Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
"40 ezerért adták Feri bácsit" Élmezőnyben
  2015-04-04 19:19:32, szombat
 
   
  2015-04-04 08:00:00
"40 ezerért adták Feri bácsit" Élmezőnyben vagyunk az európai rabszolgaság-toplistán

,,Rendszeresen járok az egyik pilisi településre, ahol tudok egy családról, akiknek négy fiuk van. A legkisebbet, aki tizenhat éves, az apja eladta szolgának pár karton cigarettáért egy jómódú cigány családnak, akik magukkal vitték a gyereket az Alföldre. A fiú nemsokára megszökött tőlük, és hetekig gyalogolt, mire hazaért. A szülei ismét eladták, és az új gazdák még messzebbre vitték el őt" - mesélte lapunknak egy kérdezőbiztos. Az Anthropolis Egyesület oktatási kézikönyvéből kiderül, hogy a csicskáztatás és a prostitúció a modern rabszolgaság két legjellemzőbb fajtája Magyarországon. A Hetek cikke.

,,A rabszolgatartást máig nem sikerült a történelemkönyvek lapjaira száműzni. Korunkban is tömegeket bocsátanak áruba, hogy aztán munkára vagy prostitúcióra kényszerítsék őket. Hosszú út áll még előttünk, de végső célunk csak egy lehet: az emberkereskedelem felszámolása" - idézi Cecilia Malmström volt uniós belügyi biztost az Anthropolis Egyesület Modernkori rabszolgaság című kiadványa, amelyet szerzői oktatási segédanyagnak szánnak. A kötet a magyarországi viszonyokra is kitér, és hangsúlyozza: a jelenség legkiszolgáltatottabb áldozatai a gyermekek, akik világviszonylatban a rabszolgaság áldozatainak egynegyedét adják.

A szerzők leszögezik: hiába tilos ma már mindenhol a rabszolgatartás és az emberkereskedelem, a kizsákmányolás egyre erősödik. A Global Slavery Index felmérése szerint a rabszolgaságban élők száma ma világszerte 36 millióra tehető, kétharmaduk Délkelet-Ázsiában, Oroszországban, Nigériában, Kongóban és Indonéziában él. Számos divat- és sportruházat, elektronikus eszköz, delikát élelmiszer és sok egyéb árucikk előállítása mögött a nyersanyagtól az összeállításig rabszolgamunka van. A rabszolgaság tipikus formái pedig a gyermekmunka, az adósrabszolgaság, a szerződéses rabszolgaság - ez többnyire átveréses munkaközvetítés -, a háztartási rabszolgaság, a szexuális kizsákmányolás és a háborús rabszolgaság, azaz gyerekkatonák kiképzése. 167 ország negatív sorrendjében hazánk a 75. helyen áll, Európában csak Bulgária és Csehország van hasonló helyzetben.

Csicskáztatnak

Magyarországon legalább 36 ezerre teszik a kizsákmányoltak számát: ők elsősorban az adósrabszolgaság és a prostitúció áldozatai. A prostitúció 95 százalékban nőket, lányokat érint, míg a csicskamunka legalább annyira felnőtt férfiakat, s mindkettőben jelentős szerepet játszik az emberkereskedelem. Világszerte, így hazánkban is a rabszolgaság szempontjából a legveszélyeztetettebbeknek számítanak a szegények, a nők, a fogyatékkal élők, a gyerekek, illetve egyes etnikai kisebbségek, nálunk a romák.

Az Anthropolis-kötet egyik esettanulmánya szerint a hatvankilenc éves Feri bácsit a saját veje adta el 40 ezer forintért egy családnak, akik egy tanyán három évig fogva tartották. Lovakat kellett gondoznia, a pajtában aludt, többször megverték, ételmaradékokat evett - vagy azt sem, amikor a család gyermekei teleszórták homokkal az ételét. A nyugdíját, kocsiját elvették - a fogvatartói azért buktak le, mert az ellopott kocsit egy ellenőrzésen azonosították, s a rendőrség megjelent a tanyán. A férfinek az Ökumenikus Szeretetszolgálat segít a talpra állásban, de mindmáig fél feljelenteni egykori bántalmazóit.
A csicska tipikus kelet-európai jelenség, de valós adatokkal nem rendelkezünk róla, talán még a prostitúciónál is latensebb jelenségről van szó. Hazánkban különösen gyakori, hogy az elszigetelt, szegény vagy akár hajléktalan emberek a helyi maffiacsoportok áldozataivá válnak, gyakran uzsorakölcsön következtében.

Tipikus eset a harminchét éves Arankáé is, aki alkoholista szüleitől menekült bele tizenhét évesen egy házasságba. Nincs meg a nyolc általánosa, gyakorlatilag analfabéta. Férje bántalmazta, tőle is elmenekült, de máig tartó rabszolgaságba jutott, miután elfogadta egy közeli faluban élő család ajánlatát. Szállást, élelmet ígértek neki a ház körüli munkáért cserébe. Állatokat gondoz, kertet művel, egy sufniban él, az iratait elvették, maradékokat eszik, és naponta kap egy liter bort, ami nélkül bevallása szerint nem tudna meglenni. ,,Nyolc éve vagyok itt, de tíz év múlva is itt leszek, ha még élek. Nem gondoltam még arra, hogy kimegyek a kapun, mert mindig be van zárva. Meg, egyébként, hova mehetnék? Nincs már senkim. Nem ismerek szervezeteket, akik segítenének, nem értek én az ilyesmihez. Nem akarok innen elmenni, itt legalább nem üt senki" - mondta.

A lányokat külföldre viszik

Hazánkban a rabszolgaság másik legelterjedtebb formája a prostitúció. ,,Magyarország kibocsátó, tranzit- és célország a nőkkel és lányokkal szexuális kizsákmányolás céljából, illetve kibocsátó ország a férfiakkal és nőkkel kényszermunka céljából folytatott emberkereskedelemben. A külföldre irányuló emberkereskedelem magyar női áldozatait főleg Amszterdamba és Zürichbe szállítják, és prostitúcióra kényszerítik" - olvasható a kiadványban. Az érintettek többségét a kutatások szerint a nyomor, a munkanélküliség és saját családja viszi bele ebbe az ,,iparágba".

,,A prostitúció úgy kezdődött, hogy nem bírtam nézni, hogy éhezik a fiam. Rászorultam. A lánytestvéreim akkor már kint álltak az utcán" - meséli egy másik esettanulmányban a huszonnyolc éves Rita. Szülei meghaltak, öt testvére van, szakképzettsége nincs, élettársa börtönben ül. Unokatestvére és annak felesége befogadták őt és a kisfiát, cserébe belőle éltek, prostitúcióra kényszerítették, és elvégeztették vele a házimunkát. Rita végül eljött tőlük, most inkább utcaseprő, de a maga ura, a kisfiának enni tud adni, és nem veri őket folyton senki.

ennél még az utcán is jobb?Ennél még az utcán is jobb?

Pénztelenség miatt

Általánosságban elmondható, hogy a rabszolgaság és az emberkereskedelem fellendülésének elsődleges oka mindenhol a szegénység, másrészt az, hogy a kormányok nem tartják be az erre vonatkozó törvényeket, miközben a kirekesztettség, a tájékozatlanság és a déli félteke népességrobbanása egyaránt a kizsákmányolás erősödéséhez vezet. A rabszolgaság fizetetlen, esetleg filléres bérért való munkára kényszerítést jelent, ami bántalmazással és megalázással jár együtt. Az egyén mozgása ellenőrzött, fogvatartói a tulajdonukként bánnak vele - szögezi le az Anthropolis Egyesület kézikönyve, amelyet az 5-12. évfolyamos iskolai oktatáshoz segédanyagnak szánnak a szerzők. A témát társadalmi-történeti szempontból áttekintő, adatokat, esettanulmányokat, kész óravázlatokat is tartalmazó kötet egyik fő célja a megelőzés, a fiatalok és pedagógusok érzékenyítése és felvértezése az emberi jogokról és a kizsákmányolásról szóló alapismeretekkel.

,,Az iskolánkba jár egy fiú testvérpár, a nagyobbikat elcsábította egy férfi, aki szexuális szolgáltatásokért cserébe pénzt ad neki. Kiderült, hogy a tizennégy éves fiú most ugyanazt csinálja a tizenegy éves öccsével, mint amit vele tesz a felnőtt. Szóltunk erről a nevelőintézetükben is, mire ott széttárták a kezüket, hogy tudnak a dologról. Nagy kérdés, meddig kell elmennünk, mi történik akkor, ha ez után a gyermekjóléti szervekhez fordulunk" - mondta el lapunknak egy hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó iskola tanára.

,,Sok hazai iskola, illetve gyermekotthon pedagógusai és diákjai - különösen a hátrányos helyzetű térségekben - életközelből ismerik a gyermekprostitúció problémáját. Számukra különösen fontos a témával kapcsolatos felvilágosítás. Az áldozattá válás megelőzését, illetve az áldozatok segítését szolgálja ez a kézikönyv is, amely tulajdonképpen egy Nagy-Britanniában bevezetett program hazai adaptációja" - fejtette ki kérdésünkre Lux Ágnes, az UNICEF gyermekjogi igazgatója.

Emlékeztetett rá, hogy az érintettek sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy egyáltalán jogsértés történik velük, és azzal sem, hogy milyen állami vagy civil szervezetektől kérhetnek segítséget. A Btk. tartalmazza a gyermekprostitúció és az emberkereskedelem tilalmát, de ezeket a jelenségeket pusztán büntetőjogi eszközökkel nem lehet megszüntetni. Ezek kialakulásában ugyanis a szegénység mellett a társadalmi szemléletmód is fontos szerepet játszik: ide tartozik a be nem avatkozó vagy áldozathibáztató szemlélet, mely azon a feltételezésen alapul, hogy az áldozatok önként vállalták a jogfosztott helyzetüket.


http://www.atv.hu/belfold/20150404-40-ezerert-adtak-el-feri-bacsit-elmezonyben-va gyunk-az-europai-rabszolgasag-toplistan
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: esettanulmányban, rabszolgatartást, alapismeretekkel, áldozathibáztató, adósrabszolgaság, ételmaradékokat, kirekesztettség, kényszerítették, rabszolgatartás, maffiacsoportok, szakképzettsége, rabszolgaságban, legelterjedtebb, tájékozatlanság, kizsákmányoltak, munkanélküliség, fellendülésének, munkaközvetítés, általánosságban, rabszolgaságba, magyarországon, csicskáztatnak, kizsákmányolás, esettanulmánya, felvilágosítás, prostitúciónál, szervezetektől, tulajdonukként, oroszországban, tulajdonképpen, összeállításig, lánytestvéreim, feltételezésen, kialakulásában, rabszolgamunka, bántalmazással, egyik pilisi, apja eladta, jómódú cigány, szülei ismét, modern rabszolgaság, rabszolgatartást máig, történelemkönyvek lapjaira, magyarországi viszonyokra, rabszolgaság áldozatainak, szerzők leszögezik, kizsákmányolás egyre, rabszolgaságban élők, összeállításig rabszolgamunka, rabszolgaság tipikus, szerződéses rabszolgaság, háztartási rabszolgaság, Anthropolis Egyesület, Cecilia Malmström, Anthropolis Egyesület Modernkori, Global Slavery Index, Ökumenikus Szeretetszolgálat,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Kunzit kristály  Facebookon kaptam  Aromaterápia a jó alvásért  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Liliom csokor  Orgona csokor  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rodokrozit  Három testvér  Jó reggelt kedves látogatóimn...  Rodokrozit  Jó éjszakát!  Kék és fehér orgona  Szép estét kedves látogatóimna...  Gonosz  Opál geóda  Kislány rózsával  Orgona csokor  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ekcémás bőr kezelése házilag  Fehér orgona bokor  Szép estét kedves látogatóimna...  Png kutya  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogy is van ez?  Facebookon kaptam  Rózsa csokor  Jó éjszakát!  Linarit  Jó reggelt, szép napot  Szép estét  Facebookon kaptam  Ne viszonozd a rosszat rosszal  Tulipán csokor  Nincs Cím  Márai Sándor tollából  Kávézó nő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lila orgona  Vízcseppes virág  Facebookon kaptam  Lila-vörös-sárga fluorit  Rózsaszin rózsa  Kurkuma gyógyhatásairól  Kvarc és rodokrozit  Ne viszonozd a rosszat rosszal  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kvarc és rodokrozit  Facebookon kaptam  Orgona csokor  Üzemorvos  Facebookon kaptam  Szemünk védelmében  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ekcémás bőr kezelése házilag  A gyümölcsöt nem akkor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Üzemorvos  Kávézó nő  Három testvér  Kurkuma gyógyhatásairól  Jézus itt van velünk  Facebookon kaptam Mírjam barát...  1130 az új fertőzött, elhunyt ...  Naplemente  Kék és fehér orgona  Boldog születésnapot a ma ünne...  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó reggelt kedves látogatóimn...  Jó kívánságom !  Opál geóda  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Saját készítésű képem  Kislány pillangóval  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Png rózsa csokor  Orgona bokor  Orgona bokor  Linarit  Tavaszi kép  Fehér orgona bokor  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
egyik pilisi, apja eladta, jómódú cigány, szülei ismét, modern rabszolgaság, rabszolgatartást máig, történelemkönyvek lapjaira, magyarországi viszonyokra, rabszolgaság áldozatainak, szerzők leszögezik, kizsákmányolás egyre, rabszolgaságban élők, összeállításig rabszolgamunka, rabszolgaság tipikus, szerződéses rabszolgaság, háztartási rabszolgaság, szexuális kizsákmányolás, háborús rabszolgaság, kizsákmányoltak számát, prostitúció áldozatai, csicskamunka legalább, rabszolgaság szempontjából, fogyatékkal élők, hatvankilenc éves, saját veje, tanyán három, pajtában aludt, család gyermekei, fogvatartói azért, ellopott kocsit, ellenőrzésen azonosították, rendőrség megjelent, talpra állásban, csicska tipikus, helyi maffiacsoportok, harminchét éves, nyolc általánosa, közeli faluban, iratait elvették, liter bort, lányokat külföldre, rabszolgaság másik, külföldre irányuló, érintettek többségét, kutatások szerint, lánytestvéreim akkor, másik esettanulmányban, huszonnyolc éves, kisfiának enni, emberkereskedelem fellendülésének, erre vonatkozó, déli félteke, kizsákmányolás erősödéséhez, rabszolgaság fizetetlen, egyén mozgása, tulajdonukként bánnak, emberi jogokról, kizsákmányolásról szóló, nagyobbikat elcsábította, tizennégy éves, tizenegy éves, gyermekjóléti szervekhez, hátrányos helyzetű, témával kapcsolatos, áldozattá válás, áldozatok segítését, érintettek sokszor, emberkereskedelem tilalmát, jelenségeket pusztán, szegénység mellett, társadalmi szemléletmód, feltételezésen alapul, áldozatok önként, jogfosztott helyzetüket, esettanulmányban, rabszolgatartást, alapismeretekkel, áldozathibáztató, adósrabszolgaság, ételmaradékokat, kirekesztettség, kényszerítették, rabszolgatartás, maffiacsoportok, szakképzettsége, rabszolgaságban, legelterjedtebb, tájékozatlanság, kizsákmányoltak, munkanélküliség, fellendülésének, munkaközvetítés, általánosságban, rabszolgaságba, magyarországon, csicskáztatnak, kizsákmányolás, esettanulmánya, felvilágosítás, prostitúciónál, , ,
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 2 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 55
  • e Hét: 2642
  • e Hónap: 3232
  • e Év: 211840
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.