Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szervezetünk a sav-bázis egyensúlyáról
  2020-09-14 22:26:40, hétfő
 
  Az MSD orvosi kézikönyv így határozza meg az acidózist: "a vérben fellépő sav-túltermelés vagy túlzott dikarbonát veszteség - vagyis a vér pufferrendszerének kimerítése (metabolikus acidózis), vagy a vérben lévő túl magas szén-dioxid mennyiség, ami a szén-dioxid kilégzésének elégtelensége vagy a csökkentetett légzés miatt alakul ki (légzési acidózis)."
Mitől tolódhat el a pH érték a savas kémhatás irányába, ezáltal felborítva a sav-bázis egyensúlyt?
Az igazság az, hogy a test szinte mindig kiváló munkát végez, ha a sav-bázis egyensúly fenntartásáról van szó. Viszont az ember nagymértékben befolyásolni tudja, hogy a szervezetének mennyire keményen kell ezen dolgoznia.

A megnövekedett sav-mennyiség megterheli a szervezet sav-bázis puffer-rendszerét, így többek között a vér is savasabb lesz. Általában a vese segít a megfelelő pH egyensúly és elektrolit szinten tartásában, beleértve a kalcium -, magnézium -, kálium -, és nátrium-szintet. Ha a szervezetünket túlságosan savas kémhatású anyagoknak tesszük ki, akkor ezek az elektrolitok veszik fel a harcot a savasodással.

Ilyenkor a vesék közreműködésével több ásványi anyag ürül ki a vizelettel. A szervezetnek továbbra is szüksége van az ásványi anyagokra, az étrend vagy egészségügyi állapot okozta nagyfokú savasodás viszont rákényszeríti, hogy az ásványi anyagokat a csontokból, sejtekből, szervekből és szövetekből nyerje ki. Így a sejtek végül nem jutnak elég ásványi anyaghoz, ami miatt sem a salakanyagokat nem tudják teljesen eltávolítani a szervezetből, se nem képesek a testet megfelelő mennyiségű oxigénnel ellátni. Továbbá, az ásványianyag-hiány a vitaminok megfelelő felszívódását is veszélyezteti. Egy kis idő elteltével a méreganyagok és a kórokozók elkezdenek felgyűlni a szervezetben, míg végül teljesen legyengítik az immunrendszert.

Alapvetően tehát arra kényszeríti a szervezetét, hogy extra erőfeszítést tegyen a semleges pH értékű vér fenntartása érdekében, miközben leépíti a szervezet megfelelő működéséhez szükséges tápanyagokat. A savasodás során megváltozik a kálium:nátrium arány (az étrend drasztikus megváltozása előtt ez az arány 10:1-hez volt, de ma már 1:3-hoz), csökken a magnéziumszint, veszélyes mértékben lecsökken a szervezetben lévő rostok mennyisége, így korai stádiumú vesebetegség alakulhat ki, különösen az idősebb generációnál.

Lehet, hogy gyakorlatilag még nem borult fel a pH egyensúlya, viszont a szervezete később már nem lesz képes rá, hogy a kor előrehaladtával kiegyensúlyozza a pH szintet, ha előtte túlfeszített tempót követelt meg tőle.

Az acidózis típusai
Öt alapvető típust különböztethetünk meg, amelyekre az orvosok "metabolikus acidózisként" hivatkoznak. Ez a kifejezés azt jelenti, hogy a szervezetben felborult a pH egyensúly vagy a szervezet számára túl nehéz a megfelelő pH-érték fenntartása.

Diabéteszes ketoacidózis — Néha tévesen összetévesztik a ketózis állapotával. Diabéteszes ketoacidózis akkor alakul ki a szervezetben, ha a cukorbeteg nem megfelelően kezeli az állapotát és a máj veszélyesen nagy mennyiségű ketontestet állít elő. Ez általában akkor történik, amikor a vércukorszint 240 mg/dl fölé megy.

Hiperklorémiás acidózis - A hányás és a hasmenés átmeneti acidózisos állapotot idézhet elő a szervezetben, amit hiperklorémiás acidózisnak nevezünk. Ez azt jelenti, hogy a szervezetben felborul a nátrium-hidrogénkarbonát (ami amúgy segít a vér pH értékének semlegesítésében) mennyisége.

Tejsavas acidózis - A szervezetben lévő túl sok tejsav is eredményezhet acidózist. A Healthline szerint, "A tejsavas acidózis kialakulásának okai közé tartozik a krónikus alkoholfogyasztás, a szívelégtelenség, a rák, a különböző rohamok, a májelégtelenség, a tartós oxigénhiány és az alacsony vércukorszint. Még egy hosszabb ideig tartó edzés is savasodáshoz vezet, amely során a tejsavtermelés megnő a szervezetben."

Renális tubuláris acidózis - Ha a vesék már nem képesek a savakat a vizeletbe üríteni, és így megszabadulni tőlük, akkor a vér elsavasodhat.

Étrendi acidózis - Csupán az elmúlt években ismerték el az acidózis valódi típusaként az étrendi acidózist (vagy másként: "diéta-indukált acidózis"), ami egy olyan állapotot jelöl, mely a túlzott mennyiségű savas táplálékot tartalmazó étrend hatására alakul ki, és amely indokolatlanul nagy mértékben veszi igénybe a szervezetet. Emiatt megemelkedik a betegségek kialakulásának kockázata és romlanak a szervezet általános funkciói. A témában készült 2010-es tanulmány szerint az étrendi acidózis "olyan jelentős klinikai és hosszútávú patopszichológiai hatásokkal bír, amelyekkel érdemes lenne foglalkozni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Címkék: semlegesítésében, közreműködésével, szívelégtelenség, hidrogénkarbonát, májelégtelenség, előrehaladtával, kiegyensúlyozza, magnéziumszint, hiperklorémiás, tejsavtermelés, összetévesztik, szervezetünket, fenntartásáról, indokolatlanul, immunrendszert, kialakulásának, salakanyagokat, nagymértékben, gyakorlatilag, szervezetének, csökkentetett, veszélyezteti, vércukorszint, rákényszeríti, eredményezhet, elégtelensége, felszívódását, megnövekedett, megszabadulni, elsavasodhat, ketoacidózis, szervezetből, megváltozása, méreganyagok, savasodással, szervezetben, vérben fellépő, vérben lévő, szén-dioxid kilégzésének, csökkentetett légzés, savas kémhatás, sav-bázis egyensúlyt, test szinte, sav-bázis egyensúly, ember nagymértékben, szervezetének mennyire, megnövekedett sav-mennyiség, szervezet sav-bázis, vese segít, szervezetünket túlságosan, elektrolitok veszik, vesék közreműködésével,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Otthon  Walter Chrysler mondta  Megígért békesség  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Szép estét kedves látogatóimna...  Nagy és kis csodák  39 ígéret  Szeretem ujjad karcsuságait,  Szép estét kedves látogatóimna...  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Jó nap volt  A sorsod  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Különleges  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Szabó T. Anna - Pitypang  Van néhány kérdés, amin gondol...  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magamnak  Isten hűségének mértéke  "Ez egy csoda"  Vannak emberek  Zilahy Lajos gondolata  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Csend  Mindent de mindent visszakap  Esterházy Péterre emlékezünk  Paul Éluard - És egy mosoly  Emlékezz  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Egyszerű  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  A sorsod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Az ember  képre írva  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Emlékezz  Ismeretlen: Ikarusz monda  Walter Chrysler mondta  Otthon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hamvas Béla  Baranyi Ferenc - N i n c s  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Tanmese  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Vannak emberek  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Különleges  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Martin Buber, A haszidim meséi 
Bejegyzés Címkék
vérben fellépő, vérben lévő, szén-dioxid kilégzésének, csökkentetett légzés, savas kémhatás, sav-bázis egyensúlyt, test szinte, sav-bázis egyensúly, ember nagymértékben, szervezetének mennyire, megnövekedett sav-mennyiség, szervezet sav-bázis, vese segít, szervezetünket túlságosan, elektrolitok veszik, vesék közreműködésével, szervezetnek továbbra, ásványi anyagokra, étrend vagy, ásványi anyagokat, sejtek végül, testet megfelelő, vitaminok megfelelő, kórokozók elkezdenek, szervezet megfelelő, savasodás során, étrend drasztikus, szervezetben lévő, idősebb generációnál, szervezete később, acidózis típusai, szervezetben felborult, szervezet számára, megfelelő pH-érték, ketózis állapotával, hasmenés átmeneti, szervezetben felborul, tejsavas acidózis, krónikus alkoholfogyasztás, különböző rohamok, tartós oxigénhiány, alacsony vércukorszint, hosszabb ideig, tejsavtermelés megnő, vizeletbe üríteni, elmúlt években, acidózis valódi, étrendi acidózist, olyan állapotot, túlzott mennyiségű, betegségek kialakulásának, szervezet általános, témában készült, étrendi acidózis, semlegesítésében, közreműködésével, szívelégtelenség, hidrogénkarbonát, májelégtelenség, előrehaladtával, kiegyensúlyozza, magnéziumszint, hiperklorémiás, tejsavtermelés, összetévesztik, szervezetünket, fenntartásáról, indokolatlanul, immunrendszert, kialakulásának, salakanyagokat, nagymértékben, gyakorlatilag, szervezetének, csökkentetett, veszélyezteti, vércukorszint, rákényszeríti, eredményezhet, elégtelensége, felszívódását, megnövekedett, megszabadulni, elsavasodhat, ketoacidózis, szervezetből, megváltozása, méreganyagok, savasodással, szervezetben, eltávolítani, szervezetnek, befolyásolni, egészségügyi, vesebetegség, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3931
  • e Hét: 14045
  • e Hónap: 27794
  • e Év: 232495
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.