Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Eper-szerelem
  2018-05-30 23:54:54, szerda
 
   
  Eper-szerelem

Az eper igen régóta velünk együtt él, ám áltermésének, majdnem-bogyójának fogyasztása mégis csak néhány évszázados múltra tekint vissza. A magjait kívül hordó bogyó története szorosan összefonódott az európai történelemmel.

Eper-történelem

Az eper már az időszámításunk előtti időszakban megtalálható volt a mediterrán térségben, bizonyíthatóan Itáliában, ahol vadon nőtt. Ennek ellenére az epret nem említi a Biblia, sem az egyiptomi, sem a görög művészetben nem lelhető fel eperre utaló motívum, aminek valószínűleg az az oka, hogy az eper a hűvösebb éghajlaton termett csak meg.

Megunhatatlan és abbahagyhatatlan gyümölcs az eper!

Az epernek a görögök, s - őket követve - a rómaiak sem tulajdonítottak túl nagy kulináris jelentőséget, csupán a gyógyászati értékét becsülték. Úgy gondolták, hogy az eper segít a gyulladásokon, enyhíti a lázat, a melankólia hathatós ellenszere, használ a rossz lehelet ellen, és a köszvény is kezelhető vele.

Igaz, egyes történészek tudni vélik, hogy a római lucullusi lakomákon epret is felszolgáltak a római polgároknak, de erre vonatkozó írásos bizonyítékok nem maradtak fent. Annyi bizonyos, hogy Hippokratész meg sem említi, sőt még a rómaiak földműveléssel kapcsolatos bibliájában, az idősebb Cato által írt ,,De agriculturá"-ban sem esik szó az eperről. Vergilius és Ovidius verseiben a tájleírások során már meg-megjelenik az eper, a vidéki életképek szerény, vadon termő szereplőjeként.

A legtöbb szót az idősebb Plinius vesztegeti az eperre, aki a ,,Naturalis Historiae" című 37 kötetes enciklopédiájának 21. kötetében ugyanis említést tesz a ,,fragá"-ról, mint itáliai gyümölcsről, ami a birodalom más részeiről került Itáliába és lelt új otthonra.

Innentől kezdve - egészen a XII. századig - az eper feledésbe merül. Egészen Szent Hildegard von Binger bencés rendi apácáig, aki a gyógynövényeket és gyógyászatban elfoglalt helyüket leíró könyvei egyikében megemlíti, hogy a föld közelében termő eper fogyasztása veszélyes. Szerinte a talaj környékén sok a mérges kígyó és a varangy, így a gyümölcs könnyen szennyeződik, és fogyasztása akár - egy-egy fertőzésnek vagy az állatok mérgének okán - halállal is végződhet.

A víziókban bővelkedő gyógynövényszakértő nővért követően kicsit felgyorsultak az eper körüli események. A XIII. században már Nicholas Myrepsus bizánci orvos kézikönyvében is szerepel, mint gyógyhatású növény.

Persze az igazán finom eper szabadföldi!

Ezután az eper, mint dísznövény tűnt fel Európa kertjeiben, igaz, először nem a gyümölcse, hanem a virágai miatt. Jean Dudoy-nak a király kertészének köszönhetően, 1368-ban V. Károly rezidenciáján, a Louvre-ban is megjelentek az eprek - szám szerint 1200 tő - a virágágyásokban. Majd 1375-ben már Dijon közelében, a Chateau de Couvres-ben is termesztettek epret, ami innentől kezdve a kastélykertek állandó szereplőjévé vált.

Ahogy egyre ismertebbé vált az eper, úgy születtek a hozzá kapcsolódó babonák, legendák. A középkorban úgy tartották, hogy az eper a tökéletességet és az igazságot szimbolizálja, épp ezért a kor kőfaragói a templomi oltárokat szívesen díszítették eperrel. Ezenkívül hittek benne, hogy eperrel elcsábítható a vágyott partner. Nem véletlen, hogy a legismertebb afrodiziákumként számon tartott gyümölcs régóta Vénusz, a szerelem istennőjének jelképe is.

Egyszerű pitetészta, vaníliás krém és friss eper - a tökéletesség maga!

A hozzá kapcsolódó szimbolika mellett az eper gyógyhatása miatt is kedvelt volt. Gyakorta gyógyították vele a depressziót, s arra is használták, hogy a hölgyek megőrizhessék hattyúfehér arcbőrüket.

Miközben az eper lassan ismertté vált Európában, a kontinensre lassan visszaérkeztek az első újvilági kalandorok is, akik beszámoltak arról, hogy az eper Amerikában is őshonos. A franciák hírvivője, Jacques Cartier első amerikai útjáról, 1534-ben Quebec-ből hozott epret, míg az angolokhoz Thomas Harriot tért meg a Virginiában fellelhető eper hírével.

Bármilyen sütemény elvarázsolható pár szem eperrel!

Talán ennek is köszönhető, hogy 1536-ban megjelent Jean de la Ruelle francia humanista, orvos és botanikus ,,De Natura Stirpium Libri tres" című könyvében már ír az epertermesztésről és az eprek keresztezéséről is.

Az eperhez szorosan köthető koronás fők sorában V. Károly csupán az első volt. XIII. Lajos naponta fogyasztott epret, s XIV. Lajos idejében - aki szintén nagyon szerette ezt a gyümölcsöt - 1697-ben Jean de la Quintinie, a királyi kertész nekiveselkedett az eper nemesítésének. A Quebec-ből érkezett epret keresztezte a franciával, s ennek a folyamatnak köszönhetően született meg a XVIII. század közepére a modern eper.

A Napkirály által az Újvilágba küldött hadsereg haditengerészeti mérnöke, egy bizonyos Amédée-Francois Frezier laikus botanikus felfedezett egy hatalmasra nőtt eperfajtát, amit 1714-ben elhozott Franciaországba. A chilei eperrel az addigi nemesítési kísérleteket új szakaszba léptette. Az eredmény egy igen lédús és édes gyümölcs lett, ami hamar népszerűvé vált, és XIV. Lajos még költészeti versenyt is rendezett az eper kedvéért.

Pofonegyszerű és megunhatatlan desszert a csokiba mártott eper

A tendencia a későbbiekben sem változott, XV. Lajos olyannyira szerette az epret, hogy a kertészének megparancsolta, hogy az Európában fellelhető összes eperfajtát telepítse a kertjeibe. Annak ellenére, hogy közel 300 fajtát sikerült összeszedniük, Alexandre Dumas az 1873-ben megjelent ,,Le Grand Dictionnaire de Cuisine"-ben csupán ötféle eperről tesz említést.

A XIX. században azonban Dumas-nál lelkesebb hívei is akadtak ennek a gyümölcsnek. Teresa Tallien, Napóleon egykori szeretője - aki a terror idején tanúsított hősies magatartásával kivívta a Notre-Dame de Thermidor becenevet - gyakorta fürdött eperlében, remélvén, hogy az jótékonyan hat a bőrére és a szervezetére.

Az eper angliai útja is igen érdekesen alakult. Nagyjából a XV. századtól követhető az eper angol története, pedig a leletek tanúsága szerint már a vaskorban is jelen volt ez a növény a szigetországban. 1430 körül azonban már London utcáin is árulták ezt az erdei csemegét, majd a XVI. században orvosi javallatra kezdték termeszteni és fogyasztani. Ebben az időszakban kezdték el az angol botanikusok osztályozni a különféle epreket, s 1526-ban egy francia munka fordítása, a ,,Grete Herball" is megjelent, amiben többek között az eper gyógyászati célokra való alkalmazásáról is írt.

VIII. Henrik második feleségének, Boleyn Annának a nyakán - szerencsétlenségére - egy eper alakú anyajegye volt, ami akkortájt a boszorkányság egyik jelének számított. De valószínűleg nem ez okozta vesztét, mivel a férje nagyon kedvelte az epret. A XVI. században már az angol hölgyek is ráéreztek az eper ízére, s egyre többen termesztettek a saját kertjükben is. Még Shakespeare is említést tesz a gyümölcsről a III. Richárd és az V. Henrik egy-egy jelentében.

A sajttorta is tálalható eperrel, szezonban - nem bánja! :)

Az eperlevél egy idő után az angol címerekben is helyt kapott, earlök, márkik, hercegi házak jelképeinek vált szerves részéré.

Az Észak-Amerikában őshonos epret az indiánok előszeretettel használták különféle ételekhez, sőt megfázásra is alkalmazták, valamint az eperből nyert lével a különféle szemproblémákat is megpróbálták orvosolni. Az eper európai karrierjét követően - elég későn - csak a XIX. században kezdték el komolyabban termeszteni, amikor néhány süteménynek hála, az eper iránti kereslet elkezdett megnövekedni.
Vegyünk és együnk epret!

Az eper nem utóérő gyümölcs, ezért mindig egészséges, puha foltoktól mentes, friss zölddel rendelkező, érett szemeket vegyünk. Fonnyadt vagy sérült gyümölcsöt ne válasszunk.

Hűtőszekrényben rövid ideig, 1-2 napig megőrizheti a minőségét, de érdemes a vásárlás napján elfogyasztani. Mélyhűtőben akár fél évig is eláll. Mivel az epernek a földre érnek a termései, ezért alapos mosást igényel, de megmosni is csak közvetlenül fogyasztás előtt érdemes.

Eperfagyi... még dalt is írtak róla! :)

Az érett eper legfinomabb magában, de tejszínhabbal is megbolondítható, vagy akár egy kis pezsgővel, olvasztott csokoládéval is fogyasztható. Jól megállja a helyét gyümölcssalátákban is, csak mivel hamar összeesik, ezért utolsóként adjuk a salátához. Müzlikhez is adhatjuk, illetve különféle desszertek dekorálására is tökéletes a friss eper. Eperből készíthető turmix vagy smoothie is.

Fűszere lehet a frissen őrölt fekete bors, a gyömbér, a szerecsendió vagy a levendula, de a zöld fűszerek közül is választhatunk partnert az epernek. Kifejezetten jó az eperhez a bazsalikom, a rozmaring, a citromfű és a menta.

Az eperből készíthetünk szörpöt vagy főzhetünk belőle lekvárt, fagylaltot. Az eperből csinálhatunk levest, vagy balzsamecettel ízesítve akár húsok, sajtok mártásává is válhat. A sütemények közül a csokoládés, karamelles ízeknek jó partnere, s a krémes, tejes alapú desszertek tökéletes kísérője.

Eperrel az igazi a panna cotta, de a krémest vagy a sajttortát is igazán feldobja, ha eperrel koronázzuk.

Pohárkrémekhez, joghurthoz is jól illik az illatos eper

Egészséges eper

Az eper nem csak finom, de igen egészséges is, sőt alacsony a kalóriatartalma, s nincs benne koleszterin. Sok benne az A-, és C-vitamin, ezen kívül tartalmaz vasat, nátriumot, kalciumot, riboflavint, káliumot, cinket és B6-vitamint is.

Az eper fogyasztásával csökkenthető a rák kialakulásának és az időskori demenciának a kockázata - valamint segít elkerülni a szívrohamot. Mivel nitrátban gazdag, így segít oxigénhez juttatni az izmokat, ezért az eperevés csökkenti az izomfáradtságot is.

Tarte aux Fraises (epertorta)

Tarte aux Fraises, a francia epertorta

Hozzávalók:
40 dkg eper
5 evőkanál eperlekvár
20 dkg vaj
23 dkg finomliszt
8 dkg mandula
15 dkg cukor
2 tojássárgája

Elkészítés: A mandulát hámozom, darálom. Összeöntöm a cukorral és a liszttel, majd a vajjal óvatosan elmorzsolom. Hozzáadom a sárgákat és tésztává gyúrom. Minimum egy órára a jó hideg hűtőbe teszem.
Miután kihűlt a tészta, nagyon óvatosan nyújtom, pitetálba fektetem, majd egy nagyobb darab sütőpapírt teszek bele és valami száraz hüvelyest szórok a papírral (bab, lencse, bármi megteszi, a lényeg, hogy a tészta ne tudjon kénye-kedve szerint feljönni, legyen hely a tölteléknek). Ebben az állapotában betolom a 180 fokos sütőbe és 20 percig sütöm. Ezután a papírral egyetemben eltávolítom a segédbabot vagy lencsét és a tésztát visszatolom a már csak 150 fokos sütőbe, 25 percre.
Amikor kész a tészta, ráhelyezem a félbevágott epreket, s a felmelegített lekvárt az eprekre csurgatom. Néhány órát hagyom, hogy a lekvár átjárja a tésztát.

Epres millefeuille

Hozzávalók:
30 dkg mascarpone
4 evőkanál porcukor
50 dkg eper
1 csomag leveles tészta
1 rúd vanília
csipetnyi só
bazsalikom
+ porcukor a tetejére

Elkészítés: A tésztát egy sütőpapíros gáztepsire fektetem, letakarom egy másik sütőpapírral és egy másik gáztepsivel lenyomatolom. Ebben a satuban szorított állapotában 200 fokon sütöm nagyjából 25-30 percig, amíg szép arany színe nem lesz.
Amikor kész a tészta, akkor megvárom, amíg langyosodik, majd egy vonalzóval kimérem, hogy hogyan tudom három nagyjából egyforma darabra osztani. Felvágom, majd miután kihűlt, akkor beletöltöm a tésztasülés közben elkészített krémet.
A mascarponet beleborítom egy üstbe, habverővel beleforgatom a cukort, a vanília kikapart belsejét, az apróra vágott bazsalikomot, esetleg egy kevés citromhéjat és a csipetnyi sót.
Az epreket mosom, csumázom, papírtörlőn szárogatom, majd nyolcba vágom. A halomnyi epremet beleforgatom a krémbe, amit ezután két részre osztok, és megkenem a tésztalapot, ráültetem a másik lapot is, majd erre rákenem a maradék krémet, végezetül nagyobb mennyiségű porcukorral megszórom.

Sosem múló vonzalom az eper-szerelem :)

WESSELY MÁRTA - Gyümölcs

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: haditengerészeti, afrodiziákumként, abbahagyhatatlan, keresztezéséről, nekiveselkedett, franciaországba, szigetországban, szemproblémákat, virágágyásokban, kalóriatartalma, izomfáradtságot, megbolondítható, gyógynövényeket, tulajdonítottak, hűtőszekrényben, szereplőjeként, visszaérkeztek, balzsamecettel, időszámításunk, tökéletességet, elvarázsolható, földműveléssel, bizonyíthatóan, előszeretettel, megparancsolta, kialakulásának, fogyasztásával, pohárkrémekhez, magatartásával, alkalmazásáról, megőrizhessék, összefonódott, rezidenciáján, felszolgáltak, szimbolizálja, tejszínhabbal, eper igen, magjait kívül, európai történelemmel, időszámításunk előtti, mediterrán térségben, görög művészetben, hűvösebb éghajlaton, gyógyászati értékét, eper segít, melankólia hathatós, rossz lehelet, római lucullusi, római polgároknak, rómaiak földműveléssel, idősebb Cato, tájleírások során, Naturalis Historiae”, Egészen Szent Hildegard, Nicholas Myrepsus, Jean Dudoy-nak, Jacques Cartier, Thomas Harriot, Natura Stirpium Libri, Amédée-Francois Frezier, Alexandre Dumas, Grand Dictionnaire, Teresa Tallien, Grete Herball”, Boleyn Annának, WESSELY MÁRTA,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Vízcseppes rózsa  Vegyes viccek  Különleges receptek kamillára ...  A legegészségesebb táplálékok(...  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó éjszakát!  Szép mai napot !........  Facebookon kaptam  Édes álom  Váci Mihály - Pipacsok a búza...  Legendás kincseket rejt a Duna...  Az Európai Gyógyszerügynökség  Ki vigasztalja a vigasztalót?  Alvilági  Köszönöm az Ég kegyének . . .  Szép estét kedves látogatóimna...  Rajki Miklós: Látni  A kaktusz virága.......  Facebookon kaptam  Időskori bőrtünetek  Virágének  Gyurkovics Tibor: Minden levél  Energianövelő táplálékok és it...  Hogyan készítsünk banánteát?  Áldott rózsánk  Gerberák  Facebookon kaptam  Örülnünk kellene..  Facebookon kaptam  Délutáni mosoly......  A lelked hegedú  Szép mai napot !........  Szép estét kívánok kedves Láto...  Fáradtságunk okai  Facebookon kaptam  Nyári kép  Facebookon kaptam  Délutáni mosoly......  Gyurkovics Tibor: Minden levél  Gyermek arc  Pirosan libben  Amikor nincs pénzed......  A legegészségesebb táplálékok(...  Délutáni mosoly......  Nyári képek  Facebookon kaptam  Harmonia.......  Harmónia..........  Annyira megihletett...  Szép mai napot !........  Nyári kép  199 az új fertőzött, elhunyt 8...  Örülnünk kellene..  Facebookon kaptam  A jó pásztor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjt !  Mai napi mosoly.....  A jó pásztor  Szép virágok......  A fecskék visszatértek.......  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rajki Miklós: Látni  A fecskék visszatértek.......  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Szép estét  Gyurkovics Tibor: Minden levél  A fecskék visszatértek.......  Jó éjt !  A szeretet, mint kályha.....  Nyári kép  Üzenet egykori iskolámba  Jó éjszakát!  Természetbarát  Nincs egy rongyom se ........  Boldog hétvégét! Szeretetben, ...  Gradvolt Endre verse  Weöres Sándor: Barangolók  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kislány csokorral  Weöres Sándor: Barangolók  Facebookon kaptam  Vashiány.......  Facebookon kaptam  Magányos ének, zengő, lázadó!  Áldott Vasárnapot kívánok Mind...  Köszönöm az Ég kegyének . . .  Jó pihenést ! ......  Jó éjszakát!  Rajki Miklós: Látni  Facebookon kaptam  Gradvolt Endre verse  Mindenki várja,  Kutyus  A fecskék visszatértek.......  Ragyogó szép napot kívánok ked...  Nagyon szép....... 
Bejegyzés Címkék
eper igen, magjait kívül, európai történelemmel, időszámításunk előtti, mediterrán térségben, görög művészetben, hűvösebb éghajlaton, gyógyászati értékét, eper segít, melankólia hathatós, rossz lehelet, római lucullusi, római polgároknak, rómaiak földműveléssel, idősebb Cato, tájleírások során, vidéki életképek, legtöbb szót, idősebb Plinius, eper feledésbe, föld közelében, talaj környékén, mérges kígyó, gyümölcs könnyen, állatok mérgének, víziókban bővelkedő, eper körüli, igazán finom, virágai miatt, király kertészének, eprek &#8211, kastélykertek állandó, hozzá kapcsolódó, igazságot szimbolizálja, templomi oltárokat, vágyott partner, legismertebb afrodiziákumként, szerelem istennőjének, tökéletesség maga, eper gyógyhatása, hölgyek megőrizhessék, eper lassan, kontinensre lassan, első újvilági, eper Amerikában, franciák hírvivője, angolokhoz Thomas, eprek keresztezéséről, eperhez szorosan, első volt, gyümölcsöt &#8211, királyi kertész, eper nemesítésének, Quebec-ből érkezett, folyamatnak köszönhetően, modern eper, bizonyos Amédée-Francois, hatalmasra nőtt, chilei eperrel, addigi nemesítési, igen lédús, eper kedvéért, csokiba mártott, kertészének megparancsolta, 1873-ben megjelent, terror idején, eper angliai, eper angol, leletek tanúsága, erdei csemegét, időszakban kezdték, angol botanikusok, különféle epreket, francia munka, eper gyógyászati, nyakán &#8211, eper alakú, boszorkányság egyik, férje nagyon, angol hölgyek, eper ízére, saját kertjükben, angol címerekben, indiánok előszeretettel, eperből nyert, különféle szemproblémákat, eper európai, eper iránti, vásárlás napján, földre érnek, érett eper, friss eper, frissen őrölt, szerecsendió vagy, zöld fűszerek, eperből készíthetünk, eperből csinálhatunk, sütemények közül, panna cotta, krémest vagy, illatos eper, , ,
2021.05 2021. Június 2021.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 137
  • e Hét: 771
  • e Hónap: 7376
  • e Év: 182552
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.