|
2025-06-03 20:56:25, kedd
|
|
|

A cseresznye ugyan tartalmaz cukrot, azonban sokan abban a tévhitben élnek, hogy a cseresznye megemeli a vércukorszintet. Egyes hozzáértők szerint ez nincs így, illetve a gyümölcsnek nagyon sok olyan jótékony hatása és tulajdonsága ismeretes, ami nagyon is hasznos a cukorbetegség szövődményeinek kivédésére. Mutatjuk is, hogy miért!
A cseresznye javítani tudja az alvás minőségét, ugyanis triptofánban, egy aminosavban gazdag. Melatonint is tartalmaz. Ezek a vegyületek együttesen szabályozni tudják a cirkadián ritmust, így ezzel az alvás mennyisége és minősége is javulni fog.
A cseresznye olyan vegyületekben is bővelkedik, amelyek fokozzák az agy működését: pozitív hatással vannak a kognitív funkciókra, megakadályozzák a memóriavesztést, így nagyon hasznos lehet azok számára, akik Alzheimer-kórban szenvednek, vagy szeretnék megelőzni ezt a betegséget.
A gyümölcs alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, így nem emeli meg drasztikusan a vércukorszintet. De ezt a gyümölcsöt is csak mértékkel fogyasszuk, azaz egyszerre csak annyit együnk, amennyit a dietetikusunk előírt számunkra.
A cseresznye antioxidánsokban is bővelkedik, legfőképpen antocián nevű vegyületekben, amelyek segítenek az inzulintermelést szabályozni azoknál a személyeknél, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek. Az antioxidánsok ezen kívül segítenek a 2-es típusú cukorbetegség szövődményeinek a kivédésében, valamint a 2-es típusú cukorbetegség és az inzulinrezisztencia megelőzésében is.
A cseresznye rendkívül gazdag rostokban, amelyek nagyon pozitívan hatnak az emésztési folyamatokra, illetve megakadályozza, hogy a glükóz túl gyorsan metabolizálódjon a szervezetben, azaz a vércukorszint nem ugrik majd meg drasztikusan.
A cseresznye remek gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Ezt a hatását a gyümölcsben található polifenoloknak és a C-vitaminnak köszönhetjük. Ezek a tápanyagok, ahogy bekerülnek az emberi testbe, inaktívvá tudják tenni azokat az anyagokat, amelyek gyulladást keltenek a szervezetben. Ennek hatására a gyulladást jelző biomarkerek száma is jelentősen csökkenni fog.
A cseresznye gazdag forrása a polifenoloknak, amelyek sokféle betegség ellen jelenthetnek védelmet, ilyen például a metabolikus szindróma, a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a zsírmájbetegség.
Széles körben elterjedt meggyőződés, hogy a cukorbetegeknek kerülniük kell az édes gyümölcsöket, mint amilyen a cseresznye is, mivel ezek a vércukorszint megugrását okozhatják. A kutatások ellenben azt mutatják, hogy a cseresznyében található polifenolos vegyületek, például az antociánok csökkentik a 2-es típusú cukorbetegség kockázatait, és javítják az inzulinrezisztenciát is.
A cseresznye alacsony glikémiás indexszel rendelkezik. A glikémiás index (GI) megmutatja, hogy az adott táplálék mennyire befolyásolja a vércukorszintet. Az alacsony és közepes GI-értékkel bíró termékeket cukorbetegek is fogyaszthatják, mert ezek nem emelik meg drasztikusan a vércukorszintet.
A cseresznye antioxidánsokban is bővelkedik, ilyenek az antociánok, amelyek segítenek az inzulintermelés fokozásában és a vércukorszint szabályozásában azoknál, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek. Az antioxidánsok a cukorbetegség szövődményeinek megelőzésében is segítenek.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
Címkék: inzulintermelést, antioxidánsokban, cukorbetegségben, metabolizálódjon, megakadályozzák, vércukorszintet, szövődményeinek, memóriavesztést, szabályozásában, cukorbetegeknek, zsírmájbetegség, inzulintermelés, fogyaszthatják, polifenoloknak, megakadályozza, cukorbetegség, vegyületekben, vércukorszint, antioxidánsok, megelőzésében, cseresznyében, dietetikusunk, jelenthetnek, cukorbetegek, szervezetben, drasztikusan, köszönhetjük, triptofánban, befolyásolja, tulajdonsága, folyamatokra, gyümölcsöket, személyeknél, fokozásában, kivédésében, gyümölcsben, cseresznye ugyan, tévhitben élnek, cseresznye megemeli, gyümölcsnek nagyon, cukorbetegség szövődményeinek, cseresznye javítani, alvás minőségét, aminosavban gazdag, vegyületek együttesen, cirkadián ritmust, alvás mennyisége, cseresznye olyan, kognitív funkciókra, gyümölcs alacsony, dietetikusunk előírt, cseresznye antioxidánsokban,
|
|
|
|
cseresznye ugyan, tévhitben élnek, cseresznye megemeli, gyümölcsnek nagyon, cukorbetegség szövődményeinek, cseresznye javítani, alvás minőségét, aminosavban gazdag, vegyületek együttesen, cirkadián ritmust, alvás mennyisége, cseresznye olyan, kognitív funkciókra, gyümölcs alacsony, dietetikusunk előírt, cseresznye antioxidánsokban, inzulintermelést szabályozni, antioxidánsok ezen, 2-es típusú, cseresznye rendkívül, emésztési folyamatokra, cseresznye remek, gyümölcsben található, emberi testbe, gyulladást jelző, cseresznye gazdag, metabolikus szindróma, cukorbetegeknek kerülniük, édes gyümölcsöket, vércukorszint megugrását, kutatások ellenben, cseresznyében található, antociánok csökkentik, cseresznye alacsony, glikémiás index, adott táplálék, inzulintermelés fokozásában, vércukorszint szabályozásában, inzulintermelést, antioxidánsokban, cukorbetegségben, metabolizálódjon, megakadályozzák, vércukorszintet, szövődményeinek, memóriavesztést, szabályozásában, cukorbetegeknek, zsírmájbetegség, inzulintermelés, fogyaszthatják, polifenoloknak, megakadályozza, cukorbetegség, vegyületekben, vércukorszint, antioxidánsok, megelőzésében, cseresznyében, dietetikusunk, jelenthetnek, cukorbetegek, szervezetben, drasztikusan, köszönhetjük, triptofánban, befolyásolja, tulajdonsága, folyamatokra, gyümölcsöket, személyeknél, fokozásában, kivédésében, gyümölcsben, rendelkezik, szabályozni, metabolikus, gyümölcsnek, polifenolos, , ,
|
|
|
|
2025. Július
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
79 db bejegyzés |
e év: |
2452 db bejegyzés |
Összes: |
53951 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 83
- e Hét: 5604
- e Hónap: 30862
- e Év: 588280
|
|
|