Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A terhesség alatti gyógyszerszedés veszélyei
  2021-04-13 16:26:48, kedd
 
  Sokáig a tudósok is azt gondolták, hogy az anyaméhben fejlődő embrió védve van mindenfajta külső hatástól, az 1950-es években azonban megdőlt ez a tévhit, ugyanis a talidomidot szedő kismamák gyermekei sok esetben csökevényes karral vagy lábbal születtek.

A tapasztalatok nyomán világossá vált, hogy a fejlődő embrió sokkal érzékenyebb lehet bizonyos környezeti anyagokra, melyek semlegesek vagy nem károsak az anyára nézve. Miután rájöttek a terhesség alatti talidomid-szedés és születési hibák közötti összefüggésre, a forgalmazó visszavonta készítményét a piacról, a gyógyszerügyi hatóságok pedig megkövetelték a terhesség alatti biztonságossági vizsgálatok eredményeit minden új gyógyszer esetén, mielőtt forgalmazni engedték azt.

Manapság már minden hatóanyagra végeznek vizsgálatokat vemhes állatokon, melyek eredményei megjósolhatják a szer magzatra kifejtett hatását terhesség során való alkalmazáskor.

A gyógyszerek befolyása a magzatra függ attól, hogy a terhesség melyik szakában alkalmazzák, hiszen a fejlődés során vannak kritikus periódusok. Például a tetraciklin antibiotikumok csak a 3. trimeszterben károsak, hiszen akkor történik a csontok és a fogak kifejlődése, és a tetraciklinek kalcium-kötő tulajdonságuknál fogva csont- és fogfejlődési rendellenességeket okozhatnak, de csak a 3. harmadban.
Hatásos, de lehet káros is a gyógyszer

Sok gyógyszer úgy károsítja a magzati szöveteket, hogy a rá jellemző terápiás hatást váltja ki, csak ez a fejlődő szervezeten sokkal erősebben nyilvánul meg. Egyes típusú vesére ható vérnyomáscsökkentők vesekárosodást okoznak, bizonyos véralvadásgátlók pedig megnövelik a vérzés esélyét.

A kiváltott hatás mégis a károsító tényező magzatba való bejutásának mértékétől függ, ezt pedig sok tényező befolyásolhatja. Függhet a bejutott anyag természetétől, a beadás módjától, a beadott mennyiségtől, a felszívódás és a méhlepényen való átjutás mértékétől. Sok gyógyszer például azért nem káros, mert fel sem szívódik, csak a bélben fejti ki a hatását (például egyes hashajtók), vagy nem jut át a méhlepényen.

A gyógyszerügyi hatóságok terhességi kategóriákba sorolták a gyógyszereket, melyek alapján értékelni lehet a magzatkárosodás esélyét, ha azt a gyógyszert az anya a terhessége alatt szedi.

Gyógyszerek veszélyességi besorolás alapján
A, B, C, D és X kategóriák léteznek, melyből az A az ártalmatlan gyógyszereket jelzi, a B-nél már állatkísérleteknél születési hibákat észleltek, de ezt emberen nem lehetett bizonyítani, a C kategória már egyértelműen kimutatott állatkísérleti magzatkárosító hatást, mégis embereken való alkalmazásánál a gyógyszer szedésének a haszna meghaladja a potenciális károsodás mértékét.

A D kategóriánál egyértelmű adatok vannak a születési rendellenességet okozó hatásról embereken is. Az X kategória képviselőit pedig tilos terhesség alatt alkalmazni, mert szinte minden esetben súlyos születési rendellenességet okoznak.

Az ismert károsító hatásuk ellenére azonban mégis sokszor szükség van arra, hogy B, C, sőt akár D kategóriába sorolt gyógyszereket szedjen egy kismama, ugyanis a kezelés elmaradása sokkal nagyobb veszélybe sodorja a babát, vagy akár az állapotos nőt is. Nem könnyű a krónikus betegségben szenvedő nők helyzete sem, hiszen nekik folyamatos gyógyszerelésre van szükségük.

A terhesség alatti gyógyszermentesség vagy adagcsökkentés nem megoldás az esetükben, ugyanis az alapbetegség tünetei, például a magas vérnyomás vagy az asztmás nehézlégzés nemcsak az anyára veszélyesek, de a magzatot is sokkal jobban károsítják, mint a gyógyszer.

Végül azt is meg kell említeni, hogy a fogantatás időpontjában az apa által szedett gyógyszerek is káros hatást fejthetnek ki. Ezidáig csak a daganatellenes szerekről bizonyították, hogy hátrányosan befolyásolják a sperma képzést, és ezáltal kóros, sokszor megtermékenyítésre képtelen spermák keletkeznek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Címkék: rendellenességet, tulajdonságuknál, véralvadásgátlók, befolyásolhatja, magzatkárosodás, biztonságossági, gyógyszerelésre, megjósolhatják, daganatellenes, állatkísérleti, alkalmazásánál, adagcsökkentés, antibiotikumok, vesekárosodást, magzatkárosító, összefüggésre, bizonyították, gyógyszereket, gyógyszerügyi, trimeszterben, tetraciklinek, természetétől, tapasztalatok, megkövetelték, vizsgálatokat, alkalmazáskor, veszélyességi, befolyásolják, mennyiségtől, egyértelműen, fogfejlődési, kategóriákba, alapbetegség, kategóriánál, készítményét, időpontjában, anyaméhben fejlődő, 1950-es években, talidomidot szedő, tapasztalatok nyomán, fejlődő embrió, anyára nézve, terhesség alatti, forgalmazó visszavonta, gyógyszerügyi hatóságok, szer magzatra, gyógyszerek befolyása, magzatra függ, terhesség melyik, fejlődés során, tetraciklin antibiotikumok, fogak kifejlődése,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog virágvasárnapot minden...  Színház az egész világ,  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Az út  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Boldogság  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 26  Facebookon kaptam  Nárcisz  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Esti kép  Paul David Tripp Március 25  Esti Ima !  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Egy hét kihagyás  Facebookon kaptam  Mi van, ha?  A nagyhét eseményei  Agárdi Gábor gondolata  Márciuzs 24.  Aki belekortyol  A nagyhét eseményei  Nem hazudnak  Haja van  Hibáztam már  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leereszkedés és olvadás  Várnai Zseni - Éveim  Facebookon kaptam  Nem látom őket  Az idegen országok éghajlata  Apu  Alvó kutya  A tavasz nem csak önmagában sz...  Márciuzs 24.  Devecsery László - Húsvét  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Egy hét kihagyás  Facebookon kaptam  Nem hazudnak  Karinthy Frigyes: Almafa  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívet megérintő . . .  Facebookon kaptam  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Facebookon kaptam  Egy hét kihagyás  Facebookon kaptam  Húsvéti üdvözlet !  Facebookon kaptam  Esti Ima !  Virágvasárnap a húsvét előtti  Facebookon kaptam  Mire jók ?  Maci az északi fény alatt  Az izmaink nem csak testmozgás...  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Szép estét  Nárcisz  Kékfestőről pár szóban  Facebookon kaptam  Boldog virágvasárnapot minden...  Facebookon kaptam  Színház az egész világ,  Játékos kis cicák  A tavasz nem csak önmagában sz...  Sonka vásár  A nagyhét eseményei  Facebookon kaptam  Nem jár  Vérnyomáscsökkentés  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Az erdőterápia egészségre gyak...  A jó kedv a világon  Facebookon kaptam  Nem azt látja  képre írva  Paul David Tripp Március 27  Ha nyitott vagy  A haj állapotának javítása egy...  Sonka vásár  Alvó kisfiú 
Bejegyzés Címkék
anyaméhben fejlődő, 1950-es években, talidomidot szedő, tapasztalatok nyomán, fejlődő embrió, anyára nézve, terhesség alatti, forgalmazó visszavonta, gyógyszerügyi hatóságok, szer magzatra, gyógyszerek befolyása, magzatra függ, terhesség melyik, fejlődés során, tetraciklin antibiotikumok, fogak kifejlődése, tetraciklinek kalcium-kötő, magzati szöveteket, fejlődő szervezeten, vérzés esélyét, kiváltott hatás, károsító tényező, bejutott anyag, beadás módjától, beadott mennyiségtől, méhlepényen való, bélben fejti, magzatkárosodás esélyét, terhessége alatt, ártalmatlan gyógyszereket, gyógyszer szedésének, haszna meghaladja, potenciális károsodás, születési rendellenességet, ismert károsító, kezelés elmaradása, krónikus betegségben, alapbetegség tünetei, magas vérnyomás, asztmás nehézlégzés, anyára veszélyesek, fogantatás időpontjában, daganatellenes szerekről, sperma képzést, rendellenességet, tulajdonságuknál, véralvadásgátlók, befolyásolhatja, magzatkárosodás, biztonságossági, gyógyszerelésre, megjósolhatják, daganatellenes, állatkísérleti, alkalmazásánál, adagcsökkentés, antibiotikumok, vesekárosodást, magzatkárosító, összefüggésre, bizonyították, gyógyszereket, gyógyszerügyi, trimeszterben, tetraciklinek, természetétől, tapasztalatok, megkövetelték, vizsgálatokat, alkalmazáskor, veszélyességi, befolyásolják, mennyiségtől, egyértelműen, fogfejlődési, kategóriákba, alapbetegség, kategóriánál, készítményét, időpontjában, kifejlődése, szervezeten, ártalmatlan, kategóriába, veszélyesek, alkalmazzák, talidomidot, eredményeit, hatóanyagra, gyógyszerek, nehézlégzés, mindenfajta, forgalmazni, potenciális, vizsgálatok, képviselőit, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 137 db bejegyzés
e év: 472 db bejegyzés
Összes: 49265 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1223
  • e Hét: 6464
  • e Hónap: 26326
  • e Év: 202201
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.