Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A Valentin-nap legnagyobb átverése
  2021-02-16 21:00:59, kedd
 
   
 


A VALENTIN-NAP LEGNAGYOBB ÁTVERÉSE


Összegyűrt paplanok az ágyon, a lepedőn lágyan rothadásnak indult, egykor illatozóan piros, reggelre sötétbarnává aszalódott rózsaszirmok, boros üvegek a földön, természetesen a hozzátartozó poharakkal. Szerelmes együttlét nyoma az egész lakásban. De vajon mára mi marad a szerelemből? És mit ünnepeljünk ma, ha nincs semmi elképzelésünk? Mai tippem: ünnepeljünk meg egy tegnapi hazugságot!

***

Az a bizonyos tegnapi hazugság igazából nem is annyira hazugság, már ami a dolog lelki részét illeti. Inkább úgy mondanám, hogy egy máig jól működő marketinges átverés.

Amint tudjuk, karácsony után a Valentin-nap az az ünnep, amikor a legtöbb eljegyzés születik.

Bármilyen furcsa, világszerte több millió férfi kéri meg ilyenkor választottja kezét, mégpedig úgy, hogy szerelmi zálogként (avagy a leendő frigy ellenjegyzéseként) gyémántgyűrűt ad szíve választottjának. Hogy miért pont gyémántgyűrűt? Természetesen azért, mert a gyémánt ritka és értékes, pont, mint az igaz szerelem.

És itt kezdődik maga a bődületes átverés, ami nagyjából azonos azzal a tévhittel, mint hogy a villám sosem csap kétszer ugyanoda. Naná, hogy odacsap, hiszen a hely elektromosan töltötté válik, ami valósággal vonzza majd az újabb villámokat.

Pontosan úgy, ahogyan a női gyűrűsujj is vonzza a gyémántgyűrűt.

Csakhogy!

Ha egy picit jobban megismerjük magának a gyémántnak a történetét, meglehetősen el fogunk csodálkozni.

***

Az emberiség írott történelmétől egészen 1870-ig a gyémánt valóban ritka és értékes volt. Csupán néhány helyen (pl. Brazíliában és Indiában) találtak értékelhető nagyságú és tisztaságú köveket, s ezek éves hozama sem volt több másfél-két kilónál (Hagyjuk most a karátszámítást, de azért jegyezzük meg, hogy 1 karát megközelítőleg 200 mg.)

1870-ben azonban beütött az eleinte hatalmas vagyonnal kecsegtető krach: a dél-afrikai Oranje folyó közelében hatalmas gyémántlelőhelyeket fedeztek fel, és hamarosan tonnaszám bányászták a ,,ritka" drágakövet.

Ekkor a legnagyobb gyémántkitermelők egyetlen kartellbe álltak össze, s megalakult a De Beers, amely máig a világ legnagyobb gyémánttermelő vállalatcsaládja, a piaci részesedés mintegy 40%-át birtokolva.

Ennek a kartellnek nem volt más dolga, mint ellenőrizni a kitermelést, és elhitetni az emberekkel, hogy a gyémánt még mindig igen értékes és igen ritka. Ez olyannyira jól sikerült, hogy az 1973-as olajválság idején még a tőzsdei spekulánsok is gyémántot kezdtek el vásárolni, mert a gyémánt - az arannyal és más nemesfémekkel ellentétben - nemhogy nem ingadozó, hanem egyenesen stabil áremelkedésű terméknek számított.

***

Na, de ne szaladjunk ennyire előre a történetben!

Írjunk egyelőre 1938-at, amikor is egy gyönyörű szeptemberi napon Harry Oppenheimer, a De Beers alapítójának 29 éves fia Johannesburgból New Yorkba utazott, hogy ott találkozzon Gerold M. Lauck-kal, az Amerikai Egyesült Államok vezető reklámügynökségének, az NW Ayer-nek az elnökével. Lauckot és az NW Ayer-t az a Morgan Bank ajánlotta Oppenheimernek, amelyik korábban az apjának segített megszilárdítani a De Beers pénzügyi birodalmat, és amely bank most aggódott a gyémántok világszerte csökkenő ára miatt. Közösen próbáltak tehát kitalálni valamit.

1938-at írtunk. Európa a háború küszöbén állt, ráadásul a gazdasági világválság is lenyomta az árakat. S volt még néhány egyéb aprócska gond. Példának okáért, hogy Európa számos országában egyáltalán nem volt divat eljegyzésre gyémántot adni. Ilyen ország volt hazánk is, ahol a bevett szokás eljegyzéskor annak a többnyire arany karikagyűrűnek a bal gyűrűsujjra való húzása volt, amely aztán az esküvői szertartáson a jobb gyűrűsujjra került át. Más országokban pedig (pl. Angliában és Franciaországban) a gyémántot az arisztokrácia ékszerének tekintették.

Maradt tehát szinte egyedüli piacnak (legalábbis egyelőre) a De Beers számára azt USA. Már csak egy jó kis kampány kellett ahhoz, hogy a gyémántot az igaz szerelemmel párosítsák.

Az NW Ayer szakemberei arra jutottak, hogy a válság elmúltával megváltozott társadalmi attitűd miatt eljött az idő, hogy megteremtsék a megvásárolható luxuscikkek piacát. Elkezdték tehát a gyémántot úgy reklámozni, mint a szerelem jelképét. S minél nagyobb, ugye, a szerelem, annál nagyobbnak és tisztábbnak kell lennie az azt szimbolizáló gyémántnak is.

Ennek legjobb promócióját a hollywoodi filmekben, s azok sztárjaiban látták. Ezért némi lobbipénz és egyéb kedvességek árán elérték, hogy a szerelmes filmekben a férfiak gyémántgyűrűket ajándékozzanak szerelmüknek, illetve hogy a filmsztárok a magánéletükben is így cselekedjenek.

A moziba járó nép pedig tökéletesen lemásolta ezt az attitűdöt.

Nagy-Britanniában még azt a trükköt is bevetették, hogy a királyi családdal reklámoztatták ékszereiket: Oppenheimer-gyémántot ajándékoztak II. Erzsébet királynőnek, és meghívták őt egy dél-afrikai körutazásra.

Emellett pedig a Playboyban és más hasonló magazinban világhíres festmények mellett ábrázolták drágaköveiket, ezzel is kihangsúlyozva, hogy egy gyémánt pontosan olyan értékes, akár egy Picasso vagy Delacroix festmény.

Mindezek következtében a gyémánteladások több mint 55%-os emelkedést értek el már az első évben, s azóta is töretlenül tartják vezető helyüket az eljegyzési ajándékok piacán. Mindezt pedig úgy, hogy - formabontó módon - itt nem volt egyetlen termék, egyetlen márkanév, egyetlen brand, hanem csupán maga a gyémánt.

És még ezt is tudták fokozni!

A De Beers 1948-ban elindította az ,,A Diamond Is Forever", azaz "Egy gyémánt - örökké" marketing-kampányát, amelyben a gyémánt és a sírig tartó szerelem fogalmakat kötötték össze szétbonthatatlanul. Ez a mottó azóta is a De Beers hivatalos mottója, mi több, számos más, gyémántokkal foglalkozó üzlet is ezzel hirdeti ékszereit.

***

1951-ben volt ugyan egy kisebbfajta társadalmi ellenállás, amikor is az alsó- és középosztálybeli polgárok túlzásnak tartották az eljegyzési gyémántot, ezt azonban a cég ügyesen hárította el azzal a folyamatos sulykolással, hogy márpedig csak és egyedül a gyémánt az, ami a szerelem valódi jelképe.

Ennek hatására aztán a férfiak anyagi képességeiken felül kezdtek el gyémántgyűrűket ajándékozni jegyeseiknek. Hasonlatos volt ez ahhoz a hazánkban a rendszerváltás kezdetétől egészen napjainkig tartó trendhez, hogy az egyedülálló férfiak akár két-három árkategóriával értékesebb autót vásárolnak maguknak ahhoz képest, amit megengedhetnének maguknak, s a vásárlásra akár hitelt is képesek felvenni, hogy társadalmi pozíciójukat felülreprezentálják.

***


Aki kíváncsi a gyémánt eljegyzési gyűrűk történetére, az számos más érdekességet találhat Edward Jay Epstein: Have You Ever Tried to Sell a Diamond? című cikkében. (KLIKK IDE: Link
)

Ami azonban a cikk elolvasása nélkül is teljesen nyilvánvaló, hogy az 1869-1871-es nagy gyémántdömpingnek köszönhető, s az USA-ban 1938-tól 1950-ig csúcsra járatott kampány azóta a Föld majd minden országára átterjedt.

Egy kartell megbízására tevékenykedő New York-i reklámügynökségnek sikerült egyszerre több hazugságot is elhitetnie az emberekkel, Kanadától Londonig, Tokiótól Budapestig.

Ezzel szemben az igazság a következő:

1: A gyémánt nem azért drága, mert ritka, hanem, mert azt akarják, hogy drága legyen
2: Az igaz szerelem jelképe sosem lehet egy marketing-hazugság.

***

Fogalmam sincs, hogy mit tesznek majd a De Beers-nél, amikor az ember képes lesz elérni a Neptunusz bolygót, ott ugyanis egyenesen cseppfolyós gyémánt hull az égből. És akkor a Földtől ,,csupán" 40 fényévnyire lévő 55 Cancri e bolygóról már ne is beszéljünk! Ez a bolygó ugyanis javarészt gyémántból áll.

Persze, mire technikai fejlettségünk azon a szinten lesz, hogy onnan termeljük ki a drágakövet, addigra már simán robotokkal és 4D-s Second Life lényekkel is házasodhatunk majd. Ők meg jobban fognak örülni az elektromos töltésnek illetve a kenőolajnak.

Addig azonban lehet utánozni (ebben is) Hollywoodot! Csak a miheztartás végett Justin Timberlake egy 130 ezer dolláros gyűrűvel kérte meg 2010-ben Jessica Biel kezét, ami meglepően olcsójános húzás volt, legalábbis ebben a közegben. Ennek bizonyítására elég, ha megemlítjük, hogy Kim Kardashian gyűrűje Kanye West pénztárcájából 1,6 millió dollárt húzott ki. S még ez is eltörpül az abszolút csúcstartó mögött. Elizabeth Taylor Richard Burton-től kapott 33,19 karátos gyűrűje ugyanis 8,8 millió dollárt ér.

(Én majom meg azt figyelem, mikor lesz a filléres teszkóban leárazott lasagne...)

() VBT ()


Link 
 
0 komment , kategória:  Névnap- szülinap  
Címkék: vállalatcsaládja, megengedhetnének, középosztálybeli, franciaországban, gyémántgyűrűket, gyémánteladások, választottjának, johannesburgból, megszilárdítani, karátszámítást, rendszerváltás, gyémánttermelő, megközelítőleg, kihangsúlyozva, reklámoztatták, karikagyűrűnek, megvásárolható, ajándékozzanak, pénztárcájából, magánéletükben, oppenheimernek, árkategóriával, házasodhatunk, természetesen, fejlettségünk, gyémántgyűrűt, elképzelésünk, nemesfémekkel, történelmétől, bizonyítására, arisztokrácia, következtében, cselekedjenek, drágaköveiket, képességeiken, tevékenykedő, lepedőn lágyan, hozzátartozó poharakkal, egész lakásban, tegnapi hazugságot, dolog lelki, legtöbb eljegyzés, leendő frigy, gyémánt ritka, igaz szerelem, bődületes átverés, villám sosem, hely elektromosan, újabb villámokat, picit jobban, emberiség írott, gyémánt valóban, VALENTIN-NAP LEGNAGYOBB ÁTVERÉSE, Harry Oppenheimer, Johannesburgból New Yorkba, Gerold, Amerikai Egyesült Államok, Morgan Bank, Diamond Is Forever”, Edward Jay Epstein, Have You Ever Tried, KLIKK IDE, Kanadától Londonig, Tokiótól Budapestig, Second Life, Justin Timberlake, Jessica Biel, Kanye West, Elizabeth Taylor Richard Burton-től,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Ki érti?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vidám péntek reggelt ! ..........  Áldott Vasárnapot kívánok Mind...  Pipacsok a hold fényében  Facebookon kaptam  Gerberák  Nő virágokkal  Facebookon kaptam  Riasztó.......  Szerelmes asszony........  Fehér gerbera  Gradvolt Endre verse  Macim  Komáromi János - Akkor majd......  Időskori bőrtünetek  199 az új fertőzött, elhunyt 8...  Én nem lesem...  Gyermek arc  A jó pásztor  Gyermek arc  Nagyon szép.......  Nő virágokkal  Könyvelés  Kislány csokorral  Harmónia..........  Jó reggelt ! .....  Facebookon kaptam  Már a cica is.......  Megkérdezték az öreg Cholit.....  Én nem lesem...  A legegészségesebb táplálékok  Szép estét kedves látogatóimna...  Nagyon szép.......  Két szépség.........  Kellemes délutánt  Se veled, se nélküled.......  Shigeaki Hinohara szavaival ...  Kasza Béla – száz szeret...  Jó reggelt ! .....  Sárga rózsa  Facebookon kaptam Krisztinátó...  Weöres Sándor: Barangolók  Gerberák  Nagyon szép.......  Nagyon szép.......  Jó éjszakát!  Váci Mihály - Pipacsok a búza...  Örülnünk kellene..  Hogyan készítsünk banánteát?  Arany  Természetbarát  Vegyes viccek  Kislány  Konyhaművészet  Az emberi lélek  Annyira megihletett...  Göndörke  Dr Bubó emlékezetes mondásai:  Kislány  Szép estét kívánok kedves Láto...  Boldog hétvégét! Szeretetben, ...  Omnia mea mecum porto  Magányos ének, zengő, lázadó!  Szép estét  Harmónia..........  Magányos ének, zengő, lázadó!  Nagyon szép.......  Áldott Vasárnapot kívánok Mind...  Legendás kincseket rejt a Duna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Virágének  Szerelmes asszony........  Dr Bubó emlékezetes mondásai:  Jó éjszakát!  Virágének  Nyári kép  Egy nagyon szép kastély.....  Örülnünk kellene..  Nagyanyó-kenyér.......  Az egyetlen  Nyári kép  A legegészségesebb táplálékok(...  Facebookon kaptam Cs ildikótó...  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Gyermek arc  Göndörke  Vízcseppes rózsa  Gerberák  Facebookon kaptam  A legegészségesebb táplálékok(...  Amikor nincs pénzed......  Facebookon kaptam  Fehér gerbera  Facebookon kaptam  Fáradtságunk okai  Szerelmes asszony........ 
Bejegyzés Címkék
lepedőn lágyan, hozzátartozó poharakkal, egész lakásban, tegnapi hazugságot, dolog lelki, legtöbb eljegyzés, leendő frigy, gyémánt ritka, igaz szerelem, bődületes átverés, villám sosem, hely elektromosan, újabb villámokat, picit jobban, emberiség írott, gyémánt valóban, eleinte hatalmas, dél-afrikai Oranje, legnagyobb gyémántkitermelők, világ legnagyobb, piaci részesedés, 1973-as olajválság, tőzsdei spekulánsok, gyémánt &#8211, gyönyörű szeptemberi, apjának segített, gyémántok világszerte, háború küszöbén, gazdasági világválság, bevett szokás, többnyire arany, esküvői szertartáson, jobb gyűrűsujjra, arisztokrácia ékszerének, igaz szerelemmel, válság elmúltával, megvásárolható luxuscikkek, szerelem jelképét, hollywoodi filmekben, szerelmes filmekben, férfiak gyémántgyűrűket, moziba járó, királyi családdal, dél-afrikai körutazásra, gyémánt pontosan, gyémánteladások több, első évben, eljegyzési ajándékok, sírig tartó, mottó azóta, kisebbfajta társadalmi, eljegyzési gyémántot, folyamatos sulykolással, szerelem valódi, férfiak anyagi, rendszerváltás kezdetétől, egyedülálló férfiak, vásárlásra akár, gyémánt eljegyzési, cikk elolvasása, 1869-1871-es nagy, kartell megbízására, ember képes, bolygó ugyanis, szinten lesz, elektromos töltésnek, miheztartás végett, abszolút csúcstartó, filléres teszkóban, vállalatcsaládja, megengedhetnének, középosztálybeli, franciaországban, gyémántgyűrűket, gyémánteladások, választottjának, johannesburgból, megszilárdítani, karátszámítást, rendszerváltás, gyémánttermelő, megközelítőleg, kihangsúlyozva, reklámoztatták, karikagyűrűnek, megvásárolható, ajándékozzanak, pénztárcájából, magánéletükben, oppenheimernek, árkategóriával, házasodhatunk, természetesen, fejlettségünk, gyémántgyűrűt, elképzelésünk, nemesfémekkel, történelmétől, bizonyítására, , ,
2021.05 2021. Június 2021.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 12 db bejegyzés
e év: 163 db bejegyzés
Összes: 4152 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 351
  • e Hét: 1759
  • e Hónap: 17940
  • e Év: 294364
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.