|
2012-05-07 12:37:39, hétfő
|
|
|
|
|
|
A retek
A retek megbízható társa a reggelinknek, tökéletes kiegészítője a vacsoráinknak, mégis igen keveset tudunk róla. Pedig ez a gyökérzöldség igen tekintélyes múlttal rendelkezik.
Retek-történelem:
A retket már az ókori Kínában és Japánban is nagyon kedvelték, gyógyszerként használták, és sok étel alapját képezte. Ekkor már a Földközi-tenger vidékén is nagy népszerűségnek örvendett a retek, ami az ókori egyiptomiaknál a hagyma és a fokhagyma mellett a piramisépítő munkások napi étrendjének szerves részét képezte.
A friss, ropogós retek a szendvicsek jó barátja :)
Az ókorban fogyasztott retkek jelentős része még a Nyugat-Ázsiában, Európában őshonos vadon termő retekfajták valamelyike volt, de a hellenisztikus korra már a gyökérzöldség háziasított formáját ették a görögök, s később a rómaiak.
Az ókori Görögországban annyira tisztelték a retket, hogy arany másolatokat készítettek róla, amiket az isteni Apolló számára ajánlottak fel. A középkor már kevesebb népszerűséget tartogatott a reteknek, amely a veszekedés és a viszály szimbólumává vált. Mivel a retek kapcsolatban állhatott a gonosszal, ezért a fogyasztás előtt gyakorta tették ártalmatlanná azzal, hogy megszentelték.
Angliába a XVI. század elején érkezett meg a retek, mint gyógynövény. Az angolok vesebetegségek, bélbetegségek és bőrproblémák kezelésére alkalmazták, majd ott is elterjedt, mint ízletes zöldségféle. Retekre vonatkozó utalás már Shakespeare IV. Henrikjében is található. A gyökérzöldség széles körben való elterjedése azonban I. Erzsébet uralkodása idejére tehető. Ekkor már gyakorta fogyasztott előételnek számított.
A falatnyi vajretek nagyszerű szendvicsekre, salátákba, levelét is felhasználhatjuk
A retek az Újvilágba a XVII. században érkezett meg, ahová angol telepesek vitték magukkal. Egyes források szerint 1629-ben Massachusetts-ben már termesztettek retket. A XVIII. századra Amerikában már tízfajta retket fogyasztottak.
Fehér, piros, fekete - avagy a retekfajták:
A retek külsőre lehet hengeres, ovális vagy kerek, bőrének színe lehet fehér, sárga, lila, fekete vagy vörös, a retkek belseje azonban majdnem minden esetben fehér. Súlya az egészen elenyészőtől a több kilóig terjedhet.
A meleg hőmérsékleten ültetett retkek íze erőteljesebb, csípősebb, míg a hűvösebb körülmények között növekedő példányok lágyabb, édesebb aromával bírnak. A retkek ízét a szezon is befolyásolja, a korán szedett retkek íze lágyabb, mint a szezon vége felé kóstolt példányoké. A retek könnyen termeszthető, mert nagyon szapora és viszonylag igénytelen.
Ilyen a francia retek
Nálunk a legismertebb fajta a kis vörös, kerek retek, azaz a vajretek vagy hónapos retek. Ennek a fajtának kicsit borsos ízű, ropogós húsa van, és leggyakrabban nyersen fogyasztják. Hasonlít hozzá az úgynevezett francia retek, amely hosszúkásabb, a szárhoz közelebbi része piros, a lenti fele pedig fehér.
A fehér-, más néven jégcsapretek enyhébb ízű, mint kis piros társa, így a gyerekek is jobban kedvelik, hiszen a piros reteknél néha belefutni egy-egy nagyon csípős példányba.
A jégcsapretek enyhébb ízű, ropogós fajta
A méretében karalábéra emlékeztető, télen termő fekete retek húsa csípősebb a jégcsapreteknél. A húsában kevesebb a nedvesség, így jól eltartható.
A Daikon vagy kínai retek Kínában igen ismert, elég sok válfaja létezik. Ezek a retkek leginkább a sárgarépára emlékeztetnek, legalábbis alakjukban, bár néha színükben is, hiszen a Daikonból létezik sárga is. Ennek a retekfajtának lédús fehér húsa van, és íze csípősebb, mint a többieké.
A retek nagyon jó étvágynövelő, önmagában fogyasztva is nagyon kellemes, de egy kis sóval meghintve, vajjal megkent kenyéren kínálva az igazi. A retek igen sokrétűen felhasználható, hiszen a gumón kívül a reteklevelet és a retek csíráját is érdemes felhasználni. A friss levelekből nagyon jó saláta vagy akár főzelék is készíthető.
A sörretek is nagyon finom, nem erőteljes ízű retekfajta
Jótékony retek
A retket azonban nem csak az ízéért érdemes fogyasztani, mert tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal. Nagy mennyiségű C-vitamin tartalma mellett sok benne az A-, B1-, B6-vitamin, valamint a kalcium, magnézium, réz, mangán, vas és a tiamin is. A vas felszívódását segítendő folsav is található a retekben.
A retek jótékony hatással van az érrendszerre, segít a keringési problémák orvoslásában, bőrproblémák esetén is jól alkalmazható, enyhén vizelethajtó, s a bélrendszer karbantartásában is fontos szerepe van. Ezen kívül a retek gyulladáscsökkentő hatással is bír. Gyomorproblémák esetén azonban a túlzott retekfogyasztás nem javasolt.
A retek a fogyókúrázók számára is jolly joker, hiszen karban tartja az emésztőrendszert, s vízhajtó, májtisztító hatása mellett, magas rosttartalma tökéletes alapot szolgáltat a diétás étrendhez.
A kis retekcsírákban nagyon intenzíven érezhető a retek csípőssége
Vásárlása, fogyasztása
Retek vásárlásakor egészséges szemeket válasszunk, amelyeken semmilyen ütődés, karc nincs, felületük fényes és kemény. A fekete retek felülete ugyan nem fényes, de itt is ügyeljünk arra, hogy ne legyenek sérülések a gumón. Kerüljük a puha, sejthetően szivacsos belsővel rendelkező retkeket.
Ha nem a vásárlás napján szeretnénk a retket megenni vagy felhasználni, akkor érdemes a szárát eltávolítani, s a gumókat műanyag zacskóba csomagolva a hűtőbe tenni. Fogyasztás előtt hideg vízben alaposan át kell mosni. Leghosszabb ideig a feketeretek tárolható.
A feketeretek intenzív ízét besózással szelídíthetjük
Ha nem önmagában fogyasztjuk vagy szendvicsekhez használjuk, akkor a retek leggyakrabban különféle saláták alapanyagként hasznosul. Ezen kívül levesekbe tehetjük, illetve a távol-keleti konyha wokban sült zöldségei közé is kerülhet vékonyra szelt retek.
Párolt retek
Hozzávalók:
3-4 csokor vajretek
1 teáskanál köménymag
cukor
1 babérlevél
Elkészítés: A retkek levelét eltávolítom, a végét levágom, majd a fejeket egyforma vastag karikára metszem. A karikákat lábasba teszem, fűszerlabdába mellé eresztem a köményt és a babérlevelet, pici cukrot adok hozzá, majd félpuhára főzöm, s a lében hagyom kihűlni. Ezután hűtőbe teszem, s tálalásig ott is hagyom.
Reteklevél-pesto
Hozzávalók:
2 csokor vajretek
5 dkg parmezán
2-3 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olívaolaj
1 bő marék fenyőmag
½ lime leve
frissen őrölt feketebors
Elkészítés: A vajretek levelét lecsavarom, folyó víz alatt alaposan megmosom. A fenyőmagot száraz serpenyőben megpirítom. Egy edénybe helyezem a lecsöpögtetett leveleket, a fenyőmagot, a darabokra tört sajtot, a fokhagymát, hozzáöntöm az olívát, a lime levét, majd botmixerrel krémesítem. A krémet ezután fűszerezem, majd pirítóssal kínálom.
WM
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
Címkék: karbantartásában, emésztőrendszert, felhasználhatjuk, gyomorproblémák, jégcsapreteknél, retekfogyasztás, vesebetegségek, hellenisztikus, felhasználható, egyiptomiaknál, szendvicsekhez, lecsöpögtetett, szelídíthetjük, görögországban, népszerűségnek, retekcsírákban, szendvicsekre, termesztettek, megszentelték, ártalmatlanná, fűszerlabdába, gyógyszerként, retekfajtának, hőmérsékleten, emlékeztetnek, bélbetegségek, fogyasztottak, felszívódását, népszerűséget, alapanyagként, vacsoráinknak, gyökérzöldség, massachusetts, leggyakrabban, jégcsapretek, befolyásolja, retek megbízható, gyökérzöldség igen, ókori Kínában, ókori egyiptomiaknál, fokhagyma mellett, piramisépítő munkások, ókorban fogyasztott, hellenisztikus korra, gyökérzöldség háziasított, ókori Görögországban, isteni Apolló, viszály szimbólumává, retek kapcsolatban, fogyasztás előtt, angolok vesebetegségek, gyökérzöldség széles, Shakespeare IV,
|
|
|
|
Png virág Weöres Sándor - A hársfa mind ... A tömeg, a Mester, a módszer, ... Kövesd a cowboyt! Fekete István - Akác Nagyi telefonál Miért nem menti meg Jézus a jó... Mindig jusson idő nevetni Egy bizonyos határt Illyés Gyula - Milyen hamar. Png kislány Akarat Facebookon kaptam Gonosz démon-álarc Kiss Éva - Amerre a ház lelke ... Sokan azt tartják Tanuld meg ezt a versemet George Byron - Ahogy itt jár -... Paul David Tripp Április 21 A nemzeti hovatartozás kulturá... Hiányzik Esti kép Hogyan éljünk boldogan, amíg m... Facebookon kaptam Cs Ildikótó... A másik dolog, Nem méltó hozzád Akarat Facebookon kaptam Akik bántanak téged Kiss Éva - Amerre a ház lelke ... Facebookon kaptam Mírjam barát... Akarat Bounty krémes Zsolnay Vilmos világhírű kera... Amikor Jézus rátapos a lábadra Egy lelki imádság Jó éjszakát Nagyi telefonál képre írva képre írva Facebookon kaptam Leonardo da Vinci gondolata Fehér virág Facebookon kaptam A televizió nem a kultúrát kép... Facebookon kaptam Facebookon kaptam Png ház Facebookon kaptam Ágai Ágnes – Csendélet Szép estét Facebookon kaptam Mírjam barát... Jónás Tamás – Végtelen b... A tömeg, a Mester, a módszer, ... Albert Einstein gondolata Facebookon kaptam Gonosz démon-álarc Szép estét kedves látogatóimna... Gyerekként sokat küzdöttünk az... Kövesd a cowboyt! Facebookon kaptam Neked tudnod kell Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam Gonosz démon-álarc Mindig jusson idő nevetni Jó éjszakát Nevem Illyés Gyula - Milyen hamar. Egy lelki imádság Facebookon kaptam Mírjam barát... Facebookon kaptam Leonardo da Vinci gondolata Adakozás Mindig jusson idő nevetni Facebookon kaptam A kételkedés kezelése Facebookon kaptam Albert Einsteinről Facebookon kaptam Krisztinától Facebookon kaptam Tóth Ágnes - Szervusz pad Facebookon kaptam Kövesd a cowboyt! Alázat Akarat Hogyan lehet Jézust szenvedély... Egy lelki imádság Makszim Gorkij gondolata Régi emberek, akikre máig büsz... Leonardo da Vinci gondolata Hogy lehet megtartani Facebookon kaptam Leonardo da Vinci gondolata Régi emberek, akikre máig büsz... Boldog születésnapot a ma ünne... Alázat 210 éve született a SZÓZAT meg...
|
|
|
|
retek megbízható, gyökérzöldség igen, ókori Kínában, ókori egyiptomiaknál, fokhagyma mellett, piramisépítő munkások, ókorban fogyasztott, hellenisztikus korra, gyökérzöldség háziasított, ókori Görögországban, isteni Apolló, viszály szimbólumává, retek kapcsolatban, fogyasztás előtt, angolok vesebetegségek, gyökérzöldség széles, falatnyi vajretek, retek külsőre, retkek belseje, egészen elenyészőtől, több kilóig, meleg hőmérsékleten, hűvösebb körülmények, retkek ízét, korán szedett, szezon vége, retek könnyen, francia retek, legismertebb fajta, vajretek vagy, fajtának kicsit, úgynevezett francia, szárhoz közelebbi, lenti fele, piros reteknél, jégcsapretek enyhébb, méretében karalábéra, húsában kevesebb, retkek leginkább, sárgarépára emlékeztetnek, retekfajtának lédús, retek nagyon, retek igen, gumón kívül, retek csíráját, friss levelekből, retket azonban, ízéért érdemes, retek jótékony, keringési problémák, bélrendszer karbantartásában, túlzott retekfogyasztás, fogyókúrázók számára, diétás étrendhez, retek csípőssége, fekete retek, vásárlás napján, retket megenni, szárát eltávolítani, gumókat műanyag, hűtőbe tenni, feketeretek tárolható, feketeretek intenzív, retek leggyakrabban, távol-keleti konyha, retkek levelét, végét levágom, fejeket egyforma, karikákat lábasba, lében hagyom, vajretek levelét, fenyőmagot száraz, edénybe helyezem, lecsöpögtetett leveleket, darabokra tört, lime levét, krémet ezután, karbantartásában, emésztőrendszert, felhasználhatjuk, gyomorproblémák, jégcsapreteknél, retekfogyasztás, vesebetegségek, hellenisztikus, felhasználható, egyiptomiaknál, szendvicsekhez, lecsöpögtetett, szelídíthetjük, görögországban, népszerűségnek, retekcsírákban, szendvicsekre, termesztettek, megszentelték, ártalmatlanná, fűszerlabdába, gyógyszerként, retekfajtának, hőmérsékleten, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 3967
- e Hét: 8548
- e Hónap: 22453
- e Év: 152160
|
|
|