Belépés
vorosrozsa66.blog.xfree.hu
"Nyisd ki a szemed a szépségnek körülötted, nyisd meg az elméd az élet csodáinak, nyisd meg a szíved azoknak, akik szeretnek és mindig légy hű önmagadhoz!&... Drót Erika
1966.11.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A zöldtea jótékony hatásai
  2018-10-10 20:26:54, szerda
 
   
 




A zöldtea jótékony hatásai


A zöldteát sokkal régebbi idők óta fogyasztják, mint a kávét.

Az elkészítési módja miatt is egészségesebb, mint az egyéb, koffeintartalmú italok. A tealeveleket gőzölik, így meggátolják az oxidációt, amely miatt - a fekete vagy oolong teák fermentálási folyamatával ellentétben - a levelet antioxidáns tartalma magas marad.

A Kínából származó teaféle mára az egész világon közkedvelt ital lett, valamint rengeteg egészséges étel, ital, étrend-kiegészítő, és kozmetikum alapanyaga. Orvosi kutatásokkal kimutatták, hogy a rendszeres zöldtea fogyasztás csökkenti a szívbetegségek és a rák kialakulásának kockázatát. A többi teafélékhez viszonyított alacsonyabb koffeintartalma miatt nem növeli a vérnyomást, flavonoid tartalma pedig antioxidáns és anti-karcinogén hatású.

A legjobb hatás érdekében teafűből készítse a teát, ne a filteres zöldteából. Az íze is finomabb, valamint az antioxidáns tartalma is magasabb.

Alacsonyabb koffein tartalommal rendelkezik, emellett pedig magas a polifenol tartalma, amely természetes antioxidánsként egészségesen tartja a testet, bőrt, és hajat, valamint a rákos sejtek növekedését is gátolja.
Zöldtea és a fogyás

Az elhízás a világot legerősebben érintő betegség, az ülő munka és gyorsételek fogyasztása szívproblémákhoz, alvás közbeni légzésmegálláshoz, cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz vezethet. A zöldtea természetes antioxidáns tartalma tízszer magasabb, mint a zöldségeké és gyümölcsöké, ezért mindenképp fogyasszon belőle naponta.

Miért olyan jók nekünk az antioxidánsok?

A szabadgyököknek nevezett molekulákat a szervezet a sejtlégzés folyamán termeli, aminek a mennyisége jelentős mértékben megnő étkezés, alkohol fogyasztása, vagy dohányzás hatására. Ezek a molekulák megtámadják az egészséges sejteket, sokféle problémát okozva, többek között öregedést. Oxidálódunk, mint a vas. Az antioxidánsok feladata az egészséges sejtek megvédése a szabadgyökökkel szemben.

Tudósok hat különféle katechint különböztettek meg a zöldteában, közülük egyik az EGCG, amely gyorsítja a szervezet anyagcsere folyamatait, vagyis gyorsítja a zsír oxidációját és a tápanyagok kalóriává alakítását, tehát segítik a súlyfelesleg elvesztését. A zöldtea csökkenti a testzsír százalékot, a puffadást, és a nem kívánatos ételek iránti vágyat, miközben méregteleníti a szervezetet. Vízhajtó hatása is van, amely szintén segíti a felesleges plusz kilók eltávolítását.

Friss lehelet

A kellemetlen leheletet sok minden okozhatja, és az októl függetlenül kellemetlen probléma. Ám a zöldtea erre is megoldás, hiszen meggátolja a szájüreg vírusainak és baktériumainak szaporodását, valamint a rossz leheletet okozó baktérium szaporodását is megállítja. Öblítse ki száját egy bögrényi erős zöldteával, és máris búcsút inthet a problémának. Az ínygyulladást is csökkenti. Fogkrémet is készíthet zöldteából magas koncentrációjú zöldtea és egy teáskanál szódabikarbóna felhasználásával. Nem csak az ínygyulladást, de a fogkő képződést is megakadályozza.

Koleszterinszint csökkentő

A magas koleszterinszint rengeteg problémát okozhat, leginkább keringési megbetegedéseket és stroke-ot. A zöldtea tannin tartalma csökkenti a koleszterinszintet, így csökkenti az artériák elzáródásának kockázatát.

Egészséges bőr

A zöldtea antioxidáns tartalma miatt mind fogyasztva mind külsőleg alkalmazva könnyedén segít elérni az áhított egészséges és üde bőrt. Gyulladáscsökkentő és szabadgyök megkötő hatása miatt a napégéseket gyógyítja, polifenol tartalma pedig csökkenti az öregedés jeleit.

100 grammnyi zöldtea levelet keverjen el fél liternyi vízben, hagyja 30-40 percig ázni, majd leszűrés után tárolja hűtőszekrényében. Felfrissítheti vele arcát, valamint a kis felületű kiütéseket, vágásokat, pattanásokat, napégést is kezelheti vele.

Arcát tonizálhatja vele. Frissen készített zöldteát fagyasszon le jégkocka tartóban, és naponta dörzsölje át 1-1 kockányival bőrét.

Gyengéd arcradírként is használhatja, 3 teáskanálnyi joghurtban keverjen el 1 teáskanálnyi zöldtea levelet, óvatosan masszírozza bőrébe, hagyja rajta 5 percig, majd langyos vízzel mossa le.

Allergia tüneteit csökkenti

A zöldtea EGCG tartalma miatt meggátolja a hisztamin és az IgE immunoglobulin termelést, amelyek az allergiás reakciókért felelősek.

Egészséges haj

A zöldtea csökkenti a dihidrotesztoszteron (DHT) termelését, amely csökkenti a haj növekedésének sebességét és a haj gyorsabb kihullását okozza. A korpásodást és a fejbőr gyulladását is csökkenti. Segíti a haj gyorsabb növekedését, puhítja a hajat, polifenol, E- és C-vitamin tartalma miatt egészségessé varázsolja a hajat. 3-4 tea filtert áztasson egy fél liternyi vízbe, és hajmosás után öblítse le vele haját.

Cukorbetegség ellenszere

A kettes típusú cukorbetegséget sikeresen kordában tartja, hiszen természetes antioxidáns tartalma lassítja a véráram glükóz-felszívását, így kevesebb inzulin szükséges a glükóz szint fenntartásához. A cukorbetegségtől nem szenvedők glükóz toleranciáját javítja.

Vérnyomás betegségek gyógyítója

A koffeintartalmú ételek és italok a magas vérnyomástól szenvedőknek nem ajánlottak, ám a zöld tea koffeintartalma olyan alacsony, hogy káros hatások helyett a szervezet egészének jót tesz. Javítja a szívműködést, segít a cukorbetegségen és a koleszterinszinten, ily módon a magas vérnyomáson is. Ha mégis tart a koffeintől, fogyassza a koffeinmentes változatot.

Vérlemezke aggregációt gátló hatás

A zöldteában található antioxidáns flavonoidok meggátolják a vérmelezke aggregációját, amely keringési rendellenességeket okozhat. A szívrendszeri megbetegedésben szenvedőknek kifejezetten ajánlott fogyasztása, kutatások bizonyítják, hogy nőknél és férfiaknál is csökkenti a keringési megbetegedések általi halál kockázatát.

Nemi szervi szemölcsök

Külsőleg alkalmazva gyógyítja a nemi szervi és azt körülvevő szemölcsöket, ezt katechin tartalmának köszönheti, amely összetevő a patikákban kapható ugyanerre a betegségre alkalmazott krémekben is megtalálható.

Terhesség

Számtalan egészségre gyakorolt hatása miatt a terhes nők előszeretettel fogyasztják. Magas antioxidáns tartalma segíti a sérült sejtek gyógyulását, szinten tartja a vércukor- és inzulin szintet, és kontrollálja a magas vérnyomást. A terhesség utolsó szakaszában a magas vérnyomás és a cukorbetegség gyakori probléma, amelyek ellen a zöldtea sikeresen nyújt védelmet az immunrendszer erősítésével.

Figyelem:

A terhesség alatti zöldtea fogyasztásnak megvannak az előnyei, ám mindenképpen vegye figyelembe a rizikófaktorokat is. A zöldteában található koffein, habár nagyon kis mennyiségben van jelen, vízhajtó hatású, amely dehidratáltságot okozhat. Terhesség alatt különösen fontos a megfelelő hidratáltság, hiszen a szervezet különben nem tudja felszívni a szükséges tápanyagokat. Terhesség alatt különösen fontos az megnövekedett vitamin és ásványi anyag bevitel, amelyeket a szervezet a vizelettel eltávolíthat, ezért zöldtea fogyasztás előtt mindenképp konzultáljon orvosával.

Ízületi gyulladást megakadályozó hatás

A zöldtea fogyasztás csökkenti a reumás ízületi gyulladás kialakulásának kockázatát a kemikon nevű enzim termelésének meggátolásával, amely a szervezet gyulladásos megbetegedéseit okozza, valamint csökkenti a porcok rugalmasságát, amely az ízületi gyulladás gyakori tünete.

Bőrrák megelőző hatás

A zöldtea polifenol tartalma meggátolja a tumorokat okozó két fehérje, a VEGF és a HGF növekedését. Emellett blokkolja a rákot okozó karcinogéneket és ultraibolya sugárzást is. A túlzásba vitt napozás okozta keratózist gyógyítja, tehát a kisebb bőrproblémákat kívülről gyógyítja, az immunrendszert pedig belülről erősíti.

Stressz és depresszió csökkentés

A zöldtea csökkenti a depressziót az agy folyamatos glükóz szintjének biztosításával. Teanin tartalma csökkenti a stresszt és az idegességet, valamint remek antidepresszáns.

Immunitás erősítés

A polifenolok és flavonoidok mellett egyéb antioxidánsok is találhatóak a zöldteában, amelyek javítják a szervezet immunitását, így csökkentik a gyulladások kialakulását. Meggátolja a megfázásos megbetegedéseket, amennyiben mégis elkapná az influenzát, nagy mennyiségű C-vitamin és zöldtea fogyasztással gyorsan felépül.

Asztma gyógyító hatás

Teofilin tartalma ellazítja a légcső izmait, így csökkenti az asztma súlyosságát. Az allergén érzékenységet is csökkenti, így az allergiás reakciók erőssége ily módon is csökken.

Egészséges máj

Antioxidáns tartalma megszabadítja a szervezetet a szabadgyököktől, így egészségesen tartja a májat. A zsír lerakódásának kockázatát is csökkenti a májban, amely sok további problémától szabadítja meg a szervezetet.
Gyorsítja az anyagcsere folyamatokat, ily módon segíti a fogyást, valamint meggátolja a glükóz lerakódását a májsejtekben, így csökkenti a májra nehezedő nyomást.

Csontritkulás megelőző

A csontritkulás, tehát a nem megfelelő sűrűségű csontrendszer, főként a nőket érintő betegség, legfőképp a menopauza beállta után. A csontok ekkor gyengék és merevek lesznek, nagymértékben növelve a törések kockázatát. A zöldtea, magas fluorid tartalma miatt erősíti a csontokat, lassítja öregedésüket, így csökkenti a csontritkulás kialakulásának kockázatát.

Gyomorvédő hatás

A zöldtea baktériumölő hatása nem csak remek fertőtlenítő, de a gyomrot érintő problémákat, mint az ételmérgezés, vagy a gyulladás is gyógyítja. Nagy mennyiségű fogyasztása tannin tartalma miatt nem ajánlott, annak sav elválasztó hatása miatt, amely reflux betegséghez és gyomorfekélyhez vezethet.

Természetes naptej

A zöldtea természetes módon véd az UV-sugárzás ellen, meggátolja a szabadgyökök behatolását a bőrsejtek közé, így azok nem tudják meggátolni a bőr védekezési mechanizmusait, valamint nem okoznak idő előtti ráncosodást.
A zöldteát tartalmazó naptej elkészítéséhez forraljon fel két csészényi vizet fél csészényi zöldtea levéllel 5-10 percig, közepes lángon, majd szűrje le és szobahőmérsékleten hagyja kihűlni. Tiszta vattapamaccsal kenheti be vele arcát, a maradék folyadékot pedig légmentesen záródó tárolóban tartsa.

Erősebb és fényesebb körmök

A zöldtea körmeit erőssé és egészségessé varázsolja. A sárga körmök megszüntetéséért hetente egyszer áztassa zöldteába, hatását pár hét után fogja érezni. A zöldtea olajat körömágya ápolására használhatja heti 1-2 alkalommal.

Idegi problémák megelőzése és gyógyítása

A zöldtea polifenol tartalma segíti az agy tanulásért felelős részei egészségét, így javítja a memóriát. Meggátolja az agyi sejtek pusztulását, valamint rendszeres fogyasztással megelőzi az Alzheimer és a Parkinson kórok kialakulását is.


 
 
0 komment , kategória:  Dr.TIHANYI LÁSZLÓ   
Címkék: hűtőszekrényében, koleszterinszint, szívproblémákhoz, cukorbetegséghez, felhasználásával, megbetegedéseket, cukorbetegségtől, rizikófaktorokat, megszüntetéséért, dehidratáltságot, szabadgyökökkel, szabadgyököknek, szabadgyököktől, antioxidánsként, gyomorfekélyhez, megbetegedéseit, koffeintartalmú, cukorbetegséget, koffeintartalma, megbetegedésben, antidepresszáns, cukorbetegségen, immunoglobulin, mechanizmusait, megbetegedések, meggátolásával, megakadályozza, biztosításával, szódabikarbóna, immunrendszert, fenntartásához, kialakulásának, elkészítéséhez, karcinogéneket, szívbetegségek, bőrproblémákat, zöldtea jótékony, zöldteát sokkal, elkészítési módja, tealeveleket gőzölik, fekete vagy, levelet antioxidáns, egész világon, rendszeres zöldtea, többi teafélékhez, legjobb hatás, filteres zöldteából, antioxidáns tartalma, polifenol tartalma, rákos sejtek, világot legerősebben, zöldtea természetes,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Devecsery László - Húsvét  Vérnyomáscsökkentés  Boldogság  Facebookon kaptam  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Alvó kutyák  Alvó kutya  Facebookon kaptam  Nem hazudnak  Várnai Zseni - Éveim  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  virágvasárnap  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Graffiti bölcsesség  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Odaadja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Színház az egész világ,  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Apu  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Játékos kis cicák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Paul David Tripp Március 28  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  2004-es kivégzés után  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Nem látom őket  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Facebookon kaptam Krisztinától  Sonka vásár  Facebookon kaptam  Úgy sajog ez a vad tavasz,  J. Donald Walters  A máj egészségének javítása te...  Márciuzs 24.  Szép estét  Facebookon kaptam  Sadhguru idézet  Mire jók ?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  J. Donald Walters  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Facebookon kaptam  Színház az egész világ,  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Facebookon kaptam  Sok ember olyan,  Facebookon kaptam Krisztina b...  Esti kép  Alvó cica  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem jár  Alvó cica  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Nem hazudnak  A nagy természet  Esti képek  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  üdvözöllek!  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Képes idézet !  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Ne hagyd  Amikor még kicsi voltál...  Szép estét kedves látogatóimna...  Az út  Húsvéti üdvözlet !  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Alvó cica  Facebookon kaptam  A máj egészségét biztosító és ... 
Bejegyzés Címkék
zöldtea jótékony, zöldteát sokkal, elkészítési módja, tealeveleket gőzölik, fekete vagy, levelet antioxidáns, egész világon, rendszeres zöldtea, többi teafélékhez, legjobb hatás, filteres zöldteából, antioxidáns tartalma, polifenol tartalma, rákos sejtek, világot legerősebben, zöldtea természetes, szabadgyököknek nevezett, sejtlégzés folyamán, mennyisége jelentős, molekulák megtámadják, egészséges sejteket, antioxidánsok feladata, egészséges sejtek, szabadgyökökkel szemben, szervezet anyagcsere, zsír oxidációját, tápanyagok kalóriává, súlyfelesleg elvesztését, zöldtea csökkenti, testzsír százalékot, felesleges plusz, kellemetlen leheletet, októl függetlenül, zöldtea erre, szájüreg vírusainak, rossz leheletet, bögrényi erős, teáskanál szódabikarbóna, fogkő képződést, magas koleszterinszint, zöldtea tannin, artériák elzáródásának, zöldtea antioxidáns, áhított egészséges, napégéseket gyógyítja, öregedés jeleit, zöldtea EGCG, allergiás reakciókért, fejbőr gyulladását, kettes típusú, glükóz szint, koffeintartalmú ételek, magas vérnyomástól, szervezet egészének, magas vérnyomáson, koffeinmentes változatot, zöldteában található, vérmelezke aggregációját, szívrendszeri megbetegedésben, keringési megbetegedések, nemi szervi, patikákban kapható, betegségre alkalmazott, sérült sejtek, magas vérnyomást, terhesség utolsó, magas vérnyomás, cukorbetegség gyakori, zöldtea sikeresen, immunrendszer erősítésével, terhesség alatti, megfelelő hidratáltság, szervezet különben, szükséges tápanyagokat, megnövekedett vitamin, vizelettel eltávolíthat, zöldtea fogyasztás, reumás ízületi, kemikon nevű, szervezet gyulladásos, porcok rugalmasságát, ízületi gyulladás, zöldtea polifenol, tumorokat okozó, rákot okozó, túlzásba vitt, kisebb bőrproblémákat, immunrendszert pedig, szervezet immunitását, gyulladások kialakulását, megfázásos megbetegedéseket, légcső izmait, asztma súlyosságát, allergén érzékenységet, allergiás reakciók, zsír lerakódásának, anyagcsere folyamatokat, glükóz lerakódását, májra nehezedő, nőket érintő, menopauza beállta, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 18977 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 348
  • e Hét: 2212
  • e Hónap: 8486
  • e Év: 58144
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.