Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Amaránt hasznos gyógyhatásai
  2021-01-15 21:52:16, péntek
 
 



A jövő növénye az amaránt, mely az egyik legnagyobb kalciumforrást jelentő élelmiszer .

Ennek a növénynek kalcium- és vitamintartalma nagyon magas. Az amaránt az inkák és az aztékok étrendjében alapélelmiszernek számított, ma újra reneszánszát éli a reformétrendet követők körében. Kultikus jelentősége révén lelki és testi erőt fokozó növénynek tartották.

Az amaránt őshazája Közép-Amerika: az inkák, aztékok nagyon hamar felfedezték egyedülálló beltartalmi értékeit, és folyamatosan termesztették, már 5-6000 évvel ezelőtt. Ugyanolyan jelentős szerephez jutott az őslakosok táplálkozásában, mint a kukorica vagy a bab: még az uralkodónak ,,befizetett" adót is kukorica és amaránt formájában rótták le.

A növény neve a görög amarantos szóból származik, amelynek jelentése: ami sose hervad, vagy a nem hervadó (virág).

Az ősi inka és azték kultúrában az amaránt a kukorica mellett az egyik fő táplálékforrás volt. Peruban, Argentínában, Mexikóban mind a mai napig termesztik sok száz fajtáját, változatát, és fogyasztják a magjából készült változatos ételeket.

Kultikus jelentősége is volt, lelki és testi erőt fokozó növénynek tartották. Hőskora a spanyol hódítók érkezéséig, a XVI. századig tartott, akik a barbár rituálék eszközének tartották, és tűzzel-vassal üldözték, tiltották még a termesztését is.

Ők a búzát ismerték, és erőszakkal el is terjesztették, így az amaránt háttérbe szorult, csak egy-egy eldugott faluban maradt meg. Innen terjedt szájról-szájra néhány hagyományos, ősi recept. Csak a XX. században került újra előtérbe, de ekkor sem a nagy nyilvánosság számára.

Amerikai katonai kutatók foglalkoztak vele, a civil szféra nem is ismerte. A hírzárlat a 70-es évekig tartott, számos kísérletsorozat bizonyította: annyira értékes növényről van szó, hogy szinte nem is lehet róla negatívumot mondani. Ez szó szerint értendő!

Még szélsőségesen negatív kísérletek sem hoztak eredményt: az amarántnak nem lehet ártani, mindent kibír, és annyira jó a tápértéke, összetétele, hogy még az amerikai űrhajósok étrendjébe is beépítették. A nyers mag fehérjéinek biológiai értéke magasabb még a legközismertebb fehérjeforrásénál is, ami hőkezeléssel még tovább fokozható.

Az amaránt kitűnő vas, kalcium, magnézium és cink, valamint egyéb mikroelem forrás. A legnagyobb kalciumforrást jelentő élelmiszer.

Az amaránt magnézium tartalma nagyságrenddel nagyobb a gabonaféléknél, amely jótékony hatással van az elme frissességének megőrzésére, és a szívizom működésére. Nem csak ételeink remek alapanyaga, de dísznövényként is megállja a helyét.

Ma már széles körben hozzáférhető: kapható puffasztott formában is, levele pedig saláták ízletes összetevője lehet.

1974-ben John Robson, a Michigan-i Egyetem (USA) kutatója felfigyelt a mag kitűnő beltartalmi tulajdonságaira, és javasolta, hogy foglalkozzanak a meghonosításával. Ezután a Rodale Intézet lelkes kutatói számos expedíciót vezettek Közép- és Dél-Amerikába, hogy összegyűjtsék a fellelhető tájfajtákat, és hozzálássanak a nemesítéséhez. Kifejlesztették az amaránt agrotechnikáját és élelmiszerként való felhasználásának módjait. Munkájuk eredményes volt, mivel az USA-ban már a '80-as évek óta nagyüzemi módszerekkel termesztik ezt a régi-új növényt, és az ottani boltokban egyre több belőle készült termék kapható.

Az amerikai Rodale Intézetből az utóbbi tíz év alatt az amaránt eljutott Kínába, Belső-Ázsiába, Ukrajnába, Oroszországba, Moldáviába, Lengyelországba, Csehországba, Szlovákiába, Ausztriába és hazánkba is. Termesztése ugyan még mindenütt gyerekcipőben jár, de néhol rohamosan növekszik. Hazánkban 1985 körül kezdtek az amaránt honosításával foglalkozni.

Egészségre gyakorolt hatásai
Az amaránt jelentős fehérje- és zsírtartalma révén kiemelkedik a gabonák sorából. Ásványi anyagai közül kálium-, kalcium-, foszfor-, magnézium-, cink- és vastartalma érdemel külön említést. B2- és B6-vitaminszükségletünk fedezéséhez is jelentősen hozzájárul.

Az amarántmagban a többi gabonához viszonyítva nagy mennyiségű szkvalén található. A szkvalén egy többszörösen telítetlen szénhidrogén, amely a sejtmembrán természetes alkotóanyagai közé tartozik.

Az amaránt rendszeres fogyasztása hasznos lehet a csontritkulás megelőzésében, emellett fehérje-, aminosav-, vastartalma révén a vegetáriánusok étrendjének alapvető kiegészítője lehet.

Élelmirost-tartalma révén a székrekedés megelőzésében, kezelésében is hatásos. A többi álgabonához hasonlóan nem tartalmaz gliadint, a lisztérzékenyek étrendjébe is betervezhető többféle formában.

Kókuszgolyóban helyettesítheti a darált kekszet, de magát a kókuszreszeléket is.

Az amaránt levele saláták ízletes összetevője lehet. Ha a magőrleményt kenyérsütésnél a liszthez adagoljuk, sokkal növelhetjük az otthon elkészíthető kenyér élvezeti értékét.

Hogyan fogyasszuk?
Alaposan megmosva, apróra vágva a nyers vegyes salátákba beletehető. Nagyobb mennyiségből készíthetünk parajmártást a sóskamártáshoz hasonlóan.

Apróra vágva egy kevés vízzel megpároljuk, fedő alatt két percig. Épp hogy összeesik a serpenyőben, máris lezárjuk alatta a gázt. Langyosra hűtjük, hozzáadunk egy evőkanál hidegen sajtolt olajat, két-három gerezd összetört fokhagymát, ízlés szerint sót. Íze a spenótéhoz hasonlít, rizzsel, krumplival, tükörtojással kínálhatjuk.

Érdemes megbarátkozni vele, mert nagyon értékes növény. A magjait kávédarálón megőrölhetjük, beletehetjük a különböző gabonapelyhekből készült ételekbe, de tésztát is gyúrhatunk vele.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: gabonapelyhekből, kókuszreszeléket, felhasználásának, meghonosításával, vitamintartalma, agrotechnikáját, helyettesítheti, lisztérzékenyek, tulajdonságaira, kísérletsorozat, lengyelországba, legközismertebb, kifejlesztették, táplálkozásában, gabonaféléknél, frissességének, kalciumforrást, élelmiszerként, kókuszgolyóban, reformétrendet, kenyérsütésnél, dísznövényként, táplálékforrás, sóskamártáshoz, nagyságrenddel, vegetáriánusok, foglalkozzanak, összegyűjtsék, szélsőségesen, megelőzésében, termesztették, oroszországba, csontritkulás, megbarátkozni, nemesítéséhez, hozzálássanak, jövő növénye, egyik legnagyobb, növénynek kalcium-, aztékok étrendjében, reformétrendet követők, amaránt őshazája, őslakosok táplálkozásában, kukorica vagy, növény neve, görög amarantos, kukorica mellett, magjából készült, spanyol hódítók, barbár rituálék, búzát ismerték, amaránt háttérbe, John Robson, Michigan-i Egyetem, Rodale Intézet, Rodale Intézetből,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Idő  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  képre írva  Png kislány  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Mindig jusson idő nevetni  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam Krisztinától  A televizió nem a kultúrát kép...  Alázat  Bounty krémes  Fekete-erdő desszert  Őrizkednünk kell...  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Sokan azt tartják  Adakozás  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Png virág  Jónás Tamás – Végtelen b...  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Albert Einstein gondolata  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Minden harmadik...  Soha ne kedvezz...  Szívem  Facebookon kaptam  Akarat  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Akarat  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Akarat  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Hiányzik  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Tanuld meg ezt a versemet  Jó éjszakát  Nagyi telefonál  Akarat  Jónás Tamás – Végtelen b...  Akarat  Fekete István - Akác  Erdőn  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  képre írva  Akarat  Akarat  Facebookon kaptam  Szép estét  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem számIt  Paul David Tripp Április 19  Rátalálsz  210 éve született a SZÓZAT meg...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Idő  Esti kép  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Kellemes délutánt kívánok  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Nem tudhatod  Egy hatékony szolga  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad 
Bejegyzés Címkék
jövő növénye, egyik legnagyobb, növénynek kalcium-, aztékok étrendjében, reformétrendet követők, amaránt őshazája, őslakosok táplálkozásában, kukorica vagy, növény neve, görög amarantos, kukorica mellett, magjából készült, spanyol hódítók, barbár rituálék, búzát ismerték, amaránt háttérbe, nagy nyilvánosság, civil szféra, 70-es évekig, amerikai űrhajósok, legközismertebb fehérjeforrásénál, amaránt kitűnő, legnagyobb kalciumforrást, amaránt magnézium, elme frissességének, szívizom működésére, fellelhető tájfajtákat, amaránt agrotechnikáját, régi-új növényt, ottani boltokban, amerikai Rodale, amaránt eljutott, amaránt honosításával, amaránt jelentős, gabonák sorából, többi gabonához, többszörösen telítetlen, sejtmembrán természetes, amaránt rendszeres, csontritkulás megelőzésében, vegetáriánusok étrendjének, székrekedés megelőzésében, többi álgabonához, lisztérzékenyek étrendjébe, darált kekszet, amaránt levele, magőrleményt kenyérsütésnél, liszthez adagoljuk, otthon elkészíthető, nyers vegyes, sóskamártáshoz hasonlóan, kevés vízzel, evőkanál hidegen, spenótéhoz hasonlít, magjait kávédarálón, különböző gabonapelyhekből, gabonapelyhekből, kókuszreszeléket, felhasználásának, meghonosításával, vitamintartalma, agrotechnikáját, helyettesítheti, lisztérzékenyek, tulajdonságaira, kísérletsorozat, lengyelországba, legközismertebb, kifejlesztették, táplálkozásában, gabonaféléknél, frissességének, kalciumforrást, élelmiszerként, kókuszgolyóban, reformétrendet, kenyérsütésnél, dísznövényként, táplálékforrás, sóskamártáshoz, nagyságrenddel, vegetáriánusok, foglalkozzanak, összegyűjtsék, szélsőségesen, megelőzésében, termesztették, oroszországba, csontritkulás, megbarátkozni, nemesítéséhez, hozzálássanak, tükörtojással, alkotóanyagai, gyerekcipőben, amarántmagban, terjesztették, megőrölhetjük, honosításával, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 896
  • e Hét: 3034
  • e Hónap: 34520
  • e Év: 239221
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.