|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 16
|
|
|
|
2025-02-08 14:34:01, szombat
|
|
|
A fotón szamócás és tavaszi tekercset láthatunk.

|
|
|
0 komment
, kategória: Katalintól |
|
|
|
|
|
2025-02-08 14:26:31, szombat
|
|
|
Ez a tészta hihetetlenül finom, a tészta tetejét vajban pirított fokhagymás vajjal kenjük meg, majd erre szórjuk a sajtot sütés előtt, és így sütjük meg.
Ilyen finomat még nem ettél, mert a tésztája is más és finomabb, mint a sima sajtos rúd tésztája.

|
|
|
0 komment
, kategória: Katalintól |
|
|
|
|
|
2025-02-06 16:04:51, csütörtök
|
|
|
Diós, Mákos, Lekváros

KELT TÉSZTA AHOGY ÉN KÉSZÍTEM:
HOZZÁVALÓK;
Diós, Mákos, Lekváros
50 dkg liszt
20 dkg vaj
2.5 dl tej
3 dkg élesztő
2 db tojás
1 teáskanál cukor
1 csipet só
ELKÉSZÍTÉSE:
A tejet langyosítsd meg, rakd hozzá a cukrot, az élesztőt, és várj körülbelül 10 percig, amíg megemelkedik, és habos lesz.
A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a puha vajat, a sót és 2 tojást. Alaposan dolgozd össze, ha elválik a kezedtől, az edénytől, és sima a tészta, formázz belőle gombócot.
Letakarva, meleg helyen keleszd körülbelül 40 percig.
Ezután lisztezett munkalapon nyújts ki a tésztát kerek alakúra, majd háromszög alakú szeletekre (pizza szelet) szeleteld fel az egész kinyújtott tésztát.
Töltsd meg a tészta szeleteket mákkal, dióval vagy lekvárral, majd tekerd fel miközben kifli alakúra formázod őket. A tetejét kend meg tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben süsd meg kb 30 - 35 percig.
Jó étvágyat kívánok hozzá |
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
2025-02-06 15:56:57, csütörtök
|
|
|
Ezeket a finom, ragacsos bordákat édes és ízletes mézes fokhagymás mázzal vonjuk be, lehetetlen neki ellenállni.

HOZZÁVALÓK:
900 dkg sertésborda (kisebb darabok)
1/4 csésze méz
1/4 csésze szójaszósz
3 evőkanál barna cukor
4 gerezd fokhagyma, darált
1 evőkanál almaecet (opcionális)
1 teáskanál fekete bors
1 teáskanál szezám olaj (opcionális)
Zöld hagyma és szezámmag (opcionális)
ELKÉSZÍTÉSE:
Készítsd elő a bordákat
Melegítse elő a sütőt (150 ° C).
Vágd a bordákat adagokra (darabonként 2-3 borda), és finoman fűszerezd be fekete borssal.
SÜSSÜK MEG A BORDÁKAT
Helyezd a bordákat egy fóliával bélelt sütőlapra. Fedjük le szorosan egy másik fólia réteggel, és süssük 2-2,5 órán keresztül, amíg meg nem puhul.
KÉSZÍTSD EL A MÁZAT
Míg a bordák sülnek, keverd össze a mézet, a szójaszószt, a barna cukor, a darált fokhagymát, az almaecet és a szezámolaj egy kis serpenyőben.
Főzzük közepes lángon, alkalmanként keverve, amíg a keverék kissé megvastagodik, kb. 5-7 percig.
BEVONAT
Miután a bordák majdnem puhák, vedd ki a sütőből és vedd le róla a fóliát. A bordákat megkenjük a mézes fokhagymás mázzal.
Ezután forgasd el a sütőt grill fokozatra, és tedd alá a bordákat még 3-5 percig, amíg a máz karamellizálódik. Figyeld folyamatosan az égés elkerülése érdekében.
TÁLALJUK A KEDVENC KÖRETEDDEL IS
Vedd ki a sütőből, kend meg mindegyik bordát a megmaradt mázzal, és szükség esetén szórd meg zöld hagymával és szezámmaggal. Tálaljuk melegen.
TIPPEK A SIKERHEZ
Extra puha bordák: Még puhább bordák esetén 10 percig pihentesd őket a sütés előtt.
TÁROLÁS:
A maradékokat legfeljebb 3 napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben, és a sütőben vagy a mikrohullámú sütőben melegíthetők.
Ezek a ragacsos mézes fokhagymás bordák garantált sláger lesz!
Jó étvágyat kívánok! |
|
|
0 komment
, kategória: Katalintól |
|
|
|
|
|
2025-02-05 14:41:02, szerda
|
|
|

GÖRÖG CSIRKEHÚSGOMBÓC HÁZI TZATZIKIVEL
HOZZÁVALÓK:
1,2 kg darált csirke, vagy pulyka hús
1/3 csésze morzsa
1/4 csésze finomra vágott vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma, reszelt
1 evőkanál aprított friss petrezselyem
1 evőkanál aprított friss kapor
1 teáskanál szárított oregánó
1 citromhéj
1 kanál citromlé
1 tojás
Só és fekete bors, ízlés szerint
1 evőkanál olívaolaj/zsír/
A TZATZIKI SZÓSZHOZ:
1 csésze görög joghurt/növényi
1/2 uborka, reszelve, ki nyomkodjuk a levét
1 gerezd fokhagyma, reszelt
1 kanál citromlé
1 evőkanál aprított friss kapor
1 evőkanál aprított friss menta (opcionális)
Só és fekete bors, ízlés szerint
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
ELKÉSZÍTÉSE:
1. Készítsd el a Tzatziki szószt:
Egy tálban keverd össze a görög joghurtot, a reszelt uborkát, a fokhagymát, a citromlevet, a kaprot, a mentát (ha használsz), a sót és a fekete borsot
Jól keverd össze, olívaolajjal, tedd a hűtőbe addig amíg a többi elkészül.
2. KÉSZÍTSD EL A HÚSGOMBÓCOKAT:
Nagy keverőtálban keverd össze a darált csirkét, a tojást, a zsemlemorzsát, az apróra vágott vöröshagymát, az apróra vágott fokhagymát, a petrezselymet, a kaprot, az oregánót, a citromhéjat, a citromlevet Fűszerezzük sóval és fekete borssal. Addig keverjük , amíg minden összetevő egyenletesen nem gyúródik össze .
3. FORMÁZZ GOMBÓCOKAT
A keveréket kis húsgombócokká gyúrd össze .
Süsd meg a húsgolyókat:
Az olívaolajat /zsírt/ nagy serpenyőben közepes hőmérsékleten melegítsd fel. Hozzáadjuk a húsgombócokat és körülbelül 10-12 percig sütjük , időnként megforgatva, amíg aranybarna nem lesz és átsütjük.
4. Lehet sütőben is sütni ,így még kevesebb zsiradék kell hozzá.
TÁLALÁS:
A húsgombócokat tányérra rendezed, és házi készítésű Tzatzikival körettel tálalod.
Jó étvágyat kívánok hozzá! |
|
|
0 komment
, kategória: Katalintól |
|
|
|
|
|
2025-02-05 14:32:07, szerda
|
|
|
BOSTON KRÉMES MINI TORTÁK
Bolyhos vanília csészetorta, tele krémes vanília pudinggal, és gazdag csokoládé ganache -val.

HOZZÁVALÓK:
1 csésze extra finom sütemény liszt (nagyi)
1 teáskanál sütőpor
1/2 csésze sózott vaj, lágyítva
1 csésze granulált cukor
2 nagy tojás
1 teáskanál vanília kivonat
1/2 csésze tej
1 csésze vanília puding (üzletben vásárolt vagy házi készítésű)
1 csésze csokoládé ganache (feltöltésre)
porcukor (szóráshoz, opcionális)
ELKÉSZÍTÉSE:
Melegítsd és készítsd elő a maffin sütőt: (175 ° C), és béleld ki a maffin sütő papírokkal.
SZÁRAZ HOZZÁVALÓK:
Keverd össze a lisztet és a sütőport; Tedd félre.
KRÉMHEZ:
vaj és cukor: Egy külön tálban keverd krémesre a vajat a cukorral. Adjuk hozzá a tojást és vaníliát: Egyszerre verd bele a tojásokat, majd add hozzá a vanília kivonatot.
KEVERJ EL MINDENT:
Fokozatosan keverd össze a száraz alapanyagokat, felváltva a tejjel. Csak addig keverd, amíg össze nem keveredik.
TÖLTSD ÉS SÜSD:
Töltsd fel a papír csésszéket 2/3 részig. Süsd 18-20 percig vagy, amíg a fogpiszkáló tisztán ki nem jön. Ezután hűtsük ki teljesen.
TÖLTSD FEL PUDINGGAL:
vágj egy kis lyukat minden egyes kihült csészetorta közepén, és töltsd fel vanília pudinggal, habzsák segítségével.
TETEJÉRE GANACHE -VAL:
oszd el az 1 csésze csokoládé -ganache -t mindegyik mini tortára, szintén habzsák segítségével.
Opcionális befejező művelet: Por porcukorral megszórva tálalás előtt, ha szükséges.
Összes elkészítési idő: 40 perc
Táplálkozási értékek (mini tortánként):
Kalória: 300. Fehérje: 3 g. Zsír: 15 g. Szénhidrátok: 38 g. Cukrok: 20 g.
Jó étvágyat kívánok hozzá! |
|
|
0 komment
, kategória: Katalintól |
|
|
|
|
|
2025-02-04 18:56:28, kedd
|
|
|

MEDITERRÁN BURGONYA SALÁTA FETA SAJTTAL, OLAJ BOGYÓVAL ÉS KAPRI BOGYÓVAL |
|
|
0 komment
, kategória: Katalintól |
|
|
|
|
|
2025-02-04 13:58:01, kedd
|
|
|
Reggelizzünk együtt, egészségesen!
Avokádókrém pirítós kenyér, tükör tojással

AVOKÁDÓKRÉM : HOZZÁVALÓK: 4 adaghoz
2 darab fekete avokádó
fél darab közepes lilahagyma
fél darab lime leve
1 darab kimagozott paradicsom
1 darab korianderzöld csokor
1 ek. chili vékonyra vágva (opcionális)
1 csipet só, bors
ELKÉSZÍTÉSE:
1. Felezd el hosszában az avokádót, szedd ki a magját, és a húsát kanalazd egy tálba.
2. Villával törd darabosra.
3. Keverj bele nagyon finomra vágott lila hagymát.
4. Tehetsz bele kevés vékonyra karikázott chili paprikát.
5. Szintén mehet bele igen apróra kockázott kimagozott (!) paradicsom.
6. Keverd bele a lime levét, óvatosan adagold.
7. Ha szereted, mehet bele az apróra vágott koriander-levél.
Elkészítési idő: 10 perc.
Jó étvágyat kívánok!
|
|
|
0 komment
, kategória: Katalintól |
|
|
|
|
|
2025-02-04 13:54:55, kedd
|
|
|
Görög marhahús pörkölt, mert a húsok is nagyon fontosak az egészséges étrendhez.
Elengedhetetlenül fontosak, még akkor is, ha vegetáriánus vagy, vagy fénnyel táplálkozol!

GÖRÖG MARHA PÖRKÖLT
HOZZÁVALÓK:
900 gr marhahús, 2,5 centis kockákra vágva
2 evőkanál olívaolaj
1 nagy hagyma, apróra vágva
450 dkg gyöngyhagyma vagy kis mogyoróhagyma, hámozott
4 gerezd fokhagyma, darált
2 evőkanál paradicsompaszta
400 gr zúzott paradicsom
1/2 csésze vörösbor ecet
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál szárított oregánó
1/2 teáskanál szegfűbors
1 babérlevél
2 csésze marhahúsleves (fél liter)
Só és fekete bors ízlés szerint
Friss petrezselyem a körethez
ELKÉSZÍTÉSE:
1. Egy vastag falu lábasban melegítsd fel az olívaolajat. Adjuk hozzá a marhahúskockákat tételekbe, és pirítsd meg, amíg minden oldalán megbarnul. Szedd ki a húsokat egy szűrő kanállal a lábasból és tedd félre.
2. A lábasban maradt olívaolajhoz add hozzá az apróra vágott hagymát és a gyöngy hagymát. Pároljuk 3-4 percig, amíg meglágyul, majd add hozzá fokhagymát, és pirítsd még egy percig.
3. Keverd hozzá a paradicsompasztát, a zúzott paradicsomot, a vörösbor -ecetet, a fahéjat, az oregánót, a szegfűbors-t és a babérlevelet. Keverd össze jól az egészet.
4. Helyezd vissza a marhahúst a fazékba, és öntsd bele a marhahúslevest. Ízesítsük ízlés szerint sóval és fekete borssal.
5. Tedd rá a fedőt és lefedve, lassú tűzön kezd el főzni a pörköltet 1,5 órán keresztül, néha megkeverve.
6. Vedd le a fedelet, keverd meg a pörköltet, és kóstold meg a fűszerezéshez. Dobd ki belőle a babérlevelet.
7. Tálaljuk forrón, friss petrezselyemmel díszítve, rizzsel, főtt burgonyával, burgonyapürével vagy ropogós kenyérrel.
Előkészítő idő: 15 perc. Főzési idő: 1,5 óra Adag: 6. 420 kcal.
MEGJEGYZÉS: ha a marhahúst előtte félig megfőzöd egy kevés zöldséggel, levesnek, megkapod a marhahús alaplevet. Ha ezzel kezded, a pörkölt főzési ideje 45 percre csökken.
Jó étvágyat kívánok hozzá! |
|
|
0 komment
, kategória: Katalintól |
|
|
|
|
|
2025-02-01 17:01:07, szombat
|
|
|

TÖLCSÉRES DESZERT KÜLÖNLEGESSÉG
HOZZÁVALÓK:
2 csésze liszt
2 evőkanál cukor
1 teáskanál sütőpor
½ teáskanál só
½ csésze tej
2 nagy tojás
¼ csésze növényi olaj
½ csésze porcukor
ELKÉSZÍTÉSE:
Egy nagy keverőtálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót.
Egy külön tálban verd fel a tejet és a tojást, amíg jól össze nem keverik.
Fokozatosan keverd össze a száraz hozzávalókat a nedves hozzávalókkal, amíg a tészta sima nem lesz. Helyezd a tésztát egy habzsákba, vagy nyomós palackba.
Melegíts kb. 5 centi magasságú növényi olajat egy mély serpenyőben közepes lángon. Az olajnak körülbelül 175 °C-ot kell elérnie.
Óvatosan csepegtesd a tésztát a forró olajba hosszú, 5-7 centis hosszú egyenes vonalakban, ügyelve arra, hogy ne zsúfold túl a serpenyőt. Szükség esetén többszörre dolgozz.
Süssük a tésztát körülbelül 1 percig mindkét oldalán, vagy amíg aranybarna nem lesz.
Lyukas kanál segítségével tegyük át a sütiket egy papírtörlővel bélelt tányérra, hogy a felesleges olajat lecsöpögtesd.
Tálalás előtt porcukorral bőven megszórjuk.
TÁLALÁS: melegen kedvenc mártogatós szószaiddal, például csokoládéval, karamellával vagy gyümölcsbefőttekkel, és élvezd a desszert minden pillanatát!
Adag: 4-6
Jó étvágyat kívánok hozzá! |
|
|
0 komment
, kategória: Katalintól |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 16
|
|
|
|
2025. Február
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
| 1 | 2 | |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
| |
|
|
ma: |
2 db bejegyzés |
e hónap: |
16 db bejegyzés |
e év: |
35 db bejegyzés |
Összes: |
8849 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1241)
- Belső kör (74)
- Család (204)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (80)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (34)
- Böjtös ételek (húsmente) (49)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (247)
- Cukrosoknak diétás étrend (26)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (81)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (11)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (24)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (655)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (148)
- Karácsony (61)
- Karácsonyi ételek (52)
- Katalintól (22)
- Katalintól (1)
- Kelt tészta édes és sós (125)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (29)
- Kívánságok (9)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (221)
- levesek (64)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (86)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (42)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (474)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (235)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (41)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 236
- e Hét: 1358
- e Hónap: 1499
- e Év: 12785
|
|
|