Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Elhunyt Törőcsik Mari, a legnagyobb magyar filmszínésznő
  2021-04-16 19:30:22, péntek
 
   
 ELHUNYT TÖRŐCSIK MARI, A LEGNAGYOBB MAGYAR FILMSZÍNÉSZNŐ
Schreiber András 2021.04.16. 15:09A 86 évesen elhunyt Törőcsik Mari több mint hat évtizeden át volt a magyar filmművészet meghatározó színésznője - a még főiskolásként forgatott Fábri-remekmű Körhintá-tól (1956) Mészáros Márta Aurora Borealis - Északi fény (2017) című drámájáig mintegy 180 filmben és tévéjátékban szerepelt, s azon kevés magyar színészek közé tartozik, akinek tehetségét a rangos cannes-i filmfesztiválon is elismerték (ráadásul kétszer is).

Törékeny testalkat, tiszta szempár, kissé szív alakú arc és hozzá finom gesztusok, határozott hanghordozás, természetes játékmodor - ha csak a filmeket vesszük, Törőcsik Mari egész lényében ott volt a kiszolgáltatottsággal dacoló lebirkózhatatlan kitartás, a körülményekkel makacsul szembeszegülő lelki erő.

Életműve színpadon is fantasztikus, de (a film műfajából adódóan) átütő jelenségét, színművészetének varázsát mégis elsősorban a filmek - közöttük számos örökérvényű remekmű - őrzik meg az utókor számára. Sőt. Előbb fedezte fel magának a film, mint a színház: másodéves színművészetis növendék volt, amikor megkapta első szerepét Fábri Zoltántól a magyar filmművészet egyik legjelentősebb alkotásában, a Körhintá-ban (ennek forgatásán javasolta az akkor 20 éves színésznőnek Hegyi Barnabás operatőr, hogy keresztnevét változtassa Mariánról a népiesebb hangzású Marira).Körhinta (Soós Imre és Törőcsik Mari) Forrás: Filmarchívum

Mire 1958-ban lediplomázott, féltucat film főszerepét játszotta el, jeles rendezők alkotásaiban: Fábri után rögvest Keleti Márton kérte fel (Két vallomás, 1957), majd jött Máriássy Félix (Külvárosi legenda, 1957), Herskó János (Vasvirág, 1958), ismét Fábri (Édes Anna, 1958) és Bán Frigyes (Szent Péter esernyője, 1958).

Kis túlzással e rendezőktől tanult meg igazán játszani - vagy ahogy ő fogalmazott: a film ránevelte egy bizalmasabb játékstílusra.

Kameraérzékeny mimika, kis jelzések a szemben, az orrcimpában, a nyakizomban, halk gesztusok, s egy biccentéssel vagy fejfordulattal leírt sorsdráma. A filmben nincsenek tarka körmondatok. A teátralitás meg egyenesen üldözendő. Azt hiszem, a filmnek köszönhetem, hogy egyéniségem intimitását többé-kevésbé a színpadon is sikerült megőriznem
- mondta (Galsai Pongrác: Öltözőtükör).Édes Anna (Fülöp Zsigmond és Törőcsik Mari) Forrás: Filmarchívum

Persze az, hogy rekordsebességgel lett a magyar film sztárja, óhatatlanul maga után vonta elsősorban a színikritikusok ellenszenvét (csak egy emlékezetes alkalmat kiragadva: az 1958-as Peer Gynt bemutatója után a kaján kritikusok örvendve könyvelték el a Nemzeti Színház "amatőr filmszínésznőjének bukását" Solvejg szerepében), a filmrendezők pedig hosszú időre jóformán a Körhinta, az Édes Anna és a Vasvirág "lányszerepeit" ismételtették vele.

Ő legalábbis így érezte - s úgy, hogy filmkarrierjében a Rényi Tamás rendezte Sikátor (1966) nyitott új fejezetet: "az volt az első komolyabb feladatom, és akkor kezdtek velem dolgozni a legújabb filmrendező-generáció tagjai".Sikátor (Koncz Gábor és Törőcsik Mari) Forrás: Filmarchívum

Való igaz, a Sikátor-ban, majd Jancsó Miklós Csend és kiáltás-ában (1968), Simó Sándor Szemüvegesek (1969) című értelmiségi drámájában és Kézdi Kovács Zsolt Mérsékelt égöv (1970) című "nemzedéki vallomásában" szinte kitört a korábbi ösztönös játékmodorból, a tudatlan tudatosság átélését felváltotta az érett tapasztalatokon és kimunkált szakmai tudatosságon nyugvó színészi "teremtés", miközben az indulástól fogva jellemző természetesség megmaradt.

Érettebb nőket, asszonyokat játszott, érettebb színésznőként - hol komolyan, hol pedig Giulietta Masina clown-szerepeit idéző cinkos játékossággal (N. N., a halál angyala, 1970, r.: Herskó János).Szerelem (Darvas Lili és Törőcsik Mari) Forrás: Filmarchívum/Markovics Ferenc

Ennek a második, érett Törőcsik-korszaknak két kiemelkedő filmje Makk Károly remekműve, a Szerelem (1971) és a színésznő férje, Maár Gyula által rendezett Déryné, hol van? (1975) - Törőcsik Mari maníroktól mentes, mély átélésről árulkodó, halk, mégis erőteljes játékát mindkét filmben elismerte a cannes-i filmfesztivál zsűrije: a Szerelem-ért ún. Külön dicséretben részesítették, Déryné szerepével pedig elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat.

Ebben a két filmben látható talán egész pályafutásának két legnagyobb alakítása (persze idekívánkozik még legalább harmadiknak az 1974-es Jancsó-film, a Szerelmem, Elektra címszerepe): az egyetemes filmművészetben is kiemelkedő az az intim természetesség, ahogy Törőcsik Mari néhány finom gesztussal, tolakodás nélkül, de teljes odaadással feltárja a lelkét a kamerának (itt érdemes megemlíteni a két kiváló operatőr, Tóth János - a fekete-fehér Szerelem - és Koltai Lajos - a magyar színesfényképezés egyik csúcsa, a Déryné, hol van? - nevét, akik értő tekintettel és érzékeny kézzel festik meg a gyötrődő asszonyok portréját).


Déryné, hol van? - Videó

LinkA Déryné... után egy évtizeddel már nagymamaként tűnt fel a vásznon Gárdos Péter Szamárköhögés (1987) című ötvenhatos családi drámájában, de remekelt a forradalmat megidéző két másik filmben is (Szerencsés Dániel, 1983, r.: Sándor Pál; Napló apámnak, anyámnak, 1990, r.: Mészáros Márta). Újabb korszakhatár ez a nyolcvanas-kilencvenes években - az érett asszonyon túl, az emlékezet őrzőjéé, alakításaiban újult erővel jelenik meg a hadifogoly pélyi pedagógus apa, az államosításkor kisemmizett malom- és mozitulajdonos nagyapa leszármazójának (és a viszonylagos polgári jólétből egy pillanat alatt kitaszított kamaszlány) személyessége.

Persze ez is halk, nem tolakodó emlékezet - sokszor csak néhány finom gesztus, a megkerülhetetlen jelenlét emlékezteti a nézőt a megélt személyességre olyan későbbi filmekben, mint A napfény íze (1999, r.: Szabó István), a Töredék (2007, r.: Maár Gyula) vagy az utolsó nagyjátékfilm, az Aurora Borealis - Északi fény (2017, r.: Mészáros Márta), ugyanakkor az emlékek és a jelen, az álom és az ébrenlét határán egyensúlyozó időskor egyik legszebb alakítása is hozzá kapcsolódik (Hosszú alkony, 1997, r.: Janisch Attila).Aurora Borealis - Északi fény (Tóth Ildikó és Törőcsik Mari) Forrás: Vertigo Média

Túl a legjelentősebb alakításain, a magyar film idős dámájaként sokszor puszta jelenlétével, egyetlen mondatával fel tudta emelni a középszerű filmeket is.

Doktor Úr! Mindent lehet, csak akarni kell!
- mondja a zenés komédia Swing-ben (2014, Fazekas Csaba) az orvos rosszalló megjegyzésére, humorosan utalva arra a küzdelemre, amit már akkor vívott (2008 októberében egy kórházi rutinvizsgálat közben összeomlott a vérkeringése és kómába esett, az orvosok a klinikai halál állapotából hozták vissza). Törőcsik Mari életében és legjobb szerepeiben egyaránt az emberi akaraterőt, a makacs küzdeni akarást mutatta meg. Indulása és pályája csúcsa egybeesett a magyar filmművészet aranykorával - ő maga pedig szerepeiben egyesítette a magyar sorstragédiát és a csüggedni nem akaró derűlátást.

Meghalt Törőcsik Mari. Fogalmazzunk inkább úgy, kiszállt az élet szédítő körhintájából, de továbbra is itt repül velünk - mert a filmek, amelyeket halhatatlanná tett, őt magát is halhatatlanná tették.


LinkTörőcsik Mari: Nekem szép és gazdag életem volt

Link10 érdekesség Törőcsik Mariról - videó

LinkTörőcsik Mari unokája egy hangfelvétellel búcsúzik

Link


 
 
0 komment , kategória:  Tragédiák - katasztrófák  
Címkék: színművészetének, lebirkózhatatlan, megkerülhetetlen, filmkarrierjében, tapasztalatokon, filmművészetben, filmfesztiválon, színikritikusok, leszármazójának, hangfelvétellel, kameraérzékeny, államosításkor, fejfordulattal, színművészetis, természetesség, rutinvizsgálat, körülményekkel, mozitulajdonos, pályafutásának, személyességre, legjelentősebb, játékossággal, ismételtették, lányszerepeit, színésznőként, nagyjátékfilm, megjegyzésére, játékstílusra, lediplomázott, szamárköhögés, személyessége, idekívánkozik, játékmodorból, szembeszegülő, körhintájából, halhatatlanná, magyar filmművészet, rangos cannes-i, filmeket vesszük, körülményekkel makacsul, film műfajából, filmek –, utókor számára, népiesebb hangzású, film ránevelte, bizalmasabb játékstílusra, biccentéssel vagy, filmben nincsenek, filmnek köszönhetem, magyar film, színikritikusok ellenszenvét, emlékezetes alkalmat, Elhunyt Törőcsik Mari, ELHUNYT TÖRŐCSIK MARI, LEGNAGYOBB MAGYAR FILMSZÍNÉSZNŐ, Schreiber András, Törőcsik Mari, Fábri-remekmű Körhintá-tól, Mészáros Márta Aurora Borealis, Fábri Zoltántól, Hegyi Barnabás, Soós Imre, Keleti Márton, Máriássy Félix, Herskó János, Édes Anna, Szent Péter, Galsai Pongrác, Fülöp Zsigmond, Peer Gynt, Nemzeti Színház, Rényi Tamás, Koncz Gábor, Jancsó Miklós Csend, Simó Sándor Szemüvegesek, Kézdi Kovács Zsolt Mérsékelt, Giulietta Masina, Darvas Lili, Markovics Ferenc, Makk Károly, Maár Gyula, Tóth János, Koltai Lajos, Gárdos Péter Szamárköhögés, Szerencsés Dániel, Sándor Pál, Mészáros Márta, Szabó István, Aurora Borealis, Janisch Attila, Tóth Ildikó, Vertigo Média, Doktor Úr, Fazekas Csaba, Meghalt Törőcsik Mari, Törőcsik Mariról,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Tavaszi kép  Piros kvarc  Jókai Mór : Ültess fát!  Köszönet és hála NEKTEK !!  Boldog Madarak és fák napját!  A keresztyén ember  Facebookon kaptam  Cica virágokkal  Szép estét kedves látogatóimna...  Vasárnap, a családdal étteremb...  Facebookon kaptam  Ha figyeled a madarak dalát  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt!  Szelenit rózsakövek  Csodaszép napot kívánok!  Madarak és fák napja  Facebookon kaptam  Tiéd a szívem  Harmónia......  Facebookon kaptam  A férfiaknak több pihenésre v...  Jó kívánságom !  Png kislány  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Gondolat........  Egy falat barátság  Facebookon kaptam  Kellemes, szép napot!  Aranyosi Ervin: Mesekönyv aján...  Szép estét kedves látogatóimna...  Hű barát  Te lettél az életemnek legfélt...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Boldog születésnapot a ma ünne...  A házasság nem kész termék, ha...  Ametiszt kristály  Piros kvarc  Kellemes hetet kívánok!  Apofilit kristály  - ahogy egy fa teszi, meghajol...  Nemes Nagy Ágnes: Amikor  A férfiaknak több pihenésre v...  Madarak és fák napja  Radnóti Miklós: Il faut laisse...  Facebookon kaptam  “Alaszka és Hawaii-Túl ...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Jó éjszakát!  Szép estét, jó éjt!  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Szép estét, jó éjt!  Boldog születésnapot a ma ünne...  Fleming és Churchill története  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rózsaszin rózsák  Jó kívánságom !  A keserű ételeket sokan nem sz...  Boldog Madarak és fák napját!  Május 10  Kellemes, szép napot!  Jó reggelt ! .......  Egy falat barátság  Reményről  Facebookon kaptam  Élvezd az erdő csendjét, a mad...  Png nő  Facebookon kaptam  Jó napot kívánok!  Facebookon kaptam  “Alaszka és Hawaii-Túl ...  Facebookon kaptam  Az avókádóolaj gyógyhatásairól  Élvezd az erdő csendjét, a mad...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kislány cicával  Tulipàn csokor  Elvándorol a madár  Kellemes, szép napot!  Kellemes, szép napot!  Png virág  Tulipàn csokor  Létezem, mert vannak barátaim  Apatit  Facebookon kaptam  Most kezdődik életetek nagy ka...  Tavaszi kép  Egy falat barátság  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Vujity Tvrtko: koromfekete a C...  Facebookon kaptam  A férfiaknak több pihenésre v...  Tavaszi kép  Akvamarin és albit 
Bejegyzés Címkék
magyar filmművészet, rangos cannes-i, filmeket vesszük, körülményekkel makacsul, film műfajából, filmek &#8211, utókor számára, népiesebb hangzású, film ránevelte, bizalmasabb játékstílusra, biccentéssel vagy, filmben nincsenek, filmnek köszönhetem, magyar film, színikritikusok ellenszenvét, emlékezetes alkalmat, 1958-as Peer, kaján kritikusok, filmrendezők pedig, első komolyabb, korábbi ösztönös, tudatlan tudatosság, érett tapasztalatokon, indulástól fogva, halál angyala, színésznő férje, cannes-i filmfesztivál, legjobb színésznőnek, 1974-es Jancsó-film, egyetemes filmművészetben, fekete-fehér Szerelem, magyar színesfényképezés, gyötrődő asszonyok, vásznon Gárdos, forradalmat megidéző, érett asszonyon, emlékezet őrzőjéé, hadifogoly pélyi, államosításkor kisemmizett, viszonylagos polgári, pillanat alatt, megkerülhetetlen jelenlét, megélt személyességre, utolsó nagyjátékfilm, ébrenlét határán, legjelentősebb alakításain, középszerű filmeket, zenés komédia, orvos rosszalló, kórházi rutinvizsgálat, klinikai halál, emberi akaraterőt, makacs küzdeni, magyar sorstragédiát, élet szédítő, hangfelvétellel búcsúzik, színművészetének, lebirkózhatatlan, megkerülhetetlen, filmkarrierjében, tapasztalatokon, filmművészetben, filmfesztiválon, színikritikusok, leszármazójának, hangfelvétellel, kameraérzékeny, államosításkor, fejfordulattal, színművészetis, természetesség, rutinvizsgálat, körülményekkel, mozitulajdonos, pályafutásának, személyességre, legjelentősebb, játékossággal, ismételtették, lányszerepeit, színésznőként, nagyjátékfilm, megjegyzésére, játékstílusra, lediplomázott, szamárköhögés, személyessége, idekívánkozik, játékmodorból, szembeszegülő, körhintájából, halhatatlanná, részesítették, főiskolásként, sorstragédiát, filmfesztivál, filmszínésznő, alakításaiban, , ,
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 134 db bejegyzés
Összes: 4123 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 267
  • e Hét: 2758
  • e Hónap: 19028
  • e Év: 247426
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.