|
2025-06-04 21:09:17, szerda
|
|
|
Az elfogyasztott táplálékok különösen nagy hatással vannak az egészségünkre. Bizonyára megtapasztaltuk már, hogy ha zsírosabb, nehezebb ételt ettünk, akkor nemcsak az emésztésünkkel voltak gondok, de még a gondolkodásunkkal is. Ha azonban zöldséget eszünk, akkor olyan könnyűnek, egészségesnek érezzük magunkat, és még az agyműködésünk is sokkal jobb lesz. A táplálékoknak ugyanis nemcsak a testünkre van hatásuk, hanem az agyra, annak egészségére és működésére is. Egyes táplálékok ugyanis új agysejtek létrehozását segítik, élesítik az elmét, pozitívan hatnak a gondolkodásra és a memóriára.
Szakértők elsősorban a mediterrán étrend és a DASH-étrend kombinációját javasolják, hiszen ezek olyan agyserkentő táplálékokat tartalmaznak, mint a teljes kiőrlésű gabonák, halak, bogyós gyümölcsök vagy éppen a diófélék.
Ezek a táplálékok segítik az agyban lévő neuronok termelődését. Az új neuronok létrejötte pedig segíti az agysejtek közötti kommunikációt, illetve pozitívan hat a gondolkodásra, a memóriára, és még a kognitív funkciókat is javítani tudja.
A vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a két étrend, azaz a DASH-étrend és a mediterrán étrend kombinációja mintegy 49%-kal csökkentheti az Alzheimer-kór kockázatait.
Mindkét étrendben szerepel a hal, annak rendszeres fogyasztása. A halak tartalmaznak fehérjét, olyan fontos ásványi anyagokat, mint a cink és a vas, illetve omega-3 zsírsavakban is bővelkednek, amelyek pozitívan hatnak mind a szív, mind az agy egészségére. Az egészséges zsírok csökkentik a szervezetben a gyulladást, emellett növelik az agy véráramlását és segítenek az új agysejtek létrehozásában.
Az olívaolaj egyszeresen telítetlen zsírsavakban bővelkedik. Nagy szerepe van az agysejtek aktivitásának fokozásában, illetve lassítja, késlelteti az agyban zajló öregedési folyamatokat is. Ezen kívül az egyszeresen telítetlen zsírok csökkentik az artériákban a plakk felhalmozódását, így az agy hozzájut az oxigénben dús vérhez, amelyre szüksége van a jobb teljesítményhez.
A dió szintén gazdag forrása az egyszeresen telítetlen zsíroknak, de E-vitamint is tartalmaz. Ez a vitamin antioxidáns hatással rendelkezik, ami szintén pozitívan hat az agyra, annak egészségére, működésére és teljesítményére.
A bogyós gyümölcsök is lassítani tudják az agyban az öregedési folyamatokat. Tele vannak olyan vegyületekkel, amelyek jó hatással vannak az agy egészségére és annak működésére. A bogyós gyümölcsök közül a fekete áfonya tartalmazza a legtöbb antioxidáns vegyületet. Ez a gyümölcs lassítani tudja az öregedéssel együtt járó memóriavesztést.
A zöld leveles zöldségek is gazdag forrásai az antioxidánsoknak és az olyan tápanyagoknak, amelyek nemcsak az agy egészségét védik, de még a mentális betegségektől is megvédenek bennünket.
A teljes kiőrlésű gabonák gazdag forrásai a B-vitaminoknak. Ezek a vitaminok segítenek csökkenteni az agyban kialakult gyulladást, és javítják a kognitív funkciókat.
A bab rostokkal és fehérjével van tele. Mindkettő energiát biztosít a szervezet számára, illetve szabályozza a vércukorszintet, csökkenti az éhségérzetet és javítja a mentális fókuszt is.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
Címkék: antioxidánsoknak, megtapasztaltuk, felhalmozódását, teljesítményére, vércukorszintet, memóriavesztést, teljesítményhez, emésztésünkkel, létrehozásában, egészségesnek, betegségektől, aktivitásának, gondolkodásra, kombinációját, vegyületekkel, kommunikációt, egészségünkre, agyműködésünk, elfogyasztott, tápanyagoknak, táplálékoknak, vitaminoknak, szervezetben, zsírsavakban, kombinációja, véráramlását, termelődését, folyamatokat, táplálékokat, tartalmaznak, csökkentheti, létrehozását, éhségérzetet, rendelkezik, egészségére, öregedéssel, elfogyasztott táplálékok, emésztésünkkel voltak, táplálékoknak ugyanis, mediterrán étrend, teljes kiőrlésű, táplálékok segítik, agyban lévő, agysejtek közötti, kognitív funkciókat, vizsgálati eredmények, halak tartalmaznak, egészséges zsírok, olívaolaj egyszeresen, agysejtek aktivitásának, agyban zajló, egyszeresen telítetlen,
|
|
|
|
elfogyasztott táplálékok, emésztésünkkel voltak, táplálékoknak ugyanis, mediterrán étrend, teljes kiőrlésű, táplálékok segítik, agyban lévő, agysejtek közötti, kognitív funkciókat, vizsgálati eredmények, halak tartalmaznak, egészséges zsírok, olívaolaj egyszeresen, agysejtek aktivitásának, agyban zajló, egyszeresen telítetlen, plakk felhalmozódását, jobb teljesítményhez, vitamin antioxidáns, bogyós gyümölcsök, öregedési folyamatokat, fekete áfonya, legtöbb antioxidáns, gyümölcs lassítani, öregedéssel együtt, zöld leveles, olyan tápanyagoknak, mentális betegségektől, vitaminok segítenek, agyban kialakult, szervezet számára, mentális fókuszt, antioxidánsoknak, megtapasztaltuk, felhalmozódását, teljesítményére, vércukorszintet, memóriavesztést, teljesítményhez, emésztésünkkel, létrehozásában, egészségesnek, betegségektől, aktivitásának, gondolkodásra, kombinációját, vegyületekkel, kommunikációt, egészségünkre, agyműködésünk, elfogyasztott, tápanyagoknak, táplálékoknak, vitaminoknak, szervezetben, zsírsavakban, kombinációja, véráramlását, termelődését, folyamatokat, táplálékokat, tartalmaznak, csökkentheti, létrehozását, éhségérzetet, rendelkezik, egészségére, öregedéssel, antioxidáns, egyszeresen, tartalmazza, agyserkentő, bővelkednek, csökkenteni, fokozásában, artériákban, szabályozza, kockázatait, fogyasztása, mediterrán, telítetlen, csökkentik, javasolják, bővelkedik, gyümölcsök, táplálékok, elsősorban, vegyületet, , ,
|
|
|
|
2025. Július
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
75 db bejegyzés |
e év: |
2448 db bejegyzés |
Összes: |
53947 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 743
- e Hét: 3209
- e Hónap: 28467
- e Év: 585885
|
|
|