|
2025-02-16 21:23:17, vasárnap
|
|
|
Az immunrendszerünk egy kényes rendszer, amelyre minden évszakban vigyáznunk kell, azaz egész évben gondoskodnunk kell az egészségéről és a megfelelő táplálásáról, erősítéséről. Szerencsére nagyon sok táplálék létezik, amely nemcsak megerősíti az immunrendszerünket, de még esélyt sem ad azoknak a kórokozóknak, például vírusoknak, gombáknak és baktériumoknak, amelyek nemcsak fertőzéseket, de akár komoly betegségeket is képesek okozni. Néhány táplálék, amely rendkívül hatékony nemcsak az immunrendszer megerősítésében, de a fertőzések elleni küzdelemben is.
A fokhagyma bioaktív vegyületei közé tartoznak például a szulfidok és a poliszacharidok, amelyek növelik ennek a gyógynövénynek a hatékonyságét. Azok a személyek, akik rendszeresen fogyasztanak fokhagymát, alacsonyabb gyulladási és lipidszinttel rendelkeznek, nem mellesleg a fokhagyma hozzájárul a jobb immunitáshoz is.
Az erjesztett táplálékok is nagyon hasznosak, hiszen probiotikumokban bővelkednek. Az élelmiszerek fermentációja során úgynevezett tejsav termelődik, amely javítja az immunrendszer működését, segíthet a rákos betegségek megelőzésében, és az általános egészséget is javítani tudja. A probiotikumok emellett csökkenthetik azoknak a fertőzéseknek a kockázatait, amelyeket általában a rossz baktériumok okoznak.
Amikor immunitásfokozásról van szó, akkor a gyógynövényekről sem szabad elfeledkeznünk. Ezekből a gyógynövényekből sokféle tea is készülhet, amelyek szintén erősítik az immunrendszert és fokozzák a szervezet védekezőképességét a fertőzésekkel szemben. A zöld tea, a fehér tea, a fekete tea és az oolong tea például katekinekben és polifenolokban bővelkedik, amelyek nagyon hasznosak lehetnek a szervezetben kialakult gyulladások és akut fertőzések esetén.
A zöld leveles zöldségek mint például a céklalevél vagy a spenót antioxidánsokat, többek között béta-karotint és C-vitamint tartalmaznak, amelyek fokozzák a bélrendszer, az immunrendszer és az agy egészségét is.
Nemcsak a probiotikumok, de a prebiotikumok is hozzájárulnak az immunrendszer megerősítéséhez és a fertőzések elleni küzdelemhez. Ilyen prebiotikum például a fokhagyma, a vöröshagyma, a csicsóka vagy éppen a pitypang.
Az olívaolajról köztudott, hogy csökkenti a gyulladást a szervezetben és segít az immunrendszer megerősítésében.
A gyömbér olyan erős antioxidáns hatással rendelkezik, amely akár meg is akadályozhatja a szervezet autoimmun reakcióit és olyan autoimmun betegségektől óvhat meg bennünket, mint amilyen az ízületi gyulladás.
A színes zöldségek és gyümölcsök olyan biokémiai vegyületekben bővelkednek, mint például antociánok és karotinoidok. Az antoicánok nemcsak remek antioxidánsként működnek, hanem segítik az immunrendszert a fertőzések megelőzésében, illetve természetes gyógymódjai is lehetnek a mikrobiális fertőzéseknek. A karotinoidok segítik a gyulladások leküzdését, és az általános immunitás erősítésében vesznek aktívan részt.
A magvak és a diófélék nagyon sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, többek között E-vitamint, D-vitamint, vasat, szelént, cinket és rezet. Ezek a tápanyagok általában a megnövekedett immunitáshoz kapcsolódnak, illetve nagyon hatékonyak a fertőzésekkel szembeni védelemben is.
Az omega-3 zsírsavakban gazdag halak és halolajak fokozzák a fehérvérsejtek aktivitását, ily módon nagyon eredményesen küzdenek meg a fertőzésekkel. Az egészséges zsírok nemcsak az immunrendszernek tesznek jót, hanem a szívnek és az agynak is.
A brokkoli C-vitaminban, illetve olyan fitokemikáliákban és antioxidánsokban bővelkedik, amelyek szintén segítik az immunrendszer működését még a fertőzésekkel szembeni küzdelemben is.
A kurkuma nemcsak antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, hanem igencsak nagy a szerepe a fertőzések elleni küzdelemben. Használhatjuk ízületi gyulladás, gyomorbántalmak és húgyúti fertőzések természetes kezelésére is.
A fertőzések elleni küzdelemben a citrusfélék is aktívan részt vesznek, mint például a narancs, a lime, a grépfrút vagy éppen a mandarin. A citrusfélék kiváló forrásai a polifenoloknak, a pektineknek, a C-vitaminnak, az E-vitaminnak, a szelénnek, a cinknek, a vasnak és a réznek. A C-vitamin és a folát az immunitás fokozásában vesz aktívan részt, illetve segítenek az immunsejtek aktivitásának javításában is, ezzel pedig a külső fertőzések leküzdésében lehetnek a segítségünkre. A C-vitamin ezen kívül a gyulladást is csökkenti a szervezetben.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
Címkék: tulajdonságokkal, immunrendszerünk, immunrendszernek, gyógynövényekből, probiotikumokban, gyógynövényekről, antioxidánsokban, antioxidánsokat, antioxidánsként, megerősítéséhez, megerősítésében, gyomorbántalmak, poliszacharidok, immunrendszert, polifenolokban, gyógynövénynek, elfeledkeznünk, akadályozhatja, polifenoloknak, baktériumoknak, fehérvérsejtek, immunrendszer, probiotikumok, prebiotikumok, fertőzéseknek, fermentációja, lipidszinttel, hatékonyságét, megelőzésében, hozzájárulnak, csökkenthetik, fertőzésekkel, gondoskodnunk, segítségünkre, aktivitásának, használhatjuk, kényes rendszer, megfelelő táplálásáról, immunrendszer megerősítésében, fertőzések elleni, fokhagyma bioaktív, fokhagyma hozzájárul, jobb immunitáshoz, erjesztett táplálékok, élelmiszerek fermentációja, immunrendszer működését, rákos betegségek, általános egészséget, probiotikumok emellett, rossz baktériumok, gyógynövényekből sokféle, fertőzésekkel szemben,
|
|
|
|
kényes rendszer, megfelelő táplálásáról, immunrendszer megerősítésében, fertőzések elleni, fokhagyma bioaktív, fokhagyma hozzájárul, jobb immunitáshoz, erjesztett táplálékok, élelmiszerek fermentációja, immunrendszer működését, rákos betegségek, általános egészséget, probiotikumok emellett, rossz baktériumok, gyógynövényekből sokféle, fertőzésekkel szemben, szervezetben kialakult, zöld leveles, céklalevél vagy, spenót antioxidánsokat, immunrendszer megerősítéséhez, csicsóka vagy, olívaolajról köztudott, gyömbér olyan, szervezet autoimmun, ízületi gyulladás, színes zöldségek, antoicánok nemcsak, fertőzések megelőzésében, mikrobiális fertőzéseknek, karotinoidok segítik, gyulladások leküzdését, általános immunitás, diófélék nagyon, tápanyagok általában, megnövekedett immunitáshoz, fertőzésekkel szembeni, omega-3 zsírsavakban, fehérvérsejtek aktivitását, egészséges zsírok, immunrendszernek tesznek, brokkoli C-vitaminban, kurkuma nemcsak, grépfrút vagy, citrusfélék kiváló, immunitás fokozásában, immunsejtek aktivitásának, külső fertőzések, tulajdonságokkal, immunrendszerünk, immunrendszernek, gyógynövényekből, probiotikumokban, gyógynövényekről, antioxidánsokban, antioxidánsokat, antioxidánsként, megerősítéséhez, megerősítésében, gyomorbántalmak, poliszacharidok, immunrendszert, polifenolokban, gyógynövénynek, elfeledkeznünk, akadályozhatja, polifenoloknak, baktériumoknak, fehérvérsejtek, immunrendszer, probiotikumok, prebiotikumok, fertőzéseknek, fermentációja, lipidszinttel, hatékonyságét, megelőzésében, hozzájárulnak, csökkenthetik, fertőzésekkel, gondoskodnunk, segítségünkre, aktivitásának, használhatjuk, megnövekedett, vegyületekben, betegségektől, immunitáshoz, , ,
|
|
|
|
2025. Március
| | |
|
|
ma: |
5 db bejegyzés |
e hónap: |
279 db bejegyzés |
e év: |
1297 db bejegyzés |
Összes: |
52797 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 4557
- e Hét: 24630
- e Hónap: 89640
- e Év: 228638
|
|
|