|
2020-02-05 16:39:41, szerda
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 5 tojás sárgája + 1 egész tojás
- 1,5 dl tej
- 2 dkg élesztő
- só, reszelt citromhéj
A töltelékhez:
- 22 dkg darált dió
- 22 dkg darált mák
- 16 - 16 dkg cukor
- tej vagy
víz a sziruphoz
- vaníliáscukor,
fahéj,
reszelt citromhéj,
mazsola ízlés szerint
- porcukor
Elkészítése:
A vajat gyorsan elmorzsoljuk a liszttel, és hozzáadjuk a porcukrot, 4 tojássárgáját és a tejben feloldott élesztőt. Az élesztőt tényleg csak feloldani kell, nem szabad felfuttatni!
Teszünk bele egy csipetnyi sót és reszelt citromhéjat.
A hozzávalókat jól összegyúrjuk, majd diónyi (kb. 3 dkg-os) gombócokat formálunk belőle, egy tányérra rakjuk őket és fóliával letakarva a hűtőben legalább fél óráig pihentetjük.
Ezalatt elkészítjük a töltelékeket. Két edénybe kettéosztjuk a cukrot.
Annyi vizet vagy tejet öntünk rá, hogy csak éppen ellepje. (Én vízzel szoktam, tovább eláll, mint tejjel, de tejjel picivel ízletesebb.)
Hagyjuk, hogy a víz felforrjon és a cukor feloldódjon, közben kavargatjuk.
Amikor már szirup sűrűségű, beleszórjuk a mákot/diót és még rövid ideig kavargatva kifőzzük. Ízesítjük őket (ízlés szerint, de a mák nagyon finom fahéjjal, a dió pedig rummal; mazsola mindkettőbe mehet), majd félrehúzzuk és hagyjuk kihűlni.
A töltelékek jó sűrűek, kézzel formázhatóak legyenek! Ha kihűltek, kb. ujjnyi vastagságú, 7-8 cm hosszú hengereket formálunk belőlük. (Persze, rendre kell elkészíteni őket, de a menete mindkettőnek ugyanaz.)
Nekem tegnap nem volt hámozott dióm, így most nem csináltam diós tölteléket, hanem nagyon kemény lekvárt összegyúrtam gyümölcsös müzlivel és azzal töltöttem meg a tésztát.
Így is nagyon finom.
A tésztagombócokat oválisra nyújtjuk (mindig csak max. kettőt vegyünk ki a hűtőből), hosszában ráhelyezzük a töltelékrúdakat, feltekerjük, megsodorjuk őket, végeiket kissé összenyomkodjuk, majd patkó alakúra görbítjük.
Egymás után kétszer megkenjük egy egész tojás és egy tojássárgája keverékével és közepesen forró sütőben, kb. 25 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
Tegnap, amikor már majdnem készen voltak, kivettem és még egyszer átkentem őket tojással, így a repedezések elfedődtek és nem pattantak tovább. Utána már csak max. 5 percig sütöttem. Porcukorral csak elfogyasztás előtt kell megszórni. Jó étvágyat hozzá mindenkinek!
Természetesen, az a legjobb benne, hogy nem kell utolsó pillanatig várni az elkészítésével, ezért, ha biztosak vagyunk abban, hogy senki sem fogja felfalni, akár 3-4 nappal az ünnep előtt is el lehet készíteni. Hűvös helyen (nem hűtő, csak kamra), letakarva, több napig eláll és friss marad.
edithreceptjei.blogspot
|
|
|
0 komment
, kategória: Karácsonyi ételek |
|
Címkék: tésztagombócokat, összenyomkodjuk, töltelékrúdakat, elkészítésével, edithreceptjei, természetesen, vaníliáscukor, tojássárgáját, aranybarnára, elmorzsoljuk, elfogyasztás, hozzávalókat, kettéosztjuk, összegyúrtam, töltelékeket, formázhatóak, mindkettőnek, tojássárgája, összegyúrjuk, elkészítése, elkészíteni, keverékével, félrehúzzuk, mindkettőbe, feltekerjük, megsodorjuk, feloldódjon, felfuttatni, kavargatjuk, citromhéjat, beleszórjuk, töltelékhez, ráhelyezzük, pihentetjük, elkészítjük, porcukorral, vajat gyorsan, tejben feloldott, élesztőt tényleg, tányérra rakjuk, hűtőben legalább, cukor feloldódjon, menete mindkettőnek, tésztagombócokat oválisra, egész tojás, tojássárgája keverékével, repedezések elfedődtek, ünnep előtt,
|
|
|
|
vajat gyorsan, tejben feloldott, élesztőt tényleg, tányérra rakjuk, hűtőben legalább, cukor feloldódjon, menete mindkettőnek, tésztagombócokat oválisra, egész tojás, tojássárgája keverékével, repedezések elfedődtek, ünnep előtt, tésztagombócokat, összenyomkodjuk, töltelékrúdakat, elkészítésével, edithreceptjei, természetesen, vaníliáscukor, tojássárgáját, aranybarnára, elmorzsoljuk, elfogyasztás, hozzávalókat, kettéosztjuk, összegyúrtam, töltelékeket, formázhatóak, mindkettőnek, tojássárgája, összegyúrjuk, elkészítése, elkészíteni, keverékével, félrehúzzuk, mindkettőbe, feltekerjük, megsodorjuk, feloldódjon, felfuttatni, kavargatjuk, citromhéjat, beleszórjuk, töltelékhez, ráhelyezzük, pihentetjük, elkészítjük, porcukorral, repedezések, mindenkinek, vastagságú, felforrjon, hozzáadjuk, hozzávalók, ízletesebb, töltelékek, pillanatig, hengereket, gyümölcsös, gombócokat, kavargatva, elfedődtek, tölteléket, formálunk, hosszában, letakarva, megkenjük, töltöttem, csipetnyi, készíteni, görbítjük, csináltam, közepesen, pattantak, sziruphoz, citromhéj, megszórni, ízesítjük, porcukrot, feloldott, feloldani, legalább, oválisra, nyújtjuk, fóliával, fahéjjal, hámozott, élesztőt, kifőzzük, biztosak, étvágyat, porcukor, kihűltek, legyenek, sütöttem, tányérra, felfalni, , ,
|
|
|
|
2024. Március
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
| 1 | 2 | 3 | |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
1 db bejegyzés |
e év: |
37 db bejegyzés |
Összes: |
8763 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (65)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (20)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (93)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 140
- e Hét: 692
- e Hónap: 12079
- e Év: 49827
|
|
|