Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ismerd meg a grúz konyhát!
  2015-02-18 23:00:04, szerda
 
   
  Ismerd meg a grúz konyhát!

Változatos fogások, sokféle alapanyag, rengeteg zöldségféle, kenyerek, húsok, halak és gyümölcsök hihetetlen bősége - ez jellemzi leginkább a grúz konyhát. Különleges ország, ahol a vendég Isten ajándéka a háznál, és a közös étkezés társadalmi esemény. Ismerjük meg a nagy múltú grúz konyhát!

Grúzia nagyszerű természeti adottságainak (tengerpart, hegyvidék, remek termőterületek egyaránt találhatók az ország területén) köszönhetően minden időben nyújtott táplálékot - nem is keveset - az itt élőknek, sőt az ország határain túlra is jutott az itteni kincsekből jó időkben éppúgy, mint nehéz időszakokban.

Sokan emlékezhetnek még a szovjet időkből a mai Oroszország piacainak legcsábítóbb standjaira, a grúz zöldségeket, gyümölcsöket kínáló árusokra, a grúz konyhát kínáló éttermekre. Nem kevesen így találkoztak először nálunk sokáig ismeretlen mediterrán finomságokkal, de biztosan voltak olyanok is, akik eljutottak az akkoriban hivatalosan tagköztársasági státuszú országba, esetleg később tapasztalták meg az ország minden képzeletet felülmúló vendéglátását. Merthogy Grúziában az étkezés központi szerepet tölt be a társadalom életében. Legyen szó egyszerű utcai árusokról, éttermekről vagy családi vendéglátásról a hihetetlen mennyiségben kínált jó ételek mindenütt jellemzőek. Szerencsére ma már számos országban, így nálunk is működik grúz étterem, érdemes megkóstolni a finom fogásokat!





A hagyományos grúz étkezés a mesebeli terülj, terülj, asztalkám megtestesítője

A bőség asztala

No de milyen is a grúz konyha? Az biztos, hogy szakácskönyvek lapjairól nehezen megismerhető, már csak azért is, mert alig akad autentikus grúz szakácskönyv. Az ételkészítés komoly hagyománya jórészt ma is anyáról lányára öröklődik, és szinte minden háztartásnak megvan a maga specialitása. A világ számos területére elszármazott grúzok pedig viszik magukkal tradícióikat, ételkészítési eljárásaikat és csodás fogásaikat.

A sokszínű és területenként is különböző grúz konyha a frissességéről, változatosságáról és nagy múltjáról nevezetes. A klimatikus adottságokból adódóan kora tavasztól késő őszig termő friss, helyi fűszernövényekből, zöldségekből, gyümölcsökből mindig kerül bőségesen az asztalokra. A bőség kulcsfogalom, ha az ember a grúz étkezéssel találkozik - mindig messze nagyobbak az adagok vagy szélesebb a kínálat, mint amit bárki képes rendesen végigkóstolni.





Hacsapuri, a gazdag grúz kenyérféle

A leggyakrabban használt friss fűszernövények a petrezselyemzöld, a koriander, a kapor és a menta. Ezeket valóban frissen fogyasztják és használják az ételkészítés során. Paradicsomból, paprikafélékből, uborkából, padlizsánból éppúgy terem itt bőségesen, mint pl. tök- és káposztafélékből, céklából, spenótból. Készül is belőlük saláta, mártás, sütik, grillezik, de a többséget frissen fogyasztják, amiből pedig csak lehetséges, savanyúságot tesznek el télire. A dió és a hagymafélék - beleértve a fokhagymát is - számos előételnek és salátának elengedhetetlen összetevője. A szárnyasokból, bárányból vagy birkából, vadakból, sertésből és marhából tálalt húsételek is gyakoriak a mindennapi étkezés során és az ünnepi asztalokon, de a tésztaféléknek is megvan a jellegzetes grúz képviselője.

A gyümölcsök valóságos kánaánja jellemzi az országot. Természetesen az ismert mediterrán gyümölcsök mindegyike megterem itt, a citrusféléken túl a gránátalmának is különösen kedvez az itteni éghajlat. Bőségesen terem pl. a nálunk szinte teljesen ismeretlen, a helyiek által ,,grúz kiviként" emlegetetett feioja (Acca sellowiana a tudományos neve), ami egyébiránt Dél-Brazilíában honos. Ez a sötétzöld héjú, ananászguaveként vagy mirtuszdióként is ismert gyümölcs itt az őszi hónapokra érik tökéletesre, egyszerre citrusra és ananászra emlékeztet az íze.





A jellegzetes grúz gyümölcsök közül a kép bal felső sarkában látható a feioja

Hacsapuri, a nemzeti étel

A grúz konyha egyik alappillére a jellegzetes helyi kenyér - sokféle változatban. A jellegzetes helyi sajttal sült lapos hacsapuri tájegységenként is különbözően, de mindig frissen készül. Sütik otthon, kínálják utcai árusok, és egyetlen étkezésből sem hiányozhat. Igencsak gazdag tésztájába joghurtot vagy maconit (a joghurtra és az aludtejre egyaránt emlékeztető, nem túl sűrű, savanyú tejtermék), másutt tojást is kevernek, de elmaradhatatlan az összetevők sorából a vaj, a só, az élesztő vagy a sütőpor, valamint a lágy, szuluguni sajt. Gyakorlatilag a tészta és sajt egymásra rétegezéséből összeállított, körlappá formált, serpenyőben sült gazdag lepénykenyér a hacsapuri.

Természetesen létezik számos más változata is, hisz a sokféle népcsoport által lakott ország sokféle konyhájában sokféle kenyérnek van helye. Az egyik legismertebb hacsapuri-változat talán az adzsari hacsapuri, ami helyi sajttal készül, rombusz alakú, és a közepére már a kisütést követően egy nyers tojást ütnek. Ez a kenyér Adzsariában (az ország délnyugati részén, Batumi környékén) jellemző elsősorban.





A rombusz vagy csónak alakú adzsari hacsapuri nagyon kiadós kenyérféle

Adzsari hacsapuri

Hozzávalók:
4 pohár liszt (1 pohár = 2 dl)
1 pohár joghurt
2,5 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
2 evőkanál olívaolaj

víz
A feltéthez:
40 dkg sajt (mozzarella és feta vegyesen)
4 evőkanál tejföl
tojás a tetejére (opcionális)
A kenéshez:
1 tojássárga kevés tejjel elkeverve

Elkészítés: A tészta hozzávalóit a fenti sorrendben egy tálba tesszük, annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy könnyen kezelhető tésztát kapjunk, majd konyharuhával letakarva langyos helyen 1 órát kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kissé átgyúrjuk, ökölnyi darabokra osztjuk, gombóccá formázzuk.
A feltéthez a mozzarellát apró darabokra tördeljük, a fetát összemorzsoljuk, majd összekeverjük a teföllel, kis sóval és borssal.
A tésztagombócokból ovális lapokat nyújtunk, megkenjük a középső részt a sajtos töltelékkel, majd a hosszantiszéleket felhajtjuk, a végeket mepg kissé összecsípjük, így kapjuk a csónak alakot. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és 20 percet pihentetjük.
A sütőt 200 fokra melegítjük, a tésztát lekenjük a tejes tojássárgával, és 20-25 perc alatt megsütjük. Ha szeretnénk tojást is sütni a tetejére, akkor a sütés vége felé kivesszük a tepsit a sütőből, 1-1 tojást ütünk a tésztaladikok közepébe, és 5 perc alatt készre sütjsük.

A másik ismert verzió a Racsa hegyvidékről eredeztethető, vörösbabpürével és sajttal töltött lobiani, amihez a helyiek szerint a történelmi Csinandaliból származó bor a legtökéletesebb kísérő. Ezek mellett számos olyan lepényféle is létezik, amelyek rétestésztára emlékeztetnek, és sajttal, zöldségfélékkel vagy épp darált hússal töltik.

Ezek a kenyerek önmagukban is annyira gazdagok és táplálók, hogy a kívülállók már ezek bármelyikével is jóllaknak. Nem úgy a helyiek, akik számára egy rendes étkezés valóságos terülj, terülj, asztalkám!

Hinkali - a grúz tésztabatyu

A tésztának is komoly kultusza van errefelé, nem is akármilyen formában. A helyi specialitás egy rendszerint darált bárány- és marha- vagy sertéshússal töltött tésztabatyu, a hinkali. A kora középkorig visszavezethető történettel rendelkezik, és annyira népszerű, hogy még az utcán is árulják. Persze a legízletesebbek a házi hinkalik, amelyek gyakorlatilag akár kisebb tenyérnyiek is lehetnek, és valóban olyanok, mint egy igazi batyu: sok-sok ránccal összecsippentett tészta öleli körül a szaftos, fűszeres húst. Frissen, forrón érdemes fogyasztani, legfeljebb némi őrölt borssal meghintve. Az számít gondos háziasszonynak, aki megszámlálhatatlan redőt tud összeszedni a töltelék körül, és az a hinkali fogyasztásának mestere, aki anélkül harap bele, hogy a forró töltelék egyetlen cseppje is kárba veszne. Mindkettő komoly gyakorlatot igényel.





A hinkali készítése és fogyasztása egyaránt művészet

Mártások, szószok, zöldségek minden mennyiségben

Grúziában népszerűek az előételként vagy mártogatóként kínált szószok. Nincs olyan zöldséges, húsos vagy halas fogás, amihez ne kínálnának valamilyen ízletes mártást. Ezek rendszerint zöldségfélékből vagy gyümölcsből, dióból és fűszerekből készülnek - és mindig hidegen kerülnek az asztalra. Már csak azért is, mert egy rendes étkezés órákon át tart.

Többféle piros színű paprikából, paradicsomból, fokhagymából és fűszerekből készül a grúzok híres paprikamártása, az adzsika, amit az ország határain túl is sokan ismernek.





A fűszeres adzsikát világszerte sokan kedvelik

Az itt őshonos, apró szemű mirabolán vagy cseresznyeszilva néven is ismert, kifejezetten savanykás szilva adja az alapját a grúz alapmártásnak is tekinthető tkemalinak. Készítik a zöld, még éretlen gyümölcsből, valamint az érett szilvából is. Általában friss korianderrel, mentával ízesítik, sőt kaporral is fűszerezhetik só és fokhagyma mellett. A tkemali egyebek mellett grillezett húsok, sültek, sült krumpli ideális mártása (gyakorlatilag úgy fogyasztják, mint az USA-ban a ketchupot). Természetesen télire is konzerválják, és persze már rég létezik üzletekben megvásárolható, üveges kiszerelése.

A dió külön fejezetet érdemel Grúzia sokszínű konyhájában: használják mártáshoz, levesekhez, töltött zöldségekhez, főfogásokhoz és persze desszertekhez is. Sokféle fűszerrel rengeteg finomságot készítenek vele. A bazhe vagy bazha frissen préselt gránátalma levével, olykor még vörösborecettel is ízesített pikáns diómártás, valamint a satsivi névre hallgató, hummuszhoz hasonló diószósz halak kísérőjeként épp annyira népszerű, mint kenyérrel mártogatva. Mindnek sokféle receptje létezik. Az alábbi egy viszonylag egyszerű változat.





A bazha egyike Grúzia alapmártásainak

Grúz diómártás (bazha)

Hozzávalók:
5 dkg dió
1 kisebb fej hagyma (kb. 5 dkg)
1 kisebb chilipaprika
2 gerezd fokhagyma
1 kis csokor korianderzöld
1 kis csokor kapor
3-4 gránátalma frissen préselt leve
só ízlés szerint
A tálaláshoz: dióolaj, gránátalma

Elkészítés: A gránátalma kivételével mindent turmixgépbe töltünk, pürésítünk. A gránátalma levéhez kevés vizet adunk, és hozzákeverjük a diós püréhez. Az így kapott mártást hidegen, dióolajjal locsolva, gránátalma magjaival díszítve tálaljuk.

Egy autentikus grúz asztalról nem hiányozhatnak a friss fűszernövények sem. Nem darabolják, nem ízesítik, egyszerűen úgy, ahogy vannak, kistányéron vagy pohárban, esetleg a fogásra ráhalmozva vagy mellé rendezve az asztalra helyezik, ki-ki rágcsálhat belőlük kedvére minden fogáshoz.

A savanyítás is komoly hagyományokkal rendelkezik errefelé, ami nem csupán a nálunk ismert savanyúságokra korlátozódik. A legkülönlegesebb és elképesztően finom helyi savanyúság, a dzsondzsoli, ami a hólyagfa kifejlett, de még zsenge rügyéből és virágjából készül. Grúziában annyira kedvelik, hogy önálló előételként is kínálják, de hacsapuri vagy húsételek mellé is tökéletes. Alig akad olyan grúz háztartás, amelyben ne lenne meg a dzsondzsoli készítésének tradíciója.





Dzsondzsoli, a különleges grúz savanyúság

A grillezett és töltött zöldségek sok esetben friss, nyers zöldségfélékkel, savanyúságokkal együtt kerülnek az asztalra. A töltelékhez pedig gyakran használnak diót - a másutt is elterjedt húsos töltelék mellett vagy helyett.

Középpontban a húsok

Nem hiányozhatnak a tartalmas levesek sem a grúz konyhákból, ezek inkább egytálétel-kategóriába sorolhatók a mi fogalmaink szerint. Ilyen például a bárányhúsból, tkemalival, fehérborral és friss zöldfűszerekkel készült csakapuli, a szoljanka grúz változata, vagy a marhahúsból, padlizsánból, burgonyából, hagymából és fokhagymából főtt csanaki, amit szintén friss zöldfűszerek (bazsalikom, koriander- és petrezselyemzöld) tesznek jellemzően grúz fogássá.

A kolbászfélék nem csupán az utcai árusoknál népszerűek, de otthon is sokan készítik. A Kaukázus vidékének specialitása a darált sertéshúsból frissen készült kupati. A hagymán és a fokhagymán túl korianderrel fűszerezik, borbolyával vagy gránátalmamagokkal is gazdagítják.

Hasonló összetevőkből áll a gombóccá vagy kisebb hasábokká formált abkazura is, ami lényegében egy különlegesen ízesített (kerül bele többek között fahéj, borbolya, só, bors, zeller) sertéshúsos fasírtféle - általában friss gránátalmamagokkal és tkemali szósszal kínálják.

A mártással kínált húsoknak éppúgy se szeri, se száma, mint a különböző szárnyasokból tálalt fogásoknak, amelyek között a csirke az első számú. Persze a komoly étkezéseknél a nyársra húzott vörös húsoké a főszerep. A saslik helyi megfelelője a mcvadi. Mellé pedig friss zöldségekből készült saláták (nem ritkán öntet nélkül, legfeljebb kevés ecettel meglocsolva), savanyított zöldségek, mártások is járnak.





A dió, a friss zöldfűszerek, az olaj számos grúz fogáshoz elengedhetetlen

Mivel az ország eltérő éghajlatú területekből áll, más fogások népszerűek a Kaukázus vidékén, mások a tengerparton, és mások sík területeken. Míg a hegyekben a húsok, a sajt- és túrófélék a legjellemzőbbek, a tengerparton a frissen sült halaké a főszerep, keleten a búzaliszt jelenti számos táplálék alapját, a nyugati országrészben a kukorica számít alapvető élelmiszernek. Sütnek belőle lepénykenyeret, készítenek belőle kását, amit gyakran egy darab házi lágy sajttal (általában a mozzarellára is emlékeztető szulugunival) fogyasztanak. A zöldségfélék, friss gyümölcsök mindenütt nélkülözhetetlenek.





A fehér szuluguni sajt Grúziában olyan alapvető, mint nálunk a trappista

Az édességek

Aki valaha járt Grúziában, nem kerülhette el a figyelmét az utak mentén, házak előtt kifeszített köteleken, rudakon lógó hosszú, keskeny, méz- vagy rozsdaszínű füzérek. Ezeket hívják csurcselának. Leginkább dióbelet, de van, hogy mogyorót is, esetenként mazsolát, aszalt szilvát szép sorban madzagra fűznek, majd megmártják liszttel sűrített szőlőlében. Ezt követően szellős helyen - többnyire a szabad ég alatt - kiszárítják, néha kívülről még porcukorban is megforgatják. A madzagról levágva, szeletelve érdemes fogyasztani. Meglehetősen tömény édesség a csurcsela, de számos tekintetben egészségesebb, mint a készen kapható mesterséges cukorkafélék.





A csurcsela a legnépszerűbb grúz édesség

Igaz, hogy ez a legkedveltebb édesség, de sokféle más desszert is létezik Grúziában. A bőséges gyümölcstermésből rengeteg kompótot készítenek, így valamilyen gyümölcskompót szinte mindig kerül az asztalra, de a kukoricaliszttel sűrített, puding állagú, szőlőléből készült, dióbéllel díszített pelamusi is gyakori zárása egy-egy bőségesebb étkezésnek. Persze vannak errefelé is krémes torták, keleti típusú édességek. Ezek utóbbiak közül a dióval (és más diófélékkel), cukorral és mézzel készült, müzliszeletre emlékeztető gozinaki az egyik legkedveltebb.

A grúz vendéglátás

Legyen szó családi összejövetelről, ünnepnapról vagy vendég érkezéséről, az élet az asztal körül forog. Bármilyen egyszerű körülmények között él is valaki, egy rendes asztal, ami roskadozik ilyenkor a finomságoktól, hozzátartozik ilyenkor az élethez. A messze földön híres grúz vendéglátás valóban különleges élményt nyújt annak, aki részesévé válhat. Máig élő szokás, hogy az asztal körül összegyűlt társaság étkezését és italfogyasztását egy arra kijelölt személy irányítja. Ez a tamada, aki nem egyszerűen köszöntőket mond, de ceremóniamesterként keretet is ad az italozással kísért közös étkezésnek.

Grúziában rendszerint minden fogást egyszerre tálalnak, és legalább 5-7 fogásból áll az étkezés (mindig több kerül az asztalra, mint ami elfogyna), így azt is a tamada jelzi, mikor milyen fogás következik. Mindehhez egy rendes ünneplés során bőséges italfogyasztás is társul.

A legelterjedtebb helyi rövidital a csacsa, ami lényegében erős törkölypálinka - ebből rendszerint a kelleténél is több pohárral gurítanak le az edzett férfiemberek. Az étkezés pedig hosszú órákon át tartó, történetekkel gazdagított esemény.





A csacsából nem kevés fogy egy hosszú étkezés során

Grúzia a bor bölcsője is. Régészeti kutatások bizonyítják, hogy az ország keleti része - ahol ma is intenzív szőlőgazdálkodás és bortermelés folyik - a legrégebbről ismert szőlővidék. Erre a hagyományra méltán büszkék a helyiek, és kiválóbbnál kiválóbb borokat készítenek ma is. Az ókortól kezdve speciális agyagedényben, a kvevriben erjesztették - bár a nagy borgazdaságokban már modern technológiákkal készítik - a bort. Számos szőlőtermelő még ma is a réges-régi, jól bevált metódus szerint jár el, és kvevriben érleli tökéletesre a hegy levét. A legnagyobb szőlőtermő vidékek Tbilisztől keletre, a Kaukázus lábainál, valamint a Fekete-tenger partvidékén találhatók. Igazi borbarátoknak való túra végiglátogatni a kahétiai borvidéken.





A hagyományos grúz borászat elengedhetetlen kelléke a kvevri

HL

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: kukoricaliszttel, káposztafélékből, szőlőgazdálkodás, cseresznyeszilva, ananászguaveként, petrezselyemzöld, borgazdaságokban, összecsippentett, italfogyasztását, legkülönlegesebb, összemorzsoljuk, vörösborecettel, elengedhetetlen, alapmártásainak, legízletesebbek, visszavezethető, zöldségfélékkel, legjellemzőbbek, tagköztársasági, legelterjedtebb, technológiákkal, legtökéletesebb, vörösbabpürével, tájegységenként, elmaradhatatlan, paprikafélékből, zöldségfélékből, savanyúságokkal, összejövetelről, zöldfűszerekkel, savanyúságokra, frissességéről, hagyományokkal, fűszernövények, fogyasztásának, lepénykenyeret, grúz konyhát, vendég Isten, közös étkezés, nagy múltú, ország területén, ország határain, itteni kincsekből, szovjet időkből, grúz zöldségeket, akkoriban hivatalosan, ország minden, étkezés központi, társadalom életében, hihetetlen mennyiségben, finom fogásokat, hagyományos grúz, Merthogy Grúziában,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Imádkozás Krisztus értelméért  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Szent Pio atya!  Nemzeti  Szép estét kedves látogatóimna...  Alvó baby  Paul David Tripp Március 17  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Március 15-re emlékve  Facebookon kaptam  Keresd azt a valakit,...  Alvó cica  Esti kép  Szép estét  Facebookon kaptam  Alvó baby  Március 15-re emlékve  Dóró Sándor: Tétova lét  Nem kell ide békemenet  Facebookon kaptam  Evan Esar tollából  Imádkozás Krisztus értelméért  Facebookon kaptam  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Rejtő Jenő versei  Gősi Vali - Tükre lennék...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Majthényi Flóra: Mi a haza?  A gyász  Csendes éjszakán  Éljen a magyar szabadság!  A csonk és a facsemete  Facebookon kaptam  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Heltai Jenő: Szabadság  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  képre írva Március 15 -re emlé...  Atyám !  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Üdvözöllek az oldalamon  1848. március 15-én  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  A csonk és a facsemete  Az agyat és a csontokat is erő...  Facebookon kaptam  Nem mindegy  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Könnyáztatta asszonysorsok  Alvó baby  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Az élet  Az ünnepről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vágy, élet és sugár  William Shakespeare-től idéze...  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kokárda  Keresd azt a valakit,...  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Ne feledjük: a föld jóval több...  Illuziói ne legyen senkinek, a...  Paul David Tripp Március 17  A gyomorrontás tojással is kez...  Facebookon kaptam  A Mindenható Istenben bízva  Rochefoucauld - a bölcs  A magukat nyílt és őszinte emb...  Müller Péter tollából  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Törött csészék  ...és mégis ráismersz  Március  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az agyat és a csontokat is erő...  Esti kép 
Bejegyzés Címkék
grúz konyhát, vendég Isten, közös étkezés, nagy múltú, ország területén, ország határain, itteni kincsekből, szovjet időkből, grúz zöldségeket, akkoriban hivatalosan, ország minden, étkezés központi, társadalom életében, hihetetlen mennyiségben, finom fogásokat, hagyományos grúz, mesebeli terülj, bőség asztala, grúz konyha, ételkészítés komoly, maga specialitása, világ számos, klimatikus adottságokból, bőség kulcsfogalom, grúz étkezéssel, adagok vagy, gazdag grúz, leggyakrabban használt, ételkészítés során, többséget frissen, mindennapi étkezés, ünnepi asztalokon, jellegzetes grúz, gyümölcsök valóságos, ismert mediterrán, itteni éghajlat, nálunk szinte, helyiek által, tudományos neve, sötétzöld héjú, őszi hónapokra, nemzeti étel, jellegzetes helyi, aludtejre egyaránt, összetevők sorából, élesztő vagy, sokféle népcsoport, egyik legismertebb, adzsari hacsapuri, kisütést követően, nyers tojást, kenyér Adzsariában, ország délnyugati, rombusz vagy, tészta hozzávalóit, fenti sorrendben, tálba tesszük, megkelt tésztát, mozzarellát apró, fetát összemorzsoljuk, tésztagombócokból ovális, középső részt, sajtos töltelékkel, hosszantiszéleket felhajtjuk, végeket mepg, csónak alakot, tésztát lekenjük, tejes tojássárgával, sütés vége, tésztaladikok közepébe, másik ismert, helyiek szerint, történelmi Csinandaliból, legtökéletesebb kísérő, kenyerek önmagukban, rendes étkezés, grúz tésztabatyu, helyi specialitás, rendszerint darált, kora középkorig, házi hinkalik, igazi batyu, számít gondos, töltelék körül, forró töltelék, hinkali készítése, előételként vagy, grúzok híres, fűszeres adzsikát, grúz alapmártásnak, érett szilvából, tkemali egyebek, bazhe vagy, satsivi névre, viszonylag egyszerű, bazha egyike, gránátalma kivételével, gránátalma levéhez, diós püréhez, autentikus grúz, friss fűszernövények, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 382
  • e Hét: 2127
  • e Hónap: 10393
  • e Év: 127046
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.