Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Százmilliárdos EU-pénzt bukhat Magyarország egy brüsszeli el
  2018-06-05 20:49:19, kedd
 
   
  Százmilliárdos EU-pénzt bukhat Magyarország egy brüsszeli ellenőrzés miatt

Weinhardt Attila2018. június 4. 10:57


Egy tavaly őszi ellenőrzés alapján arra a következtetésre jutott az Európai Bizottság, hogy súlyos hibákkal működik a magyarországi uniós támogatások közbeszerzési ellenőrzése és ezért 10%-os átalánykorrekciót javasol a testület, ami 100-150 milliárd forintnyi EU-pénz megvonását jelentené - írja a 24.hu brüsszeli információkra hivatkozva. A Portfolio információi ettől árnyaltabb képre utalnak és más területen is lehet probléma, de valóban benne van a levegőben ekkora mértékű uniós forrásvesztésünk a 2014-2020-as ciklusra.A 24.hu cikkének lényege:

Novemberben jártak Budapesten az Európai Bizottság auditorai, és mintegy 1200 milliárd forint összértékű közbeszerzést vizsgáltak meg a 2015 és 2017 közötti "termésből". A 34 kiválasztott projekt fele olyan építési beruházás volt, amelynek a szerződéses ára rendre 20-70 százalékkal meghaladta a közbeszerzési felhívásban becsült értéket.
Az ellenőrzés során azt próbálták megállapítani, megfelelő-e az uniós támogatású projektek hazai közbeszerzési rendszere, különös tekintettel az ellenőrzésre, azaz megfelelően működik-e a Miniszterelnökségen a Közbeszerzési Felügyeleti Főosztály (KFF).
Már akkoriban arról írt a lap, hogy minden jel arra vallott: a legrosszabb is megtörténhet, azaz a 2014-2020 közötti finanszírozási időszak összes uniós támogatásának a folyósítását felfüggesztheti a Bizottság, ha baj lesz a KFF auditja során.
Ennek az ellenőrzésnek jött meg a napokban a jelentéstervezete, és az eredmény nem jobb a vártnál, mivel a teljes intézményrendszer közbeszerzési ellenőrzési rendszere hármas osztályzatot kapott a négyfokozatú skálán. Ez azt jelenti, hogy nagy hibákkal, éppen csak működik a rendszer.
A hármas besorolás azt takarja, hogy a közbeszerzés menete és ellenőrzése nem megbízható, így nincs garantálva az uniós pénzek hatékony és takarékos elköltése. (A lap megjegyzi: korábban egyszer kapott már a magyar intézményrendszer négyes fokozatot is a gigantikus vízközmű-tender kapcsán, amikor tömegesen zártak ki olyanokat, akiket nem kellett volna és olyanok nyertek, akik nem nyerhettek volna.)
Emiatt az Európai Bizottság az uniós támogatások egy részének megvonását, 10 százalék átalánykorrekciót javasol a megbízhatatlan közbeszerzési ellenőrzési rendszeren átfutott projektek mindegyikére. A lap szakértői kalkulációkra hivatkozva azt írja, hogy ez 100-150 milliárd forintot is kitehet.
A cikk megszólaltatta Dencső Balázst, a magyarországi főellenőrt, az uniós támogatások második szintű ellenőrzését végző Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság (EUTAF) vezetőjét. Ő azzal hárította el a választ, hogy a megküldött angol nyelvű jelentéstervezetet az Európai Bizottság bizalmasan kezelendőnek minősítette, ezért nem áll módjában annak tartalmáról tájékoztatást adni.
Azt viszont elárulta az EUTAF vezetője: a KFF súlyos hibái mellett sem kezdeményezi egyelőre a teljes intézményrendszer felfüggesztését addig, amíg a hibákat kijavítják. Azért nem teszi ezt meg, mert most még csak az angol nyelvű jelentéstervezet érkezett meg, a magyar fordítás kézhezvételétől számított 30 nap lesz az észrevételek megtételére.
Ha már lejátszotta az Európai Bizottság és a tagállam a meccset, akkor "a végleges jelentésben szokta az Európai Bizottság felkérni a tagállami audit hatóságot (EUTAF), hogy ellenőrizze, validálja a tagállami hatóságok számára a végleges jelentésben megállapított intézkedések végrehajtását". Vagyis az EUTAF nem kíván közbeavatkozni, majd az esemény után, a hibák kijavítását követően ellenőrzi a rendszert.


Az árnyaltabb kép, de van nagyobb veszély is

A Portfolio információi a fenti ügyben:
A 34 vizsgált szerződésből mintegy 20-nál talált különböző problémákat az uniós audittestület és a napokban már nem az előzetes angol nyelvű jelentéstervezetet, hanem magát az angol nyelvű jelentést küldte meg Magyarországnak a Bizottság. Ebben van benne a 3-as besorolási skála (súlyosak a hibák), azaz nem sikerült a magyar hatóságoknak elérni, hogy a jelentéstervezetben már szereplő 3-as fokozat 2-esre javuljon (azaz azt állapítsák meg, hogy kisebb hibákkal, de működik a rendszer).
Ez tehát nyugtalanítóbb fejlemény, de nincs még veszve semmi, mert a magyar hatóságoknak ilyenkor a véleményezési szakaszban van lehetősége vitatni a megállapításokat, hogy azok kikerüljenek a végső jelentésből és így a 3-asból 2-es fokozatúra javuljon az értékelés. Tudomásunk szerint a megállapításokban vannak arra utaló jelek, hogy a Bizottság meg akar felelni az Európai Parlament tavaly májusi állásfoglalása tartalmának, miszerint szigorúbban álljon hozzá a magyarországi uniós támogatás-felhasználási folyamatokhoz és ez olykor nehezebben védhető, vagy nem a témához tartozó megállapításokat is takar. (Az EP Költségvetési Ellenőrző Bizottságának idén januári ülésén a Bizottság tisztviselője úgy fogalmazott: túl későn vették észre a magyarországi közbeszerzési ellenőrzési rendszer hibáit, de a tavaly év végi látogatás alkalmával megbeszélték a hibák kijavításának módját.)
Más forrásból származó információink szerint objektív talajon állnak az auditmegállapítások, azaz nincs politikai jellegű irányított auditvizsgálat, így nem életszerű az a feltételezés, hogy "ki van adva a brüsszeli auditoroknak, hogy találjanak valamit".
A 24.hu információival ellentétben az angol nyelvű jelentésben nincs benne olyan, hogy 10%-os átalánykorrekciót javasol a Bizottság Magyarországnak. Csupán arról van szó, hogy a Bizottság minden évben visszatarthatja a tagállam felé a kifizetésre benyújtott számlaállomány 10%-át. Ez az éves pénzügyi elszámolás alapszabálya minden tagállam felé a 2014-2020-as ciklusban és most arról van szó, hogy a Bizottság meglátása szerint ez a 10%-nyi visszatartás várhatóan elegendő lesz a feltárt problémákból eredő pénzügyi korrekciókra. Mivel ez elegendő lehet, ezért nem javasolja a Bizottság a teljeskörű uniós támogatás-megszakítást, majd felfüggesztést Magyarország irányába.
Magyarország 2017-ben összesen mintegy 2,4 milliárd eurónyi fejlesztési számlát küldött ki az Európai Bizottság számára kifizetés céljából, és ebből a testület tavaly 2,1 milliárd eurót ki, lényegében a szabályok szerinti maximumot ki is fizette, így tehát a tavalyi évet érintően mintegy 300 millió eurónyi, kb. 90 milliárd forintnyi, kifizetést tartott vissza addig, amíg a pénzügyi elszámolás le nem zárul. Az előző években (és a későbbiekben) kiküldött számlaállománynak is a 10%-át ugyanúgy visszatarthatja a KFF-fel kapcsolatos ügyek miatt a Bizottság és ez adhatja ki a 24.hu kalkulációiban szereplő, összesen 100-150 milliárd forintos támogatás visszatartást (nem visszafizettetésről van szó, hiszen Brüsszelből ezeket a pénzeket még ki sem fizették).
Mivel a KFF auditjáról a végső, tagállam által elfogadott jelentés még nincs meg, ezért azt a kb. 300 millió eurónyi fejlesztési számlát, amelyet a magyar hatóságok idén április 30-ig kiküldtek Brüsszelbe, várhatóan ugyanúgy a szabályok szerinti maximális mértékig, 90%-ig kifizetheti a Bizottság 60 napon belül, azaz június 30-ig.
Egy lényeges ügy azonban ezt a várakozást keresztülhúzhatja, kifizetést időben jóval későbbre tolhatja, mégpedig a május közepén lezajlott EUTAF rendszeraudit eredménye. Amint május 22-i cikkünkben már felhívtuk rá a figyelmet: ez a fentitől független ügy azért lényeges, mert ha a vegyes előjelek mellett esetleg kedvezőtlen eredményeket hozna ez az audit (azaz a 2-es helyett hármas besorolást kapna az EUTAF az értékelési skálán, azaz az auditorok szerint nem működnek megfelelően az irányítási és kontroll mechanizmusok, így az itthoni fejlesztési számlák EUTAF általi auditálása körül is lennének hitelességi kérdések), akkor azzal a vitás kérdések rendezéséig, jellemzően sok hónapig ellehetetlenülne, hogy Magyarország bármilyen itthoni uniós fejlesztési számlát ki tudjon küldeni Brüsszelbe.
Ez a kisebb esélyű kedvezőtlen forgatókönyv tovább fokozná a magyar államháztartás első négy hónap alapján már egyébként is kifeszített helyzetét (minimális EU-pénz jött kintről, de itthon pörögnek a kifizetések), illetve az Államadósság Kezelő Központ intenzív forrásbevonását csak tovább fokozná, azaz megmaradna a kínálati nyomás az állampapírpiacon.


https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/gazdasagfejlesztes/szazmilliardos-eu-penz t-bukhat-magyarorszag-egy-brusszeli-ellenorzes-miatt.287682.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: ellehetetlenülne, jelentéstervezet, állampapírpiacon, forrásvesztésünk, megállapításokat, magyarországnak, kézhezvételétől, forrásbevonását, következtetésre, felfüggesztheti, visszatarthatja, felfüggesztését, finanszírozási, megbízhatatlan, megszólaltatta, állásfoglalása, kalkulációiban, államháztartás, szazmilliardos, felfüggesztést, számlaállomány, százmilliárdos, auditvizsgálat, információival, közbeavatkozni, nyugtalanítóbb, véleményezési, közbeszerzést, közbeszerzési, visszatartást, támogatásokat, kijavításának, költségvetési, ellenőrzésnek, főigazgatóság, támogatásának, brüsszeli ellenőrzés, tavaly őszi, következtetésre jutott, magyarországi uniós, levegőben ekkora, 2014-2020-as ciklusra, közbeszerzési felhívásban, ellenőrzés során, uniós támogatású, 2014-2020 közötti, folyósítását felfüggesztheti, ellenőrzésnek jött, teljes intézményrendszer, négyfokozatú skálán, hármas besorolás, közbeszerzés menete, Százmilliárdos EU-pénzt, Weinhardt Attila2018, Európai Bizottság, Közbeszerzési Felügyeleti Főosztály, Dencső Balázst, Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság, Európai Parlament, Költségvetési Ellenőrző Bizottságának, Bizottság Magyarországnak, Államadósság Kezelő Központ,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Emésztésre ható gyógynövények  Gyönyörű csend  Szeretet.......  Szeretet.......  Az ember maga alkotja meg az ú...  Szentlélek  A nyugalom és a megelégedés  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rodokrozit és pirit  Facebookon kaptam  Szép jó reggelt kívánok!  Facebookon kaptam  Ló és lovasa........  Ló és lovasa........  Facebookon kaptam  Selejtezés folytatás  Facebookon kaptam  Harmonia.......  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Látogatóimnak,- szeretettel ! ...  Ó légy ma vendégünk  Png nő  Zöld pirimorfit  Rodokrozit pirittel és szfaler...  Rodokrozit pirittel és szfaler...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ady Endre : Meg akartalak tart...  Az ember maga alkotja meg az ú...  A természet szépsége......  A másik bohóc  Boldog születésnapot a ma ünne...  A zene nemesíti a kedélyt  Facebookon kaptam  Realgar és kálcit  Vágyakozás  Szép jó reggelt kívánok!  A cukorbetegség és a fokhagyma  Harmonia.......  Facebookon kaptam  Jó reggelt mindenkinek  Jó reggelt kedves látogatóimn...  Elmúlt szerelem  Küldetésünk Isten megismerteté...  Nevess tavasszal,  Bőrtápláló tusfürdő készítése ...  Bartimeushoz  Facebookon kaptam  A ricinusolaj gyógyhatásairól  Kvarc és rutil  Látogatóimnak,- szeretettel ! ...  Facebookon kaptam  Létezik másfajta szeretet is  Akvamarin  Emésztésre ható gyógynövények  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó reggelt szép napot  Egy egész életre megmaradjon  Nem tudom, mit tartogat számom...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rossz ember nem lehetsz ....  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindenki életében eljön a pill...  Png rózsa bokor  Istenimádat, győzelem, eltávol...  Szép napot kedves barátaim ! ....  Az egyház és Isten célja a föl...  Facebookon kaptam  Harmonia.......  Utas panasz  Ha Nővé akarsz válni, felejts ...  A ricinusolaj gyógyhatásairól  Facebookon kaptam  Mindenki életében eljön a pill...  Opál  Nátrolit kristály  De az igazság az, ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Védőoltást igazoló mobilalkalm...  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt ! ..........  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Elmúlt szerelem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes napot  A szeretetről  Védőoltást igazoló mobilalkalm...  Kellemes napot  A divat változik  Fűtünk 
Bejegyzés Címkék
brüsszeli ellenőrzés, tavaly őszi, következtetésre jutott, magyarországi uniós, levegőben ekkora, 2014-2020-as ciklusra, közbeszerzési felhívásban, ellenőrzés során, uniós támogatású, 2014-2020 közötti, folyósítását felfüggesztheti, ellenőrzésnek jött, teljes intézményrendszer, négyfokozatú skálán, hármas besorolás, közbeszerzés menete, uniós pénzek, magyar intézményrendszer, gigantikus vízközmű-tender, uniós támogatások, részének megvonását, megbízhatatlan közbeszerzési, cikk megszólaltatta, magyarországi főellenőrt, megküldött angol, hibákat kijavítják, angol nyelvű, magyar fordítás, észrevételek megtételére, végleges jelentésben, tagállami audit, tagállami hatóságok, esemény után, hibák kijavítását, fenti ügyben, uniós audittestület, előzetes angol, 3-as besorolási, magyar hatóságoknak, véleményezési szakaszban, végső jelentésből, 3-asból 2-es, megállapításokban vannak, témához tartozó, magyarországi közbeszerzési, hibák kijavításának, brüsszeli auditoroknak, tagállam felé, kifizetésre benyújtott, éves pénzügyi, 2014-2020-as ciklusban, 10%-nyi visszatartás, feltárt problémákból, teljeskörű uniós, testület tavaly, szabályok szerinti, tavalyi évet, pénzügyi elszámolás, előző években, 10%-át ugyanúgy, magyar hatóságok, várakozást keresztülhúzhatja, május közepén, fentitől független, vegyes előjelek, 2-es helyett, értékelési skálán, auditorok szerint, itthoni fejlesztési, vitás kérdések, kisebb esélyű, magyar államháztartás, kínálati nyomás, ellehetetlenülne, jelentéstervezet, állampapírpiacon, forrásvesztésünk, megállapításokat, magyarországnak, kézhezvételétől, forrásbevonását, következtetésre, felfüggesztheti, visszatarthatja, felfüggesztését, finanszírozási, megbízhatatlan, megszólaltatta, állásfoglalása, kalkulációiban, államháztartás, szazmilliardos, felfüggesztést, számlaállomány, százmilliárdos, auditvizsgálat, információival, közbeavatkozni, , ,
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 2 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 35
  • e Hét: 374
  • e Hónap: 8289
  • e Év: 216897
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.