Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Drága Édesanyám!
  2021-05-03 11:04:53, hétfő
 
   
  Adassék örök tisztelet a hősöknek, kik a hazáért haltak, s adassák hála az édesanyáknak, nagymamáknak, kik gyermekeikért élnek!

EGY RÉGI ANYÁK NAPJÁN...

Bóta apó a pipájából a hamut kiütögetvén, régi megsárgult, hétrét hajtogatott levelet vett elő. Szelíd gesztenyeszínű szemeivel tekintett le rám, a gyermekre és alig hallhatóan olvasni kezdte:

Drága Édesanyám!
Egyedül a Jóisten a megmondhatója, hogy hányadik isonzói-csata, hányadik rohama indul meg holnap hajnalban, s én itt ülök némán a lövészárokban, reád gondolván. Valahogyan úgy van itt az ember, mint ,,Pilátus a krédóba", én és a magyar fiúk nem akartuk ezt a háborút. A politika kényszerített ide bennünket a talján Piave folyó mellé, hogy az osztrákért meg valami át nem látható ideológiáért hozzuk meg a véráldozatot.

Én nem tudom, hogy a szeretetnek vagy a gyűlöletnek van-e eszmevilága, de azt jól tudom, hogy az utolsó rohamnál sem fogom érezni vérszomjat vagy a bosszú érzését. Képtelen vagyok gyűlölni olyan embereket, akiket ezelőtt az egész őrület előtt sohasem láttam, akikkel soha nem találkoztam.
Rohanunk egymásnak, szúrjuk - vágjuk a másikat a közelharcban, miközben azt sem tudjuk, hogy miért...

Anyukám!
Mindig igyekeztem jó fiad lenni, téged szívből szeretni, ahogyan csak anyát szerethet egy ember. Mindent, mit a szépségről, a finomságról tudok, azt mindet tőled tanultam. És szeretni is. Szeretni élni és szeretni szeretve lenni.
Most utoljára, ezt köszönöm meg neked!
Azt szeretném, hogy majd egyszer, ne csak a hős katonáknak, tudósoknak és híres közéleti embereknek legyen szobra, hanem minden édesanyának legyen egy emlékműve! Legyen egy ünnepnapjuk, amikor mi, a hű ifjak s leányok egy-egy virágcsokrot letehetjük előttük a szeretetünk jeléül.

Lassan kel fel a nap, véget ér az őrségbéli szolgálatom. S ma reggel — soha nem hittem volna, de minden idegszálával megérzi az ember! - véget ér majd fiatal életem.
Ahogyan körbenézek a bajtársaimon, mindegyikük szívében nyugalom és békesség van. Azt mondja az offizier, hogy tízszeres az olasz túlerő. Az osztrákok megremegnek, de mi csak nevetünk. Ébred a tábor, éled a természet, s mi halni indulunk...
Ez az utolsó utunk.
Szeretlek Édesanyám!
Egyetlen fiad:
Pista

Bóta apó kezében megremegett a papíros és szeméből forró könny csordult. Magamat megszégyellve elszoruló torokkal kérdeztem tőle:
-Apó, mondd, végül Pistával mi lett?
Az öreg kitörölte a szeméből a párát és mondandóját csendesen folytatta:
-A mindig lelkésznek vágyó 23 esztendős Pistát, dacolva a nagyszámú ellennel, szemből érte a halál az utolsó rohamnál. Fedetlen fővel, kigombolt zubbonnyal feküdt a harcmezőn. Édesanyja fényképe volt a kezében, miközben ő, még halálában is hazagondolt.

Pista, édesanyák napi gondolatát hősi halála után 11 évvel megvalósították. Horthy Miklós kormányzó úr 1928-ban miniszteri rendeletként hirdettette ki hivatalos iskolai ünnepként az Anyák napja megemlékezést. Pista anyukája minden ,,anyák napján" fia jelképes sírjára vitt fehér rózsát, így köszöntve, így szeretve - a halálon túl is - egy szem fiát...
-Bóta apó, de áruld el nekem végre, hogy ki volt Pista?
Az idős nagyot sóhajtott és úgy mondta?
-Pista volt az édesapám, az anyukája meg az én nagymamám...
*
Az írás és vele együtt a történet véget ért, de soha ne érjen véget az a végtelen szeretet, amelyet édesanyánk és nagymamáink felé érzünk!
Kedves Édesanya és csodálatos Nagymama!
Kezeteket csókoljuk, mi mindannyian.
Zetényi-Csukás Ferenc
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Címkék: megvalósították, gesztenyeszínű, megmondhatója, kényszerített, megszégyellve, megemlékezést, lövészárokban, gyermekeikért, idegszálával, rendeletként, ideológiáért, virágcsokrot, véráldozatot, bajtársaimon, édesanyáknak, nagymamáknak, közelharcban, hajtogatott, mondandóját, találkoztam, szeretetünk, megremegnek, kiütögetvén, mindegyikük, hirdettette, hazagondolt, megremegett, szolgálatom, gyűlöletnek, eszmevilága, finomságról, mindannyian, édesanyának, nagymamáink, szeretetnek, ünnepnapjuk, hazáért haltak, hamut kiütögetvén, magyar fiúk, politika kényszerített, talján Piave, szeretetnek vagy, gyűlöletnek van-e, utolsó rohamnál, bosszú érzését, egész őrület, finomságról tudok, szeretetünk jeléül, őrségbéli szolgálatom, olasz túlerő, osztrákok megremegnek, utolsó utunk, Drága Édesanyám, RÉGI ANYÁK NAPJÁN, Szeretlek Édesanyám, Horthy Miklós, Kedves Édesanya, Zetényi-Csukás Ferenc,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Csendes éjszakán  Facebookon kaptam  Sötétség és világosság  Intelem  Szép estét  Facebookon kaptam  Üdvözöllek az oldalamon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A szív és a cselekvés egységes...  Facebookon kaptam  Jóga férfiaknak  Amikor 5 éves voltam,  Esti kép  Nem kellett volna!  A tékozló és Isten gondviselés...  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Hernádkak  Alvó baby  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Ted Engstrőm gondolata  1848. március 15-én  Könnyáztatta asszonysorsok  Kakaós piskóta  Nemzeti  Szép estét kedves látogatóimna...  Atyám !  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Intelem  Facebookon kaptam  A gyász  Sajnos ezt elBalogozták  Jó éjszakát  Alvó baby  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 17  Jó éjszakát  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Ne engedd el kezem!  Alvó kislány  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Meghitt estéken . . .  Müller Péter tollából  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Intelem  Vágy, élet és sugár  Facebookon kaptam  Jóga férfiaknak  Mai harmónia kártyám  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Ted Engstrőm gondolata  Kezdet  Vágy, élet és sugár  Sajnos ezt elBalogozták  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Szép estét kedves látogatóimna...  A szív és a cselekvés egységes...  Az élet  Facebookon kaptam  A magyar sajtó napja március 1...  Facebookon kaptam  Esti kép  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Ma  Meghitt estéken . . .  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Szeüleidtől tanultad  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  ...és mégis ráismersz  Facebookon kaptam  Atyám !  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Facebookon kaptam  Evan Esar tollából  Facebookon kaptam  Egyet értesz?  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Mindig tud adni ,  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  A magukat nyílt és őszinte emb...  A közszereplő  Szeüleidtől tanultad  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Alvó kislány  Könnyáztatta asszonysorsok  Heltai Jenő: Szabadság 
Bejegyzés Címkék
hazáért haltak, hamut kiütögetvén, magyar fiúk, politika kényszerített, talján Piave, szeretetnek vagy, gyűlöletnek van-e, utolsó rohamnál, bosszú érzését, egész őrület, finomságról tudok, szeretetünk jeléül, őrségbéli szolgálatom, olasz túlerő, osztrákok megremegnek, utolsó utunk, öreg kitörölte, nagyszámú ellennel, szem fiát&#8230, idős nagyot, történet véget, megvalósították, gesztenyeszínű, megmondhatója, kényszerített, megszégyellve, megemlékezést, lövészárokban, gyermekeikért, idegszálával, rendeletként, ideológiáért, virágcsokrot, véráldozatot, bajtársaimon, édesanyáknak, nagymamáknak, közelharcban, hajtogatott, mondandóját, találkoztam, szeretetünk, megremegnek, kiütögetvén, mindegyikük, hirdettette, hazagondolt, megremegett, szolgálatom, gyűlöletnek, eszmevilága, finomságról, mindannyian, édesanyának, nagymamáink, szeretetnek, ünnepnapjuk, valahogyan, letehetjük, édesanyánk, megsárgult, csodálatos, zubbonnyal, igyekeztem, szépségről, gondolatát, hallhatóan, tudósoknak, körbenézek, embereknek, lelkésznek, miniszteri, katonáknak, vérszomjat, osztrákért, elszoruló, gondolván, egymásnak, kitörölte, embereket, csendesen, bennünket, tízszeres, szeretném, emlékműve, folytatta, osztrákok, őrségbéli, édesanyám, szeretlek, természet, szerethet, kérdeztem, édesanyák, kormányzó, nagymamám, köszöntve, halálában, gyermekre, tekintett, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 37 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 246
  • e Hét: 798
  • e Hónap: 12185
  • e Év: 49933
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.