Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kiszámoltuk, hogy forintra mennyit bukott az állam a letelep
  2018-05-26 11:50:17, szombat
 
  Wiedemann Tamás, Hajdu Miklós

2018. május 23. 06:52• Állam


Kiszámoltuk, hogy forintra mennyit bukott az állam a letelepedési kötvényeken

MTI Fotó: Pénzjegynyomda

Tavaly függesztette fel a kormány a letelepedési kötvényprogramot, amely négy évig futott. Összesen 19 855 Európai Unión kívüli állampolgár fektetett 300 ezer

eurót magyar letelepedési kötvényekbe, hogy cserébe letelepedési engedélyt kapjon (azt már nem tudni pontosan, hogy közülük hányan élnek legális bevándorlóként Magyarországon, hiszen a letelepedési engedéllyel szabadon mozoghatnak az EU területén).

A programot azzal indokolta a kormány, hogy a piacinál kedvezőbb devizaforrást szerezzen a magyar államadósság finanszírozásához. Azt már eddig is lehetett tudni, hogy ez nem igaz, mert a leginkább kormányközeli üzleti körök offshore cégei és ügyvédjei jártak jól a programmal. Csakhogy még a hivatalos indoklás még annyira sem áll meg: az állam a program időtartamának nagy részében piaci alapon olcsóbban jutott volna devizához, mint letelepedési kötvényekkel.

Végre megkaptuk az Államadósság Kezelő Központtól a négy év alatt kibocsátott papírok összes sorozatára vonatkozó adatot, és ezért pontosan ki tudtuk számolni, hogy mennyit nyert vagy bukott a programon a magyar állam. Összesen 11 sorozatban bocsátott ki a magyar állam letelepedési kötvényeket, az első sorozatot 2013. június 19-én, az utolsót 2017. július 12-én.

A letelepedési papír öt éves futamidejű, euróban kibocsátott magyar államkötvény volt. A jogszabály szerint az ilyen típusú magyar papírok hozamánál 1,5 százalékkal alacsonyabb hozamot biztosít a letelepedési kötvény. Volt viszont még egy fontos szabály, ami igen szokatlan a kötvénypiacokon.


A törvény szövegébe bekerült az is, hogy legalább 2 százalékos hozamot garantál a kötvény. Vagyis, ha az ötéves euróalapú magyar állampapírok másodpiaci hozama 2 százalék alá csökken, a letelepedési kötvény hozama ezt már nem követi, a 2 százalékot mindenképpen kifizeti.


A másfél százalékos szabály miatt az első két sorozatban nyert a magyar költségvetés, a piaci finanszírozáshoz képest 10,7 milliárd forintot. De mivel 2015 után óriásit zuhantak a magyar kötvényhozamok, életbe lépett a kétszázalékos szabály. Innentől kezdve a fennmaradó kilenc sorozatban csak a veszteséget termelte. A program végéig összesen 28,2 milliárd forintot buktak a magyar adófizetők a túl drága hozamok miatt. Akkora volt a bukás, hogy az első két év nyereségét is elvitte, így a letelepedési kötvényprogram összességében

17,5 milliárd forintos veszteséget okozott a magyar költségvetésnek.

Egészen pontosan 17 531 millió forintot. Ha úgy tetszik, mint egyes letelepedési engedélyt 882 ezer forinttal támogatták a magyar adófizetők. Vagy: minden magyar állampolgár beleadott 1800 forintot.

De kik nyertek a programon, ha a magyar állam ekkorát vesztett rajta? A letelepedési kötvényeket, bár a külföldiek pénzéből jegyezték le, közvetlenül nem ők voltak az állampapírok tulajdonosai. A kötvényeket ugyanis zárt körben bocsátotta ki a magyar állam, és a papírokat csak azok a magáncégek jegyezhették le, amelyek erre engedélyt kaptak az Országgyűlés gazdasági bizottságától. Összesen nyolc vállalkozás kapott engedélyt, ezek közül hét offshore helyszínnek tartott országban volt bejegyezve.

Mivel nem a külföldi állampolgárok jegyezték le a kötvényeket közvetlenül a magyar államtól, a papírok hozama értelemszerűen a közvetítő cégekhez került.

A vállalkozásoknak az Országgyűlés kormánypárti többségű gazdasági bizottsága adta meg az engedélyeket. A főügyészség szerint a parlamenti bizottságnak nem volt semmilyen előírása az engedélyeztetésre.

Nem tudni tehát, hogy miért pont ezek, az egy kivételével offshore hátterű, cégek kapták meg az engedélyeket.

Kapcsolódó cikkRogánék nem vétettek a letelepedési program szabályai ellen, mert nem voltak szabályokA letelepedési kötvényprogramba bevont offshore cégek engedélyeztetésére nem is voltak előírások, így a kormánypárti képviselők azt csináltak, amit akartak.

A cégek - jelenlegi árfolyamon számolva - 57 milliárd forintos bevételre tesznek szert csak a papírok hozama miatt. Ehhez jön még a szolgáltatási díj, amit a külföldiek fizettek. Cégenként eltérő volt a díj, 45-60 ezer euró között mozgott. A Kajmán-szigeteki cég 45 ezer eurós árazással dolgozott, míg a többi vállalkozás 60 ezer eurót kért az ügyintézésért cserébe.

Összesen 6540 külföldi jegyzett le a közvetítőkön keresztül állampapírt. Az ügyfelek 81 százalékát a Kajmán-szigeteki Hungary State Special Debt Fund szerezte. Ezt súlyoztuk a számításban, vagyis az olcsóbb árazással szoroztunk a megvásárolt kötvények négyötödénél. A közvetítő cégek jelenlegi árfolyamon számítva 99,2 milliárd forintnyi bevételre tettek szert az ügyfelek által fizetett szolgáltatási díjból. A magyar adófizetők a kötvények után fizetett hozamok miatt további 57 milliárd forintot fizetnek ki a magáncégeknek.

A kötvényprogram során a cégek tehát 156,2 milliárd forintnyi bevételre tettek szert a magyar államnak és a magyar Országgyűlésnek köszönhetően. Eközben a magyar állam 17,5 milliárd forintot bukott csak a kötvények túl magas hozamai miatt. A veszteségben még nincs benne a 6540 külföldi kötvényes és a 13 345 családtagjuk ellenőrzésének és az engedélyek kiadásának hatósági költsége sem. Igaz, ez utóbbi, mint számos cikkből kiderült, nem lehetett túl alapos.


https://g7.24.hu/allam/20180523/kiszamoltuk-hogy-forintra-mennyit-bukott-az-allam -a-letelepedesi-kotvenyeken/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: kötvényprogramot, kötvényprogramba, finanszírozáshoz, vállalkozásoknak, országgyűlésnek, kötvénypiacokon, költségvetésnek, ellenőrzésének, kötvényhozamok, pénzjegynyomda, magyarországon, értelemszerűen, kötvényprogram, bevándorlóként, magáncégeknek, devizaforrást, szolgáltatási, kormányközeli, állampolgárok, bizottságától, kétszázalékos, ügyintézésért, időtartamának, összességében, engedélyeket, letelepedési, államadósság, mindenképpen, kötvényekkel, letelepedesi, állampapírok, országgyűlés, kormánypárti, közvetítőkön, költségvetés, bizottságnak, letelepedési kötvényeken, letelepedési kötvényprogramot, letelepedési engedéllyel, programot azzal, piacinál kedvezőbb, magyar államadósság, leginkább kormányközeli, hivatalos indoklás, program időtartamának, magyar állam, első sorozatot, utolsót 2017, letelepedési papír, jogszabály szerint, ilyen típusú, letelepedési kötvény, Wiedemann Tamás, Hajdu Miklós, Európai Unión, Államadósság Kezelő Központtól, Kajmán-szigeteki Hungary State Special Debt Fund,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
"Ez egy csoda"  A sorsod  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  40 felett  Csend  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Ott van  Jázmin  Jó éjszakát  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  képre írva  IGEN így  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Ott van  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Hogyan válunk hűségesekké?  képre írva  Anyámról való emlékek  Az ember  Müller Péter tollából  Bornyi Veronika haiku verse  Egy tavasz  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Töröld le  Töröld le  Magamnak  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  képre írva  Önmaga ellenére  képre írva  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Egy párkányon  különleges  Facebookon kaptam Krisztinától  Önmaga ellenére  Isten hűségének mértéke  képre írva  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Szívek  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Különleges  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Horváth Szilvia tollából  Szép estét kedves látogatóimna...  képre írva  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Spenót fasírttal  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam Krisztinától  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  Andrássy Réka - A bolond Böske  Somlyó Zoltán - Orgonával  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Isten hűségének mértéke 
Bejegyzés Címkék
letelepedési kötvényeken, letelepedési kötvényprogramot, letelepedési engedéllyel, programot azzal, piacinál kedvezőbb, magyar államadósság, leginkább kormányközeli, hivatalos indoklás, program időtartamának, magyar állam, első sorozatot, utolsót 2017, letelepedési papír, jogszabály szerint, ilyen típusú, letelepedési kötvény, fontos szabály, törvény szövegébe, ötéves euróalapú, másfél százalékos, magyar költségvetés, piaci finanszírozáshoz, magyar kötvényhozamok, kétszázalékos szabály, fennmaradó kilenc, veszteséget termelte, program végéig, magyar adófizetők, letelepedési kötvényprogram, magyar költségvetésnek, letelepedési kötvényeket, külföldiek pénzéből, állampapírok tulajdonosai, kötvényeket ugyanis, papírokat csak, magáncégek jegyezhették, külföldi állampolgárok, kötvényeket közvetlenül, magyar államtól, papírok hozama, közvetítő cégekhez, főügyészség szerint, parlamenti bizottságnak, letelepedési program, kormánypárti képviselők, cégek &#8211, külföldiek fizettek, többi vállalkozás, ügyintézésért cserébe, közvetítőkön keresztül, olcsóbb árazással, megvásárolt kötvények, közvetítő cégek, ügyfelek által, kötvények után, kötvényprogram során, cégek tehát, magyar államnak, magyar Országgyűlésnek, 6540 külföldi, engedélyek kiadásának, kötvényprogramot, kötvényprogramba, finanszírozáshoz, vállalkozásoknak, országgyűlésnek, kötvénypiacokon, költségvetésnek, ellenőrzésének, kötvényhozamok, pénzjegynyomda, magyarországon, értelemszerűen, kötvényprogram, bevándorlóként, magáncégeknek, devizaforrást, szolgáltatási, kormányközeli, állampolgárok, bizottságától, kétszázalékos, ügyintézésért, időtartamának, összességében, engedélyeket, letelepedési, államadósság, mindenképpen, kötvényekkel, letelepedesi, állampapírok, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 471
  • e Hét: 6223
  • e Hónap: 9968
  • e Év: 163464
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.