Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Levendulaolaj hatásai és alkalmazásai
  2019-05-20 22:08:44, hétfő
 
 



A levendula az egyik legsokoldalúbban használt gyógynövény, hiszen az illatosításon kívül számos gyógyászati felhasználása is ismert. Az ókori görögök és a rómaiak nagy becsben tartották a levendulát tisztító tulajdonsága és illata miatt. Bőségesen használták, testükre kenték, szappanjaikat és fürdővizüket illatosították vele, Egyiptomban balzsamozáshoz használták.

Mit tartalmaz a levendula?

A levendula hatóanyagai főleg a linalool, a linalil-acetát, a cineol és a kumarin, keserűanyagok, fitoszterolok, flavonoidok, valamint cserzőanyagok és rozmaringsav.

A levendula alkalmazása

A levendula teában vagy gyógynövénypárna részeként nyugtató hatású, és elalvást elősegítő.

- Tea formájában enyhíti az idegi alapú felső hasi és bél-problémákat. Naponta egyszer-kétszer 3 csepp levendulaolajat kockacukron vagy kenyéren vegyünk be, ha kellemetlen szagú széklet és puffadás a természetes bélflóra zavarára utal.

- Baktériumellenes hatás: A levendulaolajnak erőteljes antibiotikus és bélflórát szabályozó tulajdonságai vannak. Figyelem: Nagyobb mennyiségű levendulaolaj irritálhatja a nyálkahártyát, kábultságot vagy szédülést okozhat. Citromfűvel kombinálva vírusellenes hatása klinikailag is tesztelt.

- Orrmelléküreg-gyulladás. Levendulaolaj az egyik legjobb aromaterápiás szer. Az illóolaj belégzése nyugtató hatású és enyhíti gyulladás tüneteit. Adjunk hozzá 2 csepp levendula és kakukkfű olajat egy tál gőzölgő vízhez majd közeli mély légzéssel fejünket egy törülközővel lefedve nyugtassuk magunkat.

- Izületi fájdalmakra: Az alkoholos levendulakivonat egy gyógyszertári készítmény, amit reuma, ízületi fájdalom, izomhúzódások és gyulladt ízületek kezelésére alkalmazhatunk.

- Menstruációs görcsök. Masszírozzunk néhány csepp levendulaolajat az alhasi tájékra vagy alkalmazzunk levendula olajos meleg borogatást.

- Levendulafürdő: A keringésszabályozó hatású levendulafürdőt a következőképpen kell elkészíteni: 50 g levendulavirágot 1 liter vízben hirtelen forraljunk fel, lefedve 10 percig hagyjuk állni, majd a folyadékot szűrjük le, és öntsük 38 °C-os fürdővízhez. Ebben fürödjünk 15 percig. A levendulafürdő jótékony hatású idegi alapú keringési zavarokban, és megelőzi a kiütések, ekcéma és a bőrhibák kialakulását. Érdekesség, hogy a levendula hatására a májban tárolt glükóz felszabadul, és növeli a vércukorszintet. Ha étkezés előtt 15 perccel 2 csepp levendulaolajat beveszünk, érezhetően csökken az étvágy.

- Pattanások: segít újra egyensúlyba hozni a túlzott faggyútermelést, csökkenti a hegesedést. Adjunk hozzá néhány csepp levendulaolajat egy sima krémhez és használjuk, mint egy hidratáló vagy tisztítószert.

- Égési sérülések: 5 percig hűtjük az égett területet hideg, folyó vízzel, majd óvatosan levendulaolajat helyezzünk a sérült felületre. A fájdalomcsillapítás szinte azonnali, és égés általában hegesedés nélkül begyógyul.

- Ekcéma: Tegyünk néhány csepp levendulaolajat egy bázisolajba (olívaolaj, kókuszolaj stb.) és dörzsöljük közvetlenül a viszkető száraz bőrre.

- Övsömör: Levendulaolaj egyidejűleg fájdalomcsillapító, vírusölő és hegesedés megakadályozó hatású. A levendulaolajos borogatás csökkenti a tüneteket, az eredményhez legalább 5-8 napos kúra szükséges.

- Rühesség: Ezt a fertőzést egy apró atka okozza, ami heves viszketéssel jár. Dörzsölje a tiszta levendulaolajat alkohollal keverve a fertőzött bőrfelületre amíg a tünetek nem csökkennek. Mossa ágyneműjét és ruháit vagy szórja meg matracát egy kis levendulaolajjal a megelőzés érdekében

- Sebekre: Alkalmazzunk levendula olajat a fájdalom ellen, megelőzi a bakteriális fertőzést és segíti a heg nélküli gyógyulást. A seb kitisztul.

- Fülfájás: Melegítsen egy üveg levendula olajat forró vízben egy-két percig, majd finoman masszírozzon néhány cseppet a bőrbe a fül és a torok körül. Csecsemőknek és kisgyermekeknek adjunk hozzá 2-3 csepp felmelegített olajhoz egy kevés olívaolajat és masszírozzunk hasonlóan.

- Fejfájás: A levendula desztillált vizét (Levendulavíz) permetezve az arcra és a halántékra frissítő és megnyugtató hatású. Alternatív megoldásként jeges hideg vízbe mártott borogató kendőre csepegtessünk néhány csepp levendulaolajat, vagy alkalmazzuk a homlok, halánték, tarkó, és a nyak masszírozására.

- Szédülés, rosszullét, szívremegés: Készítsd el saját ,,repülősódat" -tengeri só, levendulaolaj, borsmenta olaj és bazsalikom olaj keverékéből.

- Láz: Láz esetén a hűtőfürdő alkalmazásakor csepegtessünk a vízbe néhány csepp levendulaolajat. A módszer hatásos felnőtteknél is.

- Stressz, szorongás: Permetezze arcát napközben levendula vízzel, vagy dörzsöljön néhány csepp levendulaolajat a halántékába.

- A levendulaolaj elűzi a félelmeket, tisztítja a gondolatokat, csökkenti a harag mértékét, valamint az aggályoskodást.

- Fáradtság: Adjunk hozzá 5 csepp levendulaolajat a forró lábfürdőhöz és pihenjünk, miközben a lábunkat áztatjuk benne. A talpakon az ember különösen érzékeny, a levendula nagyon gyorsan a véráramba jut, ezért élénkítő és nyugtató hatással van a testre.

- Álmatlanság: Idős pszichiátriai betegek esetében kimutatták, hogy jobban alszanak, és éberebbek a nap folyamán azok a betegek akiknek kórtermében levendulaolajat használtak altató és egyéb gyógyszerek helyett. Annak érdekében, hogy tudjunk aludni 3 vagy 4 csepp levendulaolajat cseppentsünk a párnánkra. Kisgyermekek esetében masszírozzunk a hátukra 1 csepp levendulaolajat vagy az esti fürdőzésnél a kádjukba cseppentsünk néhány cseppet.

- Rovarok, Lepkék, szúnyogok, moszkitók: Ezek a bosszantó kis rovarok mind utálják a levendula illatát. Annak megakadályozása érdekében, hogy a bogarak megcsípjenek, kenjük be magunkat egy kis levendula vízzel mielőtt a szabadba mennének, vagy az ágyba 3-4 csepp levendulaolajat csöppentve védjük magunkat ezektől a bosszantó rovaroktól. Csepegtessünk néhány csepp olajat egy csészealjba az ablak előtt, ami szintén meggátolja a rovarok házba jutását. A rovarcsípésbe dörzsölt néhány csepp olaj csökkenti a viszketést, gyulladást. A molyok ellen helyezzünk levendulavirágot a szekrényünkbe, szükség esetén cseppentsünk rá levendulaolajat.

- Aromaterápiában használva feszültségoldó, idegerősítő, nyugtató hatású.

- Párna készítéséhez egyenlő arányban keverjünk össze levendulalevelet, citromfüvet és komlót.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: levendulavirágot, levendulakivonat, levendulalevelet, levendulaolajjal, levendulaolajnak, gyógynövénypárna, baktériumellenes, legsokoldalúbban, levendulaolajat, aromaterápiában, megakadályozása, levendulafürdőt, következőképpen, kisgyermekeknek, levendulaolajos, vércukorszintet, faggyútermelést, alkalmazhatunk, alkalmazásakor, levendulafürdő, feszültségoldó, balzsamozáshoz, masszírozására, illatosították, aggályoskodást, masszírozzunk, szekrényünkbe, levendulaolaj, nyálkahártyát, izomhúzódások, aromaterápiás, gyógyszertári, orrmelléküreg, megakadályozó, csepegtessünk, felmelegített, egyik legsokoldalúbban, illatosításon kívül, ókori görögök, rómaiak nagy, levendulát tisztító, levendula hatóanyagai, levendula alkalmazása, levendula teában, idegi alapú, természetes bélflóra, levendulaolajnak erőteljes, egyik legjobb, illóolaj belégzése, törülközővel lefedve, alkoholos levendulakivonat, gyógyszertári készítmény,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Isten hűségének mértéke  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Vidámság  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Anyámról való emlékek  Annyira tisztelem a szabadságo...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Vito Giaquinto gondolata  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Borzasztó  képre írva  Müller Péter tollából  Tavaszi este  Megígért békesség  Esterházy Péter: Harmonia c...  Különleges  Walter Chrysler mondta  Egy párkányon  jó reggelt  Ott van  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Erdei gyöngyvirág  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Zilahy Lajos mondta  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Különleges  Robert Merle tollából  Baranyi Ferenc - N i n c s  Müller Péter tollából  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  40 felett  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  39 ígéret  Különleges  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Dóró Sándor: Embernek maradni  Nevelőszülőkhöz adták,  Spenót fasírttal  képre írva  Jan Twardowski - Siessünk  Paul David Tripp Április 12  képre írva  Különleges  Egyszerű  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Szép estét  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Segíts neki dicsérni Téged  Pitypang szökőkút  Müller Péter tollából  Megígért békesség  Gebhardt Nóra versei II.  Márai Sándor tollából  képre írva 
Bejegyzés Címkék
egyik legsokoldalúbban, illatosításon kívül, ókori görögök, rómaiak nagy, levendulát tisztító, levendula hatóanyagai, levendula alkalmazása, levendula teában, idegi alapú, természetes bélflóra, levendulaolajnak erőteljes, egyik legjobb, illóolaj belégzése, törülközővel lefedve, alkoholos levendulakivonat, gyógyszertári készítmény, alhasi tájékra, következőképpen kell, folyadékot szűrjük, levendulafürdő jótékony, bőrhibák kialakulását, levendula hatására, májban tárolt, túlzott faggyútermelést, sima krémhez, hidratáló vagy, égett területet, sérült felületre, viszkető száraz, levendulaolajos borogatás, eredményhez legalább, apró atka, tiszta levendulaolajat, fertőzött bőrfelületre, megelőzés érdekében, fájdalom ellen, bakteriális fertőzést, üveg levendula, torok körül, kevés olívaolajat, levendula desztillált, halántékra frissítő, nyak masszírozására, hűtőfürdő alkalmazásakor, vízbe néhány, módszer hatásos, levendulaolaj elűzi, harag mértékét, forró lábfürdőhöz, lábunkat áztatjuk, ember különösen, levendula nagyon, betegek akiknek, esti fürdőzésnél, kádjukba cseppentsünk, levendula illatát, bogarak megcsípjenek, szabadba mennének, bosszantó rovaroktól, ablak előtt, rovarok házba, rovarcsípésbe dörzsölt, molyok ellen, levendulavirágot, levendulakivonat, levendulalevelet, levendulaolajjal, levendulaolajnak, gyógynövénypárna, baktériumellenes, legsokoldalúbban, levendulaolajat, aromaterápiában, megakadályozása, levendulafürdőt, következőképpen, kisgyermekeknek, levendulaolajos, vércukorszintet, faggyútermelést, alkalmazhatunk, alkalmazásakor, levendulafürdő, feszültségoldó, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2087
  • e Hét: 16455
  • e Hónap: 30204
  • e Év: 234905
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.