|
2018-04-10 23:08:53, kedd
|
|
|
|
|
|
Cupcake, a különleges muffin
A cupcake erősen emlékeztet a magyarok által ismert és nagyon megkedvelt muffinra, mégsem az. Pontosabban annyival több, mint egy muffin, hogy kiérdemelt egy saját, külön kategóriát.
A cupcake és a muffin közötti különbségtételben szerepet játszik a méret, a dekoráció, illetve a tésztához használt alapanyagok aránya. A cupcake a legtöbb esetben kisebb, mint a klasszikus muffin, azzal ellentétben hatalmas cukros krémkoronát visel és homogénebb, különféle extra alapanyagoktól mentes tésztán alapul, viszont több benne a tojás, és a muffinhoz zsiradékot biztosító olaj helyett a legtöbb esetben vajjal készül.
A cupcake nem gyors süti, a díszítéssel bőven bíbelődhetünk
Amíg a muffin a hétköznapok gyors desszertje, addig a cupcake egy falatnyi drága pillanat, szülinapi tortácska, leánybúcsúztatóra készített partifalat, a családi, baráti összejövetelek megkoronázásaképp jelenik meg.
Díszíthető egyszerűen is, így is mutatós a cupcake!
A muffint az alap kevert tésztához adott magok, gyümölcsök és egyéb kiegészítők hangolják, teszik egyedivé, a cupcake-nél a lényeg nem elsősorban a tésztában rejlik, hanem a rajta pihenő krém hordozza magában.
További különbséget generál az is, hogy amíg a muffint gyakorta készítjük közel egészséges alapanyagok felhasználásával, addig a luxus érzetével kecsegtető cupcake esetében ez szinte elképzelhetetlen. Arról nem is beszélve, hogy a muffin nem csak egészséges, hanem sós is lehet, míg a cupcake kizárólag édes változatban létezik.
A muffinnál nem számít a tökéletes kidolgozottság sem, a cupcake-nek darabonként kell kiállnia a tökéletesség próbáját, amit főleg a tészta tetejére halmozott krém és annak dekorációja képvisel. A legtöbb esetben a tészta külön ízesítés nélküli, kevés vaníliával, csipetnyi citromhéjjal elkevert alap-piskóta, azonban a krém ízesítésének csak a képzelet szabhat határokat.
A vajból vagy adott esetben sajtkrémből készített édes krémcsúcsok lehetnek csokoládésak, gyümölcsösek, fűszerekkel gazdagított krémek, s ezeket a krémeket megannyi módon púpozhatjuk a sütemény tetejére. A habnyomó különböző formázó csőreivel különféle mintákat, formákat készíthetünk. A krémet tovább dekorálhatjuk pirított csonthéjasokkal, csokoládépöttyökkel, különféle reszelékekkel, tésztamorzsával, marcipándíszekkel, kandírozott, esetleg szárított gyümölcsökkel, vagy akár színes szórócukorkákkal. A krémre kerülhet nem ehető díszítés is, ilyen esetekben ügyeljünk arra, hogy könnyedén, egyben eltávolítható legyen, ne rontsa a sütemény élvezhetőségét.
Amerikai huncutság, jó sok cukormázzal :)
A kisült piskóta azonban nem csak dekorálható, hanem tölthető is. Ha a kész sütemény tetejének közepén lukat fúrunk és némi tésztát kiemelünk, akkor - akár a tetején lévő krémtől eltérő ízvilágú, de azzal harmonizáló krémmel - meg is tudjuk tölteni ezeket a pici süteményeket.
A cupcake-ből érdemes egyszerre több ízesítést is készíteni, ennek legegyszerűbb módja, ha többféle krémmel bolondítjuk meg az azonos alapokon nyugvó tésztát. Cupcake-ből összeállíthatunk születésnapi vagy esküvői tortákat is, de nagyon jó megoldást nyújt, ha a gyerekeink számára tartott különböző összejövetelekre ilyen minitortákat készítünk.
A cupcake, mint bögresüti
Azok, akik már régebb óta olvasgatnak angolszász gasztronómiai oldalakat, magazinokat, megszokhatták, hogy a desszertek esetében mindig bögrényi mértékegységben adják meg a hozzávalókat. Ez sok esetben valóban megkönnyíti a dolgunkat, de a folyékony, vagy épp csak félfolyós alapanyagoknál a metrikus skála bizony sokkalta célravezetőbb, és kevesebb összekent mérőedényt vagy bögrét eredményez. A bögrés módszer száraz anyagok esetében azonban kiváló. A bögre használata alapesetben kiváltja a mérleget, egységes alapra helyezi az alapanyagok arányát, így ha nem kifejezetten ragaszkodunk egy bizonyos mennyiségű édesség elkészítéséhez, akkor bármilyen bögre vagy pohár megteszi.
Ünnepi - akár szülinapi, akár esküvői, a díszítés az alkalomtól függ
Ha viszont szeretnénk az eredeti receptnek megfelelő mennyiségű süteményt elkészíteni, akkor érdemes beszerezni egy vagy két beskálázott mérőpoharat, ami sokban megkönnyítheti a dolgunkat, lévén, hogy könnyedén mérhetünk vele negyed vagy fél bögrényi dolgokat is. A bögrével való mérés alapszabálya, hogy soha ne lapogassuk bele az alapanyagokat. Ha túl sok felesleges levegő szorul az edénybe, akkor finoman ütögessük hozzá a fenekét a konyhapulthoz, de kanállal soha ne nyomkodjuk bele az alapanyagokat a pohárba, bögrébe.
Az így kimért alapanyagokat aztán a recept leírásának megfelelően kell összeállítani. A cupcake esetében a tészta homogenitása fontos szempont, hiszen ez is része az esztétikus süteménynek. Legkönnyebben akkor jutunk hibátlan tésztához, ha robotgépet vagy legalább egy kézi mixert alkalmazunk. Az így kapott tésztát azután a muffin formába, vagy az annál kisebb lukakkal megáldott cupcake-formába ültetett papírkapszlikba kell kanalazni úgy, hogy a tészta maximum a kapszli háromnegyedéig érjen.
Kész cukordíszekkel egyszerűbb a dekorálás
A bögrés mérési mód valószínűleg több kontinensen is megjelent már a korábbiakban, de az egységesítésben egy bizonyos Fannie Merritt Farmer nevű hölgy járt élen, aki a XIX. század utolsó negyedében megalkotta a The Boston Cooking School-Cook Book című művét, amiben a receptek hozzávalóit már kizárólag csak mérőkanálnyi, bögrényi mennyiségekben adta meg. Azonban arra ügyeljünk, hogy az amerikai és az angol bögre között akadnak eltérések. Az amerikaiak bögréjének űrtartalma 250 ml, míg az angoloké csak 240 ml.
Gyerekzsúron nagy sikere lehet a habos muffinnak ilyen édes halacskákkal...
Cupcake alaprecet
Hozzávalók:
4 tojás
1 bögre nem túl kemény vaj
1 bögre cukor
1 bögre tej
1 bögre rétesliszt
1,5 bögre finomliszt
2 teáskanál vaníliás cukor
csipetnyi só
1 csomag sütőpor
Elkészítés: A vajat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a tojásokat. Ezután beleöntöm a sütőporral és sóval elkevert lisztet, majd folyamatos keverés mellett - tejjel felöntve - homogén tésztává alakítom. A kész tésztát a muffin sütőbe illesztett papírkapszlikba töltöm, és 180 fokon aranyszínűre sütöm.
Ez az egyszerű, de mutatós kategória, de kész kellékek szükségeltetnek hozzá
Baileys-krém
Hozzávalók:
1 bögre nem túl kemény vaj
2,5 bögre porcukor
3 evőkanál Baileys likőr
Elkészítés: A vajat a porcukorral és a likőrrel simára keverem, majd habzsákkal a tészták tetejére nyomom, tálalásig hűtőbe teszem a kész tésztákat.
Citrusos krém
Hozzávalók:
1 bögre nem túl kemény vaj
2,5 bögre porcukor
1 evőkanál lime-lé
½ lime reszelt héja
½ narancs reszelt héja
Elkészítés: A vajat a porcukorral és a lime levével alaposan kidolgozom, majd hozzáreszelem a lime és a narancs héját. Ezzel is átforgatom, végezetül a krémet habzsákból a süteményekre nyomom. A süteményeket tálalásig a hűtőben tartom.
Türelmes és kézügyes konyhatündéreknek!
WESSELY MÁRTA - Desszert
Forrás: Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
Címkék: szórócukorkákkal, felhasználásával, összejövetelekre, elképzelhetetlen, összeállíthatunk, tésztamorzsával, mértékegységben, csonthéjasokkal, papírkapszlikba, egységesítésben, szükségeltetnek, mennyiségekben, alapanyagoktól, összejövetelek, cukordíszekkel, elkészítéséhez, megkönnyítheti, élvezhetőségét, háromnegyedéig, kidolgozottság, alapanyagoknál, hozzáreszelem, összeállítani, célravezetőbb, alapanyagokat, eltávolítható, bíbelődhetünk, konyhapulthoz, dekorálhatjuk, legegyszerűbb, gyümölcsökkel, legkönnyebben, reszelékekkel, megszokhatták, gasztronómiai, csokoládésak, különleges muffin, cupcake erősen, magyarok által, muffin közötti, tésztához használt, legtöbb esetben, klasszikus muffin, muffinhoz zsiradékot, díszítéssel bőven, hétköznapok gyors, falatnyi drága, alap kevert, tésztában rejlik, rajta pihenő, muffint gyakorta, luxus érzetével, Fannie Merritt Farmer, Boston Cooking School-Cook Book, WESSELY MÁRTA,
|
|
|
|
Akarat Éretlen vers Facebookon kaptam Png férfi Az igazi szeretetért rendszeri... Kellemes vasárnapi kikapcsolód... Kövesd a cowboyt! Png virág Facebookon kaptam Egy hatékony szolga Garai Gábor - Takarítás Facebookon kaptam Ágai Ágnes – Csendélet Fehér virág Facebookon kaptam Az igazi szeretetért rendszeri... s immár én is felragyogva, ért... Irgalom és ítélet Facebookon kaptam Zilahy Lajos gondolata Szívem tiéd Facebookon kaptam Szabolcska Mihály – Ákác... Facebookon kaptam Nagyon különös Albert Einstein gondolata Facebookon kaptam Ne kapaszkodj magasabbra, Gyökössy Endre - Virágok virág... Reménység és erő Krisztustól e... Paul David Tripp Április 20 Popper Péter szavai Fekete István - Akác Zsolnay Vilmos világhírű kera... Facebookon kaptam Cs Ildikótól Facebookon kaptam Annuska bar... Németh László tollából Lóhere Leonardo da Vinci gondolata képre írva Facebookon kaptam Radikális szeretet A boldog családok mind hasonló... Örülök, hogy látlak! Illyés Gyula - Milyen hamar. Radikális szeretet Sose bánj semmit Fekete István - Akác Facebookon kaptam Leonardo da Vinci gondolata Egy hatékony szolga Nagyi telefonál Fekete István - Akác Bounty krémes Egy bizonyos határt Még csak most kezdődik a nap Garai Gábor - Takarítás Facebookon kaptam Mírjam barát... Kövesd a cowboyt! Facebookon kaptam Egy maradéktalanul uralt világ Akarat Szép álmokat! Facebookon kaptam képre írva Facebookon kaptam 69 éve hunyt el Albert Einstei... Facebookon kaptam Krisztinától Paul David Tripp Április 21 Mai harmónia kártyám Mindig jusson idő nevetni Egy hatékony szolga Facebookon kaptam Png telefon Szép napot kívánok Ami embereknek lehetetlen, az... Soha ne kedvezz... Hogyan éljünk boldogan, amíg m... Popper Péter szavai Bounty krémes Facebookon kaptam Alázat Jó éjszakát Egy hatékony szolga A tömeg, a Mester, a módszer, ... Neked tudnod kell Facebookon kaptam A boldog családok mind hasonló... Kaffka_Margit Szép estét Reggel van Fehér virág Facebookon kaptam A másik dolog, Albert Einsteinről Szívem tiéd Örülök, hogy látlak! Facebookon kaptam Facebookon kaptam Nem számIt
|
|
|
|
különleges muffin, cupcake erősen, magyarok által, muffin közötti, tésztához használt, legtöbb esetben, klasszikus muffin, muffinhoz zsiradékot, díszítéssel bőven, hétköznapok gyors, falatnyi drága, alap kevert, tésztában rejlik, rajta pihenő, muffint gyakorta, luxus érzetével, cupcake kizárólag, tökéletes kidolgozottság, cupcake-nek darabonként, tökéletesség próbáját, tészta tetejére, tészta külön, krém ízesítésének, képzelet szabhat, vajból vagy, krémeket megannyi, sütemény tetejére, habnyomó különböző, krémet tovább, krémre kerülhet, sütemény élvezhetőségét, kisült piskóta, kész sütemény, tetején lévő, pici süteményeket, cupcake-ből érdemes, azonos alapokon, gyerekeink számára, desszertek esetében, metrikus skála, bögrés módszer, bögre használata, alapanyagok arányát, bizonyos mennyiségű, alkalomtól függ, eredeti receptnek, bögrével való, recept leírásának, cupcake esetében, tészta homogenitása, esztétikus süteménynek, kézi mixert, muffin formába, annál kisebb, tészta maximum, kapszli háromnegyedéig, bögrés mérési, bizonyos Fannie, receptek hozzávalóit, angol bögre, amerikaiak bögréjének, angoloké csak, habos muffinnak, cukorral habosra, kész tésztát, muffin sütőbe, likőrrel simára, tészták tetejére, kész tésztákat, lime levével, narancs héját, krémet habzsákból, süteményekre nyomom, süteményeket tálalásig, hűtőben tartom, szórócukorkákkal, felhasználásával, összejövetelekre, elképzelhetetlen, összeállíthatunk, tésztamorzsával, mértékegységben, csonthéjasokkal, papírkapszlikba, egységesítésben, szükségeltetnek, mennyiségekben, alapanyagoktól, összejövetelek, cukordíszekkel, elkészítéséhez, megkönnyítheti, élvezhetőségét, háromnegyedéig, kidolgozottság, alapanyagoknál, hozzáreszelem, összeállítani, célravezetőbb, alapanyagokat, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 1446
- e Hét: 3660
- e Hónap: 17565
- e Év: 147272
|
|
|