2025-01-22 17:17:36, szerda
|
|
|
|
|
|
Húsos ételek zöldségekkel:
,,Kis hideg, nagy hideg, azonnal jéggé fagy a csepp" - tartja a kínai közmondás. A nagy hideg általában a leghidegebb időszak az évben, ugyanakkor a bőséges táplálkozás idejét jelenti. Ezen évszakjelző tizenöt napja a ,,téli tárolási" csúcstól a tavaszi élénkülésre történő készülésig tart. Az éghajlat változásaihoz igazodóan Kínában ilyenkor csökkentik a szelíd hő jellegű ételek fogyasztását, és kicsit több hideg jellegű alapanyagot kezdenek használni, a tavasz beköszöntére készülve. Ezen évszakjelző idején a téli táplálkozásra jellemző magas fehérjetartalmú ételeket és a tavaszi újjáéledésre jellemző zöldségeket is kell fogyaszatni. Ezért a kínaiak a tavaszünnep előtti napokban húsos táskát szoktak enni, mely húsban és zöldségekben egyaránt gazdag. Néhány recept a nagy hideg idejére:
PÁCOLT JÉGCSAPRETEK
HOZZÁVALÓK: jégcsapretek, póréhagyma, tört fokhagyma, paprikaszósz, víz, só, cukor
ELKÉSZÍTÉS: Leveleivel együtt mossuk meg és szárítsuk meg a jégcsapretket és a póréhagymát. Daraboljuk fel, majd sós vízben áztassuk két napig. Ezután a tört fokhagymát keverjük a paprikaszószba, tegyük bele a jégcsapretket és a póréhagymát, majd víz nélkül tegyük az egészet egy üvegbe. Mielőtt lezárnánk, fűszereket is adhatunk hozzá. Az üveget tartsuk néhány napig hűtőszekrényben, amíg az ízesítők fel nem szívódnak a retekben. A pácolt zöldség háromszor annyi A-vitamint tartalmaz, mint a brokkoli; kalciumtartalma négyszerese a spenóténak, továbbá jót tesz az emésztésnek.
CSIRKELEVES GOJI BOGYÓVAL
HOZZÁVALÓK: fél csirke, 15 g goji bogyó, 30 g vad jamszgyökér, 15 g szeletelt gyömbér, só
ELKÉSZÍTÉS: Daraboljuk fel a csirkehúst, és tegyük néhány másodpercre forró vízbe. Vegyük ki a húsdarabokat, majd meleg vízzel, a jamszgyökérrel, a goji bogyóval és a gyömbérrel együtt tegyük egy agyagedénybe. Kis tűzön főzzük addig, amíg a hús teljesen puha nem lesz, és magába nem szívja az alapagyagok ízét. Csak ezután tegyünk bele sót.
GYÖMBÉRLEVES MARHAHÚS
HOZZÁVALÓK: friss marhahús, 5 g gyömbérlé, 500 g rizs, szójaszósz, földimogyoró-olaj
ELKÉSZÍTÉS: Szeleteljük fel a marhahúst, tegyük egy tálba, majd öntsük rá a gyömbérlevet. Keverjük össze a szójaszószt és a földimogyoró-olajat, majd adjuk hozzá a húshoz. Agyagedényben főzzük meg a rizst. Amikor a rizs felszívta a vizet, tegyük bele a marhahúst, és 15 percen át, illetve a hús megpuhulásáig pároljuk.
BIRKAHÚSOS KÁSA
HOZZÁVALÓK: 100-150 g finom birkahús, 150 g rizs, egy répa, póréhagyma fehér része, ízlés szerint só
ELKÉSZÍTÉS: A birkahúst kis darabokra, a répát félbevágjuk. A birkahúst és a répát tegyük egy wokba, főzzük tiszta vízben, hogy elmúljon a kellemetlen szaga. Amikor már majdnem kész, vegyük ki a répát, arra már nem lesz szükség. Mossuk meg a rizst, és tegyük hozzá a birkahúshoz; adjuk hozzá a póréhagyma fehér részét, és sózzuk meg. Főzzük addig, míg kása nem lesz belőle.
HASZNA: Alkalmas a gyenge vese erősítésére, a derék savas érzetének enyhítésére, valamint a hidegtől való félelem ellen. Vigyázzunk, ne fogyassza, akinek fáj a foga, a torka, vagy szúrós a vizelete, illetve aki székrekedésben szenved.
Forrás : Fb Kínai papucs |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
Címkék: hűtőszekrényben, fehérjetartalmú, kalciumtartalma, jamszgyökérrel, székrekedésben, paprikaszószba, változásaihoz, táplálkozásra, jégcsapretket, megpuhulásáig, agyagedényben, agyagedénybe, gyömbérleves, földimogyoró, beköszöntére, zöldségekben, paprikaszósz, jégcsapretek, újjáéledésre, zöldségekkel, gyömbérlevet, húsdarabokat, fogyasztását, alapanyagot, póréhagymát, élénkülésre, jamszgyökér, zöldségeket, alapagyagok, birkahúshoz, csirkeleves, emésztésnek, erősítésére, négyszerese, évszakjelző, fogyaszatni, kínai közmondás, nagy hideg, leghidegebb időszak, bőséges táplálkozás, tavaszi élénkülésre, éghajlat változásaihoz, tavasz beköszöntére, téli táplálkozásra, tavaszi újjáéledésre, tavaszünnep előtti, tört fokhagymát, üveget tartsuk, pácolt zöldség, goji bogyóval, gyömbérrel együtt, alapagyagok ízét, PÁCOLT JÉGCSAPRETEK, CSIRKELEVES GOJI BOGYÓVAL, GYÖMBÉRLEVES MARHAHÚS, BIRKAHÚSOS KÁSA,
|
|