Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A maitake gomba jótékony hatásai
  2021-03-18 22:45:28, csütörtök
 
  Gyógygombákat évezredek óta használ az emberiség egészségjavító célzattal, néhány gombafaj pedig, mint például a pszilocibin és a lepketapló gomba jól ismert rendkívüli pozitív egészségügyi hatásairól. Ez alól a maitake gomba sem kivétel; nem csak, hogy finom, de tele van tápanyagokkal, és kiváló egészségügyi hatásokkal büszkélkedhet.

Maitake gyógygomba:
A maitake gomba, amit amúgy bokrosgombaként és Grifola frondosaként is ismernek, egy olyan ehető gombafajta, amely Kínában őshonos, de Japánban és Észak-Amerikában is megtalálható. Ez a gombafajta leggyakrabban csomókban helyezkedik el a juhar, tölgy és szilfák tövében, és akár 45 kg-ra is megnőhet, ezért nevezik többek között a "gombák királyának".

A maitake egyedi, fodros kinézetű, finom textúrájú és földes ízvilágú, ezért számos különböző étel kiváló alapanyaga, egészen a burgerektől kezdve a rázva pirított ételekig. Habár elsősorban a japán konyhában használják állandó jelleggel, a maitake gomba az elmúlt években egyre szélesebb népszerűségre tett szert szerte a világon.

Ezen kívül ez a gyógygomba számtalan jótékony egészségügyi hatással rendelkezik, többek között szabályozza a vércukrot és csökkenti a koleszterin-szintet. Fontos tulajdonsága, hogy adaptogénnek számít, vagyis olyan erőteljes tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek természetes módon képesek helyreállítani az egészséget és kiegyensúlyozni a a szervezetben végbemenő folyamatokat, így biztosítja, hogy az ember egészséges tudjon maradni.

A maitake gomba jótékony hatásai

Kiegyensúlyozza a vércukrot
Elpusztítja a rákos sejteket
Csökkenti a koleszterinszintet
Megerősíti az immunrendszert
Növeli a termékenységet
Csökkenti a vérnyomást


1. Kiegyensúlyozza a vércukrot
Ha folyamatosan magas a vércukorszint, annak komoly következményei lehetnek az egészségre nézve. A magas vércukor következménye ugyanis nem csak a cukorbetegség kialakulása lehet, hanem az olyan mellékhatások megjelenése is, mint például a fejfájás, a fokozott szomjúság-érzet, a homályos látás vagy a súlycsökkenés. Hosszú távon a cukorbetegség tünetei súlyosbodhatnak: ilyenkor kialakulhat idegsérülés vagy veseprobléma is.

Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként fogyasztva a maitake gomba stabilizálhatja a vércukor-szintet, ezáltal pedig megakadályozza a negatív tünetek kialakulását. Egy állatokon végzett tanulmány szerint, amelyet a Nishikyushu Egyetem Háztartástan karának Élelmiszer- és Tápanyagtudományi szakán végeztek Japánban, kiderült, hogy a matiake gomba a diabéteszes patkányoknál javította a glükóz-tolerancia mértékét és a vércukor-szintet. Egy másik állatokon végzett tanulmány hasonló eredményekre jutott: eszerint a maitake gomba a diabéteszes egereknél erős antidiabetikus hatásokat mutat.

2. Elpusztítja a rákos sejteket
Az elmúlt években számos ígéretes tanulmány kutatta a maitake gomba és a rák közötti lehetséges kapcsolatot. Bár a kutatások állati modellekre, valamint in vitro tanulmányokra korlátozódtak, az így is kiderült, hogy a maitake gomba erős rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik, emiatt pedig értékes kiegészítése lehet bármelyik étrendnek.

Az egyik, állatokon végzett tanulmány készítése során bebizonyították (a tanulmány a Journal of Cancer nevű folyóiratban jelent meg), hogy a maitake gomba kivonata hatékonyan blokkolja a tumornövekedést az egerek esetében. Hasonlóképpen, egy 2013-ban végzett in vitro tanulmány arról számolt be, hogy a maitake gomba kivonat hasznosnak bizonyulhat a mell rákos sejtjeinek növekedés-gátlásában.

3. Csökkenti a koleszterinszintet
A koleszterin-szint ellenőrzése elengedhetetlen, ha a szív egészségének megőrzéséről van szó. A koleszterin az artériákban rakódik le, így az erek fala veszít a rugalmasságából és az erek beszűkülnek. A koleszterin ezért gátolja a vérkeringést, és arra kényszeríti a szívet, hogy az keményebben dolgozzon, és erősebben pumpálja a vért a szervezetben.

Bár több kutatásra van szükség ebben a témában, egyes tanulmányok arra utalnak, hogy a maitake gomba segíthet a koleszterin szint természeten módon való csökkentésében, ezáltal támogatja a szív egészségének megőrzését. Az Oleo Tudomány nevű folyóiratban megjelent állati modell például megállapította, hogy maitake gomba étrendkiegészítőként hatékonyan csökkenti a koleszterin-szintet az egereknél.

4. Megerősíti az immunrendszert
Az általános egészségügyi állapot fenntartásának elengedhetetlen részét képezi az egészséges immunrendszer, amely a szervezet természetes védelmi rendszereként felveszi a harcot a külső behatásokkal szemben, így képes megvédeni a szervezetet a sérülésekkel és fertőzésekkel szemben.

Az étrend részeként fogyasztott egy vagy két adag maitake gomba képes annyira megerősíteni az immunrendszert, hogy az fel tudja venni a harcot a betegségekkel. A Transzlációs Medicina évkönyvében megjelent in vitro tanulmány szerint a maitake gomba hatékonyan tudja stimulálni az immunválaszokat, valamint még erősebben hat a szervezetre, ha shiitake gombával együtt fogyasztják.

Valójában a Louisville-i Egyetem Patológia karának kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy "A maitake és shiitake gombákból származó természetes immunomoduláns glükánok rövid távú, szájon át történő alkalmazása erősen stimulálja mind az immunreakciók sejtes, mind az oldékony (humorális) ágát."

5. Növeli a termékenységet
A policisztás ovárium szindróma, más néven PCOS, egy olyan állapot, amely azért alakul ki, mert a petefészkek túl sok férfi nemi hormont termelnek. Emiatt a petefészkekben kisebb ciszták jelennek meg, valamint olyan tünetek kialakulásával is számolni kell, mint a pattanásos bőr, súlygyarapodás és meddőség.

Néhány kutatás szerint a maitake gombával kezelhető a PCOS, és az olyan problémák is megoldhatóak, mint például a meddőség. Egy 2010-es tanulmány (amelyet a J. T. Chen Klinika nőgyógyászati osztályán készítettek Tokióban) például megállapította, hogy a maitake kivonat a PCOS-val diagnosztizált résztvevők 77%-nál képes kiváltani a peteérést, így megközelítőleg ugyanolyan hatékony, mint néhány hagyományos gyógyszer, amelyet a PCOS kezelésére használnak.

6. Csökkenti a vérnyomást
A magas vérnyomás nagyon gyakori egészségügyi probléma, amely a becslések szerint az amerikai felnőttek 34 százalékát érinti. Magam vérnyomásról akkor beszélünk, ha a vért túl erősen kell a szívnek átpréselnie az artériákon, így a szívizom feleslegesen nagy terhelésnek van kitéve, ami az izom legyengülését okozza.

A maitake gomba rendszeres fogyasztása csökkenti a vérnyomást, ezáltal megakadályozza a magas vérnyomás tüneteinek kialakulását. A Medical Sciences nemzetközi folyóriatban megjelent állati tanulmány során kimutatták, ha a patkányok maitake gomba kivonatot kapnak, akkor csökken náluk a korral járó magas vérnyomás kialakulása.

Egy másik, állatokon végzett tanulmány (amelyet a Tohoku Egyetem Élelmiszer karán végeztek Japnában) hasonló megállapításokra jutott: a 8 héten át, maitake gombával etetett patkányoknál ugyanis csökkent a vérnyomás, valamint a triglicerid- és a koleszterin-szint is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: kiegyensúlyozott, tulajdonságokkal, megállapításokra, stabilizálhatja, súlyosbodhatnak, rugalmasságából, kiegyensúlyozza, tumornövekedést, bebizonyították, elengedhetetlen, bokrosgombaként, immunválaszokat, kiegyensúlyozni, megállapította, immunrendszert, termékenységet, megállapításra, antidiabetikus, csökkentésében, megközelítőleg, megakadályozza, helyreállítani, immunomoduláns, következményei, súlygyarapodás, egészségjavító, diagnosztizált, fenntartásának, kialakulásával, petefészkekben, immunrendszer, gyógygombákat, legyengülését, rendszereként, tanulmányokra, hasonlóképpen, emberiség egészségjavító, lepketapló gomba, maitake gomba, olyan ehető, gombafajta leggyakrabban, maitake egyedi, burgerektől kezdve, rázva pirított, japán konyhában, elmúlt években, gyógygomba számtalan, ember egészséges, rákos sejteket, egészségre nézve, magas vércukor, cukorbetegség kialakulása, Nishikyushu Egyetem Háztartástan, Oleo Tudomány, Transzlációs Medicina, Louisville-i Egyetem Patológia, Chen Klinika, Medical Sciences, Tohoku Egyetem Élelmiszer,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jánosházy György: Fogd a kezem  Erdei gyöngyvirág  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Szívek  Különleges  Horváth Szilvia tollából  Emlékezz  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  képre írva  Van néhány kérdés, amin gondol...  Martin Buber, A haszidim meséi  Müller Péter tollából  A felvilágosodás...  Otthon  Alvó cica  Gebhardt Nóra versei II.  Egy gondolat  József Attila - Kopogtatás nél...  Szép estét kedves látogatóimna...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Esterházy Péterre emlékezünk  Márai Sándor tollából  Tanmese  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  IGEN így  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Nevelőszülőkhöz adták,  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Borzasztó  Facebookon kaptam  Kertem  képre írva  Vidámság  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  James Allen  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Hamvas Béla  Andrássy Réka - A bolond Böske  Márai Sándor tollából  Bársony székben  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Segíts neki dicsérni Téged  Szép estét kedves látogatóimna...  Gebhardt Nóra versei II.  Robert Merle tollából  Egy gondolat  Egy párkányon  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  39 ígéret  képre írva  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Robert Merle tollából  Szívek  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Müller Péter tollából  39 ígéret  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  A pitypang legendája  Minden tavaszból őrizz..  Töröld le  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
emberiség egészségjavító, lepketapló gomba, maitake gomba, olyan ehető, gombafajta leggyakrabban, maitake egyedi, burgerektől kezdve, rázva pirított, japán konyhában, elmúlt években, gyógygomba számtalan, ember egészséges, rákos sejteket, egészségre nézve, magas vércukor, cukorbetegség kialakulása, olyan mellékhatások, fokozott szomjúság-érzet, homályos látás, cukorbetegség tünetei, negatív tünetek, állatokon végzett, matiake gomba, diabéteszes patkányoknál, glükóz-tolerancia mértékét, másik állatokon, diabéteszes egereknél, kutatások állati, egerek esetében, 2013-ban végzett, mell rákos, koleszterin-szint ellenőrzése, szív egészségének, artériákban rakódik, erek fala, erek beszűkülnek, koleszterin ezért, keményebben dolgozzon, koleszterin szint, általános egészségügyi, egészséges immunrendszer, szervezet természetes, külső behatásokkal, étrend részeként, megállapításra jutottak, immunreakciók sejtes, policisztás ovárium, olyan állapot, petefészkekben kisebb, maitake gombával, olyan problémák, 2010-es tanulmány, maitake kivonat, magas vérnyomás, becslések szerint, amerikai felnőttek, szívnek átpréselnie, szívizom feleslegesen, izom legyengülését, patkányok maitake, korral járó, kiegyensúlyozott, tulajdonságokkal, megállapításokra, stabilizálhatja, súlyosbodhatnak, rugalmasságából, kiegyensúlyozza, tumornövekedést, bebizonyították, elengedhetetlen, bokrosgombaként, immunválaszokat, kiegyensúlyozni, megállapította, immunrendszert, termékenységet, megállapításra, antidiabetikus, csökkentésében, megközelítőleg, megakadályozza, helyreállítani, immunomoduláns, következményei, súlygyarapodás, egészségjavító, diagnosztizált, fenntartásának, kialakulásával, petefészkekben, immunrendszer, gyógygombákat, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3931
  • e Hét: 14045
  • e Hónap: 27794
  • e Év: 232495
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.