Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Karácsonyi patkók
  2020-02-05 16:39:41, szerda
 
   
  Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 5 tojás sárgája + 1 egész tojás
- 1,5 dl tej
- 2 dkg élesztő
- só, reszelt citromhéj

A töltelékhez:
- 22 dkg darált dió
- 22 dkg darált mák
- 16 - 16 dkg cukor
- tej vagy
víz a sziruphoz
- vaníliáscukor,
fahéj,
reszelt citromhéj,
mazsola ízlés szerint
- porcukor

Elkészítése:
A vajat gyorsan elmorzsoljuk a liszttel, és hozzáadjuk a porcukrot, 4 tojássárgáját és a tejben feloldott élesztőt. Az élesztőt tényleg csak feloldani kell, nem szabad felfuttatni!
Teszünk bele egy csipetnyi sót és reszelt citromhéjat.
A hozzávalókat jól összegyúrjuk, majd diónyi (kb. 3 dkg-os) gombócokat formálunk belőle, egy tányérra rakjuk őket és fóliával letakarva a hűtőben legalább fél óráig pihentetjük.
Ezalatt elkészítjük a töltelékeket. Két edénybe kettéosztjuk a cukrot.
Annyi vizet vagy tejet öntünk rá, hogy csak éppen ellepje. (Én vízzel szoktam, tovább eláll, mint tejjel, de tejjel picivel ízletesebb.)
Hagyjuk, hogy a víz felforrjon és a cukor feloldódjon, közben kavargatjuk.
Amikor már szirup sűrűségű, beleszórjuk a mákot/diót és még rövid ideig kavargatva kifőzzük. Ízesítjük őket (ízlés szerint, de a mák nagyon finom fahéjjal, a dió pedig rummal; mazsola mindkettőbe mehet), majd félrehúzzuk és hagyjuk kihűlni.
A töltelékek jó sűrűek, kézzel formázhatóak legyenek! Ha kihűltek, kb. ujjnyi vastagságú, 7-8 cm hosszú hengereket formálunk belőlük. (Persze, rendre kell elkészíteni őket, de a menete mindkettőnek ugyanaz.)
Nekem tegnap nem volt hámozott dióm, így most nem csináltam diós tölteléket, hanem nagyon kemény lekvárt összegyúrtam gyümölcsös müzlivel és azzal töltöttem meg a tésztát.
Így is nagyon finom.
A tésztagombócokat oválisra nyújtjuk (mindig csak max. kettőt vegyünk ki a hűtőből), hosszában ráhelyezzük a töltelékrúdakat, feltekerjük, megsodorjuk őket, végeiket kissé összenyomkodjuk, majd patkó alakúra görbítjük.
Egymás után kétszer megkenjük egy egész tojás és egy tojássárgája keverékével és közepesen forró sütőben, kb. 25 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
Tegnap, amikor már majdnem készen voltak, kivettem és még egyszer átkentem őket tojással, így a repedezések elfedődtek és nem pattantak tovább. Utána már csak max. 5 percig sütöttem. Porcukorral csak elfogyasztás előtt kell megszórni. Jó étvágyat hozzá mindenkinek!

Természetesen, az a legjobb benne, hogy nem kell utolsó pillanatig várni az elkészítésével, ezért, ha biztosak vagyunk abban, hogy senki sem fogja felfalni, akár 3-4 nappal az ünnep előtt is el lehet készíteni. Hűvös helyen (nem hűtő, csak kamra), letakarva, több napig eláll és friss marad.




edithreceptjei.blogspot
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Címkék: tésztagombócokat, összenyomkodjuk, töltelékrúdakat, elkészítésével, edithreceptjei, természetesen, vaníliáscukor, tojássárgáját, aranybarnára, elmorzsoljuk, elfogyasztás, hozzávalókat, kettéosztjuk, összegyúrtam, töltelékeket, formázhatóak, mindkettőnek, tojássárgája, összegyúrjuk, elkészítése, elkészíteni, keverékével, félrehúzzuk, mindkettőbe, feltekerjük, megsodorjuk, feloldódjon, felfuttatni, kavargatjuk, citromhéjat, beleszórjuk, töltelékhez, ráhelyezzük, pihentetjük, elkészítjük, porcukorral, vajat gyorsan, tejben feloldott, élesztőt tényleg, tányérra rakjuk, hűtőben legalább, cukor feloldódjon, menete mindkettőnek, tésztagombócokat oválisra, egész tojás, tojássárgája keverékével, repedezések elfedődtek, ünnep előtt,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Az agyat és a csontokat is erő...  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Nem kellett volna!  Nagy László - Szerelem emléke  Szép estét kedves látogatóimna...  Gősi Vali - Tükre lennék...  Házi botox  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Fújjad márciusi szél . . .  A szív és a cselekvés egységes...  Gősi Vali - Tükre lennék...  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Az agyat és a csontokat is erő...  Esti kép  Nemzeti  Tavaszról álmodom,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Egyet értesz?  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Sajnos ezt elBalogozták  A gyomorrontás tojással is kez...  Esti kép  Esti kép  Rochefoucauld - a bölcs  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Március 15-re emlékve  Isten áldja  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Tavaszról álmodom,  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Isten áldja  Ted Engstrőm gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kokárda  Ted Engstrőm gondolata  Rejtő Jenő versei  Március 15-re emlékve  Facebookon kaptam  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Facebookon kaptam  Isteni zsebkendők  Facebookon kaptam  Por  Facebookon kaptam  Vágy, élet és sugár  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Nem kellett volna!  Sötétség és világosság  Szeretettel  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Paul David Tripp Március 15  Sötétség és világosság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Evan Esar tollából  Az ünnepről  Aranyosi Ervin: Súgom a békét...  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Facebookon kaptam  Csendes éjszakán  Facebookon kaptam  A csonk és a facsemete  Szép estét kedves látogatóimna...  Fújjad márciusi szél . . .  Illuziói ne legyen senkinek, a...  Dóró Sándor: Tétova lét  A tékozló és Isten gondviselés...  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Amikor 5 éves voltam,  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Magyarország ilyen hely.  Facebookon kaptam  Alvó cica  Minden jónak végeszakad egysze...  Facebookon kaptam  Ne feledjük: a föld jóval több...  Kezdet  Facebookon kaptam  A gyomorrontás tojással is kez...  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Szép estét  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  A magyar sajtó napja március 1... 
Bejegyzés Címkék
vajat gyorsan, tejben feloldott, élesztőt tényleg, tányérra rakjuk, hűtőben legalább, cukor feloldódjon, menete mindkettőnek, tésztagombócokat oválisra, egész tojás, tojássárgája keverékével, repedezések elfedődtek, ünnep előtt, tésztagombócokat, összenyomkodjuk, töltelékrúdakat, elkészítésével, edithreceptjei, természetesen, vaníliáscukor, tojássárgáját, aranybarnára, elmorzsoljuk, elfogyasztás, hozzávalókat, kettéosztjuk, összegyúrtam, töltelékeket, formázhatóak, mindkettőnek, tojássárgája, összegyúrjuk, elkészítése, elkészíteni, keverékével, félrehúzzuk, mindkettőbe, feltekerjük, megsodorjuk, feloldódjon, felfuttatni, kavargatjuk, citromhéjat, beleszórjuk, töltelékhez, ráhelyezzük, pihentetjük, elkészítjük, porcukorral, repedezések, mindenkinek, vastagságú, felforrjon, hozzáadjuk, hozzávalók, ízletesebb, töltelékek, pillanatig, hengereket, gyümölcsös, gombócokat, kavargatva, elfedődtek, tölteléket, formálunk, hosszában, letakarva, megkenjük, töltöttem, csipetnyi, készíteni, görbítjük, csináltam, közepesen, pattantak, sziruphoz, citromhéj, megszórni, ízesítjük, porcukrot, feloldott, feloldani, legalább, oválisra, nyújtjuk, fóliával, fahéjjal, hámozott, élesztőt, kifőzzük, biztosak, étvágyat, porcukor, kihűltek, legyenek, sütöttem, tányérra, felfalni, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 37 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 140
  • e Hét: 692
  • e Hónap: 12079
  • e Év: 49827
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.