Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A VÍZ az ÚR???
  2013-06-03 21:35:49, hétfő
 
 




A VÍZ az ÚR???


Árvíz 2013 - Napról napra


Soha nem látott mennyiségű és magasságu víz lépi át hamarosan az országhatárt. így az elkövetkező napokban ugyanis minden eddiginél magasabb árvízre számít az ország. Az előzetes hírek sajnos nagyon rosszak. A vártnál is sokkal súlyosabb a helyzet Passauban, ahol a Duna két és fél méterrel! haladta meg az eddig mért legmagasabb szintet!!! A helyzet sok helyen katasztrofális! A tetőzést a holnapi napra várják. Csehországban már hét halott, Ausztriában ugyancsak többen meghaltak, sokakat evakuáltak. Magyarországon kb.18 nap alatt vonulhat le az árvíz.

... és a meteorológiai előrejelzések szerint a közeli napokban állítólag még több eső lesz!







Néhány friss kép




















Segítsünk! Árvíz 2013.

Az évszázad árvize fenyegeti az országot. Mindenkire szükség van, hogy segítsünk a bajba jutottaknak!

Csatlakozzatok! Jelentkezzetek önkéntesnek! Adjátok tovább barátaitoknak!

Itt most tenni kell!

Nézd meg az interaktív térképet és jelentkezz te is önkéntesnek!


Link








Árvíz a pilóta nélküli robotrepülő szemével
A Tát környékén, 2013. június 5-én reggel rögzített, árvíz által sújtott területekről készített pilóta nélküli robotrepülős anyag.

Link



A víz az úr: MNO - 2013. június 05., szerda 21:25

Katonák, civilek, tudósítók a gátakon. Árvízi körkép a Duna mentéről

Link



Tát, Komarom-Esztergom környékén






Munkára föl!






Korábban nem látott összefogás a gátakon

Korábban nem látott összefogást tapasztalt az árvízvédelmi munkálatok során Orbán Viktor miniszterelnök, aki a Komárom-Esztergom megyei Dunaalmásról jelentkezett be pénteken élőben a Kossuth Rádió hírműsorában.


Link



Budapesti árvíz - 2013.06.07.

20 perccel ezelőtt készült fénykép, a Duna-part szinte teljesen víz alatt, a 2-es villamos csak az Eötvös térig közlekedik a hatalmas víz miatt!

További friss képek, klikk: Andor Kovács Photography /Facebook/
Köszönöm, ha megosztod!






Soha nem látott mennyiségű és magasságu víz lépi át hamarosan az országhatárt. Az emberek összefogása fantasztikus.
Győr-Moson-Sopron megyében mindenhol sikerült a várható vízszint fölé magasítani a gátakat. Közel vagyunk ahhoz, hogy Komárom-Esztergom megyében is mindenhol sikerüljon.


Így néz ki a Duna a magasból - Légi fotó





Gerillakenuztunk az árvíz sújtotta Lupán

Link








Elrendelték Győrújfalu kitelepítését
Budapest, 2013. június 7., péntek (MTI) - Elrendelték Győrújfalu kitelepítését - tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnök péntek este kevéssel 7 óra után az MTI-t.





A magyarok összetartanak a bajban - 2013. június 8 Magyar Hírlap

A magyarok félreteszik nézetkülönbségeiket, és együtt futnak versenyt az idővel, hogy megvédjék Budapestet és az ország más területeit az árvíztől - idézte az AFP magyarországi riportját a France 24 francia hírtévé internetes változata. A riport - amelyet a Drudge Report vezető amerikai konzervatív hírportál is átvett - kiemelte: a mentésben több ezer önkéntes csatlakozott a katasztrófamentőkhöz és a katonákhoz, a különböző társadalmi rétegekhez tartozók gumicsizmába bújva és ingujjukat felgyűrve olyan szövetségeket alkotnak, amelyek egyébként nehezen elképzelhetők a mai Magyarországon.

Link



Az árhullám Magyarországon van - A következő két nap lesz a legnehezebb

Link



2013.06.08. 15:47

Szentendrén 95 százalékos a készültség






Áttört gát Thitótfalunál






Rossz hír, leszakadt az ég 16:50
Áll a víz a Bem térnél. A budai hegyekről a hirtelen esőzés miatt lezúduló csapadék az árvíz miatt túlterhelt csatornákon betört a II. kerületi Bem József térre. A Bem rakpartot elöntötte a csatornábol feltörő víz. Víz alá került a Lajos utca és a Margit körút egy része a körülbelül 30 milliméternyi heves eső után, a Szépvölgyi útról is oda zúdult le az összes víz. A csatornák nem tudják elnyelni, na meg itt vannak a buzgárok. Közel egyméteres víz gyűlt össze szombat délután a fővárosi Bem téren, mert a csatornák a vihar miatt nem tudták elvezetni a délutáni záport, mondta Tarlós István. A főpolgármester elmondta, hogy Budára délután vihar csapott le, a Duna magas vízállása miatt a csapadékcsatornákon nem tud lefolyni, a víz és a csatornák nyomás alá kerültek. Ennek következtében a Batthyány tér környékén, főleg a Bem térhez közel egyméteres víz állt délután. Tarlós István tájékoztatása szerint a víz autókat sodort el, és nem tud közlekedni a 4-6-os és a 19-es villamos.
"Ma van Medárd napja, most negyven napig esni fog - hallani egy fa alatt állva. Heves zápor ver minket, a nehéz homokzsáknál csak a vizes, nehéz homokzsák pakolása nagyobb élmény."









Katonaesküvő a gátakon Győrújfalunál!
Füssy Csaba zászlósnak ma lett volna az esküvője. A menyasszonya is katona, és mert mindketten a gáton vannak Győrújfalunál, a katasztrófavédelem képviselője a helyszínen ünnepélyes keretek között összeadta őket. Mi is szívből gratulálunk, sok boldogságot és köszönet!


Zsejkepuszta és Dunaszentpál (2013. 06. 08.)
/A tetőzéskor így nézett ki Zsejkepuszta, Dunaszentpál és Bolgánypuszta./

Link



2013.06.09. - Ezrek a gátakon - A nap története röviden

Tahitótfalunál gátszakadás volt, de egy másik gát is védi a falut.
Győrújfalunál megcsúszott a föld a gáton, de már megindult az apadás.
Budapesten megdőlt az eddigi 860 centis rekord-vízállás.
A szombat délutáni fővárosi felhőszakadásban a csatornák nem tudták elvezetni a sok esőt. Több utca víz alá került egy időre.
Eddig három települést zárt el az ár: Pilismarót, Dömös és Kisoroszi
Budapesten ma este tetőzik a Duna, még 3-4 centit emelkedik a Duna Pesten.
Ismét betört a viz Nagymarosra
Hat megyében 1200 embert teleoítettek ki eddig
Az éjszaka lezárták Szentendrét
1200 katona dolgozik a Dunakanyarban



Két helyen is megcsúszott a nyúlgát Budakalásznál
1258-an dolgoznak Budapesten /592-en a hivatásos állomány (katasztrófavédelem, honvédség és a rendőrség) tagjai, 84-en önkéntes tűzoltók és polgárőrök, 310-en civil önkéntesek, 9-en közfoglalkoztatottak, 2-en vannak a környezetvédelemtől, 5-en karitatív szervezetektől, 147-en önkormányzatoktól, 63-an pedig a Fővárosi Csatornázási Művektől. Ha kell, bevethető még 150 tartalékos katona./
Száz ház lakóit mentik ki Szigetmonostoron
A margitszigeti uszoda is víz alatt



Az árvíz miatt leáll a Suzuki-gyár
Kiürítik Horányt
3 millió homokzsáknál tartunk



Szivárog a víz a Batthyány tértől délre - Videó a Percről percre 18:14-es bejegyzésnél
Térdig ér a víz Nagymaroson



Evakuálják a győri állatkertet
A reptérre mentették ki a bérautókat
Kukásautókkal és használaton kívüli buszokkal nyomják le az úttestet /a Bem rakparton félő, hogy a HÉV-alagút, illetve az úttest alá beszivárgó víz megemeli az úttestet, mint ahogy az meg is történt egy-két helyen/



Újabb lezárások Budán, Lezárták az Árpád fejedelem útját is
Kismaroson 4-5 sornyi ház a víz alatt
Imádsággal az árvíz ellen - hosszú ideig hangosan imádkozott egy népesebb csoport Margit hídon a Szent Korona alatt
Elöntött házak Szentendrén és a Pap-szigeten



Szentendrénél már apad











Pilhál György
Kinn vagyunk a vízből?
Magyar Nemzet: 2013. június 10., hétfő 00:01

Mintha egy nagy rendező állna az elmúlt napok eseményei mögött. Még véget sem értek a trianoni megemlékezések, megmutathattuk, mit jelent az a bizonyos nemzeti összetartozás. Mikor ezeket a sorokat írom, a fél ország birkózik az árral: katonák, rendőrök, katasztrófavédelmisek, önkéntesek és hivatásosok, idősek és fiatalok, mozgáskorlátozottak, sőt, elítéltek is. Mindenki. Ki járművel, gépekkel, ki puszta kézzel, gumicsizmában vagy anélkül, nappal és éjjel. Fáradt, kialvatlan, de elszánt tekintetű emberek a gáton. Aludni most nincs igazán idő, minden óra, minden perc sorsdöntő lehet.

A határon túlról is érkeztek segítők. Erdélyi, kárpátaljai emberek nyilatkoznak a rádióban két zsákcipelés közt zihálva: ,,Hogyne jöttünk volna, mi is magyarok vagyunk. Most itt kell a segítség, hát itt vagyunk..." Még az elvadult belpolitika is rendkívüli fegyverszünetet hirdetett, Mesterházy Attila pártelnök a múlt hét közepén bejelentette: az MSZP hétfőig (?) felfüggeszti politikai kommunikációját, nem támadja a kormányt. (Utána talán bepótolják.) A Népszava is kibillent ritmusából: ,,Minden tisztességes, hazáját szerető magyar állampolgárnak kötelessége támogatni a kormányt és a kormányszerveket az elemi csapás elleni küzdelemben." Hogy belülről jött mondatok ezek, vagy taktikus okoskodás áll mögöttük, most édes mindegy. Így vagy úgy, a közös baj olykor kovász - összehozza az embereket. Öregeink mesélik: az ostrom utáni háborús fővárosban még föl sem szállt a füst, amikor a pincékből előbújt emberek már ásót, lapátot fogtak, romot takarítottak - mosolyogni tanultak. Az optimizmus a legerősebb kapocs az élethez. A háború, a katasztrófa - dolga végeztével - kézfogást követel. Csak maradjon hozzá kéz...
Hirdetés

A nagyok közül is az eddig volt legnagyobb árvíz az idei, a mért adatok minden korábbi rekordot meghaladnak. (A mostani hazai csúcs lapzártánk után várható.) Az eddig csak négyéves ciklusokban gondolkodó kormányok bűnös mulasztásai most fehéren feketén megmutatkoznak. Régi tapasztalat: nehéz esztendőkben az egészségügy és az oktatás mellett leginkább a katasztrófamegelőzés területén ,,feledékeny" a politika, ebből csippent le a költségvetés. Hiányzó, elhanyagolt vagy meg sem épült védművek, zsilipek, tározók súlyosbítják most is a természet csapását. A rövidlátó kormányok - Ej, ráérünk arra még! - több évtizedes felelőtlenségét ilyenkor máról holnapra kell pótolni: más nem lévén, leleménnyel, lelkesedéssel. Az Orbán-kormány szóvivője ugyan nyugtatni próbál - ,,Van pénz a veszély elhárítására" -, ám ki ne tudná, ez csupán keserves átcsoportosítások, határidő-módosítások árán biztosítható. Hogy a kormánypropagandára szánt pénzekből is le kell csípni ilyenkor, az csak természetes - bár ez most különös módon nem számít. Kell-e jobb reklám egy sikeres katasztrófaelhárításnál?

A tájékoztatásra aligha lehet panasz, óránként, félóránként rendkívüli híradások, riportok, meghosszabbított árvízi tudósítások számolnak be a Duna minden csobbanásáról. Meg arról is, hol várják az újabb és újabb segíteni akarókat (vasárnap nagyjából húszezren dolgoztak a gáton), és milyen telefonszámokon adhatunk fel pénzt, juttathatunk el adományt, bármit a rászorulóknak. Sokat számít, hogy lépten-nyomon ismert közéleti emberek sorával találkozni a zsákokkal bíbelődők között. ,,Őszintén mondom, nem marketingfogásból jöttünk ide - magyarázza a tévériporternek Benedek Tibor, a vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya -, nekünk is itt a helyünk, hol máshol."

Szívet melengető a riportbeszámoló, ahogyan a kereplő helikopterek zajában asszonyok, nagymamák viszik a gátra a meleg teát, a maguk sütötte pogácsát. A küzdőket a rendre érkező záporok, zivatarok sem hűtik le. Pedig a szombati Medárd-nap már a nevével sem kecsegtet sok jóval, félóránként rákezd az eső. A budai Bem téren délután már félméteres a víz, de nincs baj, nem szakadt át a gát, csupán az elnyelőcsatornák nem bírják... Pánik szerencsére sehol sincs, előző nap mintaszerűen zajlott le Győrújfalu teljes lakosságának kitelepítése is. Mozgósító erejű, rendre frissülő képek sorjáznak az interneten. Egy ország dacol az öreg és haragos Duna sok száz kilométerén, Nagybajcstól le, Mohácsig. Az elesett Passaut nézve egyáltalán nincs miért szégyenkeznünk...

Orbán Viktor irányítja az árvízi védekezést. Katasztrófahelyzetek esetén nem ritka az ilyen - bár idehaza volt ez már másképpen is. 2002-ben, a legutóbbi nagy áradásnál az akkori kormányfő, Medgyessy Péter egy távolabbi vízpartról, a francia Riviéráról kísérte figyelemmel az itthoni eseményeket. Igaz, így nem mondhatták rá azt, amit most némely médium Orbánról leírt. Hogy tudniillik csak ,,önmagát fényezni" jár az árvízi helyeken... (Zárójelben: a miniszterelnök pénteken ,,kikapcsolódásként" Győrből átszaladt Tatabányára a Bridgestone céghez egy gumiabroncs-megállapodást aláírni. Nem gumicsizmában persze...)

Zárszóféle a végére. Ha majd elmúlik a vész, és visszahúzódik medrébe a folyó, semmiképp se úgy fogjuk föl: megnyertük a háborút. Itt nem lehet háborút nyerni, legföljebb csatát. A háború víz és ember között örök. De még a csaták kimenetele is kétséges, ha megfeledkezünk a költő intelméről: ,,Azért a víz az úr!" A haragos, tekintélyt parancsoló, kiszámíthatatlan - és gyakran jó barát! - víz.

Emberfeletti erővel folyik az árvízvédelmi munka, Orbán Viktor és kormánya óriási szervezettséggel védi az árvíztől az emberi életeket és vagyonaikat. Akinek van szeme az látja, hogy Miniszterelnök úr mindig ott van, ahol a legnagyobb az árvízi veszély azért, hogy azonnali döntéseket tudjon hozni.
Köszönjük Miniszterelnök Úr az eddigi óriási munkát, igen "EMBER VOLT, a felelős ember, a népéért felelős! Akiből mások, az elesettek is erőt merítettek. Csak úgy egyszerűen, mint Orbán Viktorból azok, akik úgy érzik, hogy áll mellettük valaki, egy barát, egy odafigyelő ember. Aki úgy csak mellékesen Magyarország Miniszterelnöke.

Link



Viharban Baján



Vízben úszik a Lukács Gyógyfürdő



Az áradó Duna a Parlament tetejéről



Egy átdolgozott éjszaka után a gáton



Horány - az utolsó védvonalat erősítik a kitelepítés előtt



Homokot pakoló ovisok /szívszorongató pillanatok, amikor kiscsoportosok a homokozójukat áldozták be az árvízvédelemre/


Honvédség





2013.06.11.:

Budapesten óránként 1-2 centit apad a vízszint

A hétfői nap volt a sulypontáthelyezés napja az árvízi védekezésben. Lassan, de apadt tegnap a Duna Budapeste, tegnap dél óta óránkét 1-2 centimétert csökken a folyó vízszintje, a fővárostól délre pedig hasonló mértékben emelkedik az ár. Bufapesten este 879 cm-ert mutatott a vízmérce, 14 órakor még 884 cm-t jelzett. A tetőzős vasárnap éjjel 891 cn volt. A dunai árhullám szintje a Budapest feletti szakaszon mindenhol meghaladta a valaha mért legmagasabb szintet és az eddigi tetőzősek a fővárostól délre levő szakaszon is megdöntötték a korábbi rekordokat. A főváros túljutott a Duna tetőzésén, ezért a fő erőket mostantól a Budapest alatti folyószakaszra kell összpontosítani, ahol ugyancsak magasabb lesz a vízállás az eddig mért legnagyobb szintnél.
Mindenütt megdőlt tehát az eddigi rekord!

A kormány tizenkét, a fővárostól délre fekvő Duna menti járásra hirdetett ki veszélyhelyzetet.
Orbán: ,,még másfél-két nehéz napunk van"

Napokig tart majd a rekordszintű árhullám levonulása a Dunán. De nem lehet fellélegezni még ekkor sem, mivel a legtöbb védműszakadás általában az apadási fázisban szokott bekövetkezni, de ennek jeleit szerencsére eddig még sehol sem tapasztalták. Tegnap délután egy ideig püótlóbuszok szállították az utasokat a fővárosban, ugyanis a heves esőzés miatt le kellett állítani a villamosokat. A közeledő vihar miatt valamennyi civilt és önkéntest elküldték a gátakról, csak a hivatalos állománynak az a része maradhatott, amelynek megfelelő védőfelszerelése volt.

Bár a mostani dunai árvízhez a március 14-i hóvihar, majd a hűvös tavasz és a gyakori mediterrán ciklonok is hozzájárultak, azt közvetlenül egy viszonylag rövid, 36 órás intenzív csapadékos időszak és az akkor lehullott extrém mennyiségű csapadék váltotta ki. A magasabb területeken még meglévő hó a ciklon hideg levegőjében nem olvadt, így az áradásban a hóolvadás nem játszott szerepet.

Agymosás nyolctól négyig - No comment
2013.06.11. 13:14 RickyTerror
"Míg az ország az árvíz ellen védekezik, a rezsim stikában törvényeket hoz és agymosást tart!"
Most dobta be a postás az Együtt-Párbeszéd Magyarországért Szövetség közleményét. Tanácstalanul nyomkodom a billentyűket, ehhez nem lehet mit hozzátenni.

A csatát megnyertük, a háborút még nem jún. 11. 14:00
A fővárosi kormánymegbízott szerint a következő napokban sem csökkenhet a figyelem, mert a gátak átáztak, a töltések lazák, a megépített védvonalak átnedvesedtek. Pesti Imre elmondta:
A hatalmas árhullámmal vívott ütközetet megnyertük, de a háborút még nem.
(MTI)


Házasság a gáton



Miért kell Orbán a gátra?
"Amikor az emberek teljes joggal szoronganak, akkor nyilván jó érzés látni, hogy a kormány a helyén van. Végül is a végrehajtó hatalom feje természetesen valamilyen módon részt kell vegyen a védekezésben. Nem feltétlenül pont úgy, ahogy azt sugallják, egy parancsnoki pozícióban. De ezt nem tartom olyan rettenetesnek." TGM



Most kezdődik a piszkos munka - Sár és romok mindenütt, ahol levonult az ár



Győrújfalu újból benépesül



Friss légifotók Baja térségéből



Légifotó - Víz alatt a gemenci erdő





Összefoglaló a Duna két napjáról - Videó

Link



2013.06.12:

Már csak egy-két nehéz árvízi nap

,,Még másfél-két nehéz napunk van, és ha azon túl vagyunk, akkor már közel leszünk ahhoz, hogy sikert jelenthessünk be, de ehhez még két nap megfeszített munka és két nap megfeszített figyelem szükséges" - fogalmazott a kormányfő.

Jelenleg Dunaújváros alatt tetőzik a dunai árhullám, amely szerdán éri el Baját, csütörtökön pedig Mohácsot, majd elhagyja Magyarországot. A szükséges védműmagasságok a déli Duna-szakaszokon is mindenhol időre elkészültek, illetve délután négy órára Baján is száz százalékos lesz a kiépítettség - közölte, arra kérve ezzel összefüggésben az önkénteseket, hogy legyenek elérhetőek, szükség esetén értesítik őket, de jelen pillanatban már nincs közvetlen munka számukra a gátakon.

A Duna Baranya megyei szakaszán felkészülten várják a folyó tetőzését, ez rekordvízmagasság alatt, csütörtökre várható, valószínű, hogy sem Dunaszekcsőnél, sem Mohácsnál nem lesz árvízi rekord.

A Duna folyamatos apadásával Komárom-Esztergom megye gátjain védekezési munkálatokra már nincs szükség, véget ér a rendkívüli készültség. Néhány településen még figyelőszolgálat működik, valamint szivattyúznak. A Duna magas vízállása miatt Almásfüzitő és Komárom között továbbra sem közlekednek a vonatok. Budapest és Győr között személyvonattal továbbra is megosztott útvonalon lehet közlekedni. A Dunán még hajózási tilalom van.

Budapesten ma már takarítanak, megkezdődött az árvíz utáni takarítás, a homokzsákok elszállítása. Árvízi helyreállítási megbízottnak nevezte ki a kormány Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgatót. Annak ellenére, hogy bizonyos helyekről a víz már visszavonult, Budapest árvízzel érintett részein továbbra is indokolt azonban egyes területek, utak, közterek lezárása. Újra megnyílt a Batthyány téri metróállomás.

,,Ma van az a nap, amikor először kimondhatjuk, hogy győzelemre állunk" - mondta Orbán Viktor Győrújfaluban. Ehhez egy utolsó csatát kell megvívnunk Bajánál. ,,Jó reményeink szerint ha ott sikerrel járunk, akkor a tetőzés szombat hajnalban elhagyja Magyarországot".

Bajánál 990 centiméteres átlagos vízmagassággal szerda reggel óta tetőzik a Duna, mondta Zsigó Róbert, Baja polgármestere a homokzsákokkal körbevett Petőfi-szigeten. A vízmagasság óránként változik 986 és 991 centiméter között, mely azt jelzi, hogy hosszan elnyúló tetőzésre kell készülni.


Eurómilliárdokban mérik a kárt Ausztriában





"Ez egy rendkívül értékes szenvedély"
2013. június 12., szerda
Orbán: Magyarország felemelkedésében a műszaki értelmiség egyre inkább kulcsszerepet tölt be, ami erősödni fog a jövőben
Az, hogy Magyarország ma győzelemre áll az árvíz elleni küzdelemben a magyar mérnökök győzelme is - jelentette ki Orbán Viktor szerdán, a Magyar Műszaki Értelmiség Napján a Széchenyi István Egyetemen, Győrben.

Link



A Duna áradása miatt vonuló szarvascsapat a gemenci ártéren Őcsény határában.






Átszakadt a gát a Duna Baja feletti szakaszán fekvő, Gemenchez tartozó Veránka-szigeten, a víz elárasztott csaknem kétszáz hektárt. A víz csak az erdőben tehet kárt, ingatlan, gép, műszaki eszköz nincs veszélyben.



Mohácson kívül minden megdőlt



Korábban jött a tetőzés Bátánál





2013. 06. 13:

Így győztük le az évszázad árvizét

Sorra dőltek meg az addigi rekordvízállások az országban, de a nem mindennapi helyzetben is sikerült több tízezer ember együttes munkájával elkerülni a legrosszabb forgatókönyvet, ami akár nyolcvanezer ember kitelepítésével is számolt. Nem volt halálos áldozata az árvíznek, és eltűntekről sem tudni. Az anyagi kár viszont várhatóan jelentős lesz.

Minden eddiginél nagyobb árhullám vonult át az elmúlt egy hétben az országon, sorra bőven megdöntötte az akár fél évszázada mért eddigi rekordokat, a fontosabb mérőállomások közül végül egyedül Mohácsnál tartotta magát az 1965-ös vízszint. Bár délen sok helyen még nagy a víz, most már kijelenthetjük: az évszázad árvizén lényegében vagyunk túl halálos áldozatok és eltűntek nélkül, mégha infografikánkból ki is tűnt, milyen kicsi valójában a megáradt Duna a világ legnagyobb folyóihoz képest.

A történelmi árvíz erejét jól szemléltetik a számok: szinte minden emberre jutott egy homokzsák, hiszen országszerte közel tízmilliót használtak fel a védekezéshez, míg a 2006-os korábbi nagy árvíznél csupán hétszázezret raktak ki. A homokzsákoknak már a megtöltése sem volt könnyű feladat a 180 ezer köbméter homokkal.

Arról még nincs végleges adat, hogy összesen mennyien vettek részt a védekezésben, de az első időszakban a gátakon dolgozó 1-2 ezer emberhez képest a tetőzések közepén volt olyan nap, hogy egyenesen kapkodtak a lapátokért, országszerte 15 ezren - hivatásosok és civilek együtt - is küzdöttek az árral.

Összesen 44 utat zártak le, miközben 34 településről több mint 1300 embert kellett kitelepíteni az árvíz miatt, de Győrújfalu volt az egyetlen, amit teljesen evakuáltak. A falut ugyan nem öntötte el a víz, de többször is veszélyes pillanatokat éltek meg a töltésnél, ezért múlt pénteken biztonsági okokból kitelepítették a lakókat, akik kedden térhettek vissza otthonaikba. Többek között Horányból, Bátáról, Szigetszentmiklós Lakihegyről, Vácról, Szigetmonostorról, Tahitótfaluból, Pilismarótról is ki kellett telepíteni többeket, de csak Nagymarosról kellett három embert erővel magukkal vinniük a rendőröknek, a lakosok mindenütt együttműködtek a hatóságokkal.

És nem csupán az emberi hajlékok kerültek veszélybe: 22 ezer hektár állami erdőt öntött el a Duna, köztük a gemenci erdőt, ahol szerencsére még időben gondoskodtak az állatokról.

A gátak és a magasítások jól bírták a rendkívűli vízmennyiséget, de buzgár és szivárgás több helyen is előfordult, elsősorban Győrújfalunál és Nagymaroson vált többször kritikussá a helyzet.

Győrújfaluban csak nemrég kezdtek bele a gátak felújításába, melynek első lépéseként azonban pont az árvíz előtti hetekben bontották el a töltés egy részét. Nagymaroson jövőre készülhet el a mobilgát, enélkül most többször is betört a víz a településre. Áttörte az ár a fő gátat Tahitótfalunál, de a Szigetközben is nehéz pillanatokat éltek meg. Leányfalun, Szigetmonostronál is ömlött a víz az elmúlt napokban.

Budapest tartotta magát

Hétfő hajnalban 891 centis vízállással döntött új rekordot a Duna Budapestnél, ahol 291 ember kényszerült elhagyni otthonát. Elsősorban a Margitszigeten és a Római-parton kellett védekezni, de a Dagálynál és a Tímár utcánál is nagy erőkkel kellett pakolni a homokzsákokat. Az áradás miatt lezárták a Batthyány téri metróállomást és rendkívüli forgalmi rendet vezettek be, ami egy hétre alaposan felforgatta a közlekedést a városban. Szerdára már erőteljesen apadt a fővárosnál, a rekordhoz képest egy méterrel lejjebb volt a vízszint.

Lecsapott a vihar

Kétszer is vihar nehezítette az árvízi védekezést. A súlyosabb helyzet szombaton volt, amikor a Duna magas szintje miatt a hatalmas felhőszakadás alatt felgyülemlett vizet számos helyen nem tudták elvezetni a csatornák Budapesten. Több út lebénult Budán, a Bem téren és a Zsigmond téren is estig állt a víz, és még a Mammut II is beázott. Hétfőn is közbeszólt a vihar, akkor a Belügyminisztérium hazaküldte az önkénteseket a gátakról, de szerencsére az erős szél és esőzés végül nem okozott károkat a védművekben, és az utakon sem állt be a víz.

A BRFK nem kapott bejelentést vagyon elleni bűncselekményről a kitelepített területeken,de máshol előfordultak lopások. Két férfi magához vette az árvízi védekezéskor használt aggregátort és a hozzá tartozó 9 liter benzint Dunaalmásnál, ám a rendőrség hamar elkapta őket, ahogy a homokzsákot lopó nők is négy hónapra börtönbe mennek.

Természetesen a politikusok is látványosan belevetették magukat a védekezésbe. A rendszeresen kolbászt ebédelő Orbán Viktor miniszterelnök végig úton volt az árral, sorra járta a helyszíneket, és minden reggel sajtótájékoztatót tartott a legfontosabb fejleményekről. A miniszterelnök határozott árvízi fellépésében az is szerepet játszott, hogy Orbán a március 15-i hóvihar után meg akarta mutatni, hogyan kell egy katasztrófahelyzetet jól kezelni.

Magyarországon nem követelt halálos áldozatot az árvíz, de külföldön nem úszták meg halottak nélkül. Ausztriában hatan haltak meg, egy ember eltűnt, Csehországban tizenegy áldozatról tudni, négyen eltűntek. Magdeburgból 23 ezer embert kellett kitelepíteni, Németországban több milliárd eurós a kár.

A hatalmas árvíz átvonult Magyarországon, de hátra van még a helyreállítás, fertőtlenítés, utána pedig már tényleg csak azt kell leszervezni, mit lehet kezdeni a zsákok megtöltéséhez használt rettentő sok homokkal.




















Ha mi úszunk, Győr is úszik
Link


A házat összepakoltuk, éjjel gátat építünk
Link


És a víz éjjel sem áll meg
Link


Lapátolunk, és az iskolát is megússzuk
Link


Az utolsó sétahajót Budapesten
Link


A kertem éppen medencévé alakult
Link


Tetőzött a Duna Budapesten
Link


Magasabb a vízszint, mint várták
Link


Gerillakenuztunk az árvíz sújtotta Lupán
Link



Magyarország végül is legyőzte az árvizet. Napokig tarthat még a rekordszintű árhullám levonulása a Dunán, a visszatelepítés és talán hónapokig is eltarthat a helyreállítás. Az a példátlan összefogás azonban, ami történt, meghozta az eredményt, az ország ugy került ki az eddigi legnagyobb Dunai árvízből, hogy az áradás - a szomszédos országoktól eltérően - még egyetlen áldozatot sem követelt. Emberek ezrei válthattak volna ugyanis hajléktalanná, és úszhatott volna el a vízben egész életük. Sokszor nem is tudjuk,milyen szerencsések vagyunk, mindig többre és másra vágyunk,mint amink van, nem becsüljük értékeinket, életünket. Most azonban valami történt, mert az emberek példátlan összefogása óriási sikert eredményezett.

Jó lenne, ha ez az odafigyelés mindig így működne! A segítségnyujtás lehetőségei még előttünk vannak. Ne felejtsük, sok kicsi sokra megy!

LE A KALAPPAL A MAGYAR NÉP ELŐTT!


Le a kalappal azok előtt, akik részt vettek a védekezésben!

Link







Árvíz - 2013
A vártnál is nagyobb a Duna vízszintje - Ötven éve nem tapasztalt árviz
Árvizi Hírek percről percre - Klikk a Linkre

Link



Jön a víz! - fotógalériáink az árvízi helyzetről
Az összes fotónk az árvízről - Klikk a Linkre

Link









 
 
0 komment , kategória:  Tragédiák - katasztrófák  
Címkék: bűncselekményről, meghosszabbított, rekordvízállások, kormányszerveket, védőfelszerelése, figyelőszolgálat, elnyelőcsatornák, kiszámíthatatlan, gerillakenuztunk, felemelkedésében, veszélyhelyzetet, infografikánkból, szigetmonostoron, kormánymegbízott, felhőszakadásban, szervezettséggel, személyvonattal, felelőtlenségét, segítségnyujtás, magyarországért, összpontosítani, védműmagasságok, miniszterelnöke, telefonszámokon, tévériporternek, kitelepítésével, riportbeszámoló, fegyverszünetet, visszatelepítés, kommunikációját, németországban, magyarországon, miniszterelnök, folyószakaszra, árvízvédelemre, kiscsoportosok, elkövetkező napokban, előzetes hírek, helyzet Passauban, eddig mért, holnapi napra, meteorológiai előrejelzések, közeli napokban, évszázad árvize, bajba jutottaknak, interaktív térképet, pilóta nélküli, árvízvédelmi munkálatok, 2-es villamos, emberek összefogása, várható vízszint, árvíz sújtotta, Orbán Viktor, Kossuth Rádió, Andor Kovács Photography, Elrendelték Győrújfalu, Magyar Hírlap, Drudge Report, Tarlós István, Füssy Csaba, Duna Pesten, Fővárosi Csatornázási Művektől, Kiürítik Horányt, Szent Korona, Pilhál György, Magyar Nemzet, Mesterházy Attila, Benedek Tibor, Medgyessy Péter, Köszönjük Miniszterelnök Úr, EMBER VOLT, Orbán Viktorból, Magyarország Miniszterelnöke, Viharban Baján, Lukács Gyógyfürdő, Duna Budapeste, Együtt-Párbeszéd Magyarországért Szövetség, Pesti Imre, Jelenleg Dunaújváros, Duna Baranya, Bakondi György, Orbán Viktor Győrújfaluban, Zsigó Róbert, Magyar Műszaki Értelmiség Napján, Széchenyi István Egyetemen, Duna Baja, Szigetszentmiklós Lakihegyről, Duna Budapestnél, Mammut II, Duna Budapesten, KALAPPAL MAGYAR NÉP ELŐTT, Árvizi Hírek,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Rőzsehordó nő szobra  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 15  Szeüleidtől tanultad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Imádkozás Krisztus értelméért  1848. március 15-én  Házi botox  Imádkozás Krisztus értelméért  mindent a népért...  Facebookon kaptam  Törött csészék  Márciusi eső  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Nemzeti  Hernádkak  Facebookon kaptam  ...és mégis ráismersz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Ma  A nemzet csak akkor...  Rőzsehordó nő szobra  Facebookon kaptam  Az embernek fiatal korában van  Szeüleidtől tanultad  Üdvözöllek az oldalamon  Szent-Györgyi Albert gondolata  A Mindenható Istenben bízva  Szeretettel  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mélységes szomorúsággal  Csendes éjszakán  Nagy László - Szerelem emléke  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szeüleidtől tanultad  Facebookon kaptam  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Minden jónak végeszakad egysze...  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Facebookon kaptam  Por  Március 15-re emlékve  Müller Péter tollából  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Nem kell ide békemenet  Facebookon kaptam  Törött csészék  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Kokárda  A magukat nyílt és őszinte emb...  Amikor még rangja volt...  Kezdet  mindent a népért...  Síró nő  Intelem  Ez a miénk!  mindent a népért...  Facebookon kaptam  Magyarország ilyen hely.  Esti kép  Fújjad márciusi szél . . .  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Március  Nem mindegy  A nemzet csak akkor...  Rejtő Jenő versei  mindent a népért...  Nemzeti  1848. március 15-én  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Ibolya  Alvó baby  Magyarország ilyen hely.  1848. március 15-én  Ibolya  Paul David Tripp Március 16  Könnyáztatta asszonysorsok  Könnyáztatta asszonysorsok  Március  Síró nő  Hernádkak  Facebookon kaptam  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
elkövetkező napokban, előzetes hírek, helyzet Passauban, eddig mért, holnapi napra, meteorológiai előrejelzések, közeli napokban, évszázad árvize, bajba jutottaknak, interaktív térképet, pilóta nélküli, árvízvédelmi munkálatok, 2-es villamos, emberek összefogása, várható vízszint, árvíz sújtotta, magyarok összetartanak, magyarok félreteszik, mentésben több, különböző társadalmi, árhullám Magyarországon, budai hegyekről, hirtelen esőzés, árvíz miatt, csatornábol feltörő, vihar miatt, délutáni záport, főpolgármester elmondta, csatornák nyomás, 19-es villamos, nehéz homokzsáknál, gátakon Győrújfalunál, gáton vannak, helyszínen ünnepélyes, szombat délutáni, éjszaka lezárták, nyúlgát Budakalásznál, hivatásos állomány, margitszigeti uszoda, győri állatkertet, reptérre mentették, árvíz ellen, népesebb csoport, nagy rendező, elmúlt napok, trianoni megemlékezések, sorokat írom, határon túlról, elvadult belpolitika, elemi csapás, ostrom utáni, pincékből előbújt, legerősebb kapocs, katasztrófa &#8211, nagyok közül, eddig volt, mért adatok, mostani hazai, eddig csak, oktatás mellett, természet csapását, rövidlátó kormányok, csak természetes, tájékoztatásra aligha, zsákokkal bíbelődők, tévériporternek Benedek, kereplő helikopterek, meleg teát, maguk sütötte, rendre érkező, szombati Medárd-nap, ország dacol, elesett Passaut, árvízi védekezést, ilyen &#8211, legutóbbi nagy, akkori kormányfő, távolabbi vízpartról, francia Riviéráról, itthoni eseményeket, árvízi helyeken&#8230, miniszterelnök pénteken, csaták kimenetele, költő intelméről, árvízvédelmi munka, emberi életeket, árvízi veszély, eddigi óriási, felelős ember, népéért felelős, odafigyelő ember, áradó Duna, átdolgozott éjszaka, utolsó védvonalat, kitelepítés előtt, homokozójukat áldozták, árvízi védekezésben, folyó vízszintje, fővárostól délre, tetőzős vasárnap, dunai árhullám, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 21 db bejegyzés
e év: 69 db bejegyzés
Összes: 4830 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1216
  • e Hét: 7560
  • e Hónap: 34183
  • e Év: 171555
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.