
gondolatom fel-feljajdul.

Nekifeszülök a szélnek,
kínzó gondok egyre űznek,
szemeimben könnyek égnek...
Szívem mélyén reményképek.


ÚJÉVRE


Elment a karácsony
szikrázó fényével,
odébb állt gazdagon
szívek melegével.
Elsuhant csendesen
némult házak között,
helyére megfakult,
halk közöny költözött.
Talán csak az új év,
az hoz majd jobb kedvet,
csüggeteg sorsokban
teremt újra rendet...
Várjuk reménnyel az
örök visszatérőt,
kívánjunk egymásnak:
BOLDOG ÚJ ESZTENDŐT!VÁGY AZ ÉJSZAKÁBAN


Fellobban a szikra,
szerelem szikrája,
sóhajoktól terhes
a vágy éjszakája.
Érzelmet mardosva
sistereg a lángja,
Forró tűzkarmait
a lelkekbe mártja...
Mire a hajnalnak
bíbor fénye villan,
elcsitul a vágy is,
szédülten elillan.VÁGYAK 2


Vitorlát bontanék
távoli vizeken,
szállnék sasálmokkal
végtelen egeken,
kilépnék az árnyból
lángoló vágyakkal...
Töltődni szeretnék
új, s újabb csodákkal!
Buján illatozzon
álmom szép virága,
nem kell a közönynek
szomorú világa.VIHAR ELŐTT


Hallgat az este,
néma a táj,
csendje úgy dermed,
szinte már fáj.
Zörren a bokor,
roppan az ág,
mozdul az avar,
valami rág.
Gyűlnek a felhők,
borul az ég,
eső lesz ebből,
s talán még jég!
Dörren az égbolt,
lobban a fény,
reszket a mezőn
sok kicsi lény.
Távol a légben
szél dala kél,
lapul a nyuszi,
ugrani fél.
Feszül a lába,
pattanna már,
alkalmat lesve,
futásra vár.
Varjú az ágról
tekintget szét,
veszélyben van itt
a biztos lét.
"Ha jön a vihar,
gallyat cibál,
repülök odébb,
meg nem talál".
Mire a vad szél
ádázan fújt,
varjú és nyuszi
régen elbújt.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Klóros víz és gázszag buktatta le a börtönre ítélt LagziLajc
  2021-09-16 21:00:53, csütörtök
 
 
KLÓROS VÍZ ÉS GÁZSZAG BUKTATTA LE A LETÖLTENDŐ BÖRTÖNRE ÍTÉLT LAGZI LAJCSIT
Origo2021.09.16. 15:20


A bíróság szerdán mondta ki bűnösnek Lagzi Lajcsit felbujtóként elkövetett vesztegetés és lopás miatt, amiért 2 év 10 hónap börtönbüntetést kapott. A vád szerint a zenész több tulajdonában lévő, vagy hozzá köthető épületben és lakóparkban is meglopta a közműszolgáltatókat úgy, hogy illegális rácsatlakozásokat, leágazásokat építtetett ki a társai segítségével. A bíró az indoklásnál kitért arra, hogy a vízlopásban a klór buktatta le a zenészt.

Lagzi Lajcsi még a kilencvenes években határozta el, hogy a mocsai birtokának és tatai apartmanjainak a közműellátását úgy fogja megoldani, hogy szabálytalanul köti be a vizet, az áramot és a gázt.


Gyakorlatilag eldöntötte, hogy lopni fog.


Lagzi Lajcsi egy korábbi tárgyaláson a Budaörsi Járásbíróságon Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ennek érdekében egy céghálózatot hozott létre, amelyben ő is szerepet vállalt különböző formációkban. Vagy egyszerű tag volt, vagy többségi tulajdonos, vagy ügyvezető, vagy a cég kizárólagos tulajdonosa.

Emellett több vállalkozásban a családtagjai, ismerősei is benne voltak bejegyzett képviselőként, és strómanokat is használt.

A szolgáltatókkal megkötött szerződéseket a saját, vagy valamelyik cége nevére köttette be az ingatlanokba.

Ezek után illegális rácsatlakozásokat építtetett ki, hogy megkerüljék az órákat, hogy ne tudják érdemben mérni a fogyasztást.

Minderről az egyik bűntársa is tudott. Egy másik társa abban segített neki, hogy ha bármilyen probléma felmerült, mondjuk karbantartásra, cserére vagy egy illegális csatlakozó cseréjére volt szükség, akkor megbízott másik négy embert a munkákkal, akik ezt pénzért meg is csinálták.


Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ennek köszönhetően a fogyasztás rendkívül alacsony maradt, a szabályosan felszerelt mérőórák nullához közeli értéket mutattak éveken keresztül.

Emiatt csak minimális összegeket fizettek a közműszolgáltatóknak.

Ez idővel a szolgáltatóknak is gyanús lett, de eleinte, amikor megkeresték őket egy ellenőrzés miatt, akkor

azzal védekeztek, hogy kevesen lakják a társasházakat, ezért kevés a fogyasztás. A vízzel kapcsolatban arra hivatkoztak, hogy saját fúrt kútjuk van, onnan látják el a lakások vízellátását.


Klóros volt a víz

Amikor a szolgáltatóknak már nem volt elég a magyarázkodás és ellenőrizték a vízhasználatot, azt látták, hogy az óra nagyon kis értéket mutat. Korábban mindig azzal védekeztek, hogy fúrt kutat használnak a vízellátáshoz. Amikor azonban az ellenőrök megnyitották a csapokat, az óra nem pörgött.

Amikor a vizet ellenőrizték, akkor derült ki, hogy pont úgy klórozott, mint a szolgáltatók csapvize, ami nem lehetséges, ha valaki fúrt kutat vagy más természetes forrásból vett vizet használ.

Aztán az illegális leágazásokra is rátaláltak a vezetékek között.

Egy másik ellenőrzés során az ellenőrök már éppen távozni készültek Lagzi Lajcsi egyik ingatlanjáról, amikor gázszagot éreztek. Emiatt átvizsgálták a gázvezetékeket.

Ekkor derült ki, hogy a gázt is lopja szabálytalan rácsatlakozásokkal.

A gázórák állása is nulla közeli volt, de a szakértők nem találtak más fűtési lehetőségeket a ingatlanoknál.


Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kéjbarlang lehetett az egyik lakóparkban

Egy 2019-es tárgyaláson felolvasták az ügy harmadrendű vádlottjának egyik korábbi vallomását, ami szerint a Boglárka lakóparkban ellenőrizték az óraállásokat, amikor az egyik lakásban érdekes dolgokat találtak.

A plafonra fel volt szerelve egy tükör, a drapériák és a függönyök vörösek voltak, és jakuzzi volt a fürdőben. A fiókokban óvszereket és különböző segédeszközöket találtak.

Hét évet kértek, hármat sem kapott

Az ügyészség gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetett vesztegetés és lopás miatt emelt vádat a zenész ellen, és

azt javasolták, hogy a bíróság ítélje 7 év börtönbüntetésre.


Fotó: Polyák Attila - Origo

A Budaörsi Járásbíróságon szeptember 15-én hirdettek első fokon ítéletet az ügyben, ahol Lagzi Lajcsi nem jelent meg, nem tisztelte meg a bírót a jelenlétével.

A bíróság végül bűnösnek mondta ki felbujtóként elkövetett vesztegetés és lopás miatt, amiért az ügyészek indítványával ellentétben csak 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte.

Annak ellenére, hogy a szabálytalan bekötésekkel, rácsatlakozásokkal az évek alatt

több mint 100 millió forinttal károsította meg a közműszolgáltatókat.

A bíró döntésének értelmében a zenész a büntetése kétharmada letöltése után feltételesen kiszabadulhat. Ezen felül pénzbüntetésre, valamint 11 milliós vagyonelkobzásra ítélte, amellett, hogy a több százezer forintos bűnügyi költséget is meg kell fizetnie. A bíróság a zenész több társát is letöltendő börtönbüntetésre ítélte. Lagzi Lajcsi ítélete a fellebbezések miatt nem jogerős. A védője ugyanis sokallta a 2 év 10 hónapot, ezért fellebbezett enyhítés érdekében. Arról beszélt, hogy védencének legkevesebb kilenc hónapot kell majd börtönben töltenie. Az ügyészek viszont úgy látják, hogy ez a büntetés nagyon kevés ilyen mértékű lopás és vesztegetés után, amit Lagzi Lajcsi követett el, és szerintük túl enyhe ítélet született. Az Érdi Járási Ügyészség is fellebbezést jelentett be az ismert zenész és társai ellen a büntetés súlyosbítása érdekében.


Kapcsolódó cikkek

Így lophatta az áramot, vizet és gázt Lagzi Lajcsi

Link


Szakértő: Minden adott volt ahhoz, hogy Lagzi Lajcsi lopjon

Link


Kéjbarlang lehetett Lagzi Lajcsi lakóparkjában

Link


Hét év börtönt kért az ügyész Lagzi Lajcsira

Link


2 év és 10 hónap börtönre ítélték Lagzi Lajcsit

Link 
 
0 komment , kategória:  Bulvár  
Kétszínű emberek - Idézetek
  2021-09-15 21:30:33, szerda
 
 
KÉTSZÍNŰ EMBEREK - IDÉZETEK
Azért döntöttem úgy, hogy ma erről írok, mert azt gondolom, hogy sokakat érintő ismert téma, úgymond akut jelenség lett manapság.

Lélektani hátterét nézve a kétszínű, avagy álszent emberek rettentően vágynak az elismerésre, arra, hogy kedveljék, elismerjék, népszerűsítsék őket, ezáltal mindig ahhoz az emberhez idomulnak, aki épp mellettük van és megteszi mindezt.

A kétszínűség alapja a GYÁVASÁG.

A kétszínű ember inkább hazudik, csak ne kelljen szembenéznie a következményekkel, vagyis a kritikával, a másik reakciójával. Mert ha szembenéz vele, megsérül az egója.

Hogyan tudod kivédeni mindezt?

Úgy, hogy soha nem süllyedsz le az Ő SZINTJÜKRE és nem teszed azt, amit ők csinálnak. Ha te olyan ember vagy, aki nem fél az igazságtól és nem szereti a hazugságot, akkor ne engedd, hogy hazugságok töltsék ki az életed, vagyis hogy ilyen emberekkel vedd körül magad. Ennyire egyszerű.
Akit most látok, már nem te vagy, vedd már észre magad.
Mert én többet nem szólok hozzád, csak mosolyogva megyek továbbAz asszonyféle, úgy látszik, megkíván egy kis kétszínűséget.

Honoré de Balzac: Honoré de Balzac: A szamárbőrCsak addig számíthatsz bárkire a világban, ameddig TE segítesz.
Aztán ha neked van szükséged a másikra, már nem vagy olyan fontos...Elegem van abból, hogy én MINDIG MINDENKIVEL kedves vagyok és egy csepp
viszonzást sem kapok. S akárhányszor elhatározom, hogy megváltozok, nem megy...
Én valahogy nem tudok úgy viselkedni másokkal, mint ahogy velem viselkednek...
Egyszerűen nem tudok fájdalmat okozni az embereknek, de tűröm, hogy nekem
fájdalmat okoznak...az élet kérdezi a haláltól,
"MIÉRT SZERETNEK ENGEM
AZ EMBEREK,DE UTÁLNAK TÉGED?"

a halál így felelt,
"MERT TE VAGY A GYÖNYÖRŰ HAZUGSÁG,
ÉN PEDIG A FÁJDALMAS IGAZSÁG."Furcsa, hogy az emberek mennyire tudják utálni azt,
aki őszinte, és mennyire tudják szeretni azt, aki hazug.


Ha kétszínű leszel, legalább gondoskodj róla, hogy az egyik szín jól álljon!Ha kétszínű vagy, legalább az egyik arcod legyen szép.

Angol nyelven:
"If you`re gonna be two-faced at least make one of them pretty."

Marilyn Monroe: idézi: Paul Dickson - The Official RulesAz isten mentsen meg mindenkit a sajnálkozó emberektől,
nincs náluk kétszínűbb a világon.

Lakatos Menyhért: Füstös képekJobban szeretem, ha mindenki utál, mint ha színeskednem kell bárki szeretetéért.

Angol nyelven:
"It better fits my blood to be disdained of all than to fashion a carriage to rob love from any."

Shakespeare: Sok hűhó semmiértA KÉTSZÍNŰ EMBER...


A kétszínű embert
Nagyon könnyű felismerni,
Ő az, aki mindenkivel
Nagyon jóban akar lenni.

Annak ad mindig igazat,
Akivel éppen akkor beszél,
A legbátrabb hős a világon,
Aki hangosan a másik védelmére kél.

Aztán amikor más áll vele szemben,
Annak az érdekeit hősiesen védi,
A másik védelmében hangoskodva
Az egész világot leteríti.

Mikor viszont a két pártfogolt
Egymással véletlenül szembekerül,
Ő lesz az első, aki abban a percben
Onnan azonnal elmenekül.

Letagad bármit, hogy mentse a bőrét,
Hazudik, cáfol, szembemegy veled,
Sértődötten felháborodik, ha számon kérik,
Ő lesz rögtön a legnagyobb ellenfeled.

Körmönfont, álnok, erkölcstelen senki,
Szánalmas jelleme ellenére próbál valaki lenni,
De pont az ilyen viselkedése miatt
Soha nem fog tudni érvényesülni.

Mindig egy hazug senki marad,
Bármennyire is küzd ellene,
Tehetne ellene, de ahhoz gyenge,
Mert ilyen az egész jelleme.

Kerüld el az ilyen jellemteleneket,
Mert csak kárt tudnak okozni neked,
Keresd inkább az őszinte embereket,
Ha néha fáj is, amit mondanak, de egyenesek.

Szikszai LászlóA kétszinű ember olyan mint a fa. Amit látunk belőle, az szép, gyönyörködni
lehet benne, de amiből táplálkozik, és az igazi énjét adja, az rejtve marad...A legundorítóbb emberi tulajdonság a kétszínűség. Mikor egy emberben, akit nem
csak ismerősödnek, hanem barátodnak mondasz, feltétel nélkül megbízol benne,
kiadod neki magad... És ez az ember aljas és gerinctelen módon ott szúr hátba,
ahol neked a legjobban fáj... Ez az életben a legnagyobb csalódás..


Mindig emlékezz arra, hogy a szép szavak nem mindig igazak,
s az igaz szavak nem mindig szépek.

Jókai MórNem mindegy:

hogy kétszínű vagy, vagy hogy sokszínű egyéniség...Sokan utálják a kétszínű embereket, de tudod, kik az igazán visszataszítóak?
Azok, akiknek nemcsak két színük van, hanem az egész nyomorult színskála
bejárja a jellemük, attól függően, hogy éppen mit kíván az érdekük.Sok ember olyan, mint a kaméleon: tetszéseként válthat színt. Sok olyan, mint a
vitorla: magában mozdulatlanul áll, de minden támadó szélnek enged, s annak
változásaként változtatja irányait, most éjszak, majd dél felé. Sok ember eszközzé
tétetik, mert egyébre nem való. Sok eszközzé teszi magát, hogy saját céljait elérje.

Kölcsey Ferenc: Parainesis Kölcsey KálmánhozSzomorú, hogy egy kétszínű, hazug, felszínes embert mennyire tudnak szeretni az emberek...

...mindössze azért, mert ügyesen tudja megjátszani magát!A szótár szerint a "politika" szó jelentése: egy kormány terveinek és céljainak megvalósítása különböző kapcsolatok által. A valóságban azonban belső harcot, kétszínűséget és hátbatámadást jelent.

The Prime Minister and I c. filmTe nem kétszínű vagy, hanem egy egész SZÍNSKÁLAUtálom a kétszínű embereket, mert nehéz eldönteni,
hogy melyik felüket pofozzam fel először.

Yong Joon-Hyung: dél-koreai énekes 
 
0 komment , kategória:  Idézetek birodalma  
Túl él bennünket a kidobott elem
  2021-09-14 22:44:55, kedd
 
 


TÚL ÉL BENNÜNKET A KIDOBOTT ELEM


Ma már cseppet sem számít úri huncutságnak szelektíven gyűjteni a szemetet. De azért még mindig akadnak olyan háztartások, ahol nem veszik ezt kellőképpen komolyan. Sőt, azt is lépten-nyomon látni, hogy az utcán sokan eldobják a cigarettacsikket, a műanyag palackot, vagy szatyrot, nem is beszélve az illegális lerakókban felhalmozott gimiabroncsokról és még tudja, mi mindenről.

Pedig kis odafigyeléssel sokkal élhetőbbé lehetne tenni a környezetünket. S attól sem kellene félnünk, hogy unokáink belefulladnak majd az általunk felhalmozott hulladékba.

Elrettentésül szerepeljen itt egy felsorolás arról, hogy a szinte naponta használt termékeknek mennyi valójában a lebomlási ideje.Talán ez segít, hogy megtegyük az első lépést a hétköznapi hőssé válás felé...


Anyagok lebomlási ideje

Papírtörtő . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2-4 hét
Banánhéj . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .3-4 hét
Papírtáska . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 hónap
Újságpapír . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1,5 hónap
Almamag , , , , , , , , , , , , , , , , , . . . . . . .2 hónap
Kartonpapír . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .2 hónap
Pamut kesztyű . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3 hónap
Narancshéj . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .6 hónap
Tejes doboz . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5 év
Cigarettacsikk . . . . . . . . . . . . . . . . . . .10-12 év
Bőrcipő . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .25-40 év
Ónozott acél konzervdoboz . . . . . . . . . . .50 év
Habosított műanyag pohár . . . . . . . . . . . 50 év
Gumicsizma . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 50-80 év
Alkáli elem . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . 100 év
Alumínium konzervdoboz . . . . . . . 200-500 év
Műanyag palack . . . . . . . . . . . . . . . . . . .45o év
Autógumi , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . . . . 2000 év
Műanyag doboz , , , , , , . . . . . . . . . . 1 millió év
Üveg . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1-2 millió év
Hungarocell . . . . . . . . . . . . . . . . min.1 mllió év
 
 
0 komment , kategória:  Tragédiák - katasztrófák  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
2021.08 2021. Szeptember 2021.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 25 db bejegyzés
e év: 271 db bejegyzés
Összes: 4255 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 735
  • e Hét: 4947
  • e Hónap: 44916
  • e Év: 449176
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.