Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Felcsútra is a profikat hívták, ha ledlámpákról volt szó
  2018-02-23 07:50:53, péntek
 
 
Felcsútra is a profikat hívták, ha ledlámpákról volt szó

Horváth Csaba László, Vég Márton

2018. február 23., péntek 05:50, frissítve: péntek 07:26



Úgy tűnik, hogy Orbán Viktor miniszterelnök faluja sem marad ki a közvilágítási botrányból, ugyanis Felcsúton is az a társaság végezte a korszerűsítési tanácsadást, amelyik a kormányfő vejéhez köthető Elios-botrány egyik főszereplője - derítette ki a Magyar Nemzet. A felcsúti önkormányzattal szerződésben álló Sistrade Kft. tulajdonosa Hamar Endre, aki a kormányfő vejének, Tiborcz Istvánnak jóbarátja. Sőt, az Európai Unió csalás elleni hivatalának (OLAF) jelentésében elmarasztalt Elios Innovatív Zrt.-ben Hamar és Tiborcz üzlettársak is voltak.



A Felcsút önkormányzatának honlapjára feltöltött dokumentumokból kiderül, hogy 2016-ban és 2017-ben az OLAF-jelentésben szintén sűrűn emlegetett Sistrade Kft. készített javaslatokat a világítás korszerűsítésére a Mészáros Lőrinc üzletember vezette falunak. A cég szerepe azért különösen érdekes, mert tulajdonosa, Hamar Endre ellen a 24.hu birtokába került OLAF-jelentés szinte konkrét vádiratot fogalmazott meg.

A Fejér megyei község két lépcsőben modernizálta a közvilágítást. Első alkalommal 259 közterületi lámpát cseréltek le ledtechnológiára, majd második ütemben további 96 világítótesttel bővítették a ledes rendszert Felcsúton. Nem mellékes, hogy a dokumentumokból kiderült az is, nem csupán javaslatokat tett Hamar Endre cége, de a Sistrade Kft. üzemelteti a felcsúti közvilágítást is. Ez képviselő-testületi ülések jegyzőkönyvéből, illetve Mészáros Lőrinc 2016. novemberi előterjesztéséből derült ki. A polgármester azt írta ugyanis: ,,A rendszer felmérésére, a korszerűsítés műszaki paramétereinek kidolgozására megkerestük a rendszerünket jelenleg üzemeltető Sistrade Kft.-t, amely az előterjesztésemhez csatolt felmérési dokumentumokat készítette el."

Mészáros javaslatát - a gyakorlatnak megfelelően - ellenvetés és kérdés nélkül fogadta el a felcsúti képviselő-testület. Így meg is kezdték a korszerűsítés előkészítését. Mivel a közbeszerzési értékhatárt nem érte el a beruházás, három cégtől kértek be ajánlatot az első 259 lámpára. Az Elios nem volt köztük, vélhetően az OLAF-vizsgálat miatt. A legkedvezőbb ajánlatot a U Light Kft. adta, ezért Mészáros Lőrinc a cég 13,2 millió forintos ajánlatának elfogadását javasolta, amit hozzászólás és ellenszavazat nélkül egyhangúlag el is fogadtak Felcsút politikusai. Így 2016 novemberében aláírták a szerződést, vagyis a Sistrade javaslata és a szerződés megkötése közt mindössze három hét (21 nap) telt el.

Figyelemre méltó, hogy 2017 nyarán szinte ugyanez a forgatókönyv játszódott le a közvilágítási korszerűsítés második ütemében. Ekkor ugyanattól a három cégtől kértek be árajánlatot, ezúttal 96 lámpatest cseréjére. A műszaki paramétereket szintén Hamar Endre cége dolgozta ki a közvilágítási rendszer üzemeltetőjeként, és ugyanaz a társaság - a U Light Kft., illetve annak egy leánycége - lett a befutó. A megállapodás pedig 2017 szeptemberében született meg.
Magyar Nemzet hírlevél
Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Érdekes, hogy a nyertes U Light Kft. a honlapján felvonultatott referenciái között nem említi a felcsúti közvilágítási projektet, de a felsorolásban szerepel például Sopron, Komló vagy Mohács. Ugyanakkor Dombóvár is kimaradt a körből, ahol duplájába került a világítás korszerűsítése, ugyanis az eredetileg becsült 110 millió forint helyett a végleges ár 215 millió lett.
Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet

De nem mellékes az a tény sem, hogy több településen is ez a cég vitte a közvilágítási tendert - ami a jelek szerint nem véletlen. A társaság honlapján közölt bemutatkozó szövegben azt írja: ,,A tulajdonosi kör rendelkezett egy igen erős önkormányzati kapcsolatrendszerrel és piaci ismerettel." Különben a 2014-ben - ,,magyar szakmai befektetők jóvoltából" - alakult társaság a Tiborcz Istvánhoz köthető Elioshoz hasonlóan jól megérezte, hogy a közvilágítással érdemes foglalkozni. A U Light Kft. azt is írja magáról, hogy ,,a cég elindításának apropóját a közvilágításban bekövetkező technológiai bumm - a ledtechnológia előretörése - és az ezzel elérhető nagyfokú energia- és költségcsökkenés lehetősége adta".

Bár pontosan nem tudni, hogy a tulajdonosi kör mely önkormányzatokkal ápol igen erős kapcsolatot, annyi bizonyos, mára a Pancho Arénához vezető utcában is - ahol egyébként Orbán Viktor háza áll - a U Light Kft. által felszerelt lámpák világítják meg a kormányfő esti sétáinak útvonalát.

Ezeket a Hamar Endre cége által javasolt lámpatesteket egyébként szintén gyártja az a társaság, a Tungsram-Schréder Zrt., amelyik kiváló üzleti kapcsolatot ápol Tiborcz korábbi cégével, az Eliosszal. A Tungsram-Schréder Zrt. a már említett OLAF-jelentésben szintén szerepel, a cég ugyanis az Elios alvállalkozója volt a botrányos közvilágítási projektekben. A jászberényi korszerűsítés alkalmával például a Tungsram-Schréder akciósan adta a lámpákat az Eliosnak, a listaárnál mintegy 63 millió forinttal olcsóbban.

Az egyébként nem világos, mikor kezdődött Felcsút és a Hamar-féle Sistrade kapcsolata, ám Mészáros Lőrinc polgármester egyik 2013-as előterjesztésében már felveti egy esetleges komplett lámpacsere lehetőségét. Felcsút idei költségvetésébe pedig újra beterveztek egy közvilágítási bővítést. Mindez persze csak aprópénz Orbán Viktor kedvenc falujának büdzséjében, hiszen a 2018-as keret 1,2 milliárd forint.

Mint ismert, a kormány nem hozta nyilvánosságra, de a 24.hu megszerezte az OLAF-jelentést, amit azóta cikksorozatban dolgozott fel. Úgy fogalmaztak, hogy a szervezett bűnözés feltételeinek is megfelelhet az a szisztéma, amit az uniós hivatal feltárt az Elios-ügyben. A 35 önkormányzati közvilágítási projekt mindegyikénél találtak szabálytalanságot, de 17 esetben arra jutottak, hogy szervezett csalási mechanizmust építettek ki. (Ezzel összefüggésben említették meg a Sistrade Kft.-t is.) Például a miniszterelnök vejének korábbi cége már másfél évvel azelőtt egyeztetett a fideszes szekszárdi polgármesterrel a város közvilágításának korszerűsítéséről, hogy az arról szóló pályázatot kiírták volna. A 2012-es csomagba tartozó pályázatokat pedig eleve úgy írták ki, hogy a feltételeknek csak az Elios feleljen meg, vagy az a konzorcium, amelynek tagja a cég. Végül az OLAF azt javasolta az Európai Bizottságnak: a teljes, mintegy 13 milliárd forintnyi uniós támogatási összeget vonják vissza.

Míg a kormány szerint csak egy egyszerű lámpacseréről van szó, amihez Orbán Viktornak semmi köze, addig az ellenzék szerint ez az elmúlt 27 év legnagyobb, a legmagasabb szintig felnyúló korrupciós ügye, amibe más országok kormányai már rég belebuktak volna. Az ügyészség elvileg január óta nyomoz, de házkutatásról, lefoglalásról, tanúkihallgatásról azóta sem hallani. Tiborcz István még a miniszterelnök évértékelőjére is nyugodtan elmehetett, a rendőrség nem háborgatta, így nyugodtan megtapsolhatta apósa beszédét a Várkert Bazárban, amely fölött már javában építik az új miniszterelnöki rezidenciát, nyilván lélegzetelállító esti megvilágítással.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.23.

https://mno.hu/belfold/felcsutra-is-a-profikat-hivtak-ha-led-lampakrol-volt-szo-2 449284?utm_source=hirlevel_MN_altalanos&utm_medium=email
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: önkormányzatának, költségcsökkenés, közvilágításának, ledtechnológiára, üzemeltetőjeként, korszerűsítésére, lélegzetelállító, közvilágítással, önkormányzattal, szolgáltatásról, jegyzőkönyvéből, dokumentumokból, polgármesterrel, világítótesttel, költségvetésébe, közvilágításban, miniszterelnöki, feliratkozással, megvilágítással, korszerűsítése, dokumentumokat, korszerűsítési, cikksorozatban, legizgalmasabb, alvállalkozója, paramétereinek, szeptemberében, felvonultatott, nyilvánosságra, megtapsolhatta, összefüggésben, évértékelőjére, ledtechnológia, miniszterelnök, lámpatesteket, önkormányzati, profikat hívták, közvilágítási botrányból, korszerűsítési tanácsadást, kormányfő vejéhez, felcsúti önkormányzattal, kormányfő vejének, világítás korszerűsítésére, ledes rendszert, dokumentumokból kiderült, felcsúti közvilágítást, rendszer felmérésére, korszerűsítés műszaki, rendszerünket jelenleg, gyakorlatnak megfelelően, korszerűsítés előkészítését, közbeszerzési értékhatárt, Horváth Csaba László, Orbán Viktor, Magyar Nemzet, Sistrade Kft, Hamar Endre, Tiborcz Istvánnak, Európai Unió, Elios Innovatív Zrt, Mészáros Lőrinc, Light Kft, Magyar Nemzettől, Ugyanakkor Dombóvár, Nagy Béla, Tiborcz Istvánhoz, Pancho Arénához, Tungsram-Schréder Zrt, Hamar-féle Sistrade, Európai Bizottságnak, Orbán Viktornak, Tiborcz István, Várkert Bazárban, Magyar Nemzetben,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Elköszönt  Régi emberek, akikre máig büsz...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Alvó cicák  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Akarat  A sors  Szívem tiéd  Szép estét kedves látogatóimna...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Png csokor  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Nem méltó hozzád  Png kislány  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Erdőn  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  A sors  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Örülök, hogy látlak!  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Tanuld meg ezt a versemet  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Csak a fogyatkozás látható  Akarat  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Png ház  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Fehér virág  Jónás Tamás – Végtelen b...  Hazára minden embernek szükség...  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Jó éjszakát  Albert Einsteinről  Nagyon különös  Albert Einstein gondolata  Régi emberek, akikre máig büsz...  Szép estét kedves látogatóimna...  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  képre írva  képre írva  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Alázat  Facebookon kaptam  Png csokor  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Png ház  A sors  Nagyon különös  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Garai Gábor - Takarítás  Kellemes délutánt kívánok  Nagyi telefonál  Adakozás  210 éve született a SZÓZAT meg...  Aki nem dolgozik, ne is egyék 
Bejegyzés Címkék
profikat hívták, közvilágítási botrányból, korszerűsítési tanácsadást, kormányfő vejéhez, felcsúti önkormányzattal, kormányfő vejének, világítás korszerűsítésére, ledes rendszert, dokumentumokból kiderült, felcsúti közvilágítást, rendszer felmérésére, korszerűsítés műszaki, rendszerünket jelenleg, gyakorlatnak megfelelően, korszerűsítés előkészítését, közbeszerzési értékhatárt, legkedvezőbb ajánlatot, szerződés megkötése, forgatókönyv játszódott, közvilágítási korszerűsítés, három cégtől, műszaki paramétereket, közvilágítási rendszer, társaság &#8211, leánycége &#8211, megállapodás pedig, feliratkozással beleegyezik, szolgáltatásról bármikor, honlapján felvonultatott, felcsúti közvilágítási, felsorolásban szerepel, világítás korszerűsítése, eredetileg becsült, közvilágítási tendert, jelek szerint, társaság honlapján, igen erős, 2014-ben &#8211, közvilágítással érdemes, közvilágításban bekövetkező, ledtechnológia előretörése, ezzel elérhető, kormányfő esti, botrányos közvilágítási, jászberényi korszerűsítés, listaárnál mintegy, esetleges komplett, közvilágítási bővítést, 2018-as keret, szervezett bűnözés, uniós hivatal, miniszterelnök vejének, fideszes szekszárdi, város közvilágításának, arról szóló, 2012-es csomagba, feltételeknek csak, kormány szerint, egyszerű lámpacseréről, ellenzék szerint, legmagasabb szintig, ügyészség elvileg, miniszterelnök évértékelőjére, nyomtatott változata, megjelenés időpontja, önkormányzatának, költségcsökkenés, közvilágításának, ledtechnológiára, üzemeltetőjeként, korszerűsítésére, lélegzetelállító, közvilágítással, önkormányzattal, szolgáltatásról, jegyzőkönyvéből, dokumentumokból, polgármesterrel, világítótesttel, költségvetésébe, közvilágításban, miniszterelnöki, feliratkozással, megvilágítással, korszerűsítése, dokumentumokat, korszerűsítési, cikksorozatban, legizgalmasabb, alvállalkozója, paramétereinek, szeptemberében, felvonultatott, nyilvánosságra, megtapsolhatta, összefüggésben, évértékelőjére, ledtechnológia, miniszterelnök, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1734
  • e Hét: 7466
  • e Hónap: 18577
  • e Év: 172073
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.