Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Jobbik: meglepően erősödik Vona radikális ellenzéke
  2014-06-30 10:32:56, hétfő
 
 
Jobbik: meglepően erősödik Vona radikális ellenzéke
Dezső András
2014. 06. 24. 08:08

A Jobbik országos elnökségének a felét kicserélték a legutóbbi tisztújításon, Vona Gábor favoritjai - egy kivételével - be sem kerültek a testületbe. Alelnök lett viszont több radikális is. A változás még okozhat meglepetéseket, mivel a Jobbik éppen komoly stílusváltáson dolgozik, így akarja ugyanis legyőzni a Fideszt.

A Jobbik tagsága eltávolodott a párt vezetésétől

- ezt nem mi mondjuk, hanem azok, akik a párt múlt hétvégi tisztújító kongresszusán arra pályáztak, hogy alelnökök legyenek. Az Index birtokába kerültek azok a belső használatra szánt szándéknyilatkozatok, amiket az alelnökjelöltek írtak, amikor arról győzködték a tagságot, hogy miért rájuk szavazzanak.

A 13 indulóból többen ígérték azt, hogy megválasztásuk esetén azon is dolgoznak majd, hogy az elnökség közelebb kerüljön a tagsághoz. Lényeges, hogy ezt éppen azok ígérték, akik eddig körön kívül voltak. Ez pedig azokat a véleményeket erősíti, miszerint a mezei tagok nagy része úgy érzi, a pártvezetés eltávolodott tőlük.

Az eltávolodás nem új keletű, már két évvel ezelőtt voltak ennek jelei. De a tendencia 2014-re felgyorsult, alapszervezetek tucatjai szűntek meg vagy jelentéktelenedtek el.
D MTZ20140621007
Fotó: Máthé Zoltán
Hajsza a kurucok után

Április végén terroristafenyegetés gyanújával néhány napra letartóztatták a Kaliforniában élő Varga Bélát, a Kuruc.info San Franciscóban élő bejegyzőjét - írta az Atv.hu. A portál birtokába jutott dokumentum szerint Vargát több bűncselekmény elkövetésével is vádolják, melyekért akár több év börtönt is kiszabhat a bíróság.

Az Index úgy tudja, Varga felelősségre vonásában a kormányzat is segítséget ad, ugyanakkor a férfi nem központi figurája a portálnak, mindössze technikai segítséget nyújtott. Ennél érdekesebb viszont, hogy az egyik, Japánban élő, de a magyar titkosszolgálatok előtt is ismert finanszírozó nemrég a parlamentbe látogatott, az egyik jobbikos országgyűlési képviselő vendégeként.

,,Négy évvel ezelőtt Pilisvörösvár és környékén indultam, ahol a 2010-es választás előtt még tíz alapszervezet volt. Két évvel később már csak három" - mesélte az Indexnek Lenhardt Balázs, a Jobbik volt országgyűlési képviselője. Lenhardt 2012-ben hagyta ott a frakciót és a pártot, miután összerúgta a port a vezetéssel.

Ekkorra csúcsosodott ki a Jobbikon belül
már 2010-ben elkezdődött belháború,

ami a radikálisok és a mérsékeltek között zajlott, bár ezt Vona Gábor és Szabó Gábor korábban rendre tagadta. Ahogy azt is, hogy törésvonalak lettek volna a szervezeten belül.

A hétvégi tisztújításon azonban éppen azok kerültek be újonnan az elnökségbe, akik a radikálisabb szárnyhoz tartoznak, miközben olyanok estek ki, akik Vona Gáborhoz lojálisak. Alelnök lett Apáti István, Szávay István és Z. Kárpát Dániel, és nem sok szavazat kellett volna ahhoz, hogy Hegedűs Lorántné is bekerüljön a testületbe.

Kérdés persze, hogy az újonnan érkezők jelenléte számít-e bármit is a párt politikájában. Az elnökségben ugyanis szavazati joga van Farkas Gergely általános frakcióvezető-helyettesnek, de elnökségi tag Szabó Gábor pártigazgató is, így ha nagyon ugrálnának a ,,friss arcok", akkor is le tudnák őket szavazni.

Noha vannak, akik azt állítják, Z. Kárpát éppen Vona unszolására mérettette meg magát, mindegyik újdonsült alelnökre igaz, hogy nem a mérsékelt politizálás hívei. Nem úgy, mint a pártelnökhöz lojális Balczó Zoltán, Gyüre Csaba, Murányi Levente, akik viszont kiestek az elnökségből, pedig nagyon szerették volna, ha pozícióban maradnak.

Az elnökség fele lecserélődött, köztük engem sem szavaztak be. Nem tudom, mi lehet ennek az oka. Engem leginkább az lepett meg, hogy Balczó Zolit visszahívták

- mondta az Indexnek Gyüre Csaba. Arra a kérdésünkre, hogy történhetett-e mindez amiatt, mert a tagságnak sokkal inkább a radikális és nem a néppártosodás iránya tetszik, és ezzel ,,üzentek" a pártvezetésnek, Gyüre azt mondta, ,,lehet, hogy ez is közrejátszik ebben".
DSC 0130
Balczó Zoltán az EP-választás éjszakáján
Fotó: Bődey János

Az újonnan bekerültek radikalizmusáról a szándéknyilatkozataikban írtak is árulkodnak. Szávay például harcostársnak szólította a párttársait, és noha hasznosnak tartja, hogy újabban nyitott lett a Jobbik, azt írta:

nem szabad elfeledni gyökereinket, nem szabad feladni a nemzeti radikális irányvonalat sem.

Hegedűsné pedig nem került be ugyan az elnökségbe, de talán ő fogalmazta meg leginkább, mi a baja a jelenlegi trenddel, amikor a jelölti nyilatkozatában azt írta:

Alelnökként azt az elvet szeretném képviselni, ami teljesen nyilvánvalóvá teszi hazánk iránt elkötelezettségünkben: itt nincsen alku, nincsen semmi ,,de".

Azt, hogy valóban vannak nézetkülönbségek, Apáti István is elismerte az Indexnek, de a frissen megválasztott alelnök szerint ,,nincsen kibékíthetetlen ellentét a radikalizmus és a néppárttá fejlődés között". Apáti szerint ezeket a törésvonalakat a Jobbik ellenfelei próbálják felnagyítani, így akarván gyengíteni a pártot.

Vannak konfliktusok, vannak véleménykülönbségek, de nincsen belső háború. A nagy többség akkor is el tudja fogadni a döntéseket, ha nekik azok nem kedveznek

- magyarázta a politikus. Ahogy szerinte mások, úgy ő is elfogadja a stílusváltást akkor, ha ez nem jár együtt tartalmi változással. Márpedig szerinte a mostani stílusváltás nem jelent tartalmi változást. Szerinte ugyanarról beszélnek, amiről beszéltek korábban, csak más stílusban.

Apáti arról beszélt, nem igaz, hogy a ,,cukiságkampány" egyfajta álarc lett volna, szerinte ők mindig is ilyenek voltak. Példaként említette, hogy amikor 2008-ban jegyzőként dolgozott vidéken, akkor bőrszíntől, származástól függetlenül segítette a helyieket.
Szakmai radikalizmus

- ez a ,,jelszó", amivel a pártvezetés a hevesebb politikusait próbálja lehűteni és megbarátkoztatni a stílusváltással. A ,,szakmai radikalizmus" kifejezést Lenhardt szerint már 2010-ben is bedobta vezetés, amikor a frakción belüli radikálisokat próbálta megszelidíteni, de a kiugrott jobbikos úgy véli, ennek már akkor sem volt sok értelme.

,,Nem igaz, hogy a radikalizmust és politikai korrektséget össze lehet egyeztetni. Ez két, egymással teljesen ellentétes stílus" - mondta az Indexnek Lenhardt, aki azt persze elismeri, hogy a jelenlegi állapotok között egy radikális párt nem tudna kormányra kerülni. Csakhogy szerinte a Jobbik tagságának többsége radikális változást akar, ,,nem pedig egy sokszínű Benetton-pártot, kiskutyákkal és bicikliző csajokkal", még akkor sem, ha ez nem járna együtt kormányváltással.

Kérdés, hogy a Jobbik hogyan viszonyul a megcsappant tagságához és a fogyatkozó alapszervezetekhez. Elindul-e azon az úton, hogy inkább a szavazókra épít, és nem a tagokra? A tisztújító kongresszus után Vona Gábor mindenesetre azt mondta, hogy pártja kinőtte a hagyományos szervezeti kereteket.
11
A Jobbik 2013-as kongresszusa
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Sőt, a pártelnök továbbment. Közölte:
IDEJÉTMÚLTNAK TARTJÁK A TELEPÜLÉSI ALAPSZERVEZETEKRE ÉPÜLT STRUKTÚRÁT.

A párton belül sokan ezt úgy dekódolják, hogy az alapszervezetek szerepe a jövőben tovább csökken majd, bár felszámolni ezeket nyilván nem fogják, ezt Vona is mondta. Viszont kiépülhet egy olyan struktúra, amiben választókerületenként egy főnök van, aki lojális a vezetéshez és akár jelölt is lehet.

Nem mindenki osztja ezt a félelmet. Apáti szerint nem igaz, hogy a Jobbik a centralizáció felé mozdulna el, éppen ellenkezőleg. A politikus úgy látja, hogy ha valóban mindent egy központi erő döntene el, akkor új arcok sem kerülhettek volna be az elnökségbe. Hasonlóan érvelt a tisztújítás után Vona Gábor is, aki azt mondta, örül, hogy voltak, akik nem rá szavaztak; szerinte ezzel is bebizonyosodott, hogy a Jobbik demokratikus párt.
Volner akár Vona is lehetne?

Vonának most nem volt kihívója, pedig akadna ellenjelölt. Több jobbikos az Indexnek Volner János nevét emlegette, aki nagyon népszerű a pártban. Most is ő kapta a legtöbb szavazatot az alelnökök közül. Népszerűségét ismerősei szerint annak köszönheti, hogy sokat nyilatkozik a sajtóban, a párttagokkal pedig közvetlen. Mellesleg nem tartozik a Vona ,,emberei" közé.

Volner állítólag szívesen lett volna a parlament Jobbik által delegált alelnöke, de helyette Sneidert választotta a vezetés, utóbbi megbízhatóbb káder. Olyannyira, hogy Sneider egyre több feladatot kap: korábban az Országos Jelöltállítási Bizottság vezetőjévé választotta őt az elnökség, az önkormányzati választás lebonyolításában pedig közvetlenül Vona Gábor és Szabó Gábor mellett dolgozik.

És bár Vona pozíciója továbbra is erős, árulkodó, hogy egyik favoritját sem választották be az elnökségbe. A párton belül azt beszélik, hogy a pártelnök Gyöngyösi Mártont és Szilágyi Györgyöt is szerette volna a testületben látni, ám egyiküknek sem sikerült megszerezni a szükséges szavazatot. Persze az a bizonyos erős pozíció sem annyira erős, mint volt négy éve: amíg 2012-ben Vona jelölésére mindössze öten szavaztak nemmel, idén már kéttucatnyian döntöttek úgy, hogy nem kérnek belőle.
Van-e esély a megújulásra?

Ahogy arról korábban már írtunk, Európában nem újdonság, hogy egy szélsőjobboldali párt elkezdi magát − akár csak külsőségekben, akár tartalomban, mondanivalóban is − középre pozicionálni. Ráadásul ennek a példák többségében pozitív eredménye van.

Az egyik ilyen példa az ukrán Szvoboda párt, ami a kezdeti neonáci elemeket használó, klasszikus kelet-európai nacionalista, II. világháborús nosztalgiával dolgozó, kis támogatottságú rétegpártként indulva az utóbbi években azzal lett sikeres, hogy sikerült a legfiatalabb szavazókat megszólítania, és egy mérsékeltebb irányba mozdultak el. Igaz, ők az üzeneteiken is finomítottak. De jó példa erre a Le Pen-féle Nemzeti Front, amely az előző elnök lányának színre lépésével egy antiszemita, a posztfasiszta pártokkal kapcsolatokat ápoló, szélsőjobboldali pártból egy komoly tömegpárttá nőtte ki magát.

A mostani tisztújításon szóba került, hogy a Jobbiknak országos tévécsatornát vagy rádiót kellene szereznie, mert csak így van esélye a kormányváltásra. Az ötlet Apáti alelnökjelölti szándéknyilatkozatában is olvasható, a politikus abban azt írta, hogy ha pénzbe is kerül, de sajtót kell szerezniük, országosan, vagy akár helyi, önkormányzati szinten is.
Országos média vagy információgyűjtés

Ahogy a ,,szakmai radikalizmus" kifejezése, úgy az országos média ötlete is felmerült már 2010 környékén, noha úgy tudni, a pártvezetés tisztában van azzal, hogy ez irreális terv. Ha még meg is lenne rá a pénz, szinte biztos, hogy a Jobbik nem kapna frekvenciát, így sokan úgy vélik, ez az egész ötlet csak egy gumicsont, amit a tagság rághat.

Olyan elképzelés is van (és ez is Apátitól származik), hogy a pártnak meg kell erősítenie a biztonsági rendszerét, és törvényes keretek között ugyan, de információkat kell gyűjteniük a Fideszről, amiket ha kell, fel tudnának használni.

Nehéz ugyanakkor elképzelni, hogy a Fidesz ölbe tett kézzel nézné, ahogy a Jobbik a fejére nő, esetleg fideszesekre ,,dolgozik". Az országgyűlési választási kampányban a regnáló kormánypárt ugyan békén hagyta a Jobbikot, de látva az erősödését, az EP-kampányban gondolkodás nélkül előhúzta Kovács Béla ügyét. Azt pedig a Jobbik vezetése is elismerte, hogy a Kágébéla-ügy kifejezetten ártott a pártnak.


http://index.hu/belfold/2014/06/24/megerosodott_a_jobbik_belso_ellenzeke/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: szélsőjobboldali, megbarátkoztatni, kormányváltással, radikalizmusáról, nézetkülönbségek, lebonyolításában, nyilatkozatában, alapszervezetek, bebizonyosodott, stílusváltással, kibékíthetetlen, alelnökjelöltek, kormányváltásra, mondanivalóban, jelöltállítási, törésvonalakat, meglepetéseket, stílusváltáson, megszelidíteni, támogatottságú, megválasztásuk, pártvezetésnek, cukiságkampány, letartóztatták, alelnökjelölti, országgyűlési, kongresszusán, politikájában, nyilvánvalóvá, harcostársnak, külsőségekben, idejétmúltnak, tisztújításon, kaliforniában, frakcióvezető, kéttucatnyian, felét kicserélték, legutóbbi tisztújításon, kivételével –, párt vezetésétől, párt múlt, belső használatra, alelnökjelöltek írtak, elnökség közelebb, véleményeket erősíti, mezei tagok, pártvezetés eltávolodott, tendencia 2014-re, kurucok után, portál birtokába, magyar titkosszolgálatok, parlamentbe látogatott, Dezső András, Vona Gábor, Máthé Zoltán, Varga Bélát, Indexnek Lenhardt Balázs, Szabó Gábor, Vona Gáborhoz, Apáti István, Szávay István, Kárpát Dániel, Hegedűs Lorántné, Farkas Gergely, Balczó Zoltán, Gyüre Csaba, Murányi Levente, Balczó Zolit, Indexnek Gyüre Csaba, Bődey János, Indexnek Lenhardt, Barakonyi Szabolcs, IDEJÉTMÚLTNAK TARTJÁK TELEPÜLÉSI ALAPSZERVEZETEKRE ÉPÜLT STRUKTÚRÁT, Indexnek Volner János, Országos Jelöltállítási Bizottság, Gyöngyösi Mártont, Szilágyi Györgyöt, Pen-féle Nemzeti Front, Kovács Béla,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Mit beszél, nem értem, hogy m...  A másik dolog,  Akarat  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  képre írva  Png virág  Ne kapaszkodj magasabbra,  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Akarat  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Szívem  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Nem tudhatod  Mindig jusson idő nevetni  Alvó cicák  Nagyi telefonál  Fehér virág  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Alázat  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Fekete-erdő desszert  Alázat  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Kerüld el az evangélium örömén...  A sors  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  210 éve született a SZÓZAT meg...  Esti kép  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Irgalom és ítélet  Nevem  Png cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Makszim Gorkij gondolata  Az engedelmesség miért nem vál...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Jó éjszakát  Png ház  Az engedelmesség miért nem vál...  Alázat  Paul David Tripp Április 21  Szép estét kedves látogatóimna...  Png csokor  Leonardo da Vinci gondolata  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Gonosz démon-álarc  Alázat  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Png kislány  A sors  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Adakozás  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Alázat  Paul David Tripp Április 20  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Szívem  Albert Einsteinről  Esti kép 
Bejegyzés Címkék
felét kicserélték, legutóbbi tisztújításon, kivételével &#8211, párt vezetésétől, párt múlt, belső használatra, alelnökjelöltek írtak, elnökség közelebb, véleményeket erősíti, mezei tagok, pártvezetés eltávolodott, tendencia 2014-re, kurucok után, portál birtokába, magyar titkosszolgálatok, parlamentbe látogatott, egyik jobbikos, 2010-es választás, mérsékeltek között, szervezeten belül, hétvégi tisztújításon, radikálisabb szárnyhoz, újonnan érkezők, párt politikájában, elnökségben ugyanis, mérsékelt politizálás, pártelnökhöz lojális, elnökség fele, tagságnak sokkal, néppártosodás iránya, újonnan bekerültek, nemzeti radikális, jelenlegi trenddel, jelölti nyilatkozatában, elvet szeretném, frissen megválasztott, néppárttá fejlődés, nagy többség, stílusváltást akkor, mostani stílusváltás, hevesebb politikusait, frakción belüli, kiugrott jobbikos, jelenlegi állapotok, radikális párt, sokszínű Benetton-pártot, megcsappant tagságához, szavazókra épít, tisztújító kongresszus, hagyományos szervezeti, pártelnök továbbment, párton belül, alapszervezetek szerepe, jövőben tovább, olyan struktúra, centralizáció felé, tisztújítás után, legtöbb szavazatot, alelnökök közül, párttagokkal pedig, parlament Jobbik, önkormányzati választás, pártelnök Gyöngyösi, testületben látni, szükséges szavazatot, szélsőjobboldali párt, példák többségében, egyik ilyen, ukrán Szvoboda, kezdeti neonáci, utóbbi években, legfiatalabb szavazókat, mérsékeltebb irányba, előző elnök, posztfasiszta pártokkal, komoly tömegpárttá, mostani tisztújításon, ötlet Apáti, politikus abban, országos média, pártvezetés tisztában, egész ötlet, tagság rághat, biztonsági rendszerét, országgyűlési választási, regnáló kormánypárt, szélsőjobboldali, megbarátkoztatni, kormányváltással, radikalizmusáról, nézetkülönbségek, lebonyolításában, nyilatkozatában, alapszervezetek, bebizonyosodott, stílusváltással, kibékíthetetlen, alelnökjelöltek, kormányváltásra, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 217
  • e Hét: 1704
  • e Hónap: 12815
  • e Év: 166311
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.