2025-06-04 21:01:59, szerda
|
|
|
Az oxidatív stresszt fokozzák a fertőzések - antioxidánsokkal ellensúlyozhatjuk a negatív hatásait
Oxidatív stressz akkor alakul ki, ha valami miatt szabad gyökök keletkeznek a szervezetben. Ilyenkor károsodnak a sejtek, a szövetek és a szervek, és olyan betegségek jöhetnek létre, mint szívbetegség, cukorbetegség vagy éppen rákos megbetegedések.
Az enyhe oxidatív stresszel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy akár még védelmet is jelenthet a fertőzésekkel és egyes betegségekkel szemben, a gond akkor alakul ki, hogyha az oxidatív stressznek túl magas a szintje a szervezetben. Ez viszont akkor következhet be, ha valaki krónikus gyulladásban szenved, illetve valamilyen neurodegeneratív betegsége van.
Az oxidatív stressz keltette gyulladás olyan betegségekhez vezethet, mint cukorbetegség, ízületi gyulladás, szív- és érrendszeri betegségek. Az elszaporodó szabad gyökök ugyanis károsítják az egészséges sejteket, és nagyfokú károsodás alakul ki a szervezetben. Ilyenkor jönnek létre a fertőzések és a különféle krónikus betegségek.
A szabad gyökök felhalmozódásában és képződésében sok minden szerepet játszik. Többek között az egészségtelen táplálkozásnak is nagy szerepe van az oxidatív stressz kialakulásában. Főleg a zsírban, cukorban gazdag, illetve a feldolgozott élelmiszerek segítik elő a káros hatású szabad gyökök elszaporodását. Ha túl sok cukrot fogyasztunk, akkor csökken a szervezetben az antioxidáns-szint, ami pedig az oxidatív stressz mértékét növeli meg. Ennek elkerülése érdekében érdemes odafigyelni az étrendünkre, és korlátozni a zsírban és cukorban gazdag ételek fogyasztását.
Az oxidatív stresszt általában a szervezetben elszaporodó szabad gyökök okozzák. Az oxidatív stresszt fokozza az inaktív életmód, az alkohol, a gyulladás, a stressz, az alváshiány és az elhízás is.
Mivel az oxidációból származó szabad gyökök károsítják a sejteket, a fehérjénket és a génjeinket, így a testünkben keletkezett kár is jelentős lesz. Az oxidatív stressz felgyorsítja az öregedési folyamatokat, az őszülést, az ízületi gyulladást, a látásromlást, és rákos betegségeket is okozhat. Több jele és tünete is lehet az oxidatív stressznek: fejfájás, zajérzékenység, fáradtság, memóriavesztés, csökkent látás, ízületi gyulladás, fertőzésekre való hajlam.
Az oxidáció növekszik a szervezetben, ha stressznek, toxinoknak és fertőzéseknek vagyunk kitéve. Az oxidatív stressz csökkenését mi magunk is segíthetjük, mégpedig többféle módon. Nagyon lényeges, hogy az étrendünk gazdag legyen gyümölcsökben és zöldségekben. Fontos, hogy tartsuk fenn az ideális testsúlyunkat, szokjunk le a dohányzásról, és csak mértékkel fogyasszunk alkoholt. Korlátozzuk a cukros ételek fogyasztását, mozogjunk rendszeresen, és csökkentsük a magas stressz-szintet is valamilyen módon. Ha nagy mennyiségben fogyasztunk magas cukortartalmú táplálékokat, az jelentősen fokozza az oxidatív stressz kialakulását. De a sok cukros étel egyéb anyagcsere-rendellenességet is okozhat.
Mindenképpen erősítsük az immunrendszerünket, hogy ne kapjunk el fertőzéseket és ne legyünk betegek, ugyanis amikor az immunrendszer valamilyen fertőzéssel küzd, akkor is egyfajta oxidáció jön létre a szervezetben.
Az egyik legfontosabb dolog, hogy növeljük az antioxidáns-bevitelt. Az egyik legerősebb antioxidáns a glutation, amelyet a szervezet termel. Glutationban gazdag a spárga, az őszibarack, a spenót, a dió, a paradicsom. Olyan táplálékokat is fogyaszthatunk, amelyek serkentik a glutationtermelést, ilyen például a fokhagyma, a hagyma, a keresztesvirágú zöldségek, az avokádó.
Sok antioxidánst tartalmaznak a következő tápanyagok: E-vitamin, C-vitamin, D-vitamin, magnézium. Magas antioxidáns-tatalmú táplálékok: cékla, kelkáposzta, bogyós gyümölcsök, paradicsom, diófélék, magvak. Gyógynövények, amelyek magas antioxidáns-tartalommal bírnak: zöld tea, fekete tea, fahéj, gyömbér, kurkuma, kvercetint és rezveratrolt tartalmazó gyógynövények és táplálékok.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Natúr kezelések |
|
Címkék: neurodegeneratív, antioxidánsokkal, rendellenességet, bebizonyosodott, keresztesvirágú, kialakulásában, megbetegedések, fogyaszthatunk, elszaporodását, memóriavesztés, táplálkozásnak, zajérzékenység, gyümölcsökben, cukortartalmú, betegségekkel, fertőzésekkel, testsúlyunkat, betegségekhez, cukorbetegség, immunrendszer, gyógynövények, fertőzéseknek, egészségtelen, kapcsolatban, táplálékokat, szervezetben, látásromlást, dohányzásról, felgyorsítja, folyamatokat, fertőzésekre, zöldségekben, gyulladásban, rendszeresen, fogyasztását, mennyiségben, oxidatív stresszt, fertőzések –, negatív hatásait, enyhe oxidatív, gond akkor, oxidatív stressznek, oxidatív stressz, elszaporodó szabad, egészséges sejteket, különféle krónikus, szabad gyökök, egészségtelen táplálkozásnak, feldolgozott élelmiszerek, káros hatású, szervezetben elszaporodó, inaktív életmód,
|
|