Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ha berobban a tavasz
  2021-03-04 21:00:57, csütörtök
 
   
 


HA BEROBBAN A TAVASZ
A kertépítés esetében sokszorosan igaz az a közmondás, hogy ,,Ahány ház, annyi szokás". A kerttervezés és kertépítés során az egyik legfontosabb kérdés, hogy a kertünknek mennyiben kell tükröznie egyéniségünket? Mi azt valljuk, hogy a kert, a házhoz hasonlóan, mutatja kik vagyunk. Amennyiben igényes és egyedi kertet szeretne, akkor a kertnek is tükröznie kell az egyéniségét!

Olyan kerteket alakítsunk ki, amelyek megfelelnek a kert tulajdonosa, családja igényeinek, elvárásainak és ugyanakkor a kertépítési, kertépítészeti szakmai elvárásoknak is, tehát törekszünk egyedi stílus kialakítására, és a könnyű fenntarthatóságra. Fontos, hogy a leendő kert stílusa illeszkedjen a már meglévő, épített környezethez, épületekhez, mert ezáltal elkerülhetjük, hogy valami oda nem illő, giccset alkossunk.

A kerttervezésre időt kell hagyni, mert sok funkcionális, műszaki és gazdasági kérdést is tisztázni kell. A kerttervezés során fő cél, hogy olyan életteret hozzunk létre, ahol öröm élni, játszani, ahová a nap végén jól esik hazatérni.

A megfelelően átgondolt, átbeszélt, kerttervezés után kezdődhet meg a kert kivitelezése. Az egyediséghez hozzátartoznak a kerti kiegészítők alkalmazása is, minőségi, természetes alapanyagból készült burkolatok, járófelületek, kerti világítás, hazai művészek térplasztikái. Fontos hangsúlyozni, hogy a jól megtervezett, esztétikusan és szakszerűen kialakított kert nem olcsó, ezért fontos a megfelelő kivitelező kiválasztása.A kertépítés lépésről lépésre


Az egész folyamatot az alábbi lépésekre lehet bontani:

a kerttervezés,
terep rendezése,
kerti burkolatok lerakása,
növény ültetés,
öntözőrendszer lerakása,
kerti kiegészítők szerelése,
füvesítés.


Kerttervezés

Terveket csak felmérés után lehet készíteni. A kerttervezés nagyon komoly szakmai felkészültséget igényel. A sokféle építőanyag és növény közül nehéz megtalálni azokat, amelyek a szakmai szempontoknak is megfelelnek és még a tulajdonosnak is tetszik. Nem lehet úgy kertet tervezni, hogy nem ismerjük a megrendelő és a kert adottságait. Minden minden ember más és más, ezért - jó esetben - a kert sem lesz egyforma.

Terep rendezés

Manapság szinte kizárólag géppel végezzük. A kertépítés szinte befejező mozzanata a finom tereprendezés, amit kézi erővel végzünk ma is.

Kerti burkolatok lerakása

A kerti burkolatok lerakása során rakjuk le a szegélyeket és a különböző típusú, mintájú, anyagú burkolatokat. A kertépítés során szeretjük előnyben részesíteni a természetes anyagokat, mint pl. a fa, terméskő, stb. A faburkolatok azonban csak megfelelő keményfa használata és kezelés után lesznek tartósak.

Növény ültetés

A növények ültetése nagy szakmai tapasztalatot igényel. A kertépítés egyik legszebb része, hiszen a kert élő dísze a növény. Rosszul ültetett évelők, cserjék, fás növények rosszul vagy nem erednek meg, hosszú ideig sínylődnek, majd a növények elpusztulnak. Ültetésnél juttatjuk ki a tápanyagokat (szerves és műtrágya) is. Vannak olyan növények, amelyek különleges tápanyag igényűek, ezeket a talajjavító, savanyító anyagokat is az ültetésnél kell kijuttatni.

Öntözőrendszer lerakása

A pontos tervezést követően végezzük el a szelepeknek, öntözőfejeknek, csöveknek a lerakása. Az öntözőrendszer hatalmas előnye, hogy víztakarékos és automatizált, felügyeletet alig igényel, kivéve a tavaszi (feltöltés) és az őszi (légtelenítés) időszakban. Vannak ma már mobiltelefonról is működtethető rendszerek.

Füvesítés

Két füvesítési móddal foglalkozunk: fűmagvetés és gyepszőnyeg terítés. Ezek közül hosszabb távon a fűmagvetés a javasolt.


Kerti kiegészítők szerelése


Öntözés, öntözőberendezések

Magyarország klimatikus viszonyai miatt az ország legtöbb részén kizárólag rendszeres öntözés mellett tartható fent egy intenzíven kialakított kert.

Kizárólag a szakmai szempontok figyelembe vételével és betartásával tervezzük meg az öntözőrendszert, ilyenek pl. a növény vízigénye, a terep hajlásszöge, a megfelelő szórófej és fúvóka kiválasztása, stb.


Vízesés tervezés és kivitelezés

Kertünkbe ma már beépíthetjük a legkülönfélébb szökőkutakat, vízjátékokat, vízeséseket. Míg a tavak nyugalmat árasztanak, addig a folyó víz mozgalmasságot visz a kertbe. A szökőkutakat lehetséges fényjátékkal is kiegészíteni, ami főleg este mutatós. Vízeséseket kialakíthatunk lépcsőzetes formában vagy lemásolhatunk egy hegyi patakot. Lépcsőzetes formánál úgy alakítjuk ki az egyes lépcsőket, hogy víz megfelelő eséssel haladjon az alsóbb formák felé. Ezt a típust a közel-keleti belső kertekben, nagyobb formában a levegő hűtésére használják.

A kert egyik leghatásosabb látványelem a víz, a másik ilyen elem a sziklakert. A víz nemcsak a látványán keresztül hat ránk, hanem a kísérő hanghatás is nyugtatóan hat az idegrendszerre. Aki időnkénti nyugalomra vágyik, annak kertjéből nem hiányozhat a víz valamilyen formája. Élettani hatása a páratartalom növelésében jelentkezik, ami által közvetlen környezetét lehűti. Ezért készültek az arab, a mór kertekben vízfolyások, szökőkutak, hiszen a nagy meleget kitűnően tudták ilyen módon elviselhetőbbé tenni. Természetesen az elsődleges funkció a díszités, ami más a mozgó és más az állóvizek esetében. Állóvizeknél a mozdulatlan vízfelület csillogásának, tükröződésének van szerepe. A mozgó vizeknél az eleven csillogás és a hanghatás kelti fel a figyelmet.

A kertben egy vízi elem fel kell, hogy hívja a szemlélő ember figyelmét. Modern csobogók kitűnően társíthatók kerti világítással. A modern led világítás számos megoldást kínál, hogy a vízarchitektúránkat este is élvezhessük és kiemelhessük.

Megvalósítási követelmények:

- vízesést, csobogót ott helyezünk el, ahol teljes mértékben érvényesül, pl. tartózkodási helyek közelében, hangsúlyos pontokon
- nagyobb kert esetében a hozzávezető utat célszerűen úgy alakítjuk ki, hogy az odavezető út során más és más látványban legyen része a szemlélőnek
- a csobogó és vízesés közelében ülőhelyet célszerű kialakítani, hogy ott el lehessen tölteni néhány kellemes percet, órát
- nagyon fontos nagyobb vízfelület esetén a tükröződés, ez olyan vízeséseknél jön számításba, amiknek a vize tóba csorog. A tükrözésre szánt látványt meg kell szerkeszteni! Ez kerti viszonyok között igen sok esetben egy szép formájú fát jelent, nagyobb vízfelületek, angol parkok esetében pedig épületet is.
- mivel a víz mindig az alacsonyabb szint felé folyik és jelzi a szintkülönbségeket, ezért pl. a kerti patak is kissé lejtős területen érvényesül a legjobban.


Vízarchitektúrák a kertben

A kertben alkalmazott vízarchitektúra egyik formai kialakítása a csobogó. A vízarchitektúránál a kiindulási pont a víz természetbeni előfordulása. Csak ebből kiindulva lehet beilleszteni izlésesen a kertbe pl. a csobogót.

A víz természetes előfordulása és a belőlük kialakítható mesterséges vízarchitektúrák:

- Tó, természetes víztükör: vízmedence
- Forrás: kút, csobogó
- Ér, patak: patak
- Vízesés: vízlépcső
- Gejzír: szökőkút. Ez utóbbi furcsán hangozhat első hallásra, de ha belegondolunk akkor könnyen belátjuk, hogy a víz mozgalmasságát a szökőkút adja vissza a leglátványosabban.

Bármilyen vízarchitektúra tervezésénél fontos megvizsgálni, hogy mennyi lesz a vízigény és hogy rendelkezésre áll-e elegendő vezetékes vagy természetes vízforrásból származó víz. Mivel drága kerti elemről van szó, egy ilyen vízi építmény építési és fenntartási költségei lényegesen magasabbak, mint egyéb kertarchitektura elemek építése, ill. egy egyszerűbb zöldfelület fenntartása.Csobogók

A csobogókat az ember az alul fakadó forrásokról mintázta, ezek alapján vitte be a kertjébe. Formai kialakításuk lényege, hogy a vizet lapos kövek hasadékából, kőtömbök nyílásából vezetjük ki, majd az alatta lévő köveken szétterülve csobogó hang kíséretében folyik le. A nagy méretű kőtömb köré nagy szemű, lapos köveket terítünk, ezek között folyik el a víz a csobogó által elrejtett medencében. Tehát a szűken vett csobogó esetében nincs összefüggő vízfelület, mint a kerti tónál.

A csobogók a kert komoly esztétikai és dekorációs elemei, amennyiben nem giccsesen, minden természetes hatást mellőzve készülnek. Ezen kívül mikroklimatikus hatást is kifejtenek. A köveken szétterülő majd elfolyó víz párolgásával közvetlen környezetükben lehűtik a levegőt és növelik a páratartalmát.Vízesés, patak

A vízesés és patak esetében a legfontosabb, hogy természetes képi hatást érjünk el, enélkül a kertünk giccses eleme lesz! Nagyon nagy hangsúlyt kell helyezni a szegélyük kialakítására és a mederborításra. A természetben is egy patak teljesen beleolvad a környezetébe. Nagy szerep jut a vízben élő növényeknek és állatoknak is, mert nemcsak mint díszítő elemek jelennek meg, hanem részt vesznek a patak vagy tó biológiai egyensúlyának kialakításában és fenntartásában is. Így elérhető, hogy a vízminőséget nem csak vegyszerekkel vagy vízcserével, hanem biológiai és fizikai módszerekkel biztosítsuk.

Előfordulhat, hogy egy meglévő patakot, erecskét kell a kertbe illeszteni, bár ez a ritkább eset. A gyakoribb, amikor mesterséges vízfolyást tervezünk.

Mesterséges vízfolyást, patakot tehát enyhén lejtős terepre tervezzünk, a természetes előfordulásuknak megfelelően. A terepet a patak környezetében rendezzük, a víz útját a terepi adottságok, lejtések logikusan jelöljék ki. Kompozíciós szempontból a patakok nyomvonalát a növényzettel borított kertrészek határán, a kertrészlet szélén célszerű vezetni úgy, hogy a rálátást a burkolatokról vagy gyepfelületről biztosítsuk.

A vízellátás történhet fúrt vagy ásott kútból, mesterséges tóból vagy akár vezetékes vízhálózatról is. A patak nem csak önmagában létesülhet, hanem adott területen átfolyva tóba, medencébe vagy egy rejtett aknába torkollik. Ennek közelében helyezzük el a szigetelt aknát, ahol a szivattyú található. A szivattyú segítségével a víz az aknából a patak forrásáig jut vissza. A szivattyú teljesítményét a megmozgatott víz mennyisége és a patak két végpontja közti szintkülönbség határozza meg. A vízgépészeti és elektromos berendezéseket is célszerűen növényekkel eltakart helyen alakítjuk ki. Ha a patak vizét tóba vezetjük, akkor a szivattyút a tóban is el szoktuk helyezni.

Fontos a patak mederkeresztmetszetének méretezése, hiszen a látványon túl a rendelkezésre álló víz is tervezési tényező. Amennyiben hosszabb patak kivitelezéséről van szó, akkor a patakmederbe kisebb vízlépcsőket építünk be, hogy a vízutánpótlás szünetelése esetén is legyen víz az egyes mederszakaszokon. A szegély kialakítása történhet rönkfából, terméskőből, nagy szemű folyami kavicsból. A meder vízzárását általában fóliával történő borítással érjük el. Patak mellett sokszor ültetünk vízigényes növényzetet, valódi vízi növényeket, ezeket ültető edénybe helyezzük el, mert folyamatos vízborítást igényelnek.

A vízarchitektúra körüli növényzet kiválasztása nagy körültekintést igényel. Kerti viszonyok között nagy számban alkalmazunk vízpart imitátor növényeket, amelyek alkalmasak a vízparti hangulat kialakítására, de nem feltétlenül vízigényesek.


Kertépítés - Százhalombatta

LinkMagyarország legszebb kertje? Avagy egy kertnyi Anglia a Pilisben
/Nemrég tudtam meg, hogy az ország talán legszebb kertje - de mindenképpen legszebb angolkertje - itt van a szomszédban, Pilisszentkereszten.
Ezt a lenyűgöző, évelőkkel teli kis mese-kertet Szomorú Miklós tervezte és saját maga is építette néhány évvel ezelőtt. Az eredmény pedig olyan csodálatos lett, hogy az illusztris BBC Kertész Világ magazin is az év kertje díjjal jutalmazta.
Én ennek tudatában érkeztem a helyszínre, mégis a kert láttán egyszerűen elállt a szavam (pedig ez nem gyakran történik meg velem). Miklósnak tényleg sikerült egy ízig-vérig angol kertet teremtenie a Pilis-hegy lábánál, amit egyszerűen nem lehet nem imádni!
Nézzétek meg Ti is!/

Link


 
 
0 komment , kategória:  Kertünk - házunk - otthonunk  
Címkék: előfordulásuknak, vízarchitektúrák, mederszakaszokon, kertarchitektura, kivitelezéséről, mobiltelefonról, vízarchitektúra, mikroklimatikus, felkészültséget, öntözőrendszert, egyéniségünket, kertépítészeti, gyepfelületről, tükröződésének, szintkülönbség, körültekintést, teljesítményét, öntözőrendszer, százhalombatta, hozzátartoznak, kerttervezésre, fenntartásában, mederborításra, mozgalmasságát, mozgalmasságot, legkülönfélébb, környezetükben, öntözőfejeknek, idegrendszerre, berendezéseket, elviselhetőbbé, kialakításában, kialakíthatunk, rendelkezésre, kialakítására, vízutánpótlás, kertépítés esetében, egyik legfontosabb, kertünknek mennyiben, házhoz hasonlóan, kert tulajdonosa, könnyű fenntarthatóságra, leendő kert, kerttervezésre időt, kerttervezés során, megfelelően átgondolt, kert kivitelezése, egyediséghez hozzátartoznak, kerti kiegészítők, megfelelő kivitelező, kertépítés lépésről, egész folyamatot, BEROBBAN TAVASZ, Szomorú Miklós, Kertész Világ,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Haragos Isten  Új hét, új nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Utas panasz  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Isten gyűlölete  Jó kívánságom !  Facebookon kaptam  Isteni harag  Robert Burns: Egy százszorszép...  Nem jött el...  Isteni harag  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Már a határon az indiai mutáns  Új hét, új nap  Robert Herrick: A százszorszép...  Facebookon kaptam  tavaszi vers  Istentől megáldott Áldott Vasá...  Rózsakvarc  tavaszi vers  Diós kocka  Egy őrült vagy, angyali szívve...  Facebookon kaptam  Mátyás Ferenc: Vadvirágcsokor  Köszönő lap  Medvék, lesen  Kellemes teázást  Gotu kola jótékony hatásairól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Igazságos Isten  Szép délutánt ! ........  Aranyosi Ervin: Éld át az élet...  Isten haragja  Ne hallgass arra!  Mai harmónia kártyám  Szép májusi napokat!  Jó kívánságom !  Isten gyűlölete  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Szeretnék egy ...  Facebookon kaptam  Az idő és a világ nem áll meg  Isteni harag  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rodokrozit és kálcit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bőrtápláló tusfürdő készítése ...  Szép májusi napokat!  Zöld pirimorfit  Facebookon kaptam  Kellemes hetet  Ne hallgass arra!  Köszönő lap  Kalkopirit és kvarc  Facebookon kaptam  A csontritkulás  Facebookon kaptam  Haragos Isten  tavaszi vers  Azurit  Szentlélek  Facebookon kaptam  Robert Burns: Egy százszorszép...  Kellemes kávézást  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapot  Szeretettel köszöntelek oldala...  Pákolitz István - Babarózsa  Facebookon kaptam  Hanoli verse  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png nő  Medvék, lesen  Facebookon kaptam  Megértés és hirdetés  Haragos Isten  Egy őrült vagy, angyali szívve...  Egyik nap, egy fiatal barátnőm...  Bölcső  A csontritkulás  Új hét, új nap  Azurit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  A sárgarigó fészke  Igazságos Isten 
Bejegyzés Címkék
kertépítés esetében, egyik legfontosabb, kertünknek mennyiben, házhoz hasonlóan, kert tulajdonosa, könnyű fenntarthatóságra, leendő kert, kerttervezésre időt, kerttervezés során, megfelelően átgondolt, kert kivitelezése, egyediséghez hozzátartoznak, kerti kiegészítők, megfelelő kivitelező, kertépítés lépésről, egész folyamatot, alábbi lépésekre, kerttervezés nagyon, sokféle építőanyag, szakmai szempontoknak, kert adottságait, kertépítés szinte, finom tereprendezés, kerti burkolatok, különböző típusú, kertépítés során, természetes anyagokat, faburkolatok azonban, növények ültetése, kertépítés egyik, növények elpusztulnak, ültetésnél kell, pontos tervezést, öntözőrendszer hatalmas, ország legtöbb, intenzíven kialakított, szakmai szempontok, növény vízigénye, terep hajlásszöge, megfelelő szórófej, legkülönfélébb szökőkutakat, tavak nyugalmat, szökőkutakat lehetséges, hegyi patakot, egyes lépcsőket, alsóbb formák, közel-keleti belső, levegő hűtésére, kert egyik, másik ilyen, látványán keresztül, kísérő hanghatás, páratartalom növelésében, nagy meleget, elsődleges funkció, állóvizek esetében, mozdulatlan vízfelület, mozgó vizeknél, eleven csillogás, hanghatás kelti, vízi elem, szemlélő ember, hozzávezető utat, vize tóba, tükrözésre szánt, szép formájú, alacsonyabb szint, kerti patak, kertben alkalmazott, kiindulási pont, belőlük kialakítható, szökőkút adja, ilyen vízi, egyszerűbb zöldfelület, alul fakadó, vizet lapos, alatta lévő, nagy méretű, csobogó által, szűken vett, kerti tónál, kert komoly, köveken szétterülő, kertünk giccses, szegélyük kialakítására, patak teljesen, patak vagy, meglévő patakot, kertbe illeszteni, ritkább eset, természetes előfordulásuknak, patak környezetében, terepi adottságok, patakok nyomvonalát, növényzettel borított, kertrészlet szélén, burkolatokról vagy, vízellátás történhet, rejtett aknába, szigetelt aknát, szivattyú található, , ,
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 17 db bejegyzés
e év: 141 db bejegyzés
Összes: 4130 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 75
  • e Hét: 1571
  • e Hónap: 23786
  • e Év: 252184
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.