Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Várat magára az igazi tavasz - Drágulást okozhat az áprilisi
  2021-04-16 22:30:17, péntek
 
 







VÁRAT MAGÁRA AZ IGAZI TAVASZ - DRÁGULÁST OKOZHAT AZ ÁPRILISI FAGY


Két-három napja még sok helyen 20-30 centis hó esett az országban és bizony csak 6-8 fokot mutatott nappal is a hőmérő, aztán megjött a 19-20 fok, majd újra 8-10 fokra esett vissza a hőmérséklet. Bizony jól megsínylették a növények a szeszélyes időjárást.

Az áprilisi fagyokra már csak azok bizonytalan természete miatt sem lehet igazán felkészülni. Ha már a rügypattanás után üt be a fagy, sajnos nemigen lehet megmenteni az adott növényt. Ilyenkor az elfagyott rügyeket és virágokat le kell vágni, aztán jöhet a tápanyagpótlás.

Ha valaki komolyan akar foglalkozni a kertjével, mindig a megelőzésre kell a hangsúlyt fektetnie. A kültéri szoliter növények, mondjuk a gyümölcsfák esetében például roppant körültekintően fel lehet készülni a fagyokra: beburkolhatjuk őket paplannal, ill. egyéb textiliákkal,nagyobb területeken füstöléssel védekezhetünk. Ha nem egy kimondottan trópusi fajt, talán egy pálmát hagytunk kint a hidegben, akkor általánosságban azért elmondható, hogy az erre az égövre szánt növények alapvetően fel vannak készülve az időjárás változékonyságára. Ennek értelmében egy esetleges fagykár esetén többé-kevésbé "helyre rakni magukat".

A veteményesben a kikelt zöldborsó, sárgarépa, spenót, sóska magoncok talaját fel kell lazítani, így ugyanis elősegíthetjük a gyökerektől behálózott felső talajréteg felmelegedését. A földet át kell forgatni és meg kell kapálni, hogy könnyebben felmelegedjen és kikeljenek a magok. Könnyebben felmelegszik a veteményes, ha fagy után megkapáljuk! A palánták jelentős mennyiségű vizet igényelnek, vagyis fokozottan táplálni kell őket, méghozzá lehetőség szerint langyos esővízzel, valamint elegendő műtrágyával.

A növényeket illető tápanyagok kérdésével kapcsolatban kijelenthetjük, hogy ahány ház, annyi szokás, azaz minden hobbikertész a saját módszerére esküszik. Egyet nem szabad figyelmen kívül hagyni, egy erős gyökérzettel és immunitással rendelkező egyed sokkal nehezebben kap el egy esetleges fertőzést, valamint hatékonyabban is tud védekezni az időjárás viszontagságai ellen.

Arról persze szó sincs, hogy egy fagykárt követően segíthet az adott növény agyontápozása, mi több, bizonyos esetekben egy efféle akció inkább árthat, semmint használna, elvégre a különböző fajok zöme ilyenkor könnyen kiégethető. Egy fa gyökerének nem fog jót tenni, ha megkínáljuk pl. egy köbméter marhatrágyával.

Az áprilisi fagyok jelentős károkat okoztak a csonthéjas gyümölcsöknél is. A vevők idén drágább barackkal találkozhatnak majd a boltok polcain. A szakemberek szerint egyelőre még megbecsülni is nehéz, hogy mekkora lesz a terméskiesés.

Óriási károkat okoztak az áprilisi fagyok a kajszi- és az őszibarack-ültetvényekben. Jelenleg még nem lehet megmondani, hogy mekkora lesz a terméskiesés, ugyanis még a legtöbb gyümölcsfajnak zajlik a virágzása, vagy egyes helyeken el sem kezdődött

Megítélésünk szerint a kajszi- és az őszibarack esetében jelentős károkat szenvedtek a gazdálkodók. A termőterületek földrajzi elhelyezkedéséből adódóan országos szinten arányaiban talán az őszibarack esetében még nagyobb is a kár, mint a kajszibaracknál.

A kajszibarack termőterületének körülbelül negyede Borsodban található, és ezen az északkeleti részen a virágzás annyira későn kezdődött, hogy az ottani gazdálkodók még reménykednek. Ugyanis a mostani állapot szerint még elképzelhető, hogy lehet egy fél termésük.

Az őszibarack esetében sem jobb a helyzet, sőt: termőterületének jelentős része Csongrád megyére koncentrálódik, és ott teljes virágzásában érte a fagy a fákat, ott nagyon katasztrofálisnak tűnik jelenleg a helyzet.

Az árakról annyi elmondható, hogy ,,a kajszi esetében nagy valószínűséggel nem lehet arra számítani, hogy az árak ne emelkednének". Az árak ugyanis sok mindentől függnek, ami már most látható, hogy nemcsak Magyarországon okoz problémát az időjárás, hanem az egész kontinensen, így valószínűleg a kínálat európai szinten is alacsony lehet, és ez általában a közgazdaságtan törvényszerűségei szerint ez az árak emelkedését vonja maga után.

A szélsőséges időjárás komoly kihívások elé állítja a gazdákat.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe is azt emeli ki, hogy összességében csak a következő hetekben lesz látható, hogy az időjárás melyik gyümölcsfajtákban okoz és mekkora kárt. Mint írják, a gyümölcstermesztőknek - a koronavírus nehézségein túl - az extrém fagykárokról is emlékezetes a 2020-as év, a teljes hazai gyümölcstermés jelentős részét tönkretették a március elejétől május közepéig pusztító fagyok. A kajszibaracknak 2020-ban csak a 10 százaléka maradt meg, de szinte minden gyümölcsfajtából kevés termett.

A kajszitermés nagy része odaveszett a fagy miatt. Szomorúak a termesztők, pláne a pálinkakészítők.

A hosszú évek óta zajló globális klímaváltozás, az időjárás egyre szélsőségesebbé válása komoly kihívást jelent a kertészeti ágazatnak is.

A kamara szerint az időjárási tendencia folytatódása miatt fokozottan ellenálló gyümölcsfajták telepítésére lenne szükség:

- a szélsőségessé váló időjárás miatt aktuális lenne újragondolni a hazai nemesítési programot;
- időszerű lenne általánossá tenni a telepítendő fajokból, fajtákból folyamatos adaptációs kísérletek beállítását, amelyek alapján eldönthető, hogy megfelelnek-e a hazai termesztési körülményeknek.











 
 
0 komment , kategória:  Kertünk - házunk - otthonunk  
Címkék: termőterületének, gyümölcsfajtából, valószínűséggel, pálinkakészítők, kajszibaracknál, általánosságban, szélsőségesebbé, kajszibaracknak, tápanyagpótlás, felmelegedését, közgazdaságtan, találkozhatnak, viszontagságai, agrárgazdasági, elősegíthetjük, marhatrágyával, gyümölcsfajták, ültetvényekben, kijelenthetjük, gyümölcstermés, beburkolhatjuk, termőterületek, körülményeknek, koncentrálódik, magyarországon, gyümölcsfajnak, körültekintően, felmelegedjen, megsínylették, agyontápozása, hatékonyabban, szélsőségessé, összességében, védekezhetünk, veteményesben, gyümölcsöknél, szeszélyes időjárást, áprilisi fagyokra, rügypattanás után, adott növényt, elfagyott rügyeket, megelőzésre kell, hangsúlyt fektetnie, kültéri szoliter, gyümölcsfák esetében, kimondottan trópusi, pálmát hagytunk, égövre szánt, időjárás változékonyságára, esetleges fagykár, kikelt zöldborsó, gyökerektől behálózott, VÁRAT MAGÁRA AZ IGAZI TAVASZ, DRÁGULÁST OKOZHAT AZ ÁPRILISI FAGY, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Hegedüs Géza: Magyar költészet  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Latinovits Zoltán tollából  James Allen  képre írva  Sík Sándor - Ha jő a perc  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam Krisztinától  Paul David Tripp Április 15  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Az ember  Csend  Nem kell hozzá fürdőruhás  A sorsod  Mindig lesz olyan  "Ez egy csoda"  A felvilágosodás...  Egy gondolat  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Paul David Tripp Április 13  képre írva  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Alvó cicák  Anyámról való emlékek  Nevelőszülőkhöz adták,  Az ember  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Van néhány kérdés, amin gondol...  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Andrássy Réka - A bolond Böske  különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Ma van a magyar költészet napj...  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Csend  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Erdei gyöngyvirág  Gebhardt Nóra versei II.  Otthon  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Egy barátság története  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Egy tavasz  Pitypang szökőkút  képre írva  Megígért békesség  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Eduardo Sacheri gondolata  A sorsod  Magamnak  Eduardo Sacheri gondolata  Csend  Andrássy Réka - A bolond Böske  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Szabó T. Anna - Pitypang  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  jó reggelt  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  Szép estét kedves látogatóimn...  Kertem  Anyák napjára  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Borzasztó  Önmagunkból tépünk ki a gyors ... 
Bejegyzés Címkék
szeszélyes időjárást, áprilisi fagyokra, rügypattanás után, adott növényt, elfagyott rügyeket, megelőzésre kell, hangsúlyt fektetnie, kültéri szoliter, gyümölcsfák esetében, kimondottan trópusi, pálmát hagytunk, égövre szánt, időjárás változékonyságára, esetleges fagykár, kikelt zöldborsó, gyökerektől behálózott, palánták jelentős, növényeket illető, saját módszerére, erős gyökérzettel, esetleges fertőzést, időjárás viszontagságai, fagykárt követően, adott növény, efféle akció, különböző fajok, köbméter marhatrágyával, áprilisi fagyok, csonthéjas gyümölcsöknél, vevők idén, boltok polcain, szakemberek szerint, legtöbb gyümölcsfajnak, őszibarack esetében, termőterületek földrajzi, kajszibarack termőterületének, északkeleti részen, virágzás annyira, ottani gazdálkodók, mostani állapot, árakról annyi, kajszi esetében, árak ugyanis, egész kontinensen, kínálat európai, közgazdaságtan törvényszerűségei, árak emelkedését, szélsőséges időjárás, következő hetekben, időjárás melyik, koronavírus nehézségein, extrém fagykárokról, teljes hazai, március elejétől, kajszibaracknak 2020-ban, kajszitermés nagy, fagy miatt, hosszú évek, időjárás egyre, kertészeti ágazatnak, kamara szerint, időjárási tendencia, szélsőségessé váló, hazai nemesítési, telepítendő fajokból, hazai termesztési, termőterületének, gyümölcsfajtából, valószínűséggel, pálinkakészítők, kajszibaracknál, általánosságban, szélsőségesebbé, kajszibaracknak, tápanyagpótlás, felmelegedését, közgazdaságtan, találkozhatnak, viszontagságai, agrárgazdasági, elősegíthetjük, marhatrágyával, gyümölcsfajták, ültetvényekben, kijelenthetjük, gyümölcstermés, beburkolhatjuk, termőterületek, körülményeknek, koncentrálódik, magyarországon, gyümölcsfajnak, körültekintően, felmelegedjen, megsínylették, agyontápozása, hatékonyabban, szélsőségessé, összességében, védekezhetünk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 9 db bejegyzés
e év: 79 db bejegyzés
Összes: 4840 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2869
  • e Hét: 13947
  • e Hónap: 36435
  • e Év: 214310
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.