Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Semmi nem tölt fel annyira, mint a természet
  2021-05-11 19:30:18, kedd
 
   
 
SEMMI NEM TÖLT FEL ANNYIRA, MINT A TERMÉSZET


Mottó:

"A természet az egyedüli, melyet a fantázia nem szépíthet, nem nagyíthat, csak törpíthet."

/Mikszáth Kálmán: Tóth atyafiakVan valami megfoghatatlan abban az érzésben, ami az erdőben sétálva járja át az embert. Persze mindannyian tudjuk, hogy a természet megnyugtat, ellazít, energiával tölt fel, de vajon milyen ősi erő kapcsol bennünket hozzá? Két hét az érintetlen természetben megváltoztathatja a személyiségünket? Létezik egy tudományág, amelynek segítségével mindezen jelenségek mélyére nézhetünk: a környezetpszichológia.

A környezetpszichológia az Amerikai Egyesült Államokban született meg a 60-70-es években, alapvetése pedig a következő: az ember, cselekvéseivel, kreativitásával, személyiségével csak az őt körülvevő épített, természeti vagy éppen virtuális környezettel együtt értelmezhető. Kórházakban figyeltek fel először arra, hogy a betegek viselkedését, állapotát nagymértékben befolyásolja, milyen környezetben vannak, például, hogy mennyit jelent egy ablak szép kilátással. A megállapítás átütő erővel söpört végig az országon, az ezzel foglalkozó kutatók azonnal vizsgálódni kezdtek börtönökben, iskolákban, egyetemi kollégiumokban. Magyarországon néhány évtized elteltével került fókuszba a környezetpszichológia, melynek rejtelmeibe hazai meghonosítója, Dr. Dúll Andrea vezetett be minket.A titok

A valóság az, hogy nem feltétlenül kell túráznunk ahhoz, hogy megtapasztaljuk a természet jótékony erejét: egy szép park, egy szobanövény, de akár egy falra függesztett természetfotó is rendelkezik kisebb-nagyobb fokú ún. ,,restauratív" hatással, és üdítően hat az idegrendszerre. Félreértés ne essék: nem arra biztatunk, hogy dobd el a bakancsot! Sőt. Játszótér és mesterséges tó ide vagy oda, semmi nem tölti fel annyira lemerült energiaraktárainkat, mint a természet, és ma már azt is pontosan tudjuk, mi ennek az oka. Az idegrendszeri háttéraktivitás mindenkinél folyamatos, úgy kell elképzelni, mint az autók alapjáratát. Idővel le is tud merülni, leginkább a városi környezet hatásai által.

Ugyanis míg a természetben spontán figyelemmel szemlélődünk, ami könnyedén, szabadon, erőfeszítés nélkül történik, épített környezetben az irányított figyelem kerül előtérbe, s ez sokkal jobban leszívja a figyelmi kapacitást.

Persze alvás vagy kikapcsolódás során regenerálódunk valamilyen mértékben, de ez nem hasonlítható össze azzal a pozitív hatással, ami a természetben ér minket.A tudományos magyarázat alapján a kulcs az a négy funkció, amelyeket az érintetlen környezet biztosít számunkra. Az egyik a távollét, ami nem csupán fizikailag értendő. Mentálisan is létrejöhet az eltávolodás, messzire kerülünk a hétköznapoktól, a stressztől. Nem nehéz kitalálni, hogy a gyönyörködtetés, az esztétikai érték a frissítő, gyógyító mechanizmus szintén fontos összetevője.

Az, hogy tetszetősnek találunk egy tájat, nem tanult viselkedés; régóta velünk van, mondhatni a sejtjeinkben hordozzuk, így nem csoda, hogy a látvány feltölt minket.

A kutatók azt is megállapították, hogy (nem tudatosan) azokat a tájakat tapasztaljuk meg pihentetőként, amelyeket jól belátunk egy pontból. Ez adja a túrázás izgalmát is: a következő olyan helyet keressük, ahonnan ismét körbetekinthetünk, úgy is fogalmazhatunk, a táj ,,visz előre" minket. Ezt nevezik kiterjedtségnek. Az utolsó funkció az összeillés: az ember nem véletlenül ,,túrázza el magát", a szervezetének pontosan erre a fajta pihenésre van szüksége, s az igényt teljesen kielégíti a természet. Ám ez még csak a kezdet.

A természet ezt is tudja

A szabadban tartózkodva még számtalan pozitív folyamat indul el bennünk. Nem szabad figyelmen kívül hagynunk például pszichológiai immunrendszerünket, amely ugyancsak erősödik a természetben töltött kikapcsolódás hatására. Az eredmény: könnyebben gyűrhetjük le a stresszt. Az észlelési csatornák megnyílásával módosult tudatállapotba kerülünk, új látásmódokkal gazdagodunk, és növekszik a kreativitásunk is. Azt pedig biztosan mindannyian észrevettük már, hogy egy kiadós esti séta után jobban alszunk. Ez lefekvés előtt remek átvezetés, ilyenkor nem aktív időszakból megyünk el aludni, hanem szépen rákészülünk az éjszakai nyugalomra.Rengeteg kutatás támasztja alá, hogy azoknál, akik gazdag természetélményeket szereznek gyerekkorukban, mások a kognitív, gondolkodásbeli funkciók. Rugalmasabb mentális működésre, jobb stressztűrő képességre tesznek szert, fogékonyabbak lesznek, s mindez megnyilvánulhat például abban, hogy hamarabb megtanulnak olvasni. Persze nincs mindenki számára bevált recept. Nem igazán lehet megmondani, mennyi időt kell a természetben töltened ahhoz, hogy lelkileg egészséges maradj, de egy biztos: mint sok minden másnál, itt is inkább a minőség, és nem a mennyiség számít. Jó hír, hogy a pszichológusok szerint, ha csupán három nap áll a rendelkezésünkre, abból is ki tudjuk hozni a maximumot.

Az élménytől a függőségig

Tudtad, hogy már a túrára indulás előtt fontos pszichológiai mechanizmusok zajlanak le bennünk? A folyamat a csomagolással köthető össze, hiszen rengeteg számunkra kedves, fontos tárgy közül kell válogatnunk. Közben tudatosítjuk magunkban, mi miért fontos: a meleg pulcsi hasznos, hiszen nem fogok fázni, ezt a kést a barátomtól kaptam, talán még jól jön, ennek a sátornak már története van, annyi fantasztikus emlék fűz hozzá. Amit mi egyszerűen készülődésnek hívunk, az tulajdonképpen egy fontos folyamat kezdete: valamit elhagyunk, valahová tartunk, a tárgyak pedig egyben érzelmi biztonságot is jelentenek, és megteremtik valaminek a lehetőségét egy új szituációban.


Azt valószínűleg te is tudod, hogy a túrázás egyik legfontosabb velejárója saját testünk korlátainak, erejének megtapasztalása, akkor azonban igazán szerencsésnek mondhatod magad, ha ismered a környezetpszichológia által vadonélménynek nevezett jelenséget is. A módosult tudatállapot létrejöttében közrejátszik a kellemes fáradtság érzése és a minél érintetlenebb természeti környezet.

Ilyenkor egyszerre kiélesednek az érzékeink, tudatába kerülünk a színeknek, sokkal élesebben halljuk az ágak reccsenését vagy a bogarak neszezését.

Egyszeriben elfogja az embert az érzés: milyen jelentéktelen kis porszemek vagyunk mi ebben a csodálatos, hatalmas világmindenségben. Az én eltűnik, feloldódik valami magasabb minőségben. Szinte már spirituális élmény.

A nem mindennapi, énerősítő tapasztalatnak komoly terápiás hatása is van. Egy kísérlet alkalmával kivittek egy csapatot a Colorado folyóhoz. Az alanyok több napot töltöttek a természetben, és később a kutatások kimutatták, hogy az élmény hatására pozitív irányba változott a személyiségük, empatikusabbak, harmonikusabbak, türelmesebbek lettek, azontúl jobban odafigyeltek másokra. Ez óriási szó, ugyanis a személyiség, amellyel születünk, eléggé be van betonozva, s nemigen változik életünk folyamán. Ráadásul nem átmeneti dologról volt szó: a kutatók tíz évig követték nyomon az alanyokat, és megállapították, hogy a pozitív vonások tartósan beépültek a személyiségükbe. Erre képes pár nap az érintetlen természetben.

Bármennyire is vonz a vadonélmény, el tudnád képzelni, hogy nekiugrasz egy nyolcezresnek? Ha igen, valószínűleg nálad is magas az ingerkeresés mértéke.

Ezzel kapcsolatban eltérő alapszinttel születünk, némelyek relatíve kevés ingerrel is beérik, másoknak rengetegre van szükségük ahhoz, hogy jól érezzék magukat.

Az extrém körülményeket választó hegymászóknál valószínűleg az utóbbiról van szó. Érdekes, hogy nem kifejezetten a táj a lényeg, hiszen egy bizonyos pont után már csak néhány semleges színárnyalatot lehet látni, meglehetősen intenzív a szél, és a zajok is egybemosódnak. Az ingerkereső egyént a veszélyek is vonzzák. A testi kihívás, a nehéz levegővétel, a megváltozott emésztés, a teljesen extrém alvási körülmények. Mindez ráadásul erősen addiktív - ahogy lejött a hegymászó a Sisapangmáról, már megy is az AnnapurnáraHa még nem győződtél meg eléggé arról, hogy az emberből minden városiasodás dacára sem tűntek el a természethez kötődő viselkedésformák, elárulunk még egy érdekességet. A szakemberek arra voltak kíváncsiak, milyen alakú fát látnának szívesen az emberek a saját kertjükben. Az amerikaiktól kezdve az afrikaiakon és az ausztrálokon keresztül a japánokig a túlnyomó többség a következőképpen képzeli el az álomfáját: nem túl magas a törzse, még pont mászható, és eléggé dús a lombkoronája ahhoz, hogy el lehessen rejtőzni benne. Mi is bizonyíthatná jobban, hogy az ősi programok még ma is működnek?

Link

 
 
0 komment , kategória:  Természet  
Címkék: viselkedésformák, rendelkezésünkre, személyiségünket, megállapították, harmonikusabbak, megtapasztalása, személyiségével, személyiségükbe, kreativitásával, megnyilvánulhat, következőképpen, gyönyörködtetés, háttéraktivitás, gondolkodásbeli, kiterjedtségnek, megtapasztaljuk, pszichológusok, tapasztalatnak, hétköznapoktól, empatikusabbak, regenerálódunk, gyerekkorukban, magyarországon, vadonélménynek, tudatállapotba, idegrendszerre, kollégiumokban, fogalmazhatunk, cselekvéseivel, kreativitásunk, tulajdonképpen, színárnyalatot, megfoghatatlan, fogékonyabbak, érintetlenebb, meghonosítója, erdőben sétálva, természet megnyugtat, érintetlen természetben, 60-70-es években, betegek viselkedését, ablak szép, megállapítás átütő, ezzel foglalkozó, természet jótékony, szép park, falra függesztett, idegrendszeri háttéraktivitás, autók alapjáratát, városi környezet, természetben spontán, irányított figyelem, SEMMI NEM TÖLT FEL ANNYIRA, MINT TERMÉSZET, Mikszáth Kálmán, Amerikai Egyesült Államokban, Dúll Andrea,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Rózsa csokor  Facebookon kaptam  Nagy László idézet  Kohut Katalin: Boldogság  Igazgyöngy......  Kajla tavaszi szél . . .  Szeretettel - hűséges kedves L...  Van, amit újra játszanék  Facebookon kaptam  Szép nő..........  Facebookon kaptam  Augusztus elején  Még az ebolánál is fertőzőbb a...  Amor.......  Facebookon kaptam  Éjszaka esett, dörgött, villám...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Jó éjszakát!  Mire jó a K-vitamin és milyen ...  Csorognak a könnyek.  Egyáltalán nem véletlen  Becsüld meg az életed........  Facebookon kaptam  Mai napi mosoly.....  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Csorognak a könnyek.  Őrni: Augusztusi ének  Facebookon kaptam  26 az új fertőzött, elhunyt ké...  Szeptembertől minden egészségü...  Facebookon kaptam  Hűsítő - a nyárban.....  Virágos kert......  Mai harmónia kártyám  Barackos csirkemell  Csók az ablakban  Képes idézet !  Szerencsés új hetet ! .......  A könyvek, barátok  Mai harmónia kártyám  Augusztus elején  Tangó......  Szép mai napot !........  Csillogás.......  Facebookon kaptam  Nyári kép  Facebookon kaptam  Alkonyi pillanat  Facebookon kaptam  Vacsora  Facebookon kaptam  Nagy László idézet  Életünk  A könyvek, barátok  Mosoly mára........  A remény hálói  Valóra vált álom: gyönyörű lán...  Nyári kép  Kedd - Egy hely Mehetsz oda is...  Mai napi mosoly.....  Facebookon kaptam  Érdekes történet  Mangán és a pajzsmirigy egészs...  A remény hálója  Mai napi mosoly.....  Facebookon kaptam  Nyári kép  Szép estét kedves látogatóimna...  Van, amit újra játszanék  Nagy László idézet  Az élet zajló tengerén . . .  Facebookon kaptam  Szalai Borbála: Indul a nap jó...  Őrni: Augusztusi ének  Amor.......  Facebookon kaptam  Lángvirág  Érdekes történet  Hűsítő - a nyárban.....  Facebookon kaptam  TÓTH ÁRPÁD: Augusztusi ég alat...  Nyári kép  Fényhozó  A biozöldségekről  Facebookon kaptam  Vízcseppes rózsa  Kellemes délutánt.........  Facebookon kaptam Krisztinátó...  Mai napi mosoly.....  Facebookon kaptam  Robert Burns - Az árpaföldön A...  Augustusi ég alatt  Kajla tavaszi szél . . .  Szerencsés új hetet ! .......  Vacsora  Hello, augusztus.........  Szép estét kedves látogatóimna...  női dilemma  A világ tele van csodás könyve...  Mire jó a K-vitamin és milyen ... 
Bejegyzés Címkék
erdőben sétálva, természet megnyugtat, érintetlen természetben, 60-70-es években, betegek viselkedését, ablak szép, megállapítás átütő, ezzel foglalkozó, természet jótékony, szép park, falra függesztett, idegrendszeri háttéraktivitás, autók alapjáratát, városi környezet, természetben spontán, irányított figyelem, figyelmi kapacitást, pozitív hatással, tudományos magyarázat, érintetlen környezet, esztétikai érték, sejtjeinkben hordozzuk, látvány feltölt, tájakat tapasztaljuk, túrázás izgalmát, következő olyan, utolsó funkció, szervezetének pontosan, fajta pihenésre, igényt teljesen, szabadban tartózkodva, természetben töltött, észlelési csatornák, kiadós esti, éjszakai nyugalomra, természetben töltened, mennyiség számít, pszichológusok szerint, túrára indulás, csomagolással köthető, meleg pulcsi, barátomtól kaptam, fontos folyamat, tárgyak pedig, túrázás egyik, módosult tudatállapot, kellemes fáradtság, minél érintetlenebb, ágak reccsenését, bogarak neszezését, kísérlet alkalmával, alanyok több, kutatások kimutatták, élmény hatására, pozitív vonások, ingerkeresés mértéke, extrém körülményeket, bizonyos pont, ingerkereső egyént, testi kihívás, nehéz levegővétel, megváltozott emésztés, teljesen extrém, emberből minden, természethez kötődő, szakemberek arra, saját kertjükben, amerikaiktól kezdve, ausztrálokon keresztül, túlnyomó többség, következőképpen képzeli, lombkoronája ahhoz, viselkedésformák, rendelkezésünkre, személyiségünket, megállapították, harmonikusabbak, megtapasztalása, személyiségével, személyiségükbe, kreativitásával, megnyilvánulhat, következőképpen, gyönyörködtetés, háttéraktivitás, gondolkodásbeli, kiterjedtségnek, megtapasztaljuk, pszichológusok, tapasztalatnak, hétköznapoktól, empatikusabbak, regenerálódunk, gyerekkorukban, magyarországon, vadonélménynek, tudatállapotba, idegrendszerre, kollégiumokban, fogalmazhatunk, , ,
2021.07 2021. Augusztus 2021.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 5 db bejegyzés
e év: 219 db bejegyzés
Összes: 4205 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 151
  • e Hét: 3541
  • e Hónap: 3541
  • e Év: 367941
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.