Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Legendás kincseket rejt a Duna Esztergomnál
  2021-06-10 22:30:18, csütörtök
 
 










TONNASZÁM FEKHET AZ ARANY A VÍZ ALATT:

LEGENDÁS KINCSEKET REJT A DUNA ESZTERGOMNÁL


Brutális mennyiségű aranyat rejt a Duna magyarországi szakasza közel 500 éve


Mária királyné kincsei után kutat egy csapat lelkes búvárrégész - - írja a Bors. Az Argonauta Kutatócsoport többször vette már be a medret Esztergomnál. Dömösnél hajómaradványokat találtak, az arannyal megrakott ládák pontos helyét egyelőre még homály fedi.


A legenda szerint 1526-ban a mohácsi csata után a magyar királyi udvar tagjai kincsekkel, rengeteg arannyal megpakolt hajókkal menekültek nyugatra, így elhajóztak Esztergom mellett is, de itt támadás érte a hajóhadat, ami elsüllyedt és a kincseket elnyelte a folyó.

A legenda arról azonban nem mesél pontosan, hogy milyen kincseket szállítottak ezek a hajók, az egyetlen írásbeli feljegyzés egy Johannes Cuspinianus nevű kortárs német tudóstól származik.


Szonárral keresik a leleteket

A leírás alapján a kutatók azt feltételezik, hogy a Budáról menekülő méltóságok hajói kincsekkel megpakolva Esztergom alatt kiköthettek, és itt lovastámadás érte őket, a hajók megsérültek, majd elsüllyedhettek a közelben. A legenda szerint az esztergomi várkapitány hazafias kötelességének érezte a magyar kincsek megmentését, de kísérlete a támadással meghiúsult. Most búvárrégészek műszeres felderítést és néhány merülést végeztek a Duna esztergomi szakaszánál olyan helyeken, ahol leletekre számíthattak. A kutatás még 2008-ban vette kezdetét, amelynek keretében oldalpásztázó szonárral dolgoztak a szakemberek.



Illusztráció - pixabay





Izgalmas az Esztergom- Pilismarót szakasz

Az esztergomi dunai kutatás után még párszor visszatértek ide, a Helemba-szigetnél lévő szakaszhoz, legutóbb 2018-ban. Ez utóbbi kutatáskor az alacsony vízállásnak köszönhetően fadarabokat találtak, ezekből mintát is vettek, melyek egyikéről megállapították, hogy egy 18. századi eredetű hajó maradványa volt.

- 18. századi hajóból származó fadarabokat már találtunk a kutatások során, sőt, Dömösnél is hajómaradványokra bukkantunk, de ezek sem azok voltak, amiért a kutatás elkezdődött "- nyilatkozta az Argonauta Kutatócsoport kutató vezetője, Tóth Attila. A búvárrégész hozzátette, hogy ezzel nem adták fel a küldetésüket, a kutatás folytatódik.

- A dömösi vízműtelepnél is hajómaradványokat találtunk. Ugyanakkor mégsem tudtunk több pontot itt kutatni, mivel egy kisebb csónakkal dolgoztunk, ami vitte a szonárt, de az azonosítómerülésekhez, főleg, ha nem a part közelében van a célpont, egy nagyobb hajóra lett volna szükség, illetve a vízimunka-engedély és más speciális feltételek akkor pénzhiány miatt nem voltak meg. Viszont éppen ezért úgy látjuk, hogy az Esztergom és Pilismarót közötti Duna-szakaszon nagyon sok kutatnivaló van."- fogalmazott a búvár.


Gazdagok menekülőútja volt

A Mária királyné kincsei utáni kereséssel kapcsolatban nem tudható pontosan, hogy mik is voltak ezek pontosan. Erről a történelmi epizódról nem készült pontos feljegyzés vagy kortárs térképrajz, melyen bejelölték volna a hajók elsüllyedését. A régészek nem tudják, hogy hány hajó süllyedt el, és azt sem, hogy kinek a hajói kerültek bajba Esztergom alatt a Dunán, de erős a feltételezés, hogy a mohácsi vész után a törökök elől Budáról menekülő főnemesek, királyi udvari méltóságok, gazdag polgárok menekülhettek vagyonukkal hajókon, amikor a támadás érte őket.

A kutatók ugyancsak feltételezik, hogy a királyi udvarból menekülő hajók Esztergomnál kikötöttek, ekkor érte őket egy lovasokból álló csapat részéről támadás, melynek során a hajók elhagyták a partot, és vagy a zátonyokon, vagy a támadás miatt közvetlenül megsérültek, majd elsüllyedtek, a fedélzeten lévő kincsek pedig hullámsírba jutottak. A régészeknek nincs tudomásuk róla, hogy ezeket a kincseket valaha is megtalálta volna valaki, így továbbra is érdemes folytatni Esztergomnál a búvár régészkedést.


Link



Esztergomi legendák: kincsekkel teli dereglyék a Dunában

Link



Leletek a Duna medréből

Link













 
 
0 komment , kategória:  Hazánk - otthonunk  
Címkék: elsüllyedhettek, megállapították, kötelességének, búvárrégészek, kutatócsoport, elsüllyedését, vízműtelepnél, menekülhettek, magyarországi, oldalpásztázó, kapcsolatban, esztergomnál, köszönhetően, visszatértek, elsüllyedtek, menekülőútja, feltételezik, számíthattak, szállítottak, küldetésüket, feltételezés, régészkedést, lovastámadás, illusztráció, megsérültek, várkapitány, kutatnivaló, fadarabokat, búvárrégész, megmentését, vízállásnak, közvetlenül, felderítést, cuspinianus, hullámsírba, kiköthettek, csapat lelkes, medret Esztergomnál, arannyal megrakott, legenda szerint, mohácsi csata, magyar királyi, kincseket elnyelte, legenda arról, egyetlen írásbeli, leírás alapján, hajók megsérültek, esztergomi várkapitány, magyar kincsek, támadással meghiúsult, esztergomi dunai, alacsony vízállásnak, Duna Esztergomnál, TONNASZÁM FEKHET AZ ARANY VÍZ ALATT, LEGENDÁS KINCSEKET REJT DUNA ESZTERGOMNÁL, Argonauta Kutatócsoport, Johannes Cuspinianus, Esztergom- Pilismarót, Tóth Attila,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Egy lelki imádság  Próbálj meg ...  Kaffka_Margit  Fekete István - Akác  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Idő  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Paul David Tripp Április 20  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Nevem  A Megváltó szolgálatában  Fehér virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem számIt  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Julian Brass gondolata  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Leonardo da Vinci gondolata  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Adakozás  Idő  A sors  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Akik bántanak téged  Mai harmónia kártyám  A kételkedés kezelése  Bounty krémes  Akarat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Idő  Mi lenne ha  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Png nő  George Byron - Ahogy itt jár -...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Rátalálsz  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Egy lelki imádság  A Megváltó szolgálatában  Akarat  Radikális szeretet  Png nő  Mi lenne ha  Akarat  Irgalom és ítélet  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Png lepke  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Ami embereknek lehetetlen, az...  Png lepke  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Az engedelmesség miért nem vál...  Png kutya  Jónás Tamás – Végtelen b...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Popper Péter szavai 
Bejegyzés Címkék
csapat lelkes, medret Esztergomnál, arannyal megrakott, legenda szerint, mohácsi csata, magyar királyi, kincseket elnyelte, legenda arról, egyetlen írásbeli, leírás alapján, hajók megsérültek, esztergomi várkapitány, magyar kincsek, támadással meghiúsult, esztergomi dunai, alacsony vízállásnak, kutatások során, kutatás elkezdődött, búvárrégész hozzátette, kutatás folytatódik, dömösi vízműtelepnél, kisebb csónakkal, part közelében, nagyobb hajóra, történelmi epizódról, hajók elsüllyedését, hajói kerültek, mohácsi vész, törökök elől, támadás érte, kutatók ugyancsak, királyi udvarból, lovasokból álló, hajók elhagyták, támadás miatt, fedélzeten lévő, régészeknek nincs, kincseket valaha, búvár régészkedést, elsüllyedhettek, megállapították, kötelességének, búvárrégészek, kutatócsoport, elsüllyedését, vízműtelepnél, menekülhettek, magyarországi, oldalpásztázó, kapcsolatban, esztergomnál, köszönhetően, visszatértek, elsüllyedtek, menekülőútja, feltételezik, számíthattak, szállítottak, küldetésüket, feltételezés, régészkedést, lovastámadás, illusztráció, megsérültek, várkapitány, kutatnivaló, fadarabokat, búvárrégész, megmentését, vízállásnak, közvetlenül, felderítést, cuspinianus, hullámsírba, kiköthettek, vagyonukkal, elkezdődött, nyilatkozta, fogalmazott, folytatódik, szakemberek, régészeknek, szakaszánál, kincsekkel, menekültek, megpakolva, megtalálta, elsüllyedt, kutatáskor, feljegyzés, szakaszhoz, ugyanakkor, fedélzeten, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 12 db bejegyzés
e év: 82 db bejegyzés
Összes: 4843 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 353
  • e Hét: 5575
  • e Hónap: 45396
  • e Év: 223271
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.