Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az utolsó két csavart már én húztam meg
  2018-05-18 20:15:27, péntek
 
   
 
Az utolsó két csavart már én húztam meg


Stubnya Bence

2018.05.15. 07:10 Módosítva: 2018-05-15 09:30:12A mosógépszerelő kiröhög a telefonban, mert Káposztásmegyerig kéne a melóig menni. A vízvezetékszerelő elintézi a csőtörést, ha a ház tulaja gödröt ás, a másik megássa, de nem temeti be. A brigád kéthetes haladékot kér, aztán egy spanyol munka miatt teljesen eltűnik. A wc-csésze a nappali közepére kerül, de az építésvezetőt nem lehet számonkérni, mert kiderül, hogy csak egy burkoló. A mindenes moziba hív, de a visszautasítás után közli, hogy a munkát amúgy se csinálta volna már meg, Németországba megy napelemet szerelni. A munkaerőhiány az amúgy sem a legkiszámíthatóbb szolgáltatásairól elhíresült építőiparban ehhez hasonló sztorikat eredményez. Kollégáink történeteiből válogattunk.

A mosógépszerelő rosszul lett munka közben, ki kellett támogatni az erkélyre, közben folyamatosan kurvaanyázott, hogy az isten bassza meg ezt a rongy életet. Az erkélyen első dolga volt rágyújtani. Az utolsó két csavart már én húztam meg.

Talán Gábor története foglalta össze a legtömörebben, hogy nagyjából mire lehet számítani mostanában Magyarországon, hogy ha az ember lakásépítésre vagy felújításra készül, vagy esetleg egyszerűen csak valami olyasmi romlik el az otthonában, aminek a megjavításához szakemberre van szükség.

Persze amikor munkatársainkat körbekérdeztünk, több kihívója is akadt Gábor történetének, ami tömörségében elég jól megragadta a munkaerőhiány okozta hétköznapi horrort:

,,Egy mosógépszerelő konkrétan kiröhögött a telefonban, hogy egyáltalán hogy képzelem, hogy ő egy munka miatt elmegy egészen Káposztásmegyerig."
,,Öcséméknél csőtörés volt, egy hét alatt talált valakit, aki egy vagyonért cserélte ki a csövet, de a vízszivárgás nem szűnt meg, és a kertbe ásott gödröt se temették be, mert az »nem volt benne az árban«."
,,Náluk a kerti csőtörésre azt mondta a vizes, hogy ha kiássuk a csövet, megcsinálja, mert ő vízszerelő, nem markoló, úgyhogy ha megvan a méter mély gödör, csörögjünk szeretettel."
,,Pár hónap után elkészült az ágy, amit csináltattunk, a kis cég tulaja fel is hozta Békésből, összerakta, majd sűrűn elnézést kérve inkább szétszerelte, és azt mondta, hogy új az asztalos az üzemben, alig találni bárkit, és ez most nem sikerült igazán. Úgyhogy inkább előröl kezdik az egészet, bocsánat."
,,Na, a zöld hulladékon múltkor annyira felbasztam magam, hogy gallyvágóval felaprítottam az egészet, és elégettem. Két órámba telt, de nagyon megérte!"
,,Nagymamám 55 napja újítja fel a fürdőszobáját. A helyiség nincs hat négyzetméter."

Kapcsolódó
Segítség, megőrjít a mázoló
Segítség, megőrjít a mázoló

Átver a burkoló, részeg a kőműves és hülyének néz a mosógépszerelő. Cipőtalp a fehér kanapén, felgyújtott lakás, randira csábító szaki. Hová tűntek a jó és megbízható mesteremberek?

Jó mesterembert már azelőtt is nehéz volt találni, hogy a munkaerőhiány szinte a teljes magyar gazdaságban felütötte volna a fejét. A 2008-as válság különösen érzékenyen érintette a gazdasági ciklusokra egyébként is nagyon érzékeny iparágat, ami miatt a legtöbben 2011 és 2013 között mentek el külföldre azok közül, akik itthon munka nélkül maradtak az építőiparban a válság miatt.

A Magyar Nemzeti Bank májusi lakáspiaci jelentése alapján az országot elhagyók között nagy arányban voltak a nyelvet beszélő, tehetséges szakemberek, akikből jelenleg a legnagyobb hiány van ma Magyarországon, de szakmunkásból is nagy hiány van. A következményeket pedig széles tömegek érzékelik.
Ilyen munkát nem vállalnak el emberek Magyarországon

,,A lakásfelújításunk azért csúszott pár hetet, mert a fővállalkozó pár emberét lehalászta a konkurencia. Tisztára, mit a maffiafilmekben: a rivális vállalkozó odament az építkezésre, ahol dolgoztak, becsöngetett, bement, és azt mondta, hogy kell neki egy kőműves és egy burkoló. »Akármennyit kerestek, mostantól 20 százalékkal többet kaptok, de azonnal velem jöttök.« A két melós pedig letette a szerszámot, és elmentek vele" - mesélte Zoltán. Ugyanakkor a konkurencia sokkal gyakrabban jelentkezik külföldi cégek formájában.

Miki nemrég újíttatta fel a lakását, így többször is találkozott ilyen történetekkel. ,,Amikor a sittet szállítottunk volna el, körbehívtam kb. négy helyet, akik így hirdették magukat, azt mondták, hogy ilyen alja munkát már nem vállalnak el emberek Magyarországon. Végül találtunk egyet, jöttek egyből, de se cím, se cégnév, az ember még a nevét sem árulta el, csak azt kérte, hogy a pénzt majd a sofőrnek adjam, mert benne bízik meg. Annyira súlyos fejek voltak, hogy a szomszédok biztosra vették, hogy csak a terepet jöttek felmérni egy későbbi betöréshez."
shutterstock 1018606831

Egy másik alkalommal Mikivel a padlós közölte, hogy csak akkor hajlandó nekikezdeni a munkának, ha a beton a padló alatt az általa felsorolt paramétereknek megfelelően van letéve. ,,Mondtam, hogy oké, tud ajánlani ilyen betonost? Mondta, hogy nem, nincs ilyen ember Magyarországon.

Volt a Gabi, aki nagyon szépen dolgozott, de már ő is Németországban van"

Fruzsi egy szintén Németországba lelécelő könyvespolcépítő kováccsal járta meg. ,,Hónapokig tologatta a megrendelésünket, majd közölte, hogy igazából további hónapokat kéne várni rá, mert inkább Németországba teljesít megrendeléseket. Akit helyette talált a lakótársunk, elvállalta normálisabb időkeretben, de már így is vagy két hete csúszik, a könyvek meg február óta bedobozolva állnak. De igazából az egész költözésünk három hónapot csúszott a kivitelezők miatt."

Olyan történetek is előkerültek, ahol a felújítás szükségessége és a munkaerőhiány kombinációja szélsőségesen kényelmetlen helyzeteket eredményezett. Tamás ismerőse tavaly tavasszal kezdett lakásfelújításba a férjével, mert terhes lett, és ki akartak alakítani egy gyerekszobát. A brigád, ami elkezdte csinálni, nyáron kért egy kéthetes haladékot, mert Franciaországban bejött nekik egy alkalmi meló, amivel gyorsan sok pénzt tudtak leakasztani. Csakhogy végül nem jöttek vissza két hét után, sőt nem jöttek vissza egyáltalán, megmondták, hogy bocsánat, de itt kicsit jobbak a lehetőségek, és otthagyták szétbarmolva a lakást.

Ezután megpróbáltak gyorsan új kivitelezőt szerezni, aki folytatta volna, de mindenki húzta rá a száját, hogy ők nem így, nem ezekkel az anyagokkal kezdték volna, van elég más egyszerűbb megrendelésük, nem vállalják. Nagyjából két hónapig nem találtak rá embert, a férj egyszer majdnem idegösszeomlást kapott az egyik elutasítás után, és nem jött ki a szobából két napig - közben már az anyósánál laktak, mert ugye a lakás szét volt szedve. Végül annyira elhúzódott az egész, hogy a gyerek is megszületett már, de még mindig a nagyinál laktak a lány egykori gyerekszobájában, és csak idén tavasszal tudtak beköltözni a saját lakásukba.

Olyan sztorik sem ritkák, amikben a kellemetlenkedés és a külföldi munka miatt eltűnés egyszerre jelenik meg. ,,Nálunk a főbérlő intézett egy mindenes szerelőt, ötvenes faszi, aki miután kijött, el akarta kérni a telefonszámom, hogy majd egyeztethessünk egy második alkalmat. Közben olyanokat mondott például, hogy »nyugi, nem foglak éjszakánként felhívni, hogy hörögjek neked a telefonba«. Amikor végül is pár hét múlva telefonon beszéltünk, hogy lenne még mit javítani, mondta, hogy nem kell fizetnem, elég, ha elmegyek vele moziba egy filmre. Mikor mondtam, hogy nem igazán szeretnék, azt válaszolta, inkább keressek mást, és különben is, ő már amúgy sem foglalkozik ezzel, kiment Németországba napelemekkel dolgozni" - mesélte Judit.
forrás: Lakáspiaci jelentés (MNB)
forrás: Lakáspiaci jelentés (MNB)

A jelenség a statisztikák alapján is jól látszik: az MNB jelentéséből az derül ki, hogy a válság előtti szintre jellemző munkaerő rendelkezésre állna, de nagy arányban dolgozik külföldön. Az ábrán is jól látszik, hogy azzal a nagyjából 25 ezer főnek a hazatérése esetén, aki főleg Ausztriában és Németországban talált munkát, már sokkal kisebb lenne a munkaerőhiány Magyarországon.
forrás: Lakáspiaci jelentés (MNB)
forrás: Lakáspiaci jelentés (MNB)
Ja, a Sanyi? Ő nem is az építésvezető

A munkaerőhiány másik nehezen elviselhető következménye, hogy még amennyiben végül sikerül találni szakembert és munkásokat a feladatra,

rengeteg a kontár és a vállalhatatlanul hanyag módon elvégzett munka.

Egy kollégánk barátjával történt nemrég egy felújításnál, hogy belépett az ajtón, amire azt látta, hogy összevissza lebontották a falakat, és így a wc-csésze a nappali közepére került, szembe a bejárati ajtóval. Kérdezte, hogy ez mi. Mondták, hogy a tulaj így kérte. Mondta, hogy biztos nem, mert ő a tulaj, és kérdezte, hogy hol van egyáltalán az építést vezető, kivitelező Sanyi, akivel ezt az egészet megbeszélte.

Mire a melós nevetett, hogy a Sanyi? Nem építésvezető az, csak egy burkoló.

Levente anyjáék mostanság vettek lakást a belvárosban egy új építésű társasházban. Az átadás után kiderült, hogy rosszul kötötték be a vízvezetéket és rosszul is szigetelték a rendszert: mindkét csapból csak forró víz folyt, de legalább el is áztatta az alattuk lévő összes emeletet. Fel kellett szedni a parkettát, újracsövezni valamit, és ez húzódik már fél éve, mert az átadás óta már máshol dolgoznak, és nem akarják befejezni a korábbi munkát.

,,Nálunk erkélyfelújítás volt a társasházban, és amikor egy sorral elkészültek az amúgy magyarul nem beszélő szakik, kiderült, hogy kispórolták az anyagot az erkélyek aljából és például kartonpapírt raktak be a betonréteg alá szigetelés helyett. Ki kellett hívni független szakértőt, aki megállapította, hogy újra kell csinálniuk. Aztán a végén úgy tették fel a vas erkélyrácsokat, hogy 1-2 centivel messzebb került a faltól, mint volt eredetileg, és most a gyerek konkrétan kifér a rács és a fal között, szóval életveszélyes az erkélyünk" - mesélte Levente a saját lakásfelújításukról.
Nem is annyira ferde az az ajtó

,,Rendeltünk egy hatalmas, 4 méter széles gardróbszekrényt, amibe majd minden belefér.

Ott követtem el a hibát, hogy kértem összeszerelést, amit alvállalkozó végez."

- mesélte Péter, aki itt még nem sejtette, hogy egy 20 százalékos kuponnal fog találkozni.

,,Kijött egy srác, a 40 kg-os csajával, hogy ő fogja összeszerelni. A barátnője csak úgy jött vele. Elkezdte összerakni. Nem volt nála szintező, de mondta, hogy ide nem is kell!? Kiderült, hogy az egyik sín sérült, így nem tudja folytatni a munkát, és nem is tudjuk felrakni a tolóajtókat. Ekkor viccesen megjegyezte, hogy hát amúgy sem tudtuk volna - velem is számolt - mert három emberes a munka.

Utána hívtak az áruházból, hogy jönnének, de nem az alvállalkozó, hanem az áruház emberei, mert sérült elemnél ők végzik a javítást. Három időpontot beszéltünk le, egyszer sem értek oda, majd amikor már anyázva hívtam fel őket, másnap kijött egy ember, aki megállapította, hogy ez háromemberes munka, szóval egy hét múlva visszajönnek feltenni a két tolóajtót.

Egy hét múlva kijöttek, feltették, majd kiderült, hogy a két ajtó ferdén áll, mert nem lett kiékelve és szintezve a szekrény, sem pedig odarögzítve a falhoz. De ők nem tudnak mit csinálni, mert ezt a részét alvállalkozó csinálta, nekik kell szólni, hogy jöjjenek javítani. Bár ő hagyná, mert azok nem tudnak rendesen dolgozni, és szerinte nem is annyira ferde. Felhívtam az alvállalkozót, aki szerint még soha nem fordult elő ilyen. Itt elég durván összevesztem velünk, miután újra ki akarták küldeni a srácot meg a csaját. Végül nem akartak mást küldeni, így hagytuk az egészet.

Ezután felhívtam az áruházat, akik továbbra sem nem tudnak mit tenni, nem az ő saruk, de kaptam egy 20 százalékos kupont, amit bármire felhasználhatok."
Eltűntek, majd visszajöttek, és összefogdosták a frissen festett falat

Lászlónak a villanyszerelőkkel gyűlt meg a baja. ,,Mivel az ajánlott villanyos csak 2 hónappal későbbre vállalta a munkát, mint szerettük volna, megbíztuk egy rokon aktuális pasiját, aki egy családi ebéd alkalmával mondta, hogy szakmáját tekintve villanyszerelő, de hét közben van más melója, másodállásban csinálja.

Kaptak pénzt anyagra, 20 ezerrel többet, mint amennyibe végül került. Két napig dolgoztak, a lakásban bokáig állt a sitt, a falat több helyet átvésték, a Bergmann-csöveket törték a kanyarokban, gipszelni nem tudtak, szerszámuk nem volt, ezért elküldtük őket. Az, hogy a plusz 20 ezret nem adták vissza többszöri keresésre sem, szinte magától értetődő."

A történet vége az lett, hogy az eredetileg ajánlott csapat vállalta a munkát. Ők a munka kétharmadánál kérték az addigi kifizetést - az összeg persze sokat nőtt az eredetileg beszélthez képest -, majd nem akartak visszajönni befejezni a munkát, hetekig kellett könyörögni nekik. Kiderült, hogy közben már ők is máshol dolgoztak. A hab az volt a tortán, amikor a végszerelésnél összefogdosták a frissen festett falat.

És végül olyan történetekből is több akadt, ahol végül még a munkát sem végezte el senki, de a megrendelőt így is megszívatták. Egy kollégánknak például azért kellett nemrég hazamennie a szerkesztőségből, mert a zöldhulladék-elszállító emberek kitalálták, hogy mégsem az előre megbeszélt időpontban jönnének szombaton, hanem a hívás időpontjához képest pár óra múlva pénteken. A helyszínen ezután a főnők közölte, hogy a meló amúgy is több mint 100 ezer forintra jönne ki, de egyébként se vállalják, mert ilyen komoly fizikai munkát nem szívesen bízna a csapatára.

Olyan történeteket is lehet hallani, hogy már vannak, akik konkrétan az ajánlatadásra specializálódnak csak. Kijönnek, megnézik a munkát, elkérnek a kiszállásért és az árajánlatért 10-20 ezer forintot, majd nemet mondanak, és egész nap csak ezt ismételgetik.
Sokkal rosszabb már talán nem lesz
Kapcsolódó
274 ezres aldis gyakornoki fizetés? Van meredekebb is
274 ezres aldis gyakornoki fizetés? Van meredekebb is

Öt ábrán szedtük össze, hol mennyit kereshet és hol nőttek legnagyobbat a bérek tavaly.

A helyzet az elkövetkező pár évben jelentősen nem fog javulni valószínűleg, de egyvalami segíthet: bár az építőiparban a bérek a más iparágakhoz képest nem nőttek átlagon felül, az MNB tanulmánya alapján az iparágban már úgy látják, hogy a bérnövekedés megállította a szakemberek és a munkások külföldre vándorlását.

Mindazonáltal valószínűleg még a bérek további emelkedése mellett sem lenne egy ideig sokkal jobb a helyzet, mégpedig egy olyan tényező miatt, ami jelenleg is nehezíti az építkezésbe és felújításba fogó lakosság helyzetét. A tanulmány másik megállapítása ugyanis az, hogy a fejlesztők előnyben részesítik állami és kereskedelmi projekteket, amivel elszívják a munkaerőt lakásfejlesztési projektek elől.

Ezekből viszont pont, hogy még több várható majd, ugyanis a kormány a nemrég megjelent konvergenciaprogram alapján a csok által hajtott lakáspiaci fellendülés 2020-as kifutása után a kormány nagy állami beruházásokkal tolná majd meg a magyar gazdaság növekedését.

Persze a bérek növekedése és a csok miatt kieső kereslet hatása ilyen időtávon nehezen becsülhető meg, de az MNB tanulmánya alapján Budapesten idén és jövőre még biztos, hogy marad az őrület, ráadásul az áremelkedés tempója alapján pedig a vidéki városok és községek épp hogy az utóbbi időszakban kezdtek felzárkózni a pesti lakáspiac tempójához, így a következő pár évben még minden adott lesz ahhoz, hogy a fentiekhez hasonló történetek születhessenek országszerte.


https://index.hu/gazdasag/2018/05/15/munkaerohiany_szakember_epitoipar_horror_sza kmunka_szaki_melos/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: gardróbszekrényt, lakásfejlesztési, következményeket, szerkesztőségből, franciaországban, lakásfelújításba, kellemetlenkedés, vállalhatatlanul, megrendelésünket, gyerekszobájában, könyvespolcépítő, specializálódnak, erkélyfelújítás, munkatársainkat, maffiafilmekben, felhasználhatok, megrendeléseket, egyeztethessünk, idegösszeomlást, körbekérdeztünk, összeszerelést, magyarországon, megjavításához, mosógépszerelő, erkélyrácsokat, németországban, megállapította, beruházásokkal, születhessenek, végszerelésnél, összefogdosták, villanyszerelő, paramétereknek, visszautasítás, németországba, kurvaanyázott, mosógépszerelő kiröhög, melóig menni, vízvezetékszerelő elintézi, másik megássa, brigád kéthetes, spanyol munka, nappali közepére, mindenes moziba, visszautasítás után, munkát amúgy, legkiszámíthatóbb szolgáltatásairól, mosógépszerelő rosszul, isten bassza, rongy életet, erkélyen első, ember lakásépítésre, Stubnya Bence, Talán Gábor, Magyar Nemzeti Bank,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Jó beszélgetni  Veszelit kristály  Isten és a világ  A világ és az egyház  Gyöngyvirág csokor  Örvendj annak a gazdagságnak -  Pitypangok gif  Facebookon kaptam  Véleményem szerint, egy házass...  Facebookon kaptam  Finy Petra - Eső  Facebookon kaptam  Piros rózsák gif  Golgota  Hívők közössége  Facebookon kaptam  Nagyon igaz és tanulságos!! E...  Jó éjszakát!  Búzavirágok  Facebookon kaptam  Szamócázzunk!  Facebookon kaptam  Azért  Finy Petra - Eső  1376 az új fertőzött, elhunyt ...  Igaz ember  Örvendjetek, keresztyének!  Kellemes teázást  Öröm  Áldás  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Raimbaut de Vaqueiras : Hajnal...  A házasság azt jelenti,hogy...  Áldott mai napot ! ......  Babits Mihály : Ballada Irisz ...  Meditáció  Facebookon kaptam  Szép mai napot.........  Facebookon kaptam  Környezetvédelem........  Jó éjszakát!  Facebookon kaptam  Idézet a szivárványról  Kellemes teázást  Facebookon kaptam  Gyógynövényként működő gyümöl...  Vallomás  Boszorkánytánc  Pirosrózsa csokor  Az immunrendszer támogatói, a ...  A világ és az egyház  Facebookon kaptam  Implantáció  A baráti szív  Gondolataim . . .  Vidám napot ! .......  Facebookon kaptam Krisztinától  A világ és az egyház  Rózsaszín rózsa gif  Facebookon kaptam  Isten  Facebookon kaptam  Dr. Gyökössy Endre: A Boldogmo...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Jó beszélgetni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét mindenkinek!  Facebookon kaptam  Világ  Naplemente  Két szerencsétlenség érhet egy...  Fákat altat a szél  Facebookon kaptam Krisztinától  Jó reggelt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát!  Facebookon kaptam Krisztinától  Jó éjszakát!  Facebookon kaptam  Isten és a világ  Örvendjetek, keresztyének!  Szép reggel  Igaz ember  Ballagási versek, idézetek, da...  Facebookon kaptam  Egészséges élet  Isten és a világ  Mai harmónia kártyám  Szivárvány fluorit  Rózsák  Örvendjetek, keresztyének!  Facebookon kaptam  Napirend  Facebookon kaptam  Búzavirágok  Könnyedén  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
mosógépszerelő kiröhög, melóig menni, vízvezetékszerelő elintézi, másik megássa, brigád kéthetes, spanyol munka, nappali közepére, mindenes moziba, visszautasítás után, munkát amúgy, legkiszámíthatóbb szolgáltatásairól, mosógépszerelő rosszul, isten bassza, rongy életet, erkélyen első, ember lakásépítésre, megjavításához szakemberre, munkaerőhiány okozta, mosógépszerelő konkrétan, munka miatt, vagyonért cserélte, kertbe ásott, kerti csőtörésre, méter mély, zöld hulladékon, helyiség nincs, fehér kanapén, munkaerőhiány szinte, teljes magyar, 2008-as válság, gazdasági ciklusokra, legtöbben 2011, válság miatt, országot elhagyók, nyelvet beszélő, legnagyobb hiány, következményeket pedig, lakásfelújításunk azért, rivális vállalkozó, konkurencia sokkal, sittet szállítottunk, pénzt majd, sofőrnek adjam, szomszédok biztosra, terepet jöttek, későbbi betöréshez, másik alkalommal, padlós közölte, padló alatt, általa felsorolt, szintén Németországba, egész költözésünk, kivitelezők miatt, felújítás szükségessége, munkaerőhiány kombinációja, kéthetes haladékot, alkalmi meló, anyagokkal kezdték, férj egyszer, egyik elutasítás, anyósánál laktak, lakás szét, nagyinál laktak, lány egykori, saját lakásukba, külföldi munka, főbérlő intézett, mindenes szerelőt, második alkalmat, statisztikák alapján, válság előtti, hazatérése esetén, munkaerőhiány Magyarországon, munkaerőhiány másik, vállalhatatlanul hanyag, kollégánk barátjával, bejárati ajtóval, építést vezető, egészet megbeszélte, melós nevetett, átadás után, alattuk lévő, korábbi munkát, sorral elkészültek, amúgy magyarul, erkélyek aljából, gyerek konkrétan, barátnője csak, áruház emberei, részét alvállalkozó, frissen festett, ajánlott villanyos, rokon aktuális, családi ebéd, lakásban bokáig, falat több, történet vége, eredetileg ajánlott, munka kétharmadánál, addigi kifizetést, összeg persze, , ,
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 2 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 178
  • e Hét: 178
  • e Hónap: 5018
  • e Év: 213626
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.