|
2021-06-04 23:02:01, péntek
|
|
|
A céklalé a szájüregi baktériumok és a szív- és érrendszeri betegségek ellen:
A céklával kapcsolatban mára már bebizonyosodott, hogy rendkívül jót tesz az egészségünknek, hiszen fokozza a vér áramlását, pihenteti, tágítja az ereket, megakadályozza a vérrögképződést és ezzel mind-mind csak jót teszünk a szívünknek és érrendszerünknek.
A szájüregi baktériumokkal kapcsolatban pedig az igazolódott be, hogy negatív hatást gyakorolnak a szervezetünk működésére. A legutóbbi kutatások szerint azonban a céklalé rendszeres fogyasztása nagyon is pozitívan hat a szájüregben lévő baktériumokra, pontosabban neki köszönhetően a jó baktériumok lesznek túlsúlyban, ami csökkenteni tudja a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.
A bélben élő bélbaktériumok és egyéb mikroorganizmusok hatással vannak az egészségünkre és a jólétünkre. Minél több úgynevezett rossz baktérium található a szájüregben, annál nagyobb az esély az ínygyulladásra, de a szervezetben bárhol kialakulhat miattuk gyulladás, ami fokozza a krónikus betegségek, így a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát is.
A tanulmányok azt mutatják, hogy a szájban és a bélben található baktériumok segítenek átalakítani a zöldségekben - különösen a céklalében - található nitrátot nitrogén-oxiddá, amely kiemelkedő szerepet játszik a szív- és érrendszer, illetve a kognitív egészség fenntartásában.
Ez a feltételezés segít magyarázatot adni arra, hogy a céklalé miért olyan hasznos a magas vérnyomásban szenvedő betegek számára. De nemcsak a céklának van vérnyomás csökkentő hatása, hanem minden olyan zöldségnek is, amely nitrátot tartalmaz. Ebbe a csoportba tartozik például a káposzta, a saláta, a spenót és a zeller is.
Egy kutatásba magas vérnyomásban szenvedő betegeket vontak be. Az egyik csoport tagjai 10 napon keresztül minden egyes nap céklalevet kaptak, míg a másik társaságnak nem adtak ilyen finomságot. Megállapításra került, hogy azoknál a személyeknél, akik céklalevet ittak, csökkent a szisztolés vérnyomás értéke. Kiderült az is, hogy a céklalé a kognitív funkciókra, pontosabban a figyelemre is pozitívan hatott.
A céklalevet fogyaszthatjuk önmagában, de más egészséges növényekkel is párosíthatjuk, és nagyszerű turmixitalt készíthetünk belőlük. A céklával jó párost alkothat a menta, bazsalikom, a gyömbér, a sárgarépa, az uborka és az alma.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
Címkék: érrendszerünknek, bebizonyosodott, vérrögképződést, egészségünknek, megakadályozza, megállapításra, baktériumokkal, kialakulásának, fogyaszthatjuk, megbetegedések, ínygyulladásra, fenntartásában, bélbaktériumok, párosíthatjuk, baktériumokra, egészségünkre, zöldségekben, köszönhetően, vérnyomásban, kapcsolatban, magyarázatot, szervezetünk, személyeknél, feltételezés, szervezetben, készíthetünk, pontosabban, szájüregben, társaságnak, fogyasztása, igazolódott, növényekkel, gyakorolnak, kialakulhat, érrendszeri, baktériumok, szájüregi baktériumok, céklával kapcsolatban, szájüregi baktériumokkal, szervezetünk működésére, legutóbbi kutatások, céklalé rendszeres, szájüregben lévő, szervezetben bárhol, krónikus betegségek, bélben található, zöldségekben –, céklalében –, kognitív egészség, feltételezés segít, céklalé miért, magas vérnyomásban,
|
|
|
|
szájüregi baktériumok, céklával kapcsolatban, szájüregi baktériumokkal, szervezetünk működésére, legutóbbi kutatások, céklalé rendszeres, szájüregben lévő, szervezetben bárhol, krónikus betegségek, bélben található, zöldségekben –, céklalében –, kognitív egészség, feltételezés segít, céklalé miért, magas vérnyomásban, csoportba tartozik, kutatásba magas, egyik csoport, másik társaságnak, szisztolés vérnyomás, kognitív funkciókra, céklalevet fogyaszthatjuk, érrendszerünknek, bebizonyosodott, vérrögképződést, egészségünknek, megakadályozza, megállapításra, baktériumokkal, kialakulásának, fogyaszthatjuk, megbetegedések, ínygyulladásra, fenntartásában, bélbaktériumok, párosíthatjuk, baktériumokra, egészségünkre, zöldségekben, köszönhetően, vérnyomásban, kapcsolatban, magyarázatot, szervezetünk, személyeknél, feltételezés, szervezetben, készíthetünk, pontosabban, szájüregben, társaságnak, fogyasztása, igazolódott, növényekkel, gyakorolnak, kialakulhat, érrendszeri, baktériumok, tanulmányok, csökkenteni, úgynevezett, átalakítani, turmixitalt, céklalevet, zöldségnek, érrendszer, túlsúlyban, bazsalikom, rendszeres, finomságot, betegségek, kiemelkedő, céklalében, figyelemre, szisztolés, jólétünkre, kockázatát, szívünknek, működésére, egészséges, funkciókra, gyulladás, tartalmaz, kutatásba, pihenteti, sárgarépa, betegeket, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 6390
- e Hét: 15172
- e Hónap: 46658
- e Év: 251359
|
|
|