Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Diabétesz problémák-interjú Soltész Erzsébet, dietetikussal
  2021-03-30 19:26:09, kedd
 
  A cukorbetegség kockázata csökkenthető, ám ehhez változtatnunk kell az étrendünkön és az életmódunkon is - hívja fel a figyelmet Soltész Erzsébet dietetikus, A rost jó! című rosttudatos táplálkozásról szóló könyv társszerzőjével. Cikkünkben több tévhitről is szó lesz az édesítőszerekkel, a light termékekkel kapcsolatban, valamint arról, hogyan szoktathatjuk le magunkat a túlzott cukorfogyasztásról.



Mi a véleménye az édesítőszerekről? Éppen a cukorbetegségtől való félelem miatt sokan light italokat és cukormentes édességeket fogyasztanak, illetve különféle édesítőszerekkel próbálják helyettesíteni a cukrot. Ugyanakkor sok negatív dolgot lehet hallani ezek hatásairól.

Igen, sokan átálltak a zero és a light termékek fogyasztására abban a hitben, hogy ez egészséges, mert nincs bennük cukor és kalóriát sem tartalmaznak. Valójában ez tévhit, mert valószínűleg az édes íz egyfajta válaszreakciót indít el a szervezetünkben, így ezt akár egyfajta ,,becsapásként" élheti meg az anyagcserénk. Egyes kutatások azt mutatták, hogy az energiamentes üdítők rendszeres fogyasztása plusz energiabevitelre ösztönöz, így hosszú távon semmiképp sincs ,,fogyókúrás" hatása.

Úgy érti, éhesebbek leszünk a light dolgoktól?

Igen, és így összességében több energiát viszünk be, pedig éppen ezt akartuk elkerülni. Említsük meg azt is, hogy a cukormentes üdítőkkel ellentétben a cukormentes csokoládék, kekszek, nápolyik energiatartalma sokszor még magasabb a normál verziónál, általában jelentős mennyiségű növényi zsiradékot találunk bennük.

Javaslom, első körben használjunk sokkal kevesebb cukrot. Tanítsuk meg az ízlelőbimbóinkat, hogy a kevesebb cukor felhasználásával készült ételek, italok is eléggé édesek. Kezdhetjük azzal, hogy cukor nélkül isszuk a kávénkat, teánkat, illetve sütemények készítésekor a receptben szereplő értéket felezzük. Így csökkentjük a bevitt cukor mennyiségét, és szépen fokozatosan hangoljuk át ízérzékelésünket.

Az édesítőszereket teljesen felejtsük el?

A cukorhelyettesítőknek nincs igazolt egészségkárosító hatása, így például cukorbetegség esetén lehetővé teszik, hogy az érintettek is fogyasszanak édességeket. Jó választásnak tartom az eritritet, vagy az eritrit-sztévia keverékéből készült cukorhelyettesítőt, ezekkel otthon is készíthetünk finom süteményeket.

Szintén közkeletű ismeretté vált a gyümölcslevekről, hogy mennyire egészségesek, miközben cukrot vagy édesítőszereket tartalmazhatnak.

Nagyon fontos a megfelelő folyadékpótlás, de kerüljük az energiaitalokat és a cukros üdítőket, szörpöket, gyümölcsleveket. Legjobb a víz és a kevéssé ízesített tea, gyógytea. Ha unjuk a tiszta vizet, ízesíthetjük citrom levével, mentával, kevés sztíviával.

Nagy divat lett reggelire a zabpehely gyümölcsökkel, egyáltalán a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása, míg mások kimondottan lebeszélnek a gabonák fogyasztásáról. Ön mit gondol erről? Egyáltalán a cukorbetegek számára jó reggelire a zabkása sok gyümölccsel?

Önmagában a zab és általában a teljes értékű gabonafélék, illetve a természetes állapotukban fogyasztott gyümölcsök is nagyon egészségesek, de károsodott szénhidrát-anyagcsere esetén ne reggelire fogyasszuk ezeket. A gabona magas keményítőtartalma a gyümölcs természetes cukortartalmával és az esetleges plusz édesítéssel együtt már komolyabb szénhidrátmennyiséget jelent. Ébredés után az anyagcserénk természetes napi ingadozása miatt a vércukorszint jobban megemelkedhet egy ilyen "édes" reggelitől, mintha ugyanezt a fogást például tízóraira vagy uzsonnára fogyasztjuk.

Ebből máris adódik a kérdés: mi az optimális reggeli a vércukorszint szempontjából?

Jó választás lehet valamilyen magas rosttartalmú pékáru zöldségekkel, tojással, kevés vajjal, egy szelet sonkával vagy sajttal, egy-két szem dióval. Egy ilyen reggeli úgynevezett lassú felszívódású szénhidrátforrásnak számít, míg egy gyümölcsös zabkása gyorsnak.

Visszatérve a gabonákra vonatkozó kérdésére, értékes tápanyagforrások, és ha nincs igazolt egészségügyi ellenjavallat, bátran fogyaszthatók a teljes értékű gabonafélék és álgabonák. Próbáljunk ki többfélét, például teljes kiőrlésű zablisztet, hajdinát, bulgurt, tönkölybúzalisztet is bevethetünk az otthoni sütés-főzésnél.

Egyre divatosabb a nyers étkezés, hiszen így nem károsodik az alapanyagok vitamintartalma. A nyers konyha mennyire javasolt a cukorbetegek számára?

A nyers konyha valóban sokakat vonz, de a cukorbetegek számára javasolt étrendben a hangsúly inkább az energiatartalomra, szénhidráttartalomra való odafigyelésen, az egyszerű cukrok kerülésén és a mérsékelt glikémiás indexű alapanyagok választásán van. Minél jobban összetörünk, szétfőzünk, pépesítünk valamit, általános szabályként annál magasabb lesz a glikémiás indexe, tehát jobban emeli a vércukorszintet. Ha például más zöldségekkel együtt grillezzük a burgonyát, egészen más lesz az adott fogás glikémiás indexe, mintha egy hagyományos krumplipürét csinálnánk. Ez utóbbi esetben nagyobb vércukoremelkedésre számíthatunk. Segít, ha többféle élelmi rostot tartalmazó alapanyag van az ételeinkben, hiszen ez is lassítja a felszívódást, így nem ugrik meg a vércukorszint.

Tehető-e érdemben különbség a különféle cukrok között? Manapság egyre többen igyekeznek elhagyni a klasszikus kristálycukrot, és keresik a megfelelő alternatívákat, melyet egyesek a nádcukorban, mások az édesítőszerekben, megint mások a természetes cukorhelyettesítőkben vélnek megtalálni. Vannak, akik úgy gondolják, a gyümölcsök annyira egészségesek, hogy nem okoz gondot a cukortartalmuk.

Oszlassuk el azt a tévhitet, hogy a nádcukor egészségesebb lenne, mint a klasszikus kristálycukor, hiszen voltaképpen ugyanúgy növényből ,,kivont" cukor, mint a répacukorból készülő klasszikus kristálycukor vagy porcukor. A juharszirup, agavészirup, kókuszvirágcukor és a méz is koncentrált cukorforrás. A bolti késztermékek összetevői között a cukrot gyakran glükóz-fruktóz szirup, fruktózszörp, izoszörp néven tüntetik fel. Magukban a növényi alapanyagokban, gyümölcsökben, zöldségekben is található glükóz, fruktóz és más kémiai szerkezetű cukrok - ezzel nincs is baj, hiszen tápértéküket, finom ízüket jelentős részben ennek a cukortartalomnak köszönhetik.

A hangsúly inkább azon van, hogy a szerény mértékű cukorbevitelünk elsősorban ezekből a természetes cukorforrásokból származzon. A bolti késztermékekben, kekszekben, nápolyikban, szörpökben, édesített tejtermékekben, gyümölcsös gabonaszeletekben jelentős mennyiségű cukor található, így ezekből csak alkalmanként, pici mennyiségben fogyasszunk.

Tehát a gyümölcs jó, de mértékkel fogyasszuk.

Igen, és aki cukorbeteg vagy a betegség előállapotában van, annak javasolható, hogy az energia- és szénhidráttartalom figyelembevételével egyen a gyümölcs mellé kevés rostban gazdag kekszet, teljes kiőrlésű ropikenyeret vagy pár szem diót, illetve mandulát, mert ezek lassíthatják a vércukorszint emelkedését.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Címkék: édesítőszerekről, ízlelőbimbóinkat, felhasználásával, édesítőszerekkel, cukorbetegségtől, édesítőszerekben, energiabevitelre, cukorforrásokból, cukortartalomnak, gyümölcslevekről, tápanyagforrások, egészségkárosító, ízérzékelésünket, cukortartalmával, kókuszvirágcukor, vércukorszintet, vitamintartalma, tartalmazhatnak, energiaitalokat, gyümölcsleveket, szervezetünkben, édesítőszereket, cukorbevitelünk, késztermékekben, társszerzőjével, energiatartalma, alapanyagokban, válaszreakciót, fogyasztásáról, helyettesíteni, folyadékpótlás, előállapotában, tejtermékekben, cukortartalmuk, kristálycukrot, alternatívákat, cukorbetegség kockázata, figyelmet Soltész, light termékekkel, cukorbetegségtől való, light termékek, energiamentes üdítők, light dolgoktól, cukormentes üdítőkkel, cukormentes csokoládék, normál verziónál, kevesebb cukor, receptben szereplő, bevitt cukor, édesítőszereket teljesen, eritrit-sztévia keverékéből, megfelelő folyadékpótlás, Soltész Erzsébet,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A másik dolog,  Őrizkednünk kell...  Albert Einsteinről  Őrizkednünk kell...  Akarat  Paul David Tripp Április 20  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  A sors  Radikális szeretet  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam Krisztinától  Bounty krémes  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Sokan azt tartják  A sors  A televizió nem a kultúrát kép...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  A kételkedés kezelése  Bounty krémes  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Paul David Tripp Április 20  Adakozás  Kövesd a cowboyt!  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Png ház  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Png lepke  Jónás Tamás – Végtelen b...  Png virág  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Akarat  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Png fotel  Alázat  Nem számIt  Nagyi telefonál  Png virág  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szívem  Reggel van  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Kellemes délutánt kívánok  Alázat  Paul David Tripp Április 19  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Bounty krémes  Boldog születésnapot a ma ünne...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Akarat  Alázat  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata 
Bejegyzés Címkék
cukorbetegség kockázata, figyelmet Soltész, light termékekkel, cukorbetegségtől való, light termékek, energiamentes üdítők, light dolgoktól, cukormentes üdítőkkel, cukormentes csokoládék, normál verziónál, kevesebb cukor, receptben szereplő, bevitt cukor, édesítőszereket teljesen, eritrit-sztévia keverékéből, megfelelő folyadékpótlás, cukros üdítőket, kevéssé ízesített, tiszta vizet, zabpehely gyümölcsökkel, teljes kiőrlésű, gabonák fogyasztásáról, cukorbetegek számára, teljes értékű, természetes állapotukban, gabona magas, gyümölcs természetes, esetleges plusz, anyagcserénk természetes, vércukorszint jobban, fogást például, optimális reggeli, vércukorszint szempontjából, szelet sonkával, ilyen reggeli, gyümölcsös zabkása, gabonákra vonatkozó, otthoni sütés-főzésnél, nyers étkezés, alapanyagok vitamintartalma, nyers konyha, hangsúly inkább, egyszerű cukrok, mérsékelt glikémiás, glikémiás indexe, adott fogás, hagyományos krumplipürét, különféle cukrok, klasszikus kristálycukrot, megfelelő alternatívákat, gyümölcsök annyira, nádcukor egészségesebb, klasszikus kristálycukor, répacukorból készülő, bolti késztermékek, cukrot gyakran, növényi alapanyagokban, cukortartalomnak köszönhetik, szerény mértékű, természetes cukorforrásokból, bolti késztermékekben, betegség előállapotában, gyümölcs mellé, vércukorszint emelkedését, édesítőszerekről, ízlelőbimbóinkat, felhasználásával, édesítőszerekkel, cukorbetegségtől, édesítőszerekben, energiabevitelre, cukorforrásokból, cukortartalomnak, gyümölcslevekről, tápanyagforrások, egészségkárosító, ízérzékelésünket, cukortartalmával, kókuszvirágcukor, vércukorszintet, vitamintartalma, tartalmazhatnak, energiaitalokat, gyümölcsleveket, szervezetünkben, édesítőszereket, cukorbevitelünk, késztermékekben, társszerzőjével, energiatartalma, alapanyagokban, válaszreakciót, fogyasztásáról, helyettesíteni, folyadékpótlás, előállapotában, tejtermékekben, cukortartalmuk, kristálycukrot, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4411
  • e Hét: 13193
  • e Hónap: 44679
  • e Év: 249380
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.