|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 9
|
|
|
|
2025-04-24 07:57:21, csütörtök
|
|
|

Szükséges termékek:
600 g. liszt + még kevés a dagasztáshoz
3 tojás
250 ml hideg víz
1 óra l. só
1 óra l. cukor
10 g. friss élesztő
A töltelékhez:
500 g juhtúró
100 g olvasztott vaj vagy margarin
A töltelékhez:
3 tojás
200 ml friss tej
1 evőkanál cukor
Elkészítés módja:
Tegye a feltört élesztőt, sót és cukrot egy keverőtálba.
Apránként adjuk hozzá a vizet, és addig keverjük, amíg az élesztő teljesen fel nem oldódik, majd végül adjuk hozzá az összes vizet.
A tojásokat félreütjük, és a keverékhez adjuk. Ezután apránként hozzáadjuk a lisztet, és addig keverjük, amíg ragacsos tésztát nem kapunk.
Helyezze a tésztát egy jól lisztezett felületre (szükség esetén adjon hozzá még lisztet), és dagasszon körülbelül 5-6 percig, amíg sima, rugalmas tésztát nem kap.
A tésztát kivajazott tálba tesszük, és konyharuhával letakarva 40 percig pihentetjük.
Ezután 5 golyóra osztjuk.
Minden golyót 25 cm átmérőjű kör alakra tekerünk. Megkenjük olvasztott vajjal, és hozzáadjuk a reszelt sajtot. A héját tekercsszerűen feltekerjük.
Ezután a tekercset egy kicsit kinyújtjuk, és úgy csavarjuk, mint egy törülközőt.
Kivajazott, 30 cm átmérőjű tepsibe spirálisan elrendezzük a tekercseket, a közepétől kezdve kört alkotva, és ahol az egyik kéreg véget ér, ráhelyezünk egy másikat és elrendezzük a végéig. Hagyunk egy kis helyet a héjak között, mert kelés közben megemelkednek.
A lepényt letakarva langyos helyen további 15-20 percig pihentetjük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a feltétet külön elkészítjük.
A tojásokat villával vagy habverővel felverjük. Adjuk hozzá a tejet és a cukrot, jól keverjük össze, és öntsük a pitére.
Kb. 40-45 percig sütjük, majd ha kész, törölközővel letakarva 10-15 percig hűlni hagyjuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
|
|
|
|
2025-04-14 12:04:13, hétfő
|
|
|
Hozzávalók:
8 db burgonya,
4 gerezd fokhagyma,
vaj,
olívaolaj,
rozmaring,
darabos tengeri só.
Elkészítés:
Mossuk meg a burgonyát és héjában főzzük meg, hagyjuk kihűlni. Tisztítsuk meg a fokhagymát és vágjuk apróra, öntsünk egy tepsibe, vagy hőálló edénybe olívaolajat (vagy napraforgó olajat) és rakjuk bele a felaprított fokhagymát, majd helyezzük el a burgonyát is a tepsiben. Nyomkodjunk meg minden darabot, hogy a héja meghasadjon, de a burgonya maradjon egészben. Fűszerezzük a burgonyát sóval és rozmaringgal, majd tegyünk minden borgonyára, egy kis darab vajat. Süssük a burgonyát 200 fokon 15- 20 percet, hogy jól megpiruljon.
Jó étvágyat!

|
|
|
0 komment
, kategória: köretek |
|
|
|
|
|
2025-04-14 11:16:49, hétfő
|
|
|
Nagyon finom és egyszerű étel, tetszés szerint bármilyen zöldség kerülhet bele, attól függően mit szeretünk. Fűszerezés tetszés kérdése, de a fokhagyma nagyon jól illik hozzá.
Elksézítés:
Burgonyát, póréhagymát, vöröshagymát, sárgarépát, karalábét, cukkinit hasábokra vágtam, majd megszórtam delikáttal, fokhagymás fűszersóval, olajat tettem rá, majd jól átforgattam.
Csirkemell szeleteket fokhagymás fűszersóval elkevert rétes lisztbe forgattam, majd hirtelen átsütöttem és befedtem vele a zöldségeket. Bacon szalonnával, majd fóliával letakarva megsütöttem.
A sütés vége előtt megszórtam reszelt trapistával, chedar sajttal, végül mozzarella karikát tettem rá és pirosra sütöttem. Isteni ízvilág kerekedett belőle
Marika Olah konyhájából
Link
Link |
|
|
0 komment
, kategória: 1-tál étel |
|
|
|
|
|
2025-04-10 10:34:04, csütörtök
|
|
|
Recept :
6 tojás,
14 dkg cukor,
14dkg liszt,
10 dkg darált dió,
5 csepp rumaroma, /én igazi rumot tettem bele/
1 cs. sütőpor,
fél dl olaj,
fél dl víz.
Krém :
25 dkg vaj,
2 tojássárgája,
20 dkg porcukor,
1 van. cuk.
6 tk. instant kávé,
2 dl tej,
2 ek. liszt,
20 dkg darált dió,
1.ek rum
Tetejére csokimáz.
Piskótát megsütjük amíg kihűl a vajat a cukorral habosra keverjük.
A 2 dl tejet a liszttel felfőzzük ha kihűlt a vajas krémmel
és a többi hozzávalóval összekeverjük
2 felé vágjuk a piskótát és megtöltjük.
Receptek és sütemények régről face

Egy másik:
DÍÓS KRÉMES :
TÉSZTÁHOZ.
5 db tojássárgája
30 dkg cukor
12 dkg dalált dió
1 csomag sütöpor
16 dkg liszt
5 tojásfehérje
10 ek viz
KRÉM.
16 dkg darált dió
8 ek tej
15dkg vaj
25 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cokor
3-4 ek rum.
A díóhoz adunk 8 ek tejet és felfözzük 2-3 perc és kihütjük, a vajat a porcukorral habosra keverjük és hozzáadjuk a lehütött díót. A tésztát töltés elött meglocsoljuk rummal.
TETEJÉRE.
10 dkg ét vagy tejcsoki
1 ek olaj.
A tojássárgáját 20 dkg cukorral és 10 ek vízzel habosra keverünk, a liszthez keverjük a sütöport, a darált díót, és kézi habverövel keverjük a sárgájához, a tojásfehérjét kemény habbá verjük és kicsinyenkén adjuk hozzá a cukrot, majd óvatossan keverjük a lisztes tojássárgájához,
Majd egy 22*35 ös vajjal kent lisztezett tepsibe tesszük, sütés 180 fokon kb 25 perc.
Tetejére olvasztott csokit teszünk.
|
|
|
0 komment
, kategória: Olcsó, finom és házias recepte |
|
|
|
|
|
2025-04-08 15:10:58, kedd
|
|
|
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!
Hozzávalók:
25 dkg vaj
25 dkg tehéntúró
2 és egyharmad bögre finomliszt (29 dkg)
2 tojás sárgája
2 evőkanál jó hideg víz (hűtött)
A hempergetéshez:
háromnegyed bögre kristálycukor (12 dkg)
Elkészítése:
A vajat lereszeljük, majd hozzáadjuk a túrót, valamint a lisztet.
Az egészet szépen összemorzsoljuk, majd összegyúrjuk a tojások sárgájával és a vízzel.
Fóliába csomagoljuk és egy órát pihentetjük hűtőben.
Ezután alaposan liszetezett felületen jó vékonyra kinyújtjuk, közben a tetejét is lisztezzük, ha ragadna.
Szaggasunk belőle köröket,körülbelül 7-8 cm átmérőjűeket. Nálam a fehérboros pohár volt a tökéletes alany.
Ezután a korongok mindkét felét hempergessük a cukorba, majd hajtsuk kétszer félbe, és helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire.
190 fokon alul-felül sütés programon süssük őket szép aranybarnára, 20-25 perc alatt. Hagyjuk kihűlni őket, akkor lesznek szép levelesek!
Link |
|
|
0 komment
, kategória: Apró tea sütik |
|
|
|
|
|
2025-04-08 15:07:18, kedd
|
|
|
Ezek az omlós kis finomságok igazán szeretnivalóak, vajas, sajtos, sós ízű teasütemények, amik mint az omlós sütemények: sokáig fogyaszthatóak, tárolhatóak. És amiért még nagyon szeretjük: nagyon gyorsan elkészül és rendkívül kiadós!
Hozzávalók:
4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna
25 dkg puha vaj (vagy 20 dkg vaj + 1 evőkanál zsír)
1 kis pohár tejföl (150 g)
20 dkg reszelt sajt
1 csapott evőkanál só
a tetejére 1 tojássárgája, reszelt sajt és/vagy szezámmag
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd tetszőleges formájúra szaggatjuk őket.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a kekszecskéket.
Megkenjük a tetejüket tojássárgával, majd meghintjük sajttal és szezámmaggal.
200 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütés programon aranyszínűre sütjük őket.
Link |
|
|
0 komment
, kategória: Apró tea sütik |
|
|
|
|
|
2025-04-08 14:34:23, kedd
|
|
|
Hozzávalók:
12 szelet sajt (nem ömlesztett!)
10 dkg reszelt sajt
1 tömlős sajt (bármilyen ízű, 100 g)
10 dkg vaj
8 szelet gépsonka
5 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
1 tk mustár
1 csokor petrezselyemlevél apróra vágva
só, bors ízlés szerint
Elkészítése:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tojásokat megfőzzük, majd kihűtjük és megpucoljuk.
Egy gáztepsibe sütőpapírt terítünk, majd kevés olajjal megkenjük (így sokkal könnyebben le fog jönni a sütőpapírról).
A szeletelt sajtot beletesszük úgy, hogy fedjék egymást. Rászórjuk a reszelt sajtot. Betoljuk a sütőbe és kb 3-4 perc alatt összeolvasztjuk az egészet, majd kihűtjük.
A tojásokat elvágjuk és a sárgákat egy edénybe tesszük. A fehérjéket apróra összevágjuk.
A sárgákhoz hozzáadjuk a puha vajat, mustárt, sót és jól összetörjük, keverjük az egészet.
A fehérjékhez hozzáadjuk a tömlős sajtot, sót, borsot, aprított petrezselymet és jól összekeverjük az egészet.
A tepsiről lehúzzuk a sütőpapírral együtt a sajtot, majd 3/4-ére eákenjük a tojásfehérjés krémet. Kitesszük a tetejét a sonkával, majd erre rákenjük a mustáros-tojássárgás krémet.
A sütőpapírral az egészet jó szorosan feltekerjük, belecsomagoljuk az egészet a sütőpapírba és néhány órára hűvös helyre tesszük.
Vékonyra felszeletelve tálaljuk.
Link |
|
|
0 komment
, kategória: Húsvétra töltött husik |
|
|
|
|
|
2025-04-07 19:08:37, hétfő
|
|
|
Hozzávalók:
40 dkg liszt,
10 dkg cukor,
10 dkg zsír,
1 db tojás,
1 narancs reszelt héja,
1 csomag száraz élesztő,
1 dl langyos tej.
A töltelék:
30 dkg dió,
25 dkg barack lekvár,
1 tk rum aroma,
1 ek méz.
A csokoládémázhoz:
10 dkg vaj,
4 ek cukor,
4 ek kakaópor,
1 tk rumaroma,
4 ek víz.
Elkészítés
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, élesztőt. Elkeverjük. Adjuk hozzá a tojást és a felolvasztott zsírt és a narancs reszelt héját. Adjuk hozzá a langyos tejet is, gyúrjuk össze és hagyjuk pihenni 20 - 30 percig.
Amíg pihen a tésztánk keverjük össze a diót a lekvárral és rumaromával és 1 evőkanál mézzel.
A megpihent tésztát osszuk két részre, nyújtsuk ki és kenjük meg a diós krémmel. Majd óvatosan tekerjük fel.
A sütőt kapcsoljuk be 180 fokra előmelegedni. Amíg a sütő melegedik, addig hagyjuk pihenni a tekercseket. Fogpiszkálóval szurkáljuk meg a tekercset, egészen az aljáig. Kb 20 - 25 perc alatt készre sütjük. A csokoládémáz hozzávalóit mérjük egy edénybe és alacsony hőfokon melegítsük fel, amíg a cukor el nem olvad és besűrűsödik. A kisült és kihűlt zserbótekercseket bevonjuk a csokoládémázzal.
Eredeti recept: Török Henrietta - A receptet elkészítette és fotózta: Mária Aszalos

|
|
|
0 komment
, kategória: Karácsonyi ételek |
|
|
|
|
|
2025-04-07 15:49:54, hétfő
|
|
|
SZŰZANYÁM SEGÍTS A SZENVEDÉSBEN
Ó Mária, aki Fiaddal együtt végigjártad a keresztutat,
Anyai szívedben gyötrődtél a fájdalomtól, de
nem feledted beleegyező szavadat és
mélységesen bíztál abban, hogy
akinél semmi sem lehetetlen,
be fogja teljesíteni ígéreteit.
Esdd ki számunkra és a jövendő nemzedékek
emberei számára a kegyelmet,
hogy rá merjünk hagyatkozni Isten szeretetére.
Segíts, hogy a szenvedésben, a megvetésben, a próbatételekben,
még ha sokáig tartanak és kemények is,
soha ne kételkedjünk az Ő szeretetében,
Jézusnak, a Te Fiadnak
tisztelet és dicsőség mindörökké, Ámen. |
|
|
0 komment
, kategória: Betegekért ima |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 9
|
|
|
|
2025. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |
28 | 29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
9 db bejegyzés |
e év: |
45 db bejegyzés |
Összes: |
8858 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1241)
- Belső kör (74)
- Család (204)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (57)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (82)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (35)
- Böjtös ételek (húsmente) (49)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (247)
- Cukrosoknak diétás étrend (26)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (81)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (11)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (24)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (21)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (656)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (149)
- Karácsony (61)
- Karácsonyi ételek (53)
- Katalintól (21)
- Katalintól (1)
- Kelt tészta édes és sós (126)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (29)
- Kívánságok (9)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (38)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (221)
- levesek (64)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (87)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (41)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (474)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (235)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (41)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 389
- e Hét: 389
- e Hónap: 11585
- e Év: 65308
|
|
|