Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Csontritkulásban szenvedő betegek étkezése
  2015-05-14 21:53:20, csütörtök
 
   
  A csonttömeg fiziológiás csökkenése a 40. életévüket betöltött személyeknél indul meg, ahogy előrehalad a kor, egyre gyakoribbá válik, és töréseket okoz.

A csontvesztés az öregedés általános velejárója, ha az optimális csúcscsonttömeg nem alakul ki gyermekkorban. A csontritkulás (osteoporosis) megelőzhető, amennyiben 20-25 év körül kialakul a csúcscsonttömeg, amikor még a csont lebontó és felépítő folyamatai egyensúlyban vannak. A kalciumban gazdag étrend célja elsődlegesen az optimális csúcscsonttömeg elérése fiatal felnőtt korig (primer prevenció), valamint a csontvesztés lelassítása felnőttkorban (szekunder prevenció). Az étrendnek kiegyensúlyozottnak kell lennie, ami vegyes táplálkozást jelent, esetleges D vitamin kiegészítéssel. Ajánlott kalciumfogyasztás Az ajánlott napi mennyiség az alábbiak szerint alakul: gyermekeknek 500-800 mg, fiataloknak 1000-1200 mg, felnőtteknek szintén 1000-1200 mg, időskorban 1300-1500 mg, várandós és szoptatós kismamáknak 1500 mg.

A kalcium hasznosulását segítő/gátló tényezők

A D-vitamin (fokozza a kalcium felszívódás hatékonyságát a belekből, segíti a csontokba való beépülését), az A-vitamin (a csontok hossznövekedését segíti elő), a K-vitamin (csontfehérje képződés fontos szereplője), a C-vitamin (a kollagén alkotórésze), egyes ásványi anyagok (fluor, réz, mangán, cink, vas és magnézium), a laktóz (segíti a kalcium felszívódását), a savas közeg, valamint a rendszeres testmozgás. A kalcium hasznosulását gátolják az alábbiak: rossz tápláltsági állapot, túlzott fehérjefogyasztás (növeli a kalcium kiürülését), túlzott zsírfogyasztás, túlzott foszforbevitel, kevés D vitamin, kevés mozgás, dohányzás, alkohol, nagy mennyiségű koffein és konyhasó, valamint az oxálsav és a fitinsav. Az oxálsav (spenótban, sóskában, zellergumóban, rebarbarában) és a fitinsav (szárazhüvelyesekben és búzakorpában) a kalciummal oldhatatlan komplexeket képeznek, ami így nem szívódik fel.


Kalcium és foszfor:
Nagy jelentősége van a táplálékban lévő kalcium és foszfor egymáshoz viszonyított arányának, ugyanis ha a foszfor és a kalcium körülbelül ugyanakkora mennyiségben van jelen, akkor a foszfor segíti a kalcium csontokba történő beépülést és csökkenti a vizelettel ürülő mennyiségét. Amennyiben a foszfor aránya meghaladja a kalciumét, akkor a csontokból kalcium szabadul fel.

Az ajánlott mennyiség felnőtteknek 700 mg foszfor naponta, de ezt jelenlegi táplálkozási szokásunk meghaladja, köszönhető az üdítőitaloknak (kóla), a készételeknek, konzerveknek, a túlzott mértékű húsfogyasztásnak, ömlesztett sajtoknak. Tehát ezek fogyasztása csontritkulásban szenvedőknek kerülendő. Ha például egy pohár kólát elfogyasztunk ebéd után, azzal semlegesíthetjük az étel összes kalciumtartalmát. Az ideális étrend csontritkulásban szenvedők részére az, ha 56-58 százalék szénhidrátot, 30 százalékban zsírt és 12-14 százalékban fehérjét tartalmaz, és az összetevőket az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás alapelvei szerint kell kiválasztani. A kalcium, foszfor és magnézium aránya 1:1:0,5 legyen.

Ajánlott ételek, elkészítési módjuk:
Magas a kalcium tartalma a következőknek: tejpor, mák, parmezán sajt, óvári sajt, sűrített tej, mogyoró, olajos hal, dió, tej, tejföl, kefir, búza, banán. A tejtermékekben található laktóznak és a savas közegnek köszönhetően a kalcium kiválóan hasznosul. 0,5 liter tej 600 mg kalciumot tartalmaz, 10 dkg parmezán sajt 850 mg-ot.

A boltokban lehet vásárolni kalciummal dúsított termékeket is, pl. ásványvizeket (Apenta, Fonyódi, Kristályvíz, Parádi víz), Atlasz kalciumos kenyeret, Kalci sajtot, Orbit kalciumos rágógumit. Jó D-vitamin forrás a máj, tojás, tej, tejtermékek, a halolaj és a D-vitaminnal dúsított margarinok. A konyhatechnológia szempontjából a zsírszegény párolást, teflonban, grillen, mikrohullámú sütőben, alufóliában, sütőzacskóban történő sütést, valamint a joghurtos, kefires habarást kell előnyben részesíteni. Arra is oda kell figyelni, hogy a napi kalciummennyiséget ne egyszerre fogyasszák el, hanem egyenletesen eloszlatva, hiszen így nagyobb a biológiai felhasználhatóság.

A kalciumban gazdag ételeket ajánlott a déli, a délutáni és az esti étkezéssel elfogyasztani, mivel így a kalcium sokkal jobban beépül, mint reggel vagy napközben.

Ha a kalciumbevitel nagymértékben és tartósan meghaladja a napi ajánlott mennyiséget, vesekőképződést okozhat, és zavar léphet fel más ásványi anyagok felszívódásában, tehát fontos mértéket tartani.

Forrás:WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Címkék: csontritkulásban, kiegyensúlyozott, hossznövekedését, húsfogyasztásnak, kalciumtartalmát, semlegesíthetjük, csúcscsonttömeg, vesekőképződést, felszívódásában, foszforbevitel, tejtermékekben, üdítőitaloknak, kalciumbevitel, zsírfogyasztás, kiegészítéssel, hatékonyságát, készételeknek, ásványvizeket, gyermekkorban, elfogyasztani, csontritkulás, nagymértékben, zellergumóban, hasznosulását, sütőzacskóban, szempontjából, felnőttkorban, elfogyasztunk, felszívódását, következőknek, kiválasztani, táplálkozási, elsődlegesen, felnőtteknek, csontvesztés, szénhidrátot, csonttömeg fiziológiás, öregedés általános, optimális csúcscsonttömeg, csont lebontó, kalciumban gazdag, csontvesztés lelassítása, ajánlott napi, alábbiak szerint, kalcium hasznosulását, kalcium felszívódás, csontokba való, csontok hossznövekedését, kollagén alkotórésze, kalcium felszívódását, savas közeg, rendszeres testmozgás, Irinyi-Barta Tünde,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Sokan azt tartják  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Nem tudhatod  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Paul David Tripp Április 21  A televizió nem a kultúrát kép...  Az engedelmesség miért nem vál...  Szép napot kívánok  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Bounty krémes  Png ház  Lóhere  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Akarat  Facebookon kaptam Krisztinától  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Őrizkednünk kell...  Ami embereknek lehetetlen, az...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Próbálj meg ...  Adakozás  képre írva  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Png csokor  Akarat  210 éve született a SZÓZAT meg...  Hiányzik  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Garai Gábor - Takarítás  Szívem tiéd  Fehér virág  Png rózsa csokor  Akarat  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Lóhere  Julian Brass gondolata  Szívem tiéd  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kislány  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Soha ne kedvezz...  Mindig jusson idő nevetni  Nagyon különös  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Hazára minden embernek szükség... 
Bejegyzés Címkék
csonttömeg fiziológiás, öregedés általános, optimális csúcscsonttömeg, csont lebontó, kalciumban gazdag, csontvesztés lelassítása, ajánlott napi, alábbiak szerint, kalcium hasznosulását, kalcium felszívódás, csontokba való, csontok hossznövekedését, kollagén alkotórésze, kalcium felszívódását, savas közeg, rendszeres testmozgás, kalcium kiürülését, kalciummal oldhatatlan, táplálékban lévő, kalcium körülbelül, foszfor segíti, kalcium csontokba, vizelettel ürülő, foszfor aránya, csontokból kalcium, ajánlott mennyiség, túlzott mértékű, pohár kólát, étel összes, ideális étrend, kalcium tartalma, tejtermékekben található, savas közegnek, kalcium kiválóan, boltokban lehet, konyhatechnológia szempontjából, zsírszegény párolást, biológiai felhasználhatóság, esti étkezéssel, kalcium sokkal, kalciumbevitel nagymértékben, napi ajánlott, csontritkulásban, kiegyensúlyozott, hossznövekedését, húsfogyasztásnak, kalciumtartalmát, semlegesíthetjük, csúcscsonttömeg, vesekőképződést, felszívódásában, foszforbevitel, tejtermékekben, üdítőitaloknak, kalciumbevitel, zsírfogyasztás, kiegészítéssel, hatékonyságát, készételeknek, ásványvizeket, gyermekkorban, elfogyasztani, csontritkulás, nagymértékben, zellergumóban, hasznosulását, sütőzacskóban, szempontjából, felnőttkorban, elfogyasztunk, felszívódását, következőknek, kiválasztani, táplálkozási, elsődlegesen, felnőtteknek, csontvesztés, szénhidrátot, szenvedőknek, táplálkozást, személyeknél, egyenletesen, konzerveknek, összetevőket, gyermekeknek, viszonyított, csontfehérje, rebarbarában, osteoporosis, búzakorpában, mennyiségben, köszönhetően, mikrohullámú, egyensúlyban, alkotórésze, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 738
  • e Hét: 2876
  • e Hónap: 34362
  • e Év: 239063
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.