Belépés
vorosrozsa66.blog.xfree.hu
"Nyisd ki a szemed a szépségnek körülötted, nyisd meg az elméd az élet csodáinak, nyisd meg a szíved azoknak, akik szeretnek és mindig légy hű önmagadhoz!&... Drót Erika
1966.11.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tíz tipp cukorbetegeknek
  2018-10-24 22:31:34, szerda
 
  Tíz tipp cukorbetegeknek







A zöldségek általában ajánlhatók, de a főtt sárgarépa és cékla glikémiás indexe túl magas, ezért a cukorbetegek mértékkel fogyasszák!



Az I. típusú cukorbajjal ellentétben, amelynek lényege, hogy a hasnyálmirigy egyáltalán nem termel inzulint, a II. típusú diabéteszben szenvedők szervezete eleinte még termeli ezt az életfontosságú hormont. Utóbbi esetben az inzulin azonban már nem képes a vérben keringő cukrot a sejtekbe szállítani (inzulinrezisztencia). Ennek következtében a hasnyálmirigy egyre több inzulint termel, amitől egy idő után teljesen kimerül. A II. típusú cukorbetegség korábban az 50 évesnél idősebb felnőttek betegsége volt. Az utóbbi időben azonban egyre fiatalabb korosztályban, sőt egyre több gyermeknél is megjelent ezt a betegség.


1. Mennyiség helyett minőség

A teljes értékű, változatos étkezés - teljes kiőrlésű pékáru, natúr rizs, zöldség, gyümölcs, saláta, sovány hús, hal, sovány tejtermék, hidegen sajtolt növényi olajok, mogyoró- és diófélék és hangsúlyozottan kevés édesség - a táplálkozás meghatározó elemei. Ajánlott a napi kalóriaszükséglet 45-55%-át lassan felszívódó szénhidrátokból (teljes őrlésű gabonák és zöldségek) fedezni, 30%-ot tegyenek ki a zsiradékok (növényi olajok, diófélék és hal), és kb. 15-25%-ot a fehérjék, pl. sovány tejtermékekből.


2. A teljes gabonaszem kíméli a vércukrot

A teljes őrlésű gabonaliszt szénhidráttartalma lassabban szívódik fel, lassabban emeli meg a vércukorszintet, ezért hosszabb ideig laktat - ezt hívjuk alacsony glikémiás indexnek. Ezzel az értékkel határozzuk meg a szénhidráttartalmú ételek vércukorszintet befolyásoló hatását (lásd a táblázatot). Az 50 glyx alatti értékű ételek kedvező hatásúnak minősülnek. A glyxértékek azonban csak kapaszkodók, mivel állandóan változnak, attól függően, hogy milyen ételeket társítunk egymással. A zsír pl. fékezi a szénhidrátok felszívódását.



Figyeljünk tehát a megfelelő mennyiségű ballasztanyag fogyasztására (30-40 g/nap). A ballasztanyagok lassítják a szénhidrátok felszívódását, ezzel egyenletesebbé teszik a vércukorszintet. Különösen a zab- vagy a búzacsíra, a cikória, a bab, a teljes őrlésű liszt és a hüvelyesek tartalmaznak sok ballasztanyagot. Érdemes az átállást fokozatosan végezni, mivel ellenkező esetben kellemetlen élelmiszer-intolerancia, puffadás, felfúvódás léphet fel, gyakran mérjünk vércukorszintet, nehogy hirtelen zuhanjon a szint.


3. Kerüljük a késztermékeket

A késztermékek általában túl sok zsírt, ízfokozót, cukrot és keményített zsiradékot tartalmaznak. Érdemes elolvasni a csomagoláson az apró betűs részt.



Az ún. diabetikus termékek általában gyümölcscukrot (fruktózt) tartalmaznak, amely anyagcseréjéhez nem szükséges inzulin. Ráadásul alacsonyabb glyxértékű, mint a hagyományos kristálycukor. Megjegyzendő, hogy a gyümölcscukor ugyanolyan kalóriadús, mint a kristálycukor, ráadásul a férfiaknál jelentős mértékben képes megemelni a vérzsírok értékét. A legújabb vizsgálatok eredményei sejteni engedik, hogy a sok fruktóz kóros elhízást és a máj elzsírosodását okozhatja.



A jól beállított cukorbeteg naponta kb. 30 g kristálycukrot fogyaszthat pl. desszert formájában. A normális receptekben megadott cukormennyiség kb. 40-50%-kal csökkenthető, a finomliszt helyett pedig használjunk teljes lisztet.


4. Fogyasszunk megfelelő zsiradékot

A túl sok zsír és a keményített zsiradékok a diabéteszt és az inzulinrezisztenciát súlyosbíthatják. Éppen ezért csak jó minőségű, hidegen sajtolt növényi olajokat használjunk. Sütéshez alkalmas az olíva- vagy a repceolaj, salátának a lenolaj vagy a napraforgóolaj. Kerüljük a telített zsírokat (pl. tejszín, sajt, kolbászfélék) és a transzzsírsavakat (margarin, sütő-, ill. fritőzzsír, a zsírban sült élelmiszerek, valamint a mogyoró-nugát krémek). Ezek megemelik a koleszterinszintet és növelik a szívinfarktus kockázatát.


5. Fontos a kenyéregységek helyes becslése

A kenyérben, főtt tésztában, gyümölcsben, rizsben, fagylaltban stb. található szénhidrátok megemelik a vércukorszintet. Ezt a szénhidrátmennyiséget egyébként ún. kenyéregységekben adják meg. Egy szelet kenyér (12 g szénhidrát) megfelel egy kenyéregységnek, amint azt neve is mutatja. Még aki nem is ad magának inzulint, annak is pontosan meg kell beszélnie orvosával, hogy az alkalmazott gyógyszeres kezelés mellett naponta mennyi szénhidrátot fogyaszthat. A kenyéregység viszonylag egyszerű módja az elfogyasztandó szénhidrátmennyiség kiszámításának. Eleinte helyesebb, ha az élelmiszereket olyan speciális konyhai mérlegen mérjük le, amely mutatja a kenyéregységeket is. Néhány heti mérés után mindenki gyorsan megtanulja ránézésre megbecsülni, hogy az adott élelmiszer hány kenyéregységet képvisel.


6. Naponta csak 3-4 étkezés engedélyezett

A cukorbetegeknek a közelmúltig azt ajánlották, hogy naponta hat kis étkezésre osszák be a napi ételadagjukat. Az újabb kutatások szerint jobban lehet boldogulni napi 3-4 étkezéssel, hacsak a gyógyszeres kezelés miatt nincs szükség kisebb köztes étkezésekre. Az étvágy ugyanis evés közben jön meg, és az uzsonna, aminek egy szem gyümölcsből kell állnia, könnyen nagyobb étkezésbe torkollik. Minden étkezéshez feltétlenül fogyasszunk vércukorszintet nem befolyásoló élelmiszereket is, pl. paradicsomot, uborkát, savanyú káposztát, salátát, zöldséget.


7. Válasszuk meg a megfelelő időpontot

Sok cukorbetegnek reggel a legmagasabb a vércukorszintje. Aki nem ad magának inzulint, éppen ezért lehetőleg kevés reggelit fogyasszon, minél kevesebb szénhidráttartalommal, és szükség esetén fogyasszon kisebb tízórait. Amikor magas a vércukorszint, tartózkodjunk nagyobb mennyiségű élelmiszer fogyasztásától. Egyébiránt igyekezzünk a napi kenyéregység-mennyiséget a nap folyamán egyenletesen elosztani.


8. Fogyjunk

Ha valaki túlsúlyos, igyekezzen fokozatosan lefogyni. Havonta kb. 2 kg-ot célszerű leadni. Fontos, hogy ne együnk többet, mint amennyit szervezetünk naponta felhasznál. A cukorbetegek általában ,,jól hasznosítják" az ételeket, ezért figyelniük kell a súlyukra. A gyógyszerek is okozhatnak súlytöbbletet. Csak egyetlen valódi ,,zsírégető" létezik - a sport. Néhány egyszerű trükk segíthet a fogyásban:



- A főétkezések előtt együnk egy tányér, vitaminban gazdag salátát (fejes saláta, répa, uborka) kevés olajjal, citromlével vagy joghurttal készült öntettel. Ez csökkenti étvágyunkat.



- Együnk előételként gyakran grépfrútot, mert ez a gyümölcs serkenti a zsíranyagcserét.



- Minden étkezés előtt igyunk meg egy pohár szobahőmérsékletű csapvizet. A víz gyorsítja az anyagcserét és némiképp kitölti a gyomrot.



- Az ételhez igyunk meg egy-egy pohár citromos ásványvizet (egy liter vízhez egy citrom frissen facsart levét). A citrusgyümölcsök segítenek alacsonyan tartani a vércukorszintet.



- Együnk gyakran alacsony kalóriatartalmú élelmiszereket, amelyek ugyanakkor nagy térfogatúak, mint a görögdinnye vagy a zöldségleves, mert ezek nem hizlalnak, ugyanakkor laktatnak.



- Néha-néha a vacsorából hagyjuk ki a szénhidrátokat (pl. egy szelet hús salátával, spenót tojással, saláta sonkával és kevés sajttal) - vigyázat, ha gyógyszert és inzulint szed valaki.



- Ha lehet, kérjen meg egy dietetikust, hogy állítson össze önnek személyes étrendet, amelyben figyelembe veszi, hogy milyen ételeket szeret és melyeket nem.


9. Ismerjük fel az élelmiszercsapdákat

A táplálkozáshoz való pozitív hozzáállás jelentős mértékben hozzájárul a jó közérzethez. Ne evéssel vagy édességekkel jutalmazzuk magunkat, idegességünk, csalódásaink alkalmával ne evéssel vigasztalódjunk. Helyette tereljük el figyelmünket meleg, illatos fürdővel vagy sétával. A ropogtatnivalókat helyettesítsük gyufaszálnyira vágott sárgarépával, mogyoróval.


10. Igyunk elegendő folyadékot

Cukorbetegség esetén fontos a megfelelő folyadékfelvétel - ez legyen legalább napi két liter cukormentes folyadék, pl. nátriumban szegény ásványvíz, zöld tea, herbatea, zöldséglé, mértékkel kávé vagy fekete tea. Sport esetén ihatunk egy rész cukrozatlan almaléből és két rész vízből készült ,,koktélt". Az étkezés mellé olykor-olykor megengedhetünk magunknak egy pohárka sört vagy száraz bort, bár megjegyzendő, hogy az alkoholnak magas a kalóriatartalma, étvágyserkentő, és akár órák múlva is képes veszélyes mértékben csökkenteni a vércukorszintet. Éppen ezért csak ritkán fogyasszunk alkoholos italt, és azt is csak étkezéskor.


Ezeket az élelmiszereket kerüljük

Bolti salátaöntetek: Általában sok cukrot és zsiradékot tartalmaznak.
Főtt kukorica, borsó és sárgarépa: közepes glyx, mértékkel fogyasszuk őket.
Fehér kenyér, fehér rizs, fehér főtt tészták, torták, sütemények, kekszek, édességek: magas glyx, túl sok cukor van bennük.
Cukrozott, vagy sült müzli: magas glyx, sok cukor.
Erősen feldolgozott ételek, pl. krumplipüré: magas glyx.
Liszttel sűrített tejszínes szószok: magas a kalóriatartalmuk.
Hasábburgonya: transzzsírsavakat tartalmaz.
Bolti gyümölcsjoghurt: túl sok cukrot tartalmaz.
Sertéshús, füstölt, sózott húskészítmények: túl sok telített zsírsavat tartalmaznak.
Banán, szőlő, aszalt gyümölcsök: túl sok cukor van bennük.
Édességek, desszertek, főtt gyümölcs: túl sok bennük a cukor.
Diétás csokoládé: túlságosan zsíros.
Pörkölt, sózott földimogyoró: túl sós.
Keményített margarin, sütőzsiradékok: transzzsírsavakat tartalmaz.
Üdítők, gyümölcslevek, tejturmixok: túl sok cukrot, fruktózt tartalmaznak, ami hízáshoz
vezet.
Likőrök, alkoholos italok: túl sok kalóriát és cukrot tartalmaznak.


Egyes ételek glikémiás indexe

A glikémiás index (glyx) megmutatja, hogy az adott élelmiszer a tiszta szőlőcukorhoz viszonyítva milyen mértékben emeli meg vércukorszintünket.



magas glyx (70 felett):

Sör (110), szőlőcukor (100), főtt sárgarépa (85), gyorsrizs (85), kukoricapehely (cornflakes) (80), fehér kenyér (80), kóla és más üdítők (80), szárazbab (80), pattogatott kukorica (80), méz (80), görögdinnye (75), sütőtök (75).



közepes glyx (50-70):

Csokoládé (70), müzliszelet (70), burgonya (70), kristálycukor (65), mazsola (65), finomra őrölt teljes őrlésű magból készült kenyér (60), banán (60), fehér rizs(55), fehér spagetti (55).



alacsony glyx (50 alatt):

Narancs (45), teljes gabonából készült főtt tészta (40), zöldbab (40), durva teljes őrlésű kenyér (40), teljes magból készült gabonapelyhek (40), alma (35), lencse (30), tej (25), gyümölcscukor (20), étcsokoládé (20), diófélék (20), brokkoli (15), leveles zöldségek (15)
 
 
0 komment , kategória:  CUKORBETEGEKNEK   
Címkék: citrusgyümölcsök, kenyéregységeket, folyadékfelvétel, kalóriatartalmuk, hangsúlyozottan, kalóriatartalma, ballasztanyagot, zsíranyagcserét, cukorbetegeknek, vércukorszintet, anyagcseréjéhez, kenyéregységnek, ballasztanyagok, gyümölcsjoghurt, húskészítmények, szénhidrátokból, kalóriatartalmú, vigasztalódjunk, súlyosbíthatják, vércukorszintje, tejtermékekből, élelmiszereket, szénhidrátokat, megengedhetünk, gyümölcscukrot, gyufaszálnyira, elzsírosodását, elfogyasztandó, kiszámításának, kukoricapehely, kristálycukrot, késztermékeket, életfontosságú, kenyéregységek, étvágyserkentő, egyenletesebbé, zöldségek általában, főtt sárgarépa, cukorbetegek mértékkel, hasnyálmirigy egyáltalán, életfontosságú hormont, inzulin azonban, vérben keringő, sejtekbe szállítani, hasnyálmirigy egyre, utóbbi időben, teljes értékű, táplálkozás meghatározó, napi kalóriaszükséglet, teljes gabonaszem, teljes őrlésű, értékkel határozzuk,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Nagyi telefonál  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  A televizió nem a kultúrát kép...  Elköszönt  Reménység és erő Krisztustól e...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Idő  Akarat  Png telefon  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam Krisztinától  A sors  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Akarat  Png ház  Mindig jusson idő nevetni  A boldog családok mind hasonló...  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Idő  Lóhere  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Nevem  A Megváltó szolgálatában  Png kislány  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Sokan azt tartják  Akarat  Akik bántanak téged  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Jó éjszakát  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Egy lelki imádság  Alázat  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Egy lelki imádság  A boldog családok mind hasonló...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Makszim Gorkij gondolata  Rátalálsz  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Png cica  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Alázat  Facebookon kaptam  képre írva  Png csokor  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Png kislány  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Paul David Tripp Április 21  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Irgalom és ítélet  képre írva  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  A jó emberek mindig szépek mar...  Gonosz démon-álarc 
Bejegyzés Címkék
zöldségek általában, főtt sárgarépa, cukorbetegek mértékkel, hasnyálmirigy egyáltalán, életfontosságú hormont, inzulin azonban, vérben keringő, sejtekbe szállítani, hasnyálmirigy egyre, utóbbi időben, teljes értékű, táplálkozás meghatározó, napi kalóriaszükséglet, teljes gabonaszem, teljes őrlésű, értékkel határozzuk, glyxértékek azonban, szénhidrátok felszívódását, megfelelő mennyiségű, ballasztanyagok lassítják, zab- vagy, hüvelyesek tartalmaznak, átállást fokozatosan, késztermékek általában, apró betűs, hagyományos kristálycukor, gyümölcscukor ugyanolyan, férfiaknál jelentős, vérzsírok értékét, legújabb vizsgálatok, normális receptekben, finomliszt helyett, keményített zsiradékok, olíva- vagy, lenolaj vagy, telített zsírokat, zsírban sült, mogyoró-nugát krémek, szívinfarktus kockázatát, kenyéregységek helyes, szelet kenyér, alkalmazott gyógyszeres, kenyéregység viszonylag, élelmiszereket olyan, adott élelmiszer, napi ételadagjukat, újabb kutatások, gyógyszeres kezelés, étvágy ugyanis, szem gyümölcsből, megfelelő időpontot, cukorbetegek általában, főétkezések előtt, gyümölcs serkenti, pohár szobahőmérsékletű, ételhez igyunk, liter vízhez, citrom frissen, citrusgyümölcsök segítenek, görögdinnye vagy, vacsorából hagyjuk, táplálkozáshoz való, ropogtatnivalókat helyettesítsük, megfelelő folyadékfelvétel, rész cukrozatlan, étkezés mellé, pohárka sört, alkoholnak magas, élelmiszereket kerüljük, glikémiás index, tiszta szőlőcukorhoz, citrusgyümölcsök, kenyéregységeket, folyadékfelvétel, kalóriatartalmuk, hangsúlyozottan, kalóriatartalma, ballasztanyagot, zsíranyagcserét, cukorbetegeknek, vércukorszintet, anyagcseréjéhez, kenyéregységnek, ballasztanyagok, gyümölcsjoghurt, húskészítmények, szénhidrátokból, kalóriatartalmú, vigasztalódjunk, súlyosbíthatják, vércukorszintje, tejtermékekből, élelmiszereket, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 18977 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 475
  • e Hét: 2146
  • e Hónap: 12499
  • e Év: 71752
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.