Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Egy erdélyi magyar édesanya levele
  2023-06-05 20:45:12, hétfő
 
 EGY ERDÉLYI MAGYAR ÉDESANYA LEVELE


"Kedves Anyaországi Magyarok!

Mi erdélyi magyarok szomorú szívvel szembesülünk nap, mint nap azzal, hogy sokan közületek minket, erőszakkal elszakított magyar embereket gyaláztok, szidalmaztok, úgy hogy fogalmatok sincs arról, hogy a történelem során mennyi mindent letettünk az asztalra és arról sem, hogy a megmaradásunkért, magyarságunkért, mennyit harcolunk a mai napig!

Minden egyes alkalommal megforgatjátok a tört a szívünkben, mikor azt mondjátok nekünk erdélyi, kárpátaljai, Délvidéki, felvidéki magyaroknak, hogy román, ukrán, szerb, szlovák, mert mi tiszta szívből magyarnak valljuk magunkat!!!

Vádaskodtok, ítélkeztek felettünk és folyamatosan támadtok minket.

Mi a hazánkat nem áruljuk el, mindig is tartottuk a hátunkat és foggal körömmel védtük a magyarságot és a magyarságunkat, ami sokszor embert próbáló volt.

Kedves Magyarország mostani határain belül élő, minket ellenségként kezelő emberek! Mit szólnátok, ha most mi vissza kérnénk tőletek azokat a nemes embereket, akik nálunk születtek, és akikkel a nagyvilág előtt büszkélkedtek, dicsekedtek, és akikről tereket, utcákat, színházat, akadémiát, iskolát, egyetemet neveztetek el?

Mi lenne, ha azt mondanánk nektek, ha mi nem kellünk, akkor ne kelljenek azok a híres magyarok sem, akik mindent megtettek minden magyar emberért, de Erdélyben, Kárpátalján, Délvidéken, vagy Felvidéken születtek?

Mikor ti minket, románoztok, szlovákoztok, ukránoztok és szerbeztek, akkor velük is ezt teszitek és akkor mondhatni, amikor őket emlegetitek, akkor más tollával ékeskedtek!

Tudjátok, ha nem lennénk mi, akkor nem énekelnétek Kölcsey Himnuszát, hisz ő is Erdélyi.

Este nem olvashatnátok Benedek Elek apó gyönyörű meséit. Mátyás király igazságához sem lenne sok közötök, hisz ő is Kolozsvár ajándéka minden magyar számára.

A jó öreg Toldi Miklós, ha napjainkban élne, akkor lehet, hogy nehéz kővel dobálna meg benneteket, ha lerománoznátok. Arany János, Ady Endre, Áprily Lajos, ha ma élnének, akkor fájdalmas verseket írnának arról, hogy még a sajátjaik között is számkivetettek lettek.
Tamási Ábele még a székely humor ellenére is szív hasogatóbb lenne, mert nem csak a román hatalom ellen lázadna, hanem szomorúan kellene tudomásul vegye, hogy saját kutyája is megugatja. Wass Albert a mai helyzetet pedig sokkal nehezebben viselné, mint a száműzetést.

Egy szó, mint száz itt a sok kincs, amit mi erdélyi, kárpátaljai, délvidéki, felvidéki magyarok adtunk minden magyarnak, gazdagítva vele a magyarságot és a hazát-


Erdély adta:

Kölcsey Ferenc (Himnusz szerzője)
Tamási Áron író
Benedek Elek apót, írót, népmese gyűjtő
Mikes Kelemen író
Wass Albert író
Nyírő József író
Sütő András író
Orbán Balázs Székelyföld író
Kemény János író
Jósika Miklós
Arany János költő
Ady Endre költő
Áprily Lajos költő
Dsida Jenő költő
Kányádi Sándor költő
Szilágy Domokos költő
Páskándi Géza költő
Reményik Sándor költő
Apáczai Csere János pedagógiai író
Kallós Zoltán néprajzkutató
Tinódi Lantos Sebestyén zeneszerző, lantos /Születése vitatott, vagy a Fejér vármegyei Tinód (ma Sárbogárd város része) v. a Baranya megyei Rózsafa mellett mára eltűnt Tinód - M.G./
Bartók Béla zeneszerző, gyűjtő
Székely Bertalan festő
Paál László festő
Jakó Zsigmond tudós
Benkő Samu művelődéstörténész
Márton Áron mártír püspök
Teleki Sámuel felfedező
Körösi Csoma Sándor ős hazakutató
Brassai Sámuel polihisztor
Károli Gáspár biblia fordító, lelkész
Bolyai János matematikus
Bolyai Farkas matematikus
Hunyadi János törökverő
Hunyadi Mátyás Király
Báthori István fejedelem
Bethlen Gábor fejedelem
Bocskai István fejedelem
Rákóczi György fejedelem
Apafi Mihály fejedelem
Thököly Imre fejedelem
Rákóczi Ferenc fejedelem
Székely Mózes fejedelem
Toldi Miklóst vitéz nemes
Dózsa György hadvezér
Wesselényi Miklós politikus
Mikó Imre politikus
Kiss Ernő honvéd altábornagy
Nagysándor József honvéd vezérőrnagy
Jávor Pál színész
Vaszi Levente énekes
Keresztes Ildikó énekesnő
Molnár Levente operaénekes
Tőkés László forradalmár
Erőss Zsolt hegymászó
Miklós Edit síző

Kárpátalja:

Munkácsy Mihály festő
Beca József labdarugó, olimpikon
Edvin Márton művész
Bódi László Cípő, Republic énekese

Felvidék:

Ballasi Bálint költő
Kassák Lajos költő
Reviczky Gyula költő
Sajó Sándor költő
Tompa Mihály költő
Jókai Mór író
Madách Imre író
Márai Sándor író
Mikszáth Kálmán író
Dobó István egri várvédő, erdélyi vajda
Bercsényi Miklós szabadságharcos
II Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem
Vak Bottyán kuruc generális
Andrássy Gyula politikus
Batthyány Lajos mártír miniszterelnök
Lahner György honvéd vezérőrnagy
Klapka György hadügyminiszter
Pázmány Péter esztergomi érsek
Boldog Salkaházi Sára szerzetesnő
Wick Béla katolikus pap, történész
Eszterházy Károly egri püspök
Csontváry Kosztka Tivadar festő
Szinyei Merse Pál festő
Kodály Zoltán zeneszerző /Kecskemét?/
Kempelen Farkas tudós, feltaláló
Feketeházy János Szabadság híd tervezője
Dohnányi Ernő zeneszerző
Blaha Lujza operaénekesnő
Kaszás Attila színész
Ghymes együttes

Délvidék:

Tamkó Sírató Károly költő
Vidor Gyula író
Balázs Attila író
Molnár Erik történész
Lázár Vilmos honvéd ezredes
Schweidel József honvéd vezérőrnagy
Beda Tibor festő
Berczik Zoltán Európa bajnok, asztalteniszező
Szeles Mónika teniszező
Varga Izabella színésznő
Szőke Zoltán színész
Rúzsa Magdolna énekesnő

Őrvidék:

Liszt Ferenc zeneszerző

Muravidék:

Zrinyi Miklós költő, hadvezér
Damjanich János honvéd vezérőrnagy

Szeretném, ha megértenék, hogy mi nem akarunk semmit elvenni tőletek, sőt, a történelem során csak gazdagítottuk szép anyaországunkat.

Mi nem most váltunk magyar állampolgárrá, mi azok voltunk, csak elvették tőlünk és nem is kérdezték bennünket, hogy akarjuk-e ezt.

Számunkra igazi öröm és boldogság az, hogy vannak még az őshazában, akik ránk is gondolnak, megértik, hogy a visszahonosítás a mi lelkünknek igazi gyógyír.

Megkérlek kedves magyar honfitársaim, hogy egyszer és mindenkorra értsétek meg, hogy nem akarunk mi tőletek elvenni semmit, és ha lehetőségünk van, akkor továbbra is inkább hozzátennénk, mint elvennék.

A nagyon féltett pénzetekre sincs szükségünk, mi eddig is dolgoztunk, ha kellett éjszaka is, és megálltunk a lábunkon.

Szomorú az is, hogy tőlünk sajnáljátok a visszaadott állampolgárságot és minden segítséget, de szívesen engednétek be az országba ezer idegeneket, sőt még támogatnátok is őket!
Nagyon lehangoló, hogy folyamatosan panaszkodtok, hogy milyen nehéz életetek van szép hazánkban. Én azt gondolom, hogy egyszer legalább érdemes lenne megállni és megnézni, hogy más országban hogy élnek .

Elárulom nektek, hogy nagyon sok országban nem igazán vannak autópályák, elfogadható kórházak, tanintézmények, vagy élhető körülmények és mégis tudnak örülni, szeretni az emberek és jókedvvel dolgozni.

Ne csak nézzetek, hanem lássatok is és ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek. Érezzétek meg, hogy ha valamit akartok, azért tenni kell, dolgozni, békésen párbeszédet folytatni és főképpen szeretettel lenni egymás iránt. A harag, gyűlölet megöli a lelket és senki nem jut előbb.

Azzal az energiával, amit haragra és gyűlöletre pazaroltok csodás dolgokat lehetne, ami hasznára lenne az egész országnak, magyarságnak.

Nem értem, hogy miért mérgezitek meg a lelketeket és az életeteket? Addigi, amíg mindenki csak a saját maga hasznát lesi, csak az érdekli, hogy neki legyen jobb, addig nem lesz szebb és békésebb világ. A gyerekeink jövője a mi kezünkben van, és ők csak akkor lesznek boldogok, ha béke van.
Hátborzongató az is, hogy arról beszéltek, hogy diktatúra van Magyarországon, úgy hogy közben bármit megengedhettek magatoknak. A diktatúráról mi Erdélyi magyarok tudnánk mesélni nektek, mert mi tudjuk, hogy mi az igazi diktatúra, tudjuk, hogy mit jelent félelemben, rettegésben élni, úgy hogy még a falnak is füle van.

Az igazi diktatúrában nem írhatnátok meg a véleményeteket, nem szavazhatnátok szabadon, nem beszélhetnétek, nem szidalmazhatnátok bárkit, nem nyilváníthatnátok szabad véleményt, nem utazhatnátok más országba, nem vásárolhatnátok meg bármit, csak azt, ami van, nem választhatnátok munkahelyet, iskolát, nem tüntetnétek akkor, mikor kedvetek van, és még sorolhatnám, de nem igazán látom az értelmét.

Amit pedig biztos nem tehetnétek meg, most pedig szabadon tesztek, hogy nem szidalmazhatnátok a politikai vezetőket, mert azért halálbüntetés járna bármilyen diktatúrában.
Egy szó, mint száz mielőtt valamiről beszélgetni kezd bárki is, annak nézzen utána, tájékozódjon kellőképpen és utána vádaskodjon.

Végezetül pedig kívánok mindenki életére áldást, lelkébe békét, szeretetet, örömöt és azt, hogy érezzük mindannyian meg, hogy ne valami ellen kell harcolni, hanem egy nemes célért, a szeretetért és békéért.

UI: mondanivalóm nem politikai meggyőződésből született, hanem azért, hogy megértés szülessen minden magyar ember lelkébe.

Tisztelettel és szeretettel, Gyöngyvér Noémi Ferencz Gyöngyössy - egy erdélyi magyar édesanya!"


Az ő születési helyük már nem Magyarország

Link


 
 
0 komment , kategória:  Híres emberek-jeles napok-évfo  
Címkék: állampolgárságot, megmaradásunkért, visszahonosítás, magyarságunkért, vásárolhatnátok, szabadságharcos, választhatnátok, hadügyminiszter, anyaországunkat, asztalteniszező, meggyőződésből, magyarságunkat, magyarországon, megengedhettek, beszélhetnétek, szavazhatnátok, véleményeteket, miniszterelnök, számkivetettek, lerománoznátok, megforgatjátok, tanintézmények, néprajzkutató, operaénekesnő, állampolgárrá, halálbüntetés, büszkélkedtek, gazdagítottuk, hátborzongató, olvashatnátok, magyarságnak, hozzátennénk, folyamatosan, szembesülünk, szlovákoztok, lehetőségünk, történelem során, nemes embereket, nagyvilág előtt, híres magyarok, sajátjaik között, székely humor, román hatalom, nagyon féltett, visszaadott állampolgárságot, országba ezer, egész országnak, saját maga, gyerekeink jövője, igazi diktatúra, igazi diktatúrában, politikai vezetőket, ERDÉLYI MAGYAR ÉDESANYA LEVELE, Kedves Anyaországi Magyarok, Kedves Magyarország, Kölcsey Himnuszát, Benedek Elek, Toldi Miklós, Arany János, Áprily Lajos, Tamási Ábele, Wass Albert, Kölcsey Ferenc, Tamási Áron, Mikes Kelemen, Nyírő József, Sütő András, Orbán Balázs Székelyföld, Kemény János, Jósika Miklós, Dsida Jenő, Kányádi Sándor, Szilágy Domokos, Páskándi Géza, Reményik Sándor, Apáczai Csere János, Kallós Zoltán, Tinódi Lantos Sebestyén, Bartók Béla, Székely Bertalan, Paál László, Jakó Zsigmond, Benkő Samu, Márton Áron, Teleki Sámuel, Körösi Csoma Sándor, Brassai Sámuel, Károli Gáspár, Bolyai János, Bolyai Farkas, Hunyadi János, Hunyadi Mátyás Király, Báthori István, Bethlen Gábor, Bocskai István, Rákóczi György, Apafi Mihály, Thököly Imre, Rákóczi Ferenc, Székely Mózes, Toldi Miklóst, Dózsa György, Wesselényi Miklós, Mikó Imre, Kiss Ernő, Nagysándor József, Jávor Pál, Vaszi Levente, Keresztes Ildikó, Molnár Levente, Tőkés László, Erőss Zsolt, Miklós Edit, Munkácsy Mihály, Beca József, Edvin Márton, Bódi László Cípő, Ballasi Bálint, Kassák Lajos, Reviczky Gyula, Sajó Sándor, Tompa Mihály, Jókai Mór, Madách Imre, Márai Sándor, Mikszáth Kálmán, Dobó István, Bercsényi Miklós, Andrássy Gyula, Batthyány Lajos, Lahner György, Klapka György, Pázmány Péter, Boldog Salkaházi Sára, Wick Béla, Eszterházy Károly, Csontváry Kosztka Tivadar, Szinyei Merse Pál, Kodály Zoltán, Kempelen Farkas, Feketeházy János Szabadság, Dohnányi Ernő, Blaha Lujza, Kaszás Attila, Tamkó Sírató Károly, Vidor Gyula, Balázs Attila, Molnár Erik, Lázár Vilmos, Schweidel József, Beda Tibor, Berczik Zoltán Európa, Szeles Mónika, Varga Izabella, Szőke Zoltán, Rúzsa Magdolna, Liszt Ferenc, Zrinyi Miklós, Damjanich János, Gyöngyvér Noémi Ferencz Gyöngyössy,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Bodak  Vezess engem, te nagy Jehova  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bruno Cerbonimo mozaik képe St...  képre írva  Facebookon kaptam  Andrásfalvy Bertelan gondolata...  Megromolva, mégis megújulva  Szilveszter Levente versei  Mosolyogtál már ma?  Megbocsátás  Megbocsátás  Facebookon kaptam  Tegnap reggel a piacon történt  Facebookon kaptam  Betegségben  Facebookon kaptam  börzsönyi törpekuvik  A jó pásztor Dávid zsoltára  Facebookon kaptam  „A tölgyek alatt vágynám...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tudod  Facebookon kaptam  A XXIV. év lezárása  A magyar ABC betűi  Facebookon kaptam  Bosszú  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindenki a saját módja szerint  Alázat  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Imádság  Ádvent  Imádság  Aludj jól ma éjjel  Megváltás  Megváltás  Fejlesztés alatt  Angyalok !  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Mosolyogtál már ma?  Facebookon kaptam Krisztinától  betegekért  Kislány őszi levelekkel  Isten megsegített  Mindig van mód arra  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  A napkeleti bölcsek  Megváltás  Facebookon kaptam  Isten akarata  Bruno Cerbonimo mozaik képe St...  Gályarabság  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  betegekért  Jócselekedet  A gonoszság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Papp Ádám . Néha (Az élet komé...  Facebookon kaptam  Angyalok !  Facebookon kaptam  Kezdd, kérlek, velem  Ádvent  Facebookon kaptam  SZÉCHENYI ISTVÁN születésnapjá...  Esti kép  Aludj jól ma éjjel  betegekért  Ébredés  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Karácsony, 1657  Facebookon kaptam  Ébredés  Facebookon kaptam  Megromolva, mégis megújulva  Sárga rózsák  Facebookon kaptam  Uram, te töltsd ki a részletek...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Itthon 
Bejegyzés Címkék
történelem során, nemes embereket, nagyvilág előtt, híres magyarok, sajátjaik között, székely humor, román hatalom, nagyon féltett, visszaadott állampolgárságot, országba ezer, egész országnak, saját maga, gyerekeink jövője, igazi diktatúra, igazi diktatúrában, politikai vezetőket, nemes célért, erdélyi magyar, állampolgárságot, megmaradásunkért, visszahonosítás, magyarságunkért, vásárolhatnátok, szabadságharcos, választhatnátok, hadügyminiszter, anyaországunkat, asztalteniszező, meggyőződésből, magyarságunkat, magyarországon, megengedhettek, beszélhetnétek, szavazhatnátok, véleményeteket, miniszterelnök, számkivetettek, lerománoznátok, megforgatjátok, tanintézmények, néprajzkutató, operaénekesnő, állampolgárrá, halálbüntetés, büszkélkedtek, gazdagítottuk, hátborzongató, olvashatnátok, magyarságnak, hozzátennénk, folyamatosan, szembesülünk, szlovákoztok, lehetőségünk, tisztelettel, utazhatnátok, diktatúráról, honfitársaim, tájékozódjon, szidalmaztok, diktatúrában, mondanivalóm, panaszkodtok, magyarország, támogatnátok, ítéltessetek, ellenségként, beszélgetni, párbeszédet, mindannyian, vádaskodtok, szeretettel, igazságához, vezérőrnagy, szerzetesnő, munkahelyet, magyarságot, kárpátaljai, száműzetést, szeretetért, matematikus, polihisztor, anyaországi, emlegetitek, magyaroknak, körülmények, kellőképpen, kárpátalján, sajnáljátok, altábornagy, székelyföld, napjainkban, tüntetnétek, , ,
2023.08 2023. Szeptember 2023.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 12 db bejegyzés
e év: 187 db bejegyzés
Összes: 4697 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 753
  • e Hét: 753
  • e Hónap: 66296
  • e Év: 756087
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2023 TVN.HU Kft.