Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Folytatás - Százhetvenedik nap
  2019-08-10 19:14:25, szombat
 
   
  A választások előestéjén Jeszenszky Gézával és Duray Miklóssal vezettem le egy találkozót a kultúrházban kisebbségi ügyekről. Gézát lekísértem a lépcsőn és váltottunk pár szót. a rövid beszélgetésből kiderült, tudja, hogy kormányváltás lesz. Jeszenszky akkor külügyminiszter volt.

Mit jelentett ez Mosonmagyaróváron?

Ugyanazt, amit országosan. Míg a korábbi testületben két szocialista képviselő volt, most a szabaddemokratákkal együtt többségbe kerültek. Hozzáteszem, ekkor még 23 képviselőből állt a városi testület.
Ez a testület is tanulta még a város dolgainak intézést, menet közben szerezte meg a gyakorlatot. Én eleinte furcsa helyzetben voltam igazgatóként. Megpróbáltak ugyan besorolni a lassan kialakuló két tábor mindegyikébe, de nem illettem sehova igazán. 1993-ban Kloss Andor, a Kisalföld akkori főszerkesztője megkért, hogy készítsek egy interjút Horn Gyulával, aki éppen Óváron volt. Akkor Horn a külügyi bizottság elnöke volt. Emlékszem: nagyon kellemes beszélgetés volt, az irodában ő mindenkit kiküldött, s pezsgőt töltött, s elkészült az interjú. Intelligens, határozott politikusnak láttam. A tegeződést is fölajánlotta. Az interjú egy oldalon megjelent, majd később Székelyhidi Laci bácsi egy olvasói levélben felrótta ezt nekem. Azt írta, hogy nem csoda, hogy B.L. készítette az interjút, hisz ,,madarat tolláról". Jót nevettem. Később Laci bácsival nagyon jó barátságba kerültünk, '56-os ügyek kapcsán egy húron pendültünk. Soha nem említettem neki ezt a dolgot.
Így aztán sokan besoroltak a szocialisták közé. De nem igazán illhettem oda (sem), hisz 1997-ben lejárván az igazgatói megbízatásom, többen közülük indítani akartak ellenem egy tagot, de végül nem akarták fölrúgni a békét. Hiszen az intézmény szépen beágyazódott a város közéletébe. Igaz, annak vezetője az általa szerkesztett újságban gyakran bírálta a döntéseket, de úgy tűnt, ez nem jelentett törést. Köszönhető ez a kiegyensúlyozó szerepet játszó polgármesternek, s Szirányi Péternek, aki az MSZP frakcióvezetője volt. Péterrel sok vitánk volt, de inkább eszmecserének nevezném ezeket. Szerintem alapvetően kedveltük egymást.
Ma is vallom, egy intézményvezetőnek együtt kell dolgozni a testülettel, s a szabadság fenntartása amíg lehetséges, addig nincsen nagy gond. Nem kell egyet érteni mindenben. Politikai erőtérben mozgunk, de ezt tudomásul véve pezsgő közéletet teremtve lehet jól dolgozni.
Ennek ellenére úgy véltem, hogy a helyi hatalomba bekerülve lehet azokat az értékeket jól képviselni, amelyeket vallok. 1994-ben függetlenként indultam lakókörzetemben, s elég jól szerepeltem. Akkor Báznai Bertold, az SZDSZ színeiben győzött ott. Alpolgármesterként jól lehetett vele együtt dolgozni, az intézményt mellszélességgel támogatta.
Ekkor rájöttem, hogy csak csapatban szabad indulni. Elolvastam a törvényt, s 1998-ra összeálltunk tízen, hogy a kultúra képviseletében juttassunk be képviselőt a testületbe. Azóta is vallom, egy település értelmisége nem dughatja a fejét a homokba, aktív szerepet kell, hogy vállaljon ott, ahol él, alakítóan kell gondolkodnia a közösségről, s be kell épülnie a helyi hatalomba. Mert különben másodrangú pártkatonák foglalják el az iránytó helyeket, s ott vagyunk újra, ahol voltunk.

Később mások is ,,elszerették" ezt az ötletet.

A Lajta Néptáncegyesület színeiben kerültem a testületbe 1998-ban. A Lakásbérlők Egyesülete már korábban föltalálta ezt a lehetőséget, az SZDSZ-szel karöltve 1994-ben Nyitrai József már testületi tag volt. Aztán fölbontotta a kapcsolatot a szabaddemokratákkal, s 1998-ban az egyesület színeiben már ketten lettek képviselők. Ő és dr. Árvay István.
Úgy tudom, elemezve az 1994-es választási eredményeket, a szocialistáknál volt szándék arra, hogy megkeressenek. Pártszínekben való indulást azonban nem vállaltam volna. Ez olyasféle elkötelezettséget jelent, ami a magamfajtának mindig problémát okozott volna. Ráadásul hihetetlenül berzenkedtem az MSZP és az SZDSZ országos koalíciója láttán, s úgy véltem rossz az irány. Már megint nem rólunk szól a történet.

Ez az évtized hozta magával a kiteljesedő intézményi kapcsolatokat, s egyre több szál kötött Erdélyhez, a Felvidékhez, s többször megfordultál Lendván is.








 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: néptáncegyesület, mellszélességgel, szocialistáknál, polgármesternek, lakókörzetemben, frakcióvezetője, külügyminiszter, beszélgetésből, főszerkesztője, kiegyensúlyozó, képviseletében, eszmecserének, pártszínekben, kormányváltás, megkeressenek, kapcsolatokat, magamfajtának, függetlenként, gondolkodnia, kultúrházban, mindegyikébe, berzenkedtem, politikusnak, megfordultál, szerkesztett, összeálltunk, fölajánlotta, igazgatóként, szocialisták, megpróbáltak, képviselőből, megbízatásom, eredményeket, hihetetlenül, beágyazódott, értelmisége, választások előestéjén, kultúrházban kisebbségi, rövid beszélgetésből, korábbi testületben, városi testület, város dolgainak, lassan kialakuló, interjút Horn, külügyi bizottság, oldalon megjelent, olvasói levélben, húron pendültünk, szocialisták közé, igazgatói megbízatásom, intézmény szépen, város közéletébe, Jeszenszky Gézával, Duray Miklóssal, Kloss Andor, Horn Gyulával, Akkor Horn, Székelyhidi Laci, Később Laci, Szirányi Péternek, Akkor Báznai Bertold, Lajta Néptáncegyesület, Lakásbérlők Egyesülete, Nyitrai József, Árvay István,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Isten hűségének mértéke  Müller Péter tollából  Szép estét  Esterházy Péter: Harmonia c...  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A sorsod  Facebookon kaptam  Egy gondolat  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  A felvilágosodás...  ajándék, mellyel meglepem  Szeretem ujjad karcsuságait,  képre írva  Az ember emlékekből áll  Otthon  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Szabó T. Anna - Pitypang  Különleges  Robert Merle tollából  képre írva  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Előfordul, hogy  Esterházy Péterre emlékezünk  Hogyan válunk hűségesekké?  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Robert Merle tollából  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Esterházy Péterre emlékezünk  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  Alvó cica  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Csend  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Otthon  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  képre írva  Jó nap volt  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Jázmin  Annyira tisztelem a szabadságo...  Azért kaptad  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Egyszerű  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Mindig lesz olyan  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy párkányon  A pitypang legendája  Különleges  Spenót fasírttal  Szabó T. Anna - Pitypang  Jó nap volt  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Vito Giaquinto gondolata  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Martin Buber, A haszidim meséi  Töröld le  Dóró Sándor: Embernek maradni  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Ismeretlen: Ikarusz monda  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Spenót fasírttal  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam Krisztinától 
Bejegyzés Címkék
választások előestéjén, kultúrházban kisebbségi, rövid beszélgetésből, korábbi testületben, városi testület, város dolgainak, lassan kialakuló, interjút Horn, külügyi bizottság, oldalon megjelent, olvasói levélben, húron pendültünk, szocialisták közé, igazgatói megbízatásom, intézmény szépen, város közéletébe, általa szerkesztett, kiegyensúlyozó szerepet, szabadság fenntartása, helyi hatalomba, intézményt mellszélességgel, kultúra képviseletében, település értelmisége, iránytó helyeket, testületbe 1998-ban, egyesület színeiben, 1994-es választási, szocialistáknál volt, magamfajtának mindig, évtized hozta, kiteljesedő intézményi, néptáncegyesület, mellszélességgel, szocialistáknál, polgármesternek, lakókörzetemben, frakcióvezetője, külügyminiszter, beszélgetésből, főszerkesztője, kiegyensúlyozó, képviseletében, eszmecserének, pártszínekben, kormányváltás, megkeressenek, kapcsolatokat, magamfajtának, függetlenként, gondolkodnia, kultúrházban, mindegyikébe, berzenkedtem, politikusnak, megfordultál, szerkesztett, összeálltunk, fölajánlotta, igazgatóként, szocialisták, megpróbáltak, képviselőből, megbízatásom, eredményeket, hihetetlenül, beágyazódott, értelmisége, elszerették, gyakorlatot, fenntartása, hozzáteszem, testülettel, közösségről, pártkatonák, fölbontotta, kapcsolatot, székelyhidi, felvidékhez, szocialista, kiteljesedő, beszélgetés, szerepeltem, lakásbérlők, lehetőséget, választások, intelligens, testületben, tegeződést, képviselni, határozott, helyzetben, pendültünk, döntéseket, alapvetően, köszönhető, közéletébe, besoroltak, lehetséges, barátságba, említettem, készítette, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 5 db bejegyzés
e év: 43 db bejegyzés
Összes: 3562 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 371
  • e Hét: 7128
  • e Hónap: 9135
  • e Év: 54108
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.