Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Retek
  2012-05-07 12:37:39, hétfő
 
   
  A retek

A retek megbízható társa a reggelinknek, tökéletes kiegészítője a vacsoráinknak, mégis igen keveset tudunk róla. Pedig ez a gyökérzöldség igen tekintélyes múlttal rendelkezik.

Retek-történelem:

A retket már az ókori Kínában és Japánban is nagyon kedvelték, gyógyszerként használták, és sok étel alapját képezte. Ekkor már a Földközi-tenger vidékén is nagy népszerűségnek örvendett a retek, ami az ókori egyiptomiaknál a hagyma és a fokhagyma mellett a piramisépítő munkások napi étrendjének szerves részét képezte.




A friss, ropogós retek a szendvicsek jó barátja :)

Az ókorban fogyasztott retkek jelentős része még a Nyugat-Ázsiában, Európában őshonos vadon termő retekfajták valamelyike volt, de a hellenisztikus korra már a gyökérzöldség háziasított formáját ették a görögök, s később a rómaiak.

Az ókori Görögországban annyira tisztelték a retket, hogy arany másolatokat készítettek róla, amiket az isteni Apolló számára ajánlottak fel. A középkor már kevesebb népszerűséget tartogatott a reteknek, amely a veszekedés és a viszály szimbólumává vált. Mivel a retek kapcsolatban állhatott a gonosszal, ezért a fogyasztás előtt gyakorta tették ártalmatlanná azzal, hogy megszentelték.

Angliába a XVI. század elején érkezett meg a retek, mint gyógynövény. Az angolok vesebetegségek, bélbetegségek és bőrproblémák kezelésére alkalmazták, majd ott is elterjedt, mint ízletes zöldségféle. Retekre vonatkozó utalás már Shakespeare IV. Henrikjében is található. A gyökérzöldség széles körben való elterjedése azonban I. Erzsébet uralkodása idejére tehető. Ekkor már gyakorta fogyasztott előételnek számított.




A falatnyi vajretek nagyszerű szendvicsekre, salátákba, levelét is felhasználhatjuk

A retek az Újvilágba a XVII. században érkezett meg, ahová angol telepesek vitték magukkal. Egyes források szerint 1629-ben Massachusetts-ben már termesztettek retket. A XVIII. századra Amerikában már tízfajta retket fogyasztottak.

Fehér, piros, fekete - avagy a retekfajták:
A retek külsőre lehet hengeres, ovális vagy kerek, bőrének színe lehet fehér, sárga, lila, fekete vagy vörös, a retkek belseje azonban majdnem minden esetben fehér. Súlya az egészen elenyészőtől a több kilóig terjedhet.

A meleg hőmérsékleten ültetett retkek íze erőteljesebb, csípősebb, míg a hűvösebb körülmények között növekedő példányok lágyabb, édesebb aromával bírnak. A retkek ízét a szezon is befolyásolja, a korán szedett retkek íze lágyabb, mint a szezon vége felé kóstolt példányoké. A retek könnyen termeszthető, mert nagyon szapora és viszonylag igénytelen.




Ilyen a francia retek

Nálunk a legismertebb fajta a kis vörös, kerek retek, azaz a vajretek vagy hónapos retek. Ennek a fajtának kicsit borsos ízű, ropogós húsa van, és leggyakrabban nyersen fogyasztják. Hasonlít hozzá az úgynevezett francia retek, amely hosszúkásabb, a szárhoz közelebbi része piros, a lenti fele pedig fehér.

A fehér-, más néven jégcsapretek enyhébb ízű, mint kis piros társa, így a gyerekek is jobban kedvelik, hiszen a piros reteknél néha belefutni egy-egy nagyon csípős példányba.




A jégcsapretek enyhébb ízű, ropogós fajta

A méretében karalábéra emlékeztető, télen termő fekete retek húsa csípősebb a jégcsapreteknél. A húsában kevesebb a nedvesség, így jól eltartható.

A Daikon vagy kínai retek Kínában igen ismert, elég sok válfaja létezik. Ezek a retkek leginkább a sárgarépára emlékeztetnek, legalábbis alakjukban, bár néha színükben is, hiszen a Daikonból létezik sárga is. Ennek a retekfajtának lédús fehér húsa van, és íze csípősebb, mint a többieké.

A retek nagyon jó étvágynövelő, önmagában fogyasztva is nagyon kellemes, de egy kis sóval meghintve, vajjal megkent kenyéren kínálva az igazi. A retek igen sokrétűen felhasználható, hiszen a gumón kívül a reteklevelet és a retek csíráját is érdemes felhasználni. A friss levelekből nagyon jó saláta vagy akár főzelék is készíthető.




A sörretek is nagyon finom, nem erőteljes ízű retekfajta

Jótékony retek
A retket azonban nem csak az ízéért érdemes fogyasztani, mert tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal. Nagy mennyiségű C-vitamin tartalma mellett sok benne az A-, B1-, B6-vitamin, valamint a kalcium, magnézium, réz, mangán, vas és a tiamin is. A vas felszívódását segítendő folsav is található a retekben.

A retek jótékony hatással van az érrendszerre, segít a keringési problémák orvoslásában, bőrproblémák esetén is jól alkalmazható, enyhén vizelethajtó, s a bélrendszer karbantartásában is fontos szerepe van. Ezen kívül a retek gyulladáscsökkentő hatással is bír. Gyomorproblémák esetén azonban a túlzott retekfogyasztás nem javasolt.

A retek a fogyókúrázók számára is jolly joker, hiszen karban tartja az emésztőrendszert, s vízhajtó, májtisztító hatása mellett, magas rosttartalma tökéletes alapot szolgáltat a diétás étrendhez.




A kis retekcsírákban nagyon intenzíven érezhető a retek csípőssége

Vásárlása, fogyasztása
Retek vásárlásakor egészséges szemeket válasszunk, amelyeken semmilyen ütődés, karc nincs, felületük fényes és kemény. A fekete retek felülete ugyan nem fényes, de itt is ügyeljünk arra, hogy ne legyenek sérülések a gumón. Kerüljük a puha, sejthetően szivacsos belsővel rendelkező retkeket.

Ha nem a vásárlás napján szeretnénk a retket megenni vagy felhasználni, akkor érdemes a szárát eltávolítani, s a gumókat műanyag zacskóba csomagolva a hűtőbe tenni. Fogyasztás előtt hideg vízben alaposan át kell mosni. Leghosszabb ideig a feketeretek tárolható.




A feketeretek intenzív ízét besózással szelídíthetjük

Ha nem önmagában fogyasztjuk vagy szendvicsekhez használjuk, akkor a retek leggyakrabban különféle saláták alapanyagként hasznosul. Ezen kívül levesekbe tehetjük, illetve a távol-keleti konyha wokban sült zöldségei közé is kerülhet vékonyra szelt retek.

Párolt retek
Hozzávalók:
3-4 csokor vajretek
1 teáskanál köménymag
cukor
1 babérlevél

Elkészítés: A retkek levelét eltávolítom, a végét levágom, majd a fejeket egyforma vastag karikára metszem. A karikákat lábasba teszem, fűszerlabdába mellé eresztem a köményt és a babérlevelet, pici cukrot adok hozzá, majd félpuhára főzöm, s a lében hagyom kihűlni. Ezután hűtőbe teszem, s tálalásig ott is hagyom.

Reteklevél-pesto
Hozzávalók:
2 csokor vajretek
5 dkg parmezán
2-3 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olívaolaj
1 bő marék fenyőmag
½ lime leve
frissen őrölt feketebors

Elkészítés: A vajretek levelét lecsavarom, folyó víz alatt alaposan megmosom. A fenyőmagot száraz serpenyőben megpirítom. Egy edénybe helyezem a lecsöpögtetett leveleket, a fenyőmagot, a darabokra tört sajtot, a fokhagymát, hozzáöntöm az olívát, a lime levét, majd botmixerrel krémesítem. A krémet ezután fűszerezem, majd pirítóssal kínálom.

WM

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: karbantartásában, emésztőrendszert, felhasználhatjuk, gyomorproblémák, jégcsapreteknél, retekfogyasztás, vesebetegségek, hellenisztikus, felhasználható, egyiptomiaknál, szendvicsekhez, lecsöpögtetett, szelídíthetjük, görögországban, népszerűségnek, retekcsírákban, szendvicsekre, termesztettek, megszentelték, ártalmatlanná, fűszerlabdába, gyógyszerként, retekfajtának, hőmérsékleten, emlékeztetnek, bélbetegségek, fogyasztottak, felszívódását, népszerűséget, alapanyagként, vacsoráinknak, gyökérzöldség, massachusetts, leggyakrabban, jégcsapretek, befolyásolja, retek megbízható, gyökérzöldség igen, ókori Kínában, ókori egyiptomiaknál, fokhagyma mellett, piramisépítő munkások, ókorban fogyasztott, hellenisztikus korra, gyökérzöldség háziasított, ókori Görögországban, isteni Apolló, viszály szimbólumává, retek kapcsolatban, fogyasztás előtt, angolok vesebetegségek, gyökérzöldség széles, Shakespeare IV,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png virág  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Kövesd a cowboyt!  Fekete István - Akác  Nagyi telefonál  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Mindig jusson idő nevetni  Egy bizonyos határt  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Png kislány  Akarat  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Sokan azt tartják  Tanuld meg ezt a versemet  George Byron - Ahogy itt jár -...  Paul David Tripp Április 21  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Hiányzik  Esti kép  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A másik dolog,  Nem méltó hozzád  Akarat  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akarat  Bounty krémes  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Egy lelki imádság  Jó éjszakát  Nagyi telefonál  képre írva  képre írva  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Fehér virág  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png ház  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Szép estét  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Jónás Tamás – Végtelen b...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Szép estét kedves látogatóimna...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Mindig jusson idő nevetni  Jó éjszakát  Nevem  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Adakozás  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Alázat  Akarat  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Egy lelki imádság  Makszim Gorkij gondolata  Régi emberek, akikre máig büsz...  Leonardo da Vinci gondolata  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Régi emberek, akikre máig büsz...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Alázat  210 éve született a SZÓZAT meg... 
Bejegyzés Címkék
retek megbízható, gyökérzöldség igen, ókori Kínában, ókori egyiptomiaknál, fokhagyma mellett, piramisépítő munkások, ókorban fogyasztott, hellenisztikus korra, gyökérzöldség háziasított, ókori Görögországban, isteni Apolló, viszály szimbólumává, retek kapcsolatban, fogyasztás előtt, angolok vesebetegségek, gyökérzöldség széles, falatnyi vajretek, retek külsőre, retkek belseje, egészen elenyészőtől, több kilóig, meleg hőmérsékleten, hűvösebb körülmények, retkek ízét, korán szedett, szezon vége, retek könnyen, francia retek, legismertebb fajta, vajretek vagy, fajtának kicsit, úgynevezett francia, szárhoz közelebbi, lenti fele, piros reteknél, jégcsapretek enyhébb, méretében karalábéra, húsában kevesebb, retkek leginkább, sárgarépára emlékeztetnek, retekfajtának lédús, retek nagyon, retek igen, gumón kívül, retek csíráját, friss levelekből, retket azonban, ízéért érdemes, retek jótékony, keringési problémák, bélrendszer karbantartásában, túlzott retekfogyasztás, fogyókúrázók számára, diétás étrendhez, retek csípőssége, fekete retek, vásárlás napján, retket megenni, szárát eltávolítani, gumókat műanyag, hűtőbe tenni, feketeretek tárolható, feketeretek intenzív, retek leggyakrabban, távol-keleti konyha, retkek levelét, végét levágom, fejeket egyforma, karikákat lábasba, lében hagyom, vajretek levelét, fenyőmagot száraz, edénybe helyezem, lecsöpögtetett leveleket, darabokra tört, lime levét, krémet ezután, karbantartásában, emésztőrendszert, felhasználhatjuk, gyomorproblémák, jégcsapreteknél, retekfogyasztás, vesebetegségek, hellenisztikus, felhasználható, egyiptomiaknál, szendvicsekhez, lecsöpögtetett, szelídíthetjük, görögországban, népszerűségnek, retekcsírákban, szendvicsekre, termesztettek, megszentelték, ártalmatlanná, fűszerlabdába, gyógyszerként, retekfajtának, hőmérsékleten, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3967
  • e Hét: 8548
  • e Hónap: 22453
  • e Év: 152160
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.