Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Sárgarépa gyógyhatásairól
  2020-12-09 17:33:35, szerda
 
   
 



Az egész évben beszerezhető sárgarépa a levesek, zöldséges ételek többségének alkotóeleme, ezért valószínűleg senki sem gondolná, hogy nem fogyaszt belőle eleget. Érdemes azonban tudatosan is beiktatnunk táplálkozásunkba, hiszen karotinjai erősítik az immunrendszert, védenek a szabad gyökök károsító hatásával szemben, és a daganatos betegségek megelőzésében is fontos szerepük lehet.

A népi orvoslás vizelethajtóként, ,,hasrángás" csillapítására, máj-, epe-, szem- és bőrbántalmak esetén, valamint általános erősítőként ajánlja. Egy időben afrodiziákumként is elterjedt. Egyes területeken szárított leveléből a mai napig teát készítenek, melynek vérnyomáscsökkentő hatást tulajdonítanak.

A sárgarépa ismert felhasználása szerint csak a gyökerét használjuk, a zöldjét értéktelen hulladékként kidobjuk. Nem kéne, hogy így legyen, hisz a sárgarépa levele is fogyasztható, sőt azt kell, hogy mondjam igen értékes tápanyagforrás már csak kloroffil tartalma miatt is. Mindenképpen javaslom más zöldekkel együtt használni akár turmixba, karakteres íze miatt.

Sárgarépa tea készítése
A leveleket tépkedjük kisebb darabokra, majd öntsük le forró vízzel. Hagyjuk állni a leveleket, amíg a tea kihűl és már fogyasztható is. Kb. 3 napig eltartható a hűtőben is.

Táplálkozási szempontból a sárgarépa legnagyobb értékét magas bétakarotin-tartalma jelenti, de ez a zöldség más karotinokban is bővelkedik (pl. alfa-karotin). A vér alacsony bétakarotin-szintje fokozhatja egyes rákbetegségek kockázatát, és ez a növényi festékanyag a többi karotinhoz hasonlóan jelentős antioxidáns, így a szabad gyökök károsító hatásával szemben véd.

A sárgarépa bővelkedik A-vitaminban, mely fontos a jó látás és a nyálkahártyák egészsége szempontjából. Az A-vitamin hiányának az egyik legelső tünete a farkasvakság. A-vitamin hiánya esetén már napi egy sárgarépa is elegendő lehet a szürkületi látás helyreállításához.

A legtöbb zöldségfélével ellentétben, a sárgarépa főzve táplálóbb, mint nyersen. A vastag sejtfalak miatt a szervezet a nyers sárgarépa bétakarotin-tartalmának mindössze 25%-át képes hasznosítani. A főzés során azonban károsodnak a sejtfalak, így a szervezet számára a karotin hozzáférhetőbbé válik, és ha az ételben a felszívódáshoz szükséges zsírok is jelen vannak, akkor a sárgarépa karotin tartalmának több mint a fele hasznosul.

Hatékony immunserkentő
Kutatások kimutatták a karotinok immunserkentő hatását. Jelentősen fokozzák például a csecsemőmirigy (thymus) működését, ami valószínűleg az antioxidáns hatásnak köszönhető. Arra is van bizonyíték, hogy karotinpótlással javítható az immunválasz, és hogy a szájon át adott béta-karotin megfelelő mennyiségben jelentősen növeli a fehérvérsejtek számát, aktivitását - különösen a T-sejtek számát, amelyek csökkenése jellemző pl. rákbetegségek, AIDS esetén.

Úgy tűnik azonban, hogy az étrendi karotin - annak ellenére, hogy kevésbé szívódik fel - hatásosabb, mint a tablettákban adagolt. Kísérletek szerint a napi 15 mg béta-karotint tartalmazó sárgarépa fogyasztása erőteljesebben növeli a fehérvérsejtek számát és aktivitását, mint az ugyanilyen mennyiséget tartalmazó szintetikus béta-karotin. Ebből arra is következtethetünk, hogy a karotinban gazdag táplálék csupán egyik immunserkentő összetevője a béta-karotin.

A sárgarépa rákmegelőző hatása
Egyes vizsgálatok szerint azoknál a népcsoportoknál, amelyek étrendjében sok a karotionoidban gazdag gyümölcs és zöldség, kisebb a daganatos megbetegedések, különösen a tüdőrák aránya. Az étrendi béta-karotinról kimutatták, hogy nagy mennyiségben csökkenti a hámeredetű tüdő-, bőr-, méhnyak-, légúti, gyomor- és vastagbéldaganatok számát.

Egy amerikai kutatás során azoknál, akiknek vérében a legalacsonyabb karotinszintet mérték, négyszer nagyobb volt a valószínűsége a tüdőrák kialakulásának, mint a többieknél, pedig a két csoport között mindössze napi egy sárgarépa bétakarotin-tartalma volt a különbség! Egy másik kísérletben kétezer emberen 19 éven át követték a táplálkozási szokások és a tüdőrák összefüggését. A 30 éve dohányzó férfiaknál, akik átlagosan a legkevesebb béta-karotint ették, szemben a legtöbbet fogyasztókkal, nyolcszor nagyobb volt a tüdőrák kialakulásának veszélye. A már több éve nem dohányzó embereknél is hasonló eredményt találtak. A magas karotin tartalmú táplálkozás a hasnyálmirigy-, a gége-, a nyelőcső-, a prosztata- és a húgyhólyagrák ritkább előfordulásával is összefüggésbe hozható.

A sárgarépa rostjai
Kutatók összehasonlítva a korpa, a káposzta, az alma meg a sárgarépa bélműködésre kifejtett hatását arra jutottak, hogy 1 kiló főtt sárgarépa rosttartalma a székletet puhította, és mennyiségét megduplázta, mivel a bél falát letisztították a lerakódásoktól. Ez a hatása a vastagbélrák kialakulásának megelőzésében is szerepet játszhat. Kutatások szerint napi két (20 dkg) nyers sárgarépa, a benne lévő oldható rostoknak köszönhetően átlagosan 11%-kal csökkenti a vér koleszterinszintjét.

Mérgező vegyületek
A sárgarépa is azok közé a zöldségek közé tartozik, amelyek hajlamosak a nitrogéntartalmú műtrágyákból származó nitrát és az egyéb növényvédő szerek mérgező vegyületeinek felhalmozására attól függően, hogy a talajt vagy a növényt milyen mértékben kezelték velük.
Forrás : [linkhttps://egeszsegter.hu/cikk/1032/erositi-az-immunrendszert-es-csokkenti-a-ve rnyomast-a-sargarepa-levele][/link]
( Megjegyzés - a levelet csak kisebb mennyiségben alkalmazzuk - nem mindenkinek izlik ( CzI) )
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: táplálkozásunkba, nitrogéntartalmú, karotinpótlással, afrodiziákumként, vizelethajtóként, hozzáférhetőbbé, összehasonlítva, népcsoportoknál, előfordulásával, tápanyagforrás, felhalmozására, kialakulásának, tulajdonítanak, felszívódáshoz, csillapítására, immunrendszert, legalacsonyabb, karotinszintet, csecsemőmirigy, erőteljesebben, letisztították, megbetegedések, fehérvérsejtek, zöldségfélével, lerakódásoktól, karotionoidban, nyálkahártyák, szempontjából, immunserkentő, vegyületeinek, rákbetegségek, összefüggését, fogyasztókkal, megelőzésében, felhasználása, valószínűsége, egész évben, szabad gyökök, daganatos betegségek, népi orvoslás, időben afrodiziákumként, sárgarépa ismert, gyökerét használjuk, zöldjét értéktelen, sárgarépa levele, leveleket tépkedjük, sárgarépa legnagyobb, növényi festékanyag, többi karotinhoz, sárgarépa bővelkedik, nyálkahártyák egészsége, egyik legelső,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A magukat nyílt és őszinte emb...  Isteni zsebkendők  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Paul David Tripp Március 16  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Síró nő  Intelem  Március 15 emlékére virágba bo...  Cicus virággal  Facebookon kaptam  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Paul David Tripp Március 15  Jó éjszakát  Nem kell ide békemenet  Paul David Tripp Március 15  A gyász  A tékozló és Isten gondviselés...  Nem mindegy  Ted Engstrőm gondolata  Amikor még rangja volt...  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Szent-Györgyi Albert gondolata  Facebookon kaptam  Egyet értesz?  Facebookon kaptam  Atyám !  Kezdet  Törött csészék  Szép estét kedves látogatóimna...  Szabó Norbert – Szabadsá...  Szép álmokat!  Az agyat és a csontokat is erő...  Facebookon kaptam  Isten áldja  Facebookon kaptam  A magyar sajtó napja március 1...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Por  A gyomorrontás tojással is kez...  Facebookon kaptam  A Mindenható Istenben bízva  William Shakespeare-től idéze...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Intelem  A csonk és a facsemete  A szív és a cselekvés egységes...  Rejtő Jenő versei  Facebookon kaptam  Esti kép  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Ez a miénk!  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Március 15 emlékére virágba bo...  Ibolya  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  A magukat nyílt és őszinte emb...  Facebookon kaptam  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Facebookon kaptam  Esti kép  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  mindent a népért...  Facebookon kaptam  Atyám !  Mély, puha álom - sárga féltés  Március 15 emlékére virágba bo...  Facebookon kaptam  Heltai Jenő: Szabadság  Gősi Vali - Tükre lennék...  Cicus virággal  Ez a miénk!  Esti kép  Könnyáztatta asszonysorsok  Amikor 5 éves voltam,  Márciusi eső  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Jóga férfiaknak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nyíljatok meg  Rochefoucauld - a bölcs  A kávé 
Bejegyzés Címkék
egész évben, szabad gyökök, daganatos betegségek, népi orvoslás, időben afrodiziákumként, sárgarépa ismert, gyökerét használjuk, zöldjét értéktelen, sárgarépa levele, leveleket tépkedjük, sárgarépa legnagyobb, növényi festékanyag, többi karotinhoz, sárgarépa bővelkedik, nyálkahártyák egészsége, egyik legelső, szürkületi látás, legtöbb zöldségfélével, sárgarépa főzve, vastag sejtfalak, nyers sárgarépa, főzés során, szervezet számára, karotin hozzáférhetőbbé, felszívódáshoz szükséges, sárgarépa karotin, fele hasznosul, karotinok immunserkentő, antioxidáns hatásnak, fehérvérsejtek számát, étrendi karotin, tablettákban adagolt, ugyanilyen mennyiséget, karotinban gazdag, sárgarépa rákmegelőző, karotionoidban gazdag, daganatos megbetegedések, tüdőrák aránya, étrendi béta-karotinról, hámeredetű tüdő-, amerikai kutatás, legalacsonyabb karotinszintet, tüdőrák kialakulásának, másik kísérletben, táplálkozási szokások, tüdőrák összefüggését, legkevesebb béta-karotint, legtöbbet fogyasztókkal, magas karotin, húgyhólyagrák ritkább, sárgarépa rostjai, sárgarépa bélműködésre, székletet puhította, vastagbélrák kialakulásának, benne lévő, zöldségek közé, nitrogéntartalmú műtrágyákból, egyéb növényvédő, talajt vagy, növényt milyen, levelet csak, táplálkozásunkba, nitrogéntartalmú, karotinpótlással, afrodiziákumként, vizelethajtóként, hozzáférhetőbbé, összehasonlítva, népcsoportoknál, előfordulásával, tápanyagforrás, felhalmozására, kialakulásának, tulajdonítanak, felszívódáshoz, csillapítására, immunrendszert, legalacsonyabb, karotinszintet, csecsemőmirigy, erőteljesebben, letisztították, megbetegedések, fehérvérsejtek, zöldségfélével, lerakódásoktól, karotionoidban, nyálkahártyák, szempontjából, immunserkentő, vegyületeinek, rákbetegségek, összefüggését, fogyasztókkal, megelőzésében, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 128 db bejegyzés
e év: 463 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 427
  • e Hét: 4005
  • e Hónap: 23867
  • e Év: 199742
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.