Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Még 955 milliárdot költene a kormány energiacégekre
  2015-10-20 20:24:40, kedd
 
   
  mintha erről nem lett volna még szó. csak szerintem rossz gondolat arra az államra bízni minden közszolgáltatást, amelyik egy nyomorult tankönyvosztást sem tud megszervezni. csak én gondolom, hogy ennek az egyetlen értelme, hogy a nemzet gázszerelője és barátai javíthassanak és építhessenek mindent és hasonló emberek adhassanak tanácsot sok pénzért?

...aztán miután minden az államé lett és közpénzből fel is lett töltve kicsit, akkor olcsón elprivatizálják és onnantól övék a föld, az ország, a hatalom.

*****************************

Még 955 milliárdot költene a kormány energiacégekre

2015.10.20. 07:45


Újabb hatalmas vásárlások előtt állunk, a kormány hitelt venne fel, hogy még több energiacéget vehessen. Egy általunk megszerzett minisztériumi előterjesztés szerint a gázszolgáltatók után most az infrastruktúrát birtokló elosztótársaságok jönnek, állami lehet majd a vezetékek és csövek jelentős része. A terv az, hogy ha végeztek a vásárlással, majd úgy alakítják át a szabályokat, hogy nekik már ne legyenek olyan veszteségeik, mint a multiknak.

Végképp rátenné a kezét az állam a teljes energiaszektorra. Egy birtokunkba került miniszterelnökségi vitaanyagból kiderül: az állam a szolgáltatók megvétele után egy jóval nagyobb falatot nézett ki magának: 566-596 milliárd forint hitelből 2017-ig megvásárolná az infrastruktúrát birtokló, külföldi kézben lévő energiacégeket is.
Ezeket a cégeket vinnék
Szolgáltató és elosztó: mi a különbség?

Uniós versenypolitikai szempontok miatt jogilag külön tulajdonosa van az elosztó társaságoknak, tehát azoknak, amelyek a gáznál a csöveket, áramnál a vezetékeket tulajdonolják, és a szolgáltatóknak, amelyeknek tulajdonképpen néhány ügyfélszolgálaton és irodán kívül nincs vagyona, ők csak kereskednek az energiával. Így például a Tigáz DSO és a Tigáz szolgáltatója teljesen külön cég. Az úgynevezett egyetemes szolgáltatók főleg a lakosságot látják el szigorúan szabályozott feltételek és árak mellett, a versenypiaci kereskedők ennél kötetlenebbül kereskednek. Az állam az Első Nemzeti Közműszolgáltató létrehozásával első körben inkább csak a szolgáltatást kezdte átvenni, az infrastruktúrát tulajdonló drága cégeket majd most kezdi megvenni, idáig mindössze a Főgáz elosztócége volt az övé.

A Miniszterelnökségen készült anyagban felvázoltak szerint a hálózati cégeket a következő években mind felvásárolják, és egy Első Nemzeti Infrastruktúra Alap (ENIVA) nevű társaság tulajdonába adják. Így állami lenne az Elmű-Émász DSO, és az EDF-Démász az árampiacon.

A gázpiacon pedig megvennék az Égáz-Dégázt és az E.On gázelosztó cégeit, a Ddgázt és a Kögázt is. Az E.On állítólag másképp nem is hajlandó kivonulni az egyetemes áramszolgáltatásból, csak ha az állam ezeket a gázelosztókat megveszi. A Főgáz elosztócége meg ugye már az államé.

A dokumentum végigveszi azt is, hogy az egyetemes szolgáltatók közül még melyik cégeket vennék meg. A Főgáz már állami, az Elmű-Émász szolgáltatójáról és az EDF-ről pedig már lehetett tudni, hogy megveszik, ezek átvételét 2015-re tervezik. Ezeken kívül viszont megvennék a Tigázt is a versenypiaci tevékenységével együtt még 2016-ban.
Sokba kerül ez nekünk

Így nézne ki a Miniszterelnökségnél megálmodott menetrend, az összegek a tárgyalások kimenetelétől függően még változhatnak, milliárd forintban értendőek. És azt persze nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ez az egész még nincs elfogadva. Azt viszont mutatja, hogy nagyjából mi járhat a fejekben, mi lehet a kormányzati szándék.
Projekt Tőke Hitel Forgóeszköz finanszírozás Időzítés
Egyetemes szolgáltatók felvásárlása
Elmű-Émász ESZ + ügyfélszolgálat 7 2015
EDF 4 2015
Tigáz versenypiaccal 10 2016
Hálózati társaságok felvásárlása
Elmű-Émász DSO
153 2016
0.4 158 2017
EDF 100-120 2016
Égáz-Dégáz 80-85 2016
E.On gázelosztók 75-80 2017
Egyetemes szolgáltatók működés finanszírozása
Gáz ESZ szektor 41 160 2016
Áram ESZ szektor
25 100 2015
11 2016
Összesen 99 566-596 260


Vagyis az a terv, hogy a következő két évben nagyjából 925-955 milliárd forintot tolnak még különböző energetikai cégekbe. (Csak hogy érzékeltessük a nagyságrendet, ez teljes Budapest éves költségvetésének háromszorosa, durván kétszer annyi, mint amennyiért annak idején a Mol-pakettet vettük.)
Honnan ez a rengeteg pénz?

Hogy formálisan ne a központi költségvetésből kelljen költeni ennyit, az állami MFB-től vennének fel hitelt 2018 december végi lejárattal, az EDF-nél és az Égáz-Dégáznál pedig azzal kalkulálnak, hogy szükség lehet még 5, illetve 7 milliárd forint tőkeemelésre, az Elmű-Émász elosztóinál részleges felvásárlással számolnak, és 5 milliárdos tőkeemeléssel. Az anyagból kiderül az is, hogy sietni kell, mert uniós versenyszabályok miatt az MFB csak 2020 végéig jöhet szóba finanszírozóként.
Fotó: H. Szabó Sándor

Egyébként az, hogy az MFB több száz milliárddal beszálljon, nem egy sima ügy, mert szintén uniós elvárások miatt elvileg 91 milliárd forintnál többet senkinek nem adhatna kölcsön. Ezt a korlátot egy költségvetési kezességvállalási kerettel, illetve a keret megemelésével szeretnék feloldani, amelynek igénybe vétele bizonyos feltételek teljesülése esetén nem növeli majd az államadósságot.
Rosszul festesz, menjél haza!

Az, hogy az rendszerváltás után privatizált elosztócégek külföldi tulajdonosait szabályozói ráhatással eladásra kényszerítik, egészen régi terv. Matolcsy György miniszterként már 2012 novemberében egészen nyíltan kijelentette: ,,Aki helytelenül privatizációs vagyonhoz jutott a természetes monopóliumok területén - energia, szennyvíz, víz, csatorna -, attól vissza fogjuk venni, mert önként visszaadja. Mert olyanok lesznek a feltételek."
Mit akar az állam az energetikában?
Hogy működött éveken át a Fidesz-MSZP tengely az energetikában? Milyen listát kért Matolcsy a 98-as választások előtt az eltávolítandó vezetőkről? A privatizációs ősbűntől a Mol visszaszerzéséig.
Tovább

A Miniszterelnökség mostani anyaga ezek után kicsit cinikusan érvel azzal az elosztócégek megvásárlása mellett, hogy azok az elmúlt időszakban "már tőkekivonásra és nem fejlesztésre összpontosítanak", és hogy jelentős fejlesztés, beruházás "állami szerepvállalás nélkül a következő években egyébként sem lenne várható."

Majd néhány oldallal később kiderül, hogy a tárca úgy számol, hogy 2017 január elseje után, vagyis miután a néhány éve présbe fogott külföldi cégek állami tulajdonba kerülnek, a "szabályozási környezet kedvezően változik, a veszteségek eltűnnek, az elosztók pedig önfinanszírozóvá válhatnak."
Fotó: Balázs Attila

Ha ez valamiért mégsem történne meg, esetleg egy további, választások előtti újabb rezsicsökkentés veszteségeket okozna? Az anyag szerint az MVM-nek lesz a feladata a terhek kezelése és viselése. Az ENIVA egyébként, amely alá az elosztócégeket besorolják csak a tulajdonos lesz majd, üzemeltetni az Első Nemzeti Közműszolgáltató (ENKSZ) fogja az infrastruktúrát.
Miniszterelnökség: Nem zajlanak tárgyalások

Rákérdeztünk a Miniszterelnökségen is a vásárlás szándékára, valamint konkrét összegre és menetrendre. Azt mondták, hogy szerintük az elosztótársaságokban való állami érdekeltségszerzés a nyilvánosság előtt zajló folyamat, a vásárlás lehetőségeit és feltételeit folyamatosan vizsgálják, de ezzel kapcsolatban egyelőre nem született döntés. Ilyen üzleti tárgyalások jelenleg nem is zajlanak, konkrét összegeket sem tudnak közölni.

Arra viszont a Miniszterelnökség is emlékeztet, hogy az utóbbi években az Orbán-kormány tudatosan és fokozatosan növelte befolyását az energiaszektorban. Megvették a földgáztárolói kapacitásokat, valamint a földgáz-nagykereskedelmi szerződést. Majd az állam versenypiaci szereplőként belépett az egyetemes közműszolgáltatói piacra, és az elosztótársaságokban is szerzett érdekeltségeket. A Főgáz már az állam tulajdonában van, és az RWE is értékesíti a hazai villamosenergia elosztói társaságai 49 százalékos tulajdonrészét az állam számára.

Az állam létrehozta az Első Nemzeti Közműszolgáltatót (ENKSZ), ahol már megkezdődött a korábbi egyetemes szolgáltatók több millió ügyfelének átvétele. A Főgáz korábbi 900 ezer lakossági fogyasztója mellé bekerültek a Magyar Telekom korábbi gázos ügyfelei, októbertől pedig még 754 ezer fogyasztó a GDF Sueztől, év végére pedig az E.Ontól is átkerülnek az ENKSZ-hez, jövő októberben pedig jöhet még 1,2 millió Tigáz-ügyfél. Később aztán ugyanígy lesz az áramszolgáltatóknál, a tervek szerint pedig majd a távhőszolgáltatók ügyfeleit is az állami ENKSZ látja majd el.


index.hu/gazdasag/2015/10/20/elosztocegek/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: közszolgáltatást, versenyszabályok, energiaszektorra, finanszírozóként, önfinanszírozóvá, költségvetésének, szolgáltatójáról, közműszolgáltató, összpontosítanak, nagykereskedelmi, versenypolitikai, visszaszerzéséig, infrastruktúrát, érdekeltségeket, elprivatizálják, ügyfélszolgálat, szolgáltatóknak, gázszolgáltatók, rezsicsökkentés, tevékenységével, költségvetésből, tankönyvosztást, villamosenergia, energiacégekre, finanszírozása, rendszerváltás, tulajdonrészét, felvásárlással, infrastruktúra, versenypiaccal, földgáztárolói, szerepvállalás, tulajdonképpen, államadósságot, elosztócégeket, létrehozásával, államra bízni, nyomorult tankönyvosztást, egyetlen értelme, nemzet gázszerelője, államé lett, kormány energiacégekre, kormány hitelt, általunk megszerzett, gázszolgáltatók után, infrastruktúrát birtokló, teljes energiaszektorra, birtokunkba került, szolgáltatók megvétele, jóval nagyobb, cégeket vinnék, elosztó társaságoknak, Tigáz DSO, Első Nemzeti Közműszolgáltató, Első Nemzeti Infrastruktúra Alap, Elmű-Émász DSO, Elmű-Émász ESZ, Áram ESZ, Szabó Sándor, Matolcsy György, Balázs Attila, Első Nemzeti Közműszolgáltatót, Magyar Telekom,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Igazi barátok  Add hát  Egy falat barátság  Akvamarin és albit  Madarak és fák napja  Mai harmónia kártyám  Kellemes délutánt!  Facebookon kaptam  A férfiaknak több pihenésre v...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kellemes, szép napot!  Fa nélkül egy fillért sem ér a...  Facebookon kaptam  A keserű ételeket sokan nem sz...  Madarak és fák napja  Png rózsa csokor  “Alaszka és Hawaii-Túl ...  Png kislány  Vujity Tvrtko: koromfekete a C...  Ha figyeled a madarak dalát  Facebookon kaptam  Kellemes, szép napot!  Mangán és a pajzsmirigy egészs...  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: A fák és madar...  Harmónia......  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Kellemes délutánt!  Változás hegyek  Apatit  Kellemes, szép napot!  Szerencsés hetet......  Illatos  Jobb légzés és egészséges tüdő  Kellemes délutánt!  493 az új fertőzött, elhunyt 9...  Anyák napjára!  Facebookon kaptam Annuska bar...  Kellemes délutánt!  Kellemes délutánt kívánok  Kislány cicával  Szép estét kedves látogatóimna...  Madarak és fák napja  A keresztyén ember  Kellemes, szép napot!  Visszaadom a kékhajú reggelt  Add hát  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Hadd öntsek le...  Ratkó József versei  Kellemes, szép napot!  Szép estét kedves látogatóimna...  Most kezdődik életetek nagy ka...  Jó kívánságom !  Nemes Nagy Ágnes: Amikor  Vujity Tvrtko: koromfekete a C...  Lazurit  Tavaszi keret  Anyák napjára!  Facebookon kaptam  Kellemes, szép napot!  Pataky Attila: Magányosan akar...  Jó éjszakát!  Szabadság és szeretet  Facebookon kaptam  Apatit  Add hát  Facebookon kaptam  Te lettél az életemnek legfélt...  Igazi barátok  Facebookon kaptam  Végre iskola!  Tiéd a szívem  Aranyosi Ervin: Hadd öntsek le...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  A keresztyén ember  Visszaadom a kékhajú reggelt  Ha figyeled a madarak dalát  Cica virágokkal  Apatit  Facebookon kaptam  677 az új fertőzött, elhunyt 9...  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Radnóti Miklós: Il faut laisse...  Köszönet és hála NEKTEK !!  Az élet tisztelete  Hű barát  Facebookon kaptam  Madarak és fák napja – m...  Boldog Madarak és fák napját!  Visszaadom a kékhajú reggelt  Apatit 
Bejegyzés Címkék
államra bízni, nyomorult tankönyvosztást, egyetlen értelme, nemzet gázszerelője, államé lett, kormány energiacégekre, kormány hitelt, általunk megszerzett, gázszolgáltatók után, infrastruktúrát birtokló, teljes energiaszektorra, birtokunkba került, szolgáltatók megvétele, jóval nagyobb, cégeket vinnék, elosztó társaságoknak, vezetékeket tulajdonolják, úgynevezett egyetemes, lakosságot látják, versenypiaci kereskedők, szolgáltatást kezdte, infrastruktúrát tulajdonló, hálózati cégeket, következő években, gázpiacon pedig, állam ezeket, gázelosztókat megveszi, dokumentum végigveszi, egyetemes szolgáltatók, versenypiaci tevékenységével, tárgyalások kimenetelétől, kormányzati szándék, rengeteg pénz, központi költségvetésből, állami MFB-től, anyagból kiderül, költségvetési kezességvállalási, keret megemelésével, rendszerváltás után, természetes monopóliumok, 98-as választások, eltávolítandó vezetőkről, privatizációs ősbűntől, elosztócégek megvásárlása, elmúlt időszakban, veszteségek eltűnnek, elosztók pedig, anyag szerint, terhek kezelése, elosztócégeket besorolják, tulajdonos lesz, vásárlás szándékára, nyilvánosság előtt, vásárlás lehetőségeit, utóbbi években, földgáztárolói kapacitásokat, állam versenypiaci, egyetemes közműszolgáltatói, állam tulajdonában, hazai villamosenergia, állam számára, állam létrehozta, korábbi egyetemes, tervek szerint, távhőszolgáltatók ügyfeleit, állami ENKSZ, közszolgáltatást, versenyszabályok, energiaszektorra, finanszírozóként, önfinanszírozóvá, költségvetésének, szolgáltatójáról, közműszolgáltató, összpontosítanak, nagykereskedelmi, versenypolitikai, visszaszerzéséig, infrastruktúrát, érdekeltségeket, elprivatizálják, ügyfélszolgálat, szolgáltatóknak, gázszolgáltatók, rezsicsökkentés, tevékenységével, költségvetésből, tankönyvosztást, villamosenergia, energiacégekre, finanszírozása, rendszerváltás, tulajdonrészét, felvásárlással, infrastruktúra, versenypiaccal, földgáztárolói, , ,
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 2 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 277
  • e Hét: 1732
  • e Hónap: 6572
  • e Év: 215180
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.