Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A cékla gyógyhatásairól
  2019-04-08 21:37:45, hétfő
 
 



Földünk egyik legcsodálatosabb kincse a cékla. Nők minden korosztályának, és nemcsak nőknek!

Ősidők óta ismeri az emberiség a céklát, már az ókorban is nagyra becsülték gyógyító erejét. Jótékony hatásait a benne lévő vitaminoknak (C, B1, B2, B6, niacin, biotin), ásványi anyagoknak (vas, szilícium, réz, nátrium, kálium, kalcium, foszfor, jód, bór, mangán, stb.) és a biológiailag aktív anyagainak (polifenolok, flavonoidok, antocianidek, karotinoidok) köszönheti.
Folsav tartalmára minden korosztálynak szüksége van. A magzati fejlődés során az agy és az idegrendszer működéséhez szükséges anyagok képződésében segédkezik. Ha a kismama a várandósság korai szakaszában már fogyasztja, akkor sok fejlődési rendellenesség elkerülhető. Később is szükség van a folsav bevitelére, hiányában ugyanis fáradékonyak, dekoncentráltak és feszültebbek vagyunk. A cékla vastartalma is kiemelkedő, népgyógyászati hagyományainkból jól tudjuk, hogy fogyasztása vérszaporító hatású, illetve azt is tudjuk, hogy a cékla az a zöldségféle, amelyből testünk a vasat a legjobban hasznosítani tudja. Ezt az orvosok a XX. század elején még babonának tartották, de ma már klinikai vizsgálatok is alátámasztják, hogy igaz. A cékla segíti a vörösvérsejtek szaporodását és regenerálódását. Jelentős mennyiségű pektinanyag is található a céklában, mely megvédi a szervezetet a nehézfémek hatásitól, s gátolja a veszélyes mikroorganizmusok kifejlődését a bélrendszerben, valamint szükség esetén segíti a koleszterin kiürülését. A növény magas kálium és magnézium szintje miatt ideális résztvevő a magas vérnyomás a szív és érrendszeri terápiák során, de segíti az állóképességünk növelését is. Cink, mangán és réz tartalma segíti az anyagcsere folyamatokat, valamint szabályozó hatással vannak a nemi mirigyekre.

A cékla ha kell táplál, ha kell tisztít
Kolin tartalma hat az emésztésre, a gyomor és a belek egyenletes működésére, elősegíti a felesleges zsírok kiürülését a májból, ezenkívül kitűnő tisztító anyag a vesének és a húgyhólyagnak, és serkentőleg hat a test nyirokmirigyeinek munkájára.

Rendszeres fogyasztásával javul a közérzet, a savtúltermelésből származó gyomorpanaszok megszűnnek. Mivel serkenti a máj, a belek és a vese működését, fokozza a méreg- és a salakanyagok eltávolítását. Megszünteti a toxikus anyagok által előidézett bőrbetegségeket, fejfájást és lehangoltságot. A céklából és sárgarépából készült ital kitűnő máj és bélrendszeri tisztító.

Betain és betanin tartalma segíti a máj méregtelenítő munkáját, immunerősítő és roboráló hatású. 1961-ben nagy nemzetközi érdeklődést váltott ki dr. Ferenczi Sándor felfedezése, aki állatkísérletek során megfigyelte, hogy a cékla vörös festékanyaga - a betanin - tumorellenes hatással is rendelkezik. A humánkísérletek alkalmával, a kemoterápián átesett páciensek vérképe (amely a kezelések hatására romlik) jelentős javulást mutatott néhány hetes céklalé kúra után.

Cékla és a nők
A cékla nemcsak a vas tartalmával járul hozzá a nők egészségéhez, hanem antioxidáns hatásának köszönhetően, lassítja az öregedést. Antioxidáns vegyületei megvédik a szervezetünket a külső szabadgyökökkel szemben, s így az oxidatív stressztől. Természetesen a mentális egészség és a pozitív gondolkodás is szükséges a fiatalság megőrzéséhez.

Hogyan készítsük el a céklát?
Ha az összes jótékony hatását élvezni szeretnénk a céklának, akkor a legideálisabb, ha nyersen, frissen facsart léként vagy élő szárítmányként fogyasztjuk, mert így biztosan éppen marad az egészséges beltartalma.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: hagyományainkból, legcsodálatosabb, humánkísérletek, állatkísérletek, dekoncentráltak, állóképességünk, szabadgyökökkel, bőrbetegségeket, regenerálódását, lehangoltságot, népgyógyászati, korosztályának, szárítmányként, gyomorpanaszok, szervezetünket, rendellenesség, bélrendszerben, vörösvérsejtek, fogyasztásával, eltávolítását, természetesen, korosztálynak, legideálisabb, alátámasztják, méregtelenítő, húgyhólyagnak, köszönhetően, kemoterápián, feszültebbek, folyamatokat, vérszaporító, biológiailag, fáradékonyak, karotinoidok, megőrzéséhez, antocianidek, benne lévő, biológiailag aktív, magzati fejlődés, idegrendszer működéséhez, várandósság korai, folsav bevitelére, cékla vastartalma, legjobban hasznosítani, cékla segíti, vörösvérsejtek szaporodását, nehézfémek hatásitól, veszélyes mikroorganizmusok, koleszterin kiürülését, növény magas, magas vérnyomás, állóképességünk növelését, Ferenczi Sándor,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Egyszer mindannyian hazatérünk  A sorsod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Baudelaire - Visszaháramlás  Van néhány kérdés, amin gondol...  jó reggelt  Molnár Ferenc: imádom!  Facebookon kaptam  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Áldások a terhekből  Facebookon kaptam  különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Vicces reggeli  Dóró Sándor: Embernek maradni  Folytasd tovább a befejezésig  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Itt a tavasz  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Ady Endre - Mindegy átka  Fűzfa a tóparton  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Az én Miatyánkom  Paul Verlaine : Költészettan  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Csomó  Búcsúbeszéd A Józan Ész halálá...  Reggel van  Facebookon kaptam  Baudelaire - Visszaháramlás  Facebookon kaptam  Tavaszi szél vizet áraszt  Lőrinczi Emese tollából  Egyszer mindannyian hazatérünk  Egy rohanás az élet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 11  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Különleges  Facebookon kaptam Annuska bar...  Paul Verlaine : Költészettan  Az ő hű vezetése  Az ő hű vezetése  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Az ő hű vezetése  David Mamet gondolata  Facebookon kaptam  Laczkó Sándor - A bizalom....  Esti kép  Paul David Tripp Április 10  Facebookon kaptam  Kitaszítva  Különleges  Különleges  Tavaszi este  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  40 felett  Jó éjszakát  Egy valóban nagy örökség  Alvó kislány  Nézni  különleges  Facebookon kaptam  Levél öregségemre  Reggel van  Hatványozott áldások  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az élet mindig  Facebookon kaptam  jó reggelt  Különleges  Nézni  Facebookon kaptam  Csend  József Attila – Keresek ... 
Bejegyzés Címkék
benne lévő, biológiailag aktív, magzati fejlődés, idegrendszer működéséhez, várandósság korai, folsav bevitelére, cékla vastartalma, legjobban hasznosítani, cékla segíti, vörösvérsejtek szaporodását, nehézfémek hatásitól, veszélyes mikroorganizmusok, koleszterin kiürülését, növény magas, magas vérnyomás, állóképességünk növelését, anyagcsere folyamatokat, nemi mirigyekre, belek egyenletes, felesleges zsírok, test nyirokmirigyeinek, savtúltermelésből származó, vese működését, salakanyagok eltávolítását, toxikus anyagok, cékla vörös, humánkísérletek alkalmával, kemoterápián átesett, kezelések hatására, cékla nemcsak, külső szabadgyökökkel, oxidatív stressztől, mentális egészség, pozitív gondolkodás, fiatalság megőrzéséhez, összes jótékony, egészséges beltartalma, hagyományainkból, legcsodálatosabb, humánkísérletek, állatkísérletek, dekoncentráltak, állóképességünk, szabadgyökökkel, bőrbetegségeket, regenerálódását, lehangoltságot, népgyógyászati, korosztályának, szárítmányként, gyomorpanaszok, szervezetünket, rendellenesség, bélrendszerben, vörösvérsejtek, fogyasztásával, eltávolítását, természetesen, korosztálynak, legideálisabb, alátámasztják, méregtelenítő, húgyhólyagnak, köszönhetően, kemoterápián, feszültebbek, folyamatokat, vérszaporító, biológiailag, fáradékonyak, karotinoidok, megőrzéséhez, antocianidek, kifejlődését, tumorellenes, egészségéhez, idegrendszer, vitaminoknak, szaporodását, sárgarépából, hasznosítani, festékanyaga, bélrendszeri, immunerősítő, salakanyagok, képződésében, érdeklődést, antioxidáns, érrendszeri, elkerülhető, zöldségféle, működéséhez, koleszterin, várandósság, felfedezése, szakaszában, fogyasztjuk, szervezetet, megszünteti, pektinanyag, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 28 db bejegyzés
e év: 509 db bejegyzés
Összes: 49302 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 637
  • e Hét: 2620
  • e Hónap: 16369
  • e Év: 221070
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.