|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 11
|
|
|
|
2025-01-14 10:56:16, kedd
|
|
|
OLASZ FOKHAGYMÁS PARMEZÁN SAJTOS TÉSZTA
HOZZÁVALÓK:
2 evőkanál sótlan vaj
4 gerezd fokhagyma, felaprítva
2 csésze csirkehúsleves
1 csésze tej
225 dkg fettuccine (olasz szélesmetélt)
Só, ízlés szerint
Bors, ízlés szerint
1/4 csésze reszelt parmezán sajt
2 evőkanál friss petrezselyem, apróra vágva
ELKÉSZÍTÉSE:
Olvasszuk fel a vajat egy nagy lábosban közepes lángon. Adjuk hozzá a darált fokhagymát, és pároljuk 1-2 percig, amíg illatos lesz.
Öntsük hozzá a csirkehúslevest és a tejet, keverjük össze.
Add hozzá a fettuccinet (olasz szélesmetélt tészta), ügyelve arra, hogy teljesen elmerüljön a folyadékban. Sózzuk, borsozzuk. Forraljuk fel a keveréket, majd csökkentsük a hőt alacsonyra. Lefedve 10-12 percig pároljuk, időnként megkeverve, amíg a tészta megfő és a szósz besűrűsödik.
Keverd hozzá a parmezán sajtot, amíg el nem olvad és krémes lesz.
Tálalás előtt díszítsük friss petrezselyemmel.
Adag: 4
Jó étvágyat kívánok hozzá!
|
|
|
0 komment
, kategória: Tésztafélék |
|
|
|
|
|
2025-01-13 11:44:26, hétfő
|
|
|
Németh-Szántó Kitty
Hozzávalók:
400 gr édes keksz (legjobb a Petit Beurre)
20 dkg olvasztott vaj vagy Rama margarin
15 dkg porcukor
3 ek. kakaópor
2,5 dl tej
1 ek. rumaroma
Elkészítés:
A kekszet eltördeljük kisebb-nagyobb darabokra.
A vajat, porcukrot, kakaóport, és a tejet egy lábasban forrásig keverjük.
Ha felforrt, levesszük a tűzről és belekeverjük a rumaromát.
A masszát ráöntjük a kekszre és alaposan összekeverjük.
Hagyjuk langyosra hűlni.
Folpackra borítjuk, henger alakúra formázzuk rajta, majd szorosan beletekerjük.
Egy éjszakát hűtőben pihentetjük.
Másnap éles késsel szépen szeletelhető.
Nagyon gyorsan fogy...
|
|
|
0 komment
, kategória: Apró tea sütik |
|
|
|
|
|
2025-01-09 13:59:46, csütörtök
|
|
|
Heltai Jenő: Marianne emlékkönyve
Akit az istenek szeretnek,
Örökre meghagyják gyereknek,
Bizakodónak, nevetőnek,
Az élet útja annak puha szőnyeg,
Útravalója sugaras derű,
Mely ólmot színarannyá aranyoz,
Széppé a rútat, jóvá ami rossz
És nagyszerűvé azt, mi egyszerű,
Újjá az ócskát, tengerré a tócsát.
A világ annak micsoda?
Mindennap millió új csoda,
Sok tarka álom és kevés valóság.
Tündérek és mesék víg birodalma,
Amelyben győz a jó, kárt vall a gaz, hamis,
Amelyben minden alma aranyalma
És az marad befőtt korában is,
Játék az élet, élet csak a játék
S élet, halál egyformán szép ajándék. |
|
|
0 komment
, kategória: Család |
|
|
|
|
|
2025-01-08 16:19:20, szerda
|
|
|
Dobozban pár napig eláll. (Nálunk nem. ) Finom, omlós.
Félbehajtott diós linzer:
50 dkg liszt,
10 dkg cukor,
citromhéj,
fahéj,
1dl tejföl,
18 dkg vaj,
pici sütőpor (1mokkáskanálnyi)és
1 tojás sárgája.
A tésztát összegyúrtam, fél órát pihent a hűtőben, majd kinyújtottam, köröket szaggattam, amikre kiskanállal a diós töltelékből halmokat tettem.
Félbehajtottam de nem kell összenyomni.( Nem fog kifolyni!)
Töltelék:
25 dkg darált dió,
2 tojás fehérje kemény habbá verve,
2 ek. baracklekvárral összekeverve.
A többi sütésálló lekvárral töltve, ha maradna tészta.
Én fügelekvárral sütöttem, ekkor a tésztaszéleket villával összezártam, hogy ne jöjjön ki belőle.
|
|
|
0 komment
, kategória: Apró tea sütik |
|
|
|
|
|
2025-01-07 18:24:57, kedd
|
|
|
DÍJNYERTES TIRAMISU TORTA
HOZZÁVALÓK: (26-28 centis tortaforma)
120 gramm liszt
80 gramm étkezési keményítő
2 csapott kávéskanál sütőpor
1 deciliter rum vagy rumaroma (elhagyható)
6 darab tojás
4 evőkanál víz
180 gramm cukor
10 g vaníliás cukor
KRÉMHEZ:
500 gramm mascarpone
3 db tojás
3 evőkanál cukor
10 g vaníliás cukor
3 dl habtejszín
1 evőkanál cukrozatlan kakaó
ízlés szerint Kávé
1 és 1/2 csomag babapiskóta
ELKÉSZÍTÉSE:
1. lépés
Piskóta :A tojásokat szét választjuk, majd a fehérjét kemény habbá verjük a vaníliás cukorral.
2. lépés
A cukrot hozzáadjuk, lassanként.
3. lépés
Majd, ha már szép kemény fényes habunk lett, után hozzáadjuk a sárgáját is, amit szintén habosra kevertünk.
4. lépés
Utána a lisztet, keményítőt, kakaót, vizet, rumot vagy aromát, és a sütőport hozzáadjuk és óvatosan elkeverjük.
5. lépés
Majd a sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük, majd 180 C-os sütőben 30 percig sütjük.
6. lépés
KRÉM ELKÉSZÍTÉSE: A 3 db tojást kettéválasszuk.
7. lépés
A tojássárgáját cukorral habosra keverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a mascarponehoz.
8. lépés
A fehérjét a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzáadjuk a krémhez.
9. lépés
A habtejszínt felverjük és hozzáadjuk a krémhez.
10. lépés
Ha a piskóta kihűlt, utána visszarakjuk a formát, majd rákenünk egy adag krémet, majd a kávéba megforgatott babapiskótát ráhelyezzük, majd újabb krém.
11. lépés
A műveletet folytatjuk, amíg szeretnénk.
12. lépés
A tetejére a megmaradt krémet vagy habtejszínt nyomós habzsákból pöttyözhetünk és kakaót szórunk rá.
13. lépés
1-2 óra hűtés után óvatosan leszedjük a formát.
14. lépés
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Solti Györgyné Katalin receptje ! |
|
|
0 komment
, kategória: sütemények ,édességek |
|
|
|
|
|
2025-01-07 15:16:24, kedd
|
|
|
Hozzávalók:
A palacsintához:
20 dkg liszt
10 dkg mák
1 csomag vaníliás cukor
3 dl tej
2 dl szénsavas víz
1 csipet só
0,5 dl étolaj
2 db tojás
A vaníliás sodóhoz:
0,5 l tej
2 tojássárgája
1 evőkanál liszt
5 dkg vaj
8 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: a lisztet, mákot, vaníliás cukrot és a sót. Hozzáadjuk a tojásokat, a tejet, a szénsavas vizet és az étolajat, majd simára keverjük a masszát. A kész tésztát letakarva 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni. Ezután a hagyományos módon kisütjük a palacsintákat.
A tojássárgákat a cukorral, a vaníliás cukorral, a liszttel és egy kevés tejjel simára keverjük. A maradék tejet felforraljuk, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tojásos keveréket. Alacsony lángon, kevergetve sűrű krémet főzünk. Amikor elkészült, belekeverjük a vajat, és hagyjuk kihűlni.
A kész palacsintákat megtöltjük a kihűlt vaníliás sodóval, majd feltekerjük vagy összehajtogatjuk. Tálalhatjuk frissen, esetleg porcukorral megszórva vagy vaníliaöntettel díszítve.
|
|
|
0 komment
, kategória: Palacsinták édes - sós |
|
|
|
|
|
2025-01-07 15:10:07, kedd
|
|
|
Tészta : 1 csésze cukor,
1 csésze darált dió,
1 csésze tej,
1 csésze liszt,
fél csésze vaj vagy olaj,
1 tojás,
1 sütőpor,
1 vaníliás cukor,
1 csipet só.
Tepsi mérete : 32 x 26 cm 1csésze = 2 dl.
Krém: 2 csomag vaníliáspudingpor,
5 dl tej,
20 dkg vaj,
10 dkg porcukor,
1 vaníliáscukor .
Hab : 2 dl cukrászhab.
Elkészítjük a tésztát, megsütjük.
Felfőzzük a tejjel a pudingot, hűtjük .
Porcukorral habosra keverjük a vajat
és hozzáadjuk a kihűlt pudinghoz és habosra keverjük.
A kihűlt tésztára kenjük a krémet
|
|
|
0 komment
, kategória: sütemények ,édességek |
|
|
|
|
|
2025-01-04 14:44:41, szombat
|
|
|
Formázott pogácsa
A legolcsóbb és legfinomabb pogácsa
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt,
20 dkg zsír,
2 kk só, és annyi fehér bor, amennyit felvesz.
Ez kb. 1 deci, a liszt minőségétől függően.
Kenéshez: 1 tojás
A hozzávalókat egynemű tésztává gyúrjuk, majd lisztezett felületen kb 1 cm vékonyra nyújtjuk.
Kiszaggatjuk 3 cm-es pogácsa szaggatóval, szív- vagy bármilyen más formákkal, vagy apró rudacskákat vágunk pizza vágóval. Megkenjük tojással, megszórjuk különböző magvakkal .
Én őrölt köményt, szezám-, napraforgó-, és lenmagot használtam . 200 fokon, 20-22 perc alatt szép pirosra sütjük.
Ebben a receptben a bort úgy kell használni, mint a sütőrumot. Régen a hájas tésztákba is tettek, mert attól lett szép réteges. Szóval ahhoz, hogy ez a pogácsa ilyen legyen, kell hozzá a bor. Az alkohol tartalma sütés közben úgyis elpárolog.
|
|
|
0 komment
, kategória: Apró tea sütik |
|
|
|
|
|
2025-01-03 19:03:03, péntek
|
|
|
Adjunk hálát a hajnal fényéért, hogy békében felébredtünk az Úr kegyelméből.
Áldása kísérjen az előttünk álló napon, vezessen bennünket
akarata szerint. Szeretete és segítsége legyen velünk minden bajtól védelmezve.
Erőben, egészségben eltöltött boldog szép napot kívánok szeretettel!
Isten áldjon Szeretteiddel együtt. |
|
|
0 komment
, kategória: Jó reggelt |
|
|
|
|
|
2025-01-01 17:00:37, szerda
|
|
|
Megjelent a Nők Lapja Desszert Magazin különszáma. Kedvcsinálónak az egyik kedvenc receptem belőle:
Tészta:
50 dkg finomliszt
2 dl tej
1 tojás
1 tojássárgája
1 tk. cukor
5 dkg puha vaj
2,5 dkg friss élesztő
2 tk. só
Töltelék:
10 dkg puha vaj
Fél dl langyos tejbe beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és öt percre félretesszük.
Tálba szitáljuk a lisztet, elvegyítjük a sóval és a közepébe mélyedést készítünk. Ide öntjük a többi tejet, a tojást, a tojássárgáját, a puha vajat és a közben felfutott élesztőt.
Kézzel vagy géppel dagasztani kezdünk. Puha, de nem ragacsos tésztát dagasztunk. Ha szükséges 1-2 evőkanál tejet még adhatunk hozzá. Amikor a tésztánk szép sima és elválik az edény falától, tálba tesszük, letakarjuk és kb. 40-45 perc alatt duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk és 10 egyforma darabra osztjuk. Mindet gömbölyítjük, majd egy fóliával letakarjuk és 15 percig pihenni hagyjuk.
Közben egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát pedig vékonyan megkenjük vajjal.
A tésztagolyókat kb. 15 cm széles és kb. 30 cm hosszú ovális formára nyújtjuk és megkenjük a puha vajjal. Ezután a rövidebb oldalától kezdve elkezdjük feltekerni. Tekerés közben tovább húzzuk a tésztát, hogy minél vékonyabb legyen, végül a széleit szorosan lezárjuk. Amikor minden tésztát feltekertünk, egyesével kb. 18-20 cm hosszúságúra sodorjuk, majd hosszában egy éles késsel félbevágjuk. A fél tekercseket a vágott felükkel kifelé feltekerjük, majd szorosan az előkészített tortaformába tesszük. Egy fóliával letakarjuk és kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük. A megkelt tésztát a forró sütőbe toljuk és kb. 40-45 perc alatt szép pirosra sütjük. Rácsra tesszük hűlni. 10 perc után a tortaformát egy lefelé fordított pohárra tesszük, az oldalát szétkapcsoljuk és lehúzzuk. Az aljáról a tésztát a rácsra visszacsúsztatjuk és teljesen kihűtjük. Frissen kínáljuk.
Tipp: Formázáskor arra érdemes ügyelni, hogy amikor hosszában kettévágjuk a tésztarudakat a vágott részt ne nyomjuk, zárjuk össze, mert akkor nem tudnak sütés közben a rétegek szétnyílni. Érdemes fűrészelő mozdulatokkal vágni, nem pedig lenyomni a kést.
https://www.limarapeksege.com/
|
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 11
|
|
|
|
2025. Január
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
11 db bejegyzés |
e év: |
11 db bejegyzés |
Összes: |
8826 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1240)
- Belső kör (74)
- Család (204)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (80)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (34)
- Böjtös ételek (húsmente) (49)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (247)
- Cukrosoknak diétás étrend (26)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (49)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (81)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (11)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (24)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (655)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (148)
- Karácsony (61)
- Karácsonyi ételek (52)
- Kelt tészta édes és sós (125)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (29)
- Kívánságok (9)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (221)
- levesek (64)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (85)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (42)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (474)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (235)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (46)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (41)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 219
- e Hét: 2852
- e Hónap: 8739
- e Év: 8739
|
|
|