Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
December 22. - A Fény születése
  2015-12-22 10:21:22, kedd
 
   
 

December 21-e volt, az utolsó nap az évben, amikor a sötétség tovább tart, mint a világosság. A téli napfordulóval megszületik a Fény, és napról napra visszaállítja uralmát a világban - és bennünk.



Ilyenkor nemcsak a fény születésének ünneplése van fókuszban - a dualitás: önmagunk és a világ fényes és árnyékos oldalának szeretetteljes elfogadása is. Az adventi időszak a megtisztulás, a sérelmek megbocsátásának, az elengedésnek és az elfogadásnak az időszaka is - érdemes ilyen szemszögből is végignézni az évünket.



Az ősi kultúrákban ismerték ezt a természeti jelenséget, a Fény születését, és legtöbbük a nyári és téli napforduló által meghatározott időkeretben élt, így hagyományaik is ehhez igazodtak. A nyári napforduló (amikor a leghosszabb a nappal és legrövidebb az éjszaka) alkalmával a nyár beköszöntét, a téli napfordulón pedig a fény újra megszületését ünnepelték. Mivel a nappalok hosszabbodása azt szimbolizálja, hogy a fény ismét győzelmet arat a sötétség felett, érthető, hogy sok nép ettől a naptól számította az új évet is. A keresztény egyház az i. sz. 4. századtól Jézus születésének ünneplését írja elő ebben az időszakban, bár ma már egyértelműnek látszik, hogy Jézus a tavaszi vagy az őszi ünnepkör idején született.

Többek között a keresztény egyház térhódításának, a naptárreform során betoldott néhány plusz napnak és a XX. században eluralkodott fogyasztási láznak köszönhetjük, hogy ma már alig emlékszünk az ünnep valódi jelentésére. Így az is feledésbe merült, mi az a lelki tartalom, ami ilyenkor középpontba kerül.

A fény születését sok kultúrában nagy vigasságokkal ünnepelték, mivel a természettel még szoros közelségben élő népek pontosan érezték, hogy ilyenkor nemcsak a külvilág, de az ember is újjászületik, megújhodik és visszanyeri eredendő fény-természetét, vagyis pozitív minőségeit.

Éppen emiatt a napfordulót megelőző hetekben önvizsgálatot, számvetést tartottak, igyekeztek testben és lélekben is megtisztulni, megbocsátani és megszabadulni minden rossztól, hogy méltóvá váljanak a közelgő Fény beáramlására.

Hosszú évszázadokig elterjedt volt például a karácsonyt megelőző 40 napos böjt. Az ősi magyarok a sötét erők távozását és a fény uralmát tábortüzek melletti vigasságokkal és a kerecsensólyom röptetésével ünnepelték. Úgy hitték, hogy a fény fokozatos erősödésével távozik a sötétség szelleme, ezért fontosnak tartották, hogy a sötétséget önmagukban is legyőzzék, saját sötét foltjaikat befelé fordulva, elmélkedve megtisztítsák és megbocsássanak. Ez a belső gyakorlat lehetővé tette, hogy testben-lélekben tisztán lépjenek át az új esztendőbe.



A természettel egységben élő népek tudata is egységesebb volt abból a szempontból, hogy pontosan tudták, egy duális világban léteznek, amelyben nincs fény sötétség nélkül, a kettő csak egymással egységben értelmezhető és élhető meg. Igaz ez hasonlóképpen az emberre is, akinek értéke azon méretik meg, hogy a fülébe duruzsoló ördögnek vagy angyalnak a szavára hallgatva cselekszik-e. Pontosan ez a szemlélet az, ami segíthet a valódi megbocsátásban, hiszen bennünk is ez a két minőség él, hol az egyik, hol a másik uralkodik inkább, attól függően, hogy melyikre helyezzük mi magunk a hangsúlyt, melyiknek adunk figyelmet, energiát. A jót vagy a rosszat, pontosabban az előrevivőt vagy a lehúzót választani - döntés kérdése, ami az emberi lény örökös feladata. A Lélek szintjén ez egy élethosszig tartó tanulási folyamat, ahogy megtanuljuk a képességeinket kicsiszolni és a bennünk élő isteni minőségeket megnyilvánítani, az emberi gyengeségeinket pedig elhagyni vagy erővé transzformálni és minden döntésünkkel a lehető legjobbat kihozni az életünk helyzeteiből. A folyamat lényeges látszólagosan ,,sötét" elemei a kudarc, a sérülés, a fájdalom, a hibák, mert ezek nélkül nem tanulnánk igazán, nem lennének mélyreható, valódi emberi tapasztalásaink. Minden egyes ilyen ,,negatívként" megélt élmény csak közelebb visz a saját megoldásainkhoz és sikereinkhez. Döntés kérdése, hogy a bennünk élő fénynek vagy a bennünk élő sötétségnek adunk-e lehetőséget a megnyilvánulásra.

A Fény születésére való készülődés során, ha szánunk egy kis időt arra, hogy ilyen szempontból is végiggondoljuk életünk történéseit, megérthetjük a nehéz helyzetek mögött húzódó rejtett összefüggéseket is. Hogy minden éppen azért történt úgy, mert az pontosan úgy tudott bennünket szolgálni a legjobban. Pontosan olyan lökést adott, amire éppen szükségünk volt a továbblépéshez. Innen nézve, talán nem is tűnik olyan nehéznek a megbocsátás - sem önmagunknak a tévedéseinkért, sem másoknak a bántásokért, amiket kaptunk. Ha mégis nehezünkre esik, az adventi időszak - és hosszabban a téli, önvizsgálatra, befelé fordulásra alkalmasabb hónapok - kitűnő lehetőséget ad arra, hogy a bántó emlékeket újra és újra elővegyük, amíg semlegesen nem tudunk rájuk emlékezni - ezzel sokkal inkább önmagunknak teszünk szívességet, ha begyógyítjuk ezeket a sebeinket.



Kívánom, hogy kössetek ti is békét a sötét részeitekkel, hogy a bennetek élő Fény felszikrázhasson.

Forrás: http://hazateres.net/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: megnyilvánulásra, felszikrázhasson, összefüggéseket, megoldásainkhoz, megbocsátásának, gyengeségeinket, megnyilvánítani, tapasztalásaink, végiggondoljuk, szeretetteljes, képességeinket, továbblépéshez, tévedéseinkért, kerecsensólyom, térhódításának, megbocsássanak, megbocsátásban, transzformálni, megtisztítsák, hosszabbodása, megszületését, egyértelműnek, hasonlóképpen, önvizsgálatot, meghatározott, látszólagosan, szimbolizálja, önvizsgálatra, vigasságokkal, napfordulóval, visszaállítja, megszabadulni, döntésünkkel, évszázadokig, röptetésével, beáramlására, sötétség tovább, téli napfordulóval, fény születésének, világ fényes, adventi időszak, sérelmek megbocsátásának, természeti jelenséget, nyári napforduló, nyár beköszöntét, téli napfordulón, fény újra, nappalok hosszabbodása, fény ismét, sötétség felett, naptól számította, keresztény egyház,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  A sorsod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Tanmese  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Vannak emberek  Baranyi Ferenc - N i n c s  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Szép estét  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  képre írva  képre írva  Az ember emlékekből áll  Kedvenc felismerésem az imádsá...  IGEN így  Sík Sándor - Ha jő a perc  Horváth Szilvia tollából  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Anyák napjára  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Töröld le  Facebookon kaptam  Töröld le  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Ady Endre - Mindegy átka  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Annyira tisztelem a szabadságo...  Szép estét kedves látogatóimn...  Otthon  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Martin Buber, A haszidim meséi  Mindig lesz olyan  Ismeretlen: Ikarusz monda  Magamnak  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  képre írva  Facebookon kaptam  képre írva  Esterházy Péterre emlékezünk  Alvó cica  Jan Twardowski - Siessünk  Szép estét  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Baranyi Ferenc - N i n c s  Bornyi Veronika haiku verse  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Mindig lesz olyan  József Attila – Keresek ...  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától 
Bejegyzés Címkék
sötétség tovább, téli napfordulóval, fény születésének, világ fényes, adventi időszak, sérelmek megbocsátásának, természeti jelenséget, nyári napforduló, nyár beköszöntét, téli napfordulón, fény újra, nappalok hosszabbodása, fény ismét, sötétség felett, naptól számította, keresztény egyház, tavaszi vagy, őszi ünnepkör, naptárreform során, ünnep valódi, fény születését, napfordulót megelőző, közelgő Fény, karácsonyt megelőző, sötét erők, fény uralmát, kerecsensólyom röptetésével, fény fokozatos, sötétség szelleme, sötétséget önmagukban, belső gyakorlat, természettel egységben, duális világban, kettő csak, fülébe duruzsoló, szavára hallgatva, valódi megbocsátásban, másik uralkodik, előrevivőt vagy, lehúzót választani, emberi lény, élethosszig tartó, képességeinket kicsiszolni, emberi gyengeségeinket, lehető legjobbat, életünk helyzeteiből, folyamat lényeges, saját megoldásainkhoz, nehéz helyzetek, megbocsátás &#8211, bántó emlékeket, sötét részeitekkel, megnyilvánulásra, felszikrázhasson, összefüggéseket, megoldásainkhoz, megbocsátásának, gyengeségeinket, megnyilvánítani, tapasztalásaink, végiggondoljuk, szeretetteljes, képességeinket, továbblépéshez, tévedéseinkért, kerecsensólyom, térhódításának, megbocsássanak, megbocsátásban, transzformálni, megtisztítsák, hosszabbodása, megszületését, egyértelműnek, hasonlóképpen, önvizsgálatot, meghatározott, látszólagosan, szimbolizálja, önvizsgálatra, vigasságokkal, napfordulóval, visszaállítja, megszabadulni, döntésünkkel, évszázadokig, röptetésével, beáramlására, elengedésnek, természettel, helyzeteiből, erősödésével, elfogadásnak, megtisztulás, hagyományaik, megbocsátani, értelmezhető, naptárreform, újjászületik, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 38 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 603
  • e Hét: 2819
  • e Hónap: 4714
  • e Év: 55505
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.