Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ennyit keresne jövőre Lázár Já
  2011-12-11 20:14:08, vasárnap
 
   
  Ennyit keresne jövőre Lázár János

2011.12.10. 08:02

Havonta bruttó 1,3 millió forintot keresnének jövő szeptembertől a frakcióvezetők az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvényjavaslat szerint, amelyet Lázár János, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője terjesztett be a parlament elé. További 10 fideszes frakcióvezető-helyettes kaphatna biztosan több mint 990 ezer forintot, míg a többi képviselőcsoportból összesen 8 helyettes vezető keresne ennyit. A képviselők fizetése havonta 745 ezer forint körül alakulna. Kormánypárti képviselők azonban még ezt is keveslik, további bizottsági pótlékokat, több benzinpénzt követelnek.


Az országgyűlési képviselők tiszteletdíja jövőre megegyezne a helyettes államtitkárok alapilletményéből, illetménykiegészítéséből, vezetői pótlékából álló illetményének összegével - ezt javasolja Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. A helyettes államtitkárok havi alapilletménye a 38 500 forintos köztisztviselői illetményalap 9-szerese, ami 346 500 forint. Ehhez jön még az alapilletmény fele illetménykiegészítésként, ami további 173 250 forint, valamint az úgynevezett vezetői illetménypótlék, amely az alapilletmény 65 százaléka, vagyis 225 225 forint. Ez összesen 744 975 ezer, vagyis kerekítve 745 ezer forint.
Most sem szűkölködnek
a képviselők
A képviselők jelenlegi fizetése több elemből tevődik össze. Az alapdíj bruttó 231 900 forint. A bizottsági tagságért további 162 330 forint jár. Ha egy honatya egy másik bizottságnak is tagja, azért még 57 975 forintra jogosult. Vagyis két bizottsági tagsággal bruttó 452 205 forint fizetés jár. Nem szed össze sokkal többet az sem, aki valamelyik országgyűlési bizottságnak az elnöke, ő 278 280 forint plusz javadalmazást kap a képviselői fizetése mellé. A bizottsági alelnöki posztért 231 900 forint jár, a frakcióvezetők munkáját 278 280 forinttal, a helyettesekét 231 900 honorálják.
A képviselők ezen kívül jogosultak választókerületi pótlékra (korábbi nevén költségtérítésre), ami a választókerület és a parlament közötti távolságtól függ. Egy budapesti képviselő a pótlékokkal növelt tiszteletdíjának a 60 százalékát kapja. A Budapesttől 50-300 kilométerre lakó képviselők a tiszteletdíj 75-160 százalékára jogosultak. Emellett fix összegű, havi 115 950 forint lakhatási támogatás és havi 139 140 forintos alkalmazotti pótlék is jár a képviselőknek.


A miniszterelnök, a miniszter, az államtitkár, a kormánybiztos, a kormánymegbízott, a miniszterelnöki biztos, a miniszterelnöki megbízott vagy a miniszteri biztos országgyűlési képviselői tisztségéért még a képviselői tiszteletdíj 30 százalékát is felmarkolhatja.

Továbbra sem lenne kötelező a képviselőknek rendszeresen bejárniuk a parlamentbe. A törvényjavaslat mindössze azt írja elő, hogy akkor csökken a tiszteletdíj összege, ha az országgyűlési képviselő igazolatlanul nem vesz részt a napirendben előre meghirdetett szavazások több mint egynegyedén. Vagyis a szavazások háromnegyedéről igazolatlanul is hiányozhat. Nem jelent túl komoly megkötést a bizottsági munkában előírt részvétel sem. A javaslat szerint akkor csökkenne az országgyűlési képviselő tiszteletdíja, ha bizottsági tagként több mint 5 ülésen nem vesz részt, és senkit nem hatalmaz fel arra, hogy képviselje.

Miniszteri fizetés a frakcióvezetőknek

Az országgyűlési képviselőcsoport vezetője legfeljebb a minisztereknek járó alapilletményből, illetménykiegészítésből, vezetői pótlékból álló illetmény összegével megegyező mértékű tiszteletdíjra lenne jogosult.

A miniszterek alapilletménye jelenleg a köztisztviselői illetményalap 15,6-szorosa, ami 600 600 forint. Az illetménykiegészítés az alapilletmény 50 százaléka, vagyis további 300 300 forint. Ehhez jön még a vezetői illetménypótlék, ami az alapilletmény 65 százaléka, ami 390 390 forint. Ez összesen 1 millió 291 ezer 290 forint.

Ennyit keresnek majd jövőre Lázár János, a Fidesz, Harrach Péter, a KDNP, Mesterházy Attila, az MSZP, Vona Gábor, a Jobbik, valamint Schiffer András, az LMP frakcióvezetői. Amennyiben az MSZP-ből kilépett képviselők részvételével megalakult Demokratikus Koalíció is frakciót alakít - erre az alkotmányügyi bizottság november közepi döntése szerint legkorábban április végén kerülhet sor -, a majdani képviselőcsoport vezetője, nagy valószínűséggel Gyurcsány Ferenc juttatása is ennyi lesz.

Összehasonlításképpen: felmérések szerint a magyarországi szakorvosok bruttó fizetése havonta megközelítően 240 ezer forint körül alakul. Vagyis a parlamenti frakcióvezetők 5 szakorvos fizetését tennék zsebre úgy, hogy semmiféle kötelezettségük nem lenne arra nézve, mennyi időt kell az Országgyűlésben végzett munkával tölteniük.

Marakodhatnak a helyettesek

A frakcióvezető-helyettesek legfeljebb az államtitkárok alapilletményéből, illetménykiegészítéséből, vezetői pótlékából álló illetményének összegével megegyező mértékű tiszteletdíjra lennének jogosultak.

Az államtitkár alapilletménye a köztisztviselői illetményalap 12-szerese, ez 462 000 forint. Az illetménykiegészítés az alapilletmény fele, vagyis 231 000 forint, a vezetői illetménypótlék pedig az alapilletmény 65 százaléka, ami 300 300 forint. Ez összesen 993 300 forint.

Országgyűlési képviselőcsoportonként minden megkezdett huszonöt tagnyi létszám után egy-egy képviselőcsoportvezető-helyettes kaphatna kiemelt illetményt. A Fidesz-frakciónak 227 képviselője van, ez azt jelenti, hogy 10 helyettes kaphat extra javadalmazást. A képviselőcsoportnak jelenleg 32 frakcióvezető-helyettese van. Kérdéses, hogy közülük ki lesz az a 10, aki kiemelt illetményt kaphat.

A második vonalnak is csurran-cseppen valami

Nem biztos, hogy mindenkinek csüggednie kell majd, aki távolabb van a húsos fazéktól. A törvényjavaslat szerint ugyanis a képviselőcsoportoknak lehetőségük lesz arra, hogy a rendelkezésükre álló főtanácsadói, szakértői keretük terhére külön juttatást állapítsanak meg azoknak a frakcióvezető-helyetteseknek, akik nem kapnak az előbb említettek szerint automatikusan többletfizetést. Mindenkinek azonban nem jut a jóból, mivel legfeljebb annyi frakcióvezető-helyettes kaphat a szakértői keret terhére kiegészítő juttatást, ahánynak a törvény szerint bizonyosan jár. Vagyis a Fidesz esetében ez további 10 képviselőt jelent. Így a jelenlegi felállás szerint 12-en maradnának ki a jóból.

Az MSZP képviselőcsoportjának 59 tagja van, vagyis a törvényjavaslat szerint három frakcióvezető-helyettes kaphat kiemelt illetményt, és további hármat a szakértői keretből lehet pluszban javadalmazni. A frakciónak jelenleg 16 helyettes vezetője van, vagyis 10 képviselőnek lehet savanyú a szőlő.

A 25 képviselőnként egy frakcióvezető-helyettes kiemelt javadalmazására vonatkozó rendelkezés a Jobbikot érinti a legérzékenyebben, mivel a 47 fős frakciónak csupán két helyettes vezetője kaphat kiemelt illetményt. Igaz, hogy a Jobbik a legvisszafogottabb a tisztségviselők halmozásában, mivel mindössze 6 frakcióvezető-helyettese van. Közülük csak két képviselőt kell kihagyni a pluszjuttatásból.

A KDNP 36 fős frakciójában 10 képviselő tölt be frakcióvezető-helyettesi tisztséget. Közülük csak ketten kaphatnak kiemelt illetményt, s további két képviselőnek lehet a szakértői keret terhére extra juttatást adni. Így hatan hoppon maradhatnak.
A 16 fős LMP-frakcióból minden negyedik képviselő frakcióvezető-helyettes. Közülük csak egy valaki kaphat kiemelt illetményt, s további egy személyt lehet a szakértői keret terhére kárpótolni.

Választókerületi pótlék helyett üzemanyagkártya

Lázár János üzemanyag-hozzájárulás bevezetését javasolja a jelenlegi választókerületi pótlék (lásd keretes írásunkat) helyett. Az előterjesztés szerint másra át nem ruházható, készpénzre nem átváltható, az Országgyűlés Hivatala által biztosított egy darab üzemanyagkártyát kapnának a képviselők. A kártyát évente egyszer töltenék fel. Az összeg kiszámításakor az adóhatóság által közzétett, az üzemanyagköltség-elszámolásnál alkalmazható üzemanyagárakat, valamint a jogszabályban meghatározott fogyasztási normákat kellene figyelembe venni.

A fideszes frakcióvezető vélhetően saját sportautó-szeretetére is gondolt, amikor azt javasolta, hogy legfeljebb 2000 köbcentiméterig lehessen a fogyasztási normát figyelembe venni. A választókerület székhelyének Budapesttől mért távolsága szerint eltérő kilométerrel számolva járna a juttatás.

Lázár: erkölcsi dilemma, de szükséges a bérrendezés

Lázár János az általa beterjesztett törvényjavaslat e heti parlamenti vitájában hangsúlyozta: a változtatások nyomán átlagosan nem emelkedik jövőre a képviselők juttatása, ellenben átláthatóbb lesz a rendszer. Mint mondta, a képviselőknek most 230 ezer forint körül van az alapbérük, de a különböző pótlékok miatt a 386 képviselő 386-féle juttatásban részesül, havi keresetük 450 ezer forint és 1 millió 200 ezer forint között szóródik. Lázár szerint az átalakítás nem ró jelentős többletterhet a költségvetésre, viszont "eltűnnek a visszaélésekre alkalmas pótlékok, trükközésre ösztönző rendszerelemek".

A Fidesz frakcióvezetője úgy vélte: nagy erkölcsi dilemma, hogy a mai szociális viszonyok között egy bérrendezés aktuális lehet-e egyáltalán, miközben látják mennyi a minimálbér, emberek milliói szociális nehézséggel küszködnek, a sajtó pedig azt szajkózza, hogy a "a pofátlan képviselők" megemelik a saját fizetésüket. Szerinte ugyanakkor a mai válságos helyzetben nem lehetőség, hanem kötelesség rendezni ezt a szimbolikus kérdést.

A kormánypárti többség még több pénzt akarna markolni

Az alkotmányügyi bizottság kevesli a Lázár János által javasolt összesen bruttó 745 ezer forint körüli képviselői illetményt. A törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványban azt kezdeményezi a fideszes többségű grémium, hogy a bizottsági tagságokért további javadalmazásban részesüljenek a képviselők. A javaslat szerint az Országgyűlés állandó bizottsági elnöke 30, alelnöke pedig 20 százalékos pótdíjat kapna. Az állandó bizottsági tagságért a tiszteletdíj 20 százaléka, a második bizottsági tagságért további 10 százaléka, a vizsgáló- és eseti bizottságban betöltött tagságért 5 százaléka járna pluszban. A kötelezően felállítandó bizottságokban pedig 30 százalékos pótdíjat kapnának a képviselők.

Az alkotmányügyi bizottság az üzemanyag-költségtérítést is kevesli. Módosító javaslata szerint az általánosan megszabott üzemanyag-mennyiség 20 százalékát kapnák meg pluszban azok a képviselők, akiknek a választókerületéhez legalább 30 település tartozik. Ötven százalékos kiegészítést szorgalmaznak azoknak, akik legalább 60 települést képviselnek. A javaslat szerint ezen túlmenően az alap üzemanyag-térítés 20 százalékának megfelelő mennyiségű juttatásra lenne jogosult az, akinek az egyéni választókerületének mérete meghaladja a 20 négyzetkilométert, 50 négyzetkilométer fölött pedig 50 százalékos többlet járna.

Ha magukról van szó, kell a felkészülési idő

A Lázár János által javasolt módosítások az eredeti előterjesztés szerint jövő év szeptember 1-től lépnének hatályba. Rubovszky György, kereszténydemokrata frakcióvezető-helyettes - aki az új jövedelmezési szabályok kidolgozására létrejött albizottság elnöke is - viszont módosító indítványában kezdeményezi, hogy csak 2013. január 1-től lépjenek életbe az új javadalmazási rendelkezések. Korábban már egy fideszes képviselő, Szakács Imre (az említett albizottság helyettes vezetője) is kezdeményezte ugyanezt arra hivatkozva, hogy a hatályba lépés határidejének kitolására "a zökkenőmentes átállás" miatt van szükség.
Pénzcentrum vélemény
Nagy kérdés, vajon miért kell háromnegyed, vagy akár egy év is arra, hogy mindössze 386 embert érintő kérdésben életbe lépjen egy jogszabály. A parlamenti képviselők néhány napi vita után képesek voltak dönteni az egész ország csaknem 3,8 millió munkavállalóját, több mint 384 ezer egyéni vállalkozóját és 560 ezer társas vállalkozását érintő adózási és egyéb módosításokat tartalmazó salátatörvényről. Az Országgyűlés többsége úgy gondolta, hogy a 478 paragrafussal és további 18 melléklettel módosított jogszabálygyűjtemény életbe léptetéséhez bőven elegendő 30 nap.A cikk eredeti URL-je:


http://penzcentrum.hu/karrier/ennyit_keresne_jovore_lazar_janos.1030797.html?utm_ source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hirag gregator
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: pluszjuttatásból, választókerületi, üzemanyagkártyát, üzemanyagköltség, képviselőcsoport, legérzékenyebben, tiszteletdíjának, salátatörvényről, négyzetkilométer, költségtérítésre, alapilletményből, javadalmazásáról, kormánymegbízott, költségtérítést, törvényjavaslat, rendelkezésükre, többletfizetést, köztisztviselői, illetménypótlék, háromnegyedéről, munkavállalóját, miniszterelnöki, választókerület, kötelezettségük, frakcióvezetője, valószínűséggel, országgyűlésben, köbcentiméterig, üzemanyagárakat, üzemanyagkártya, tisztségviselők, javadalmazására, javadalmazásban, kiszámításakor, frakcióvezetők, alapilletménye, országgyűlési képviselők, képviselők fizetése, helyettes államtitkárok, alapilletmény fele, úgynevezett vezetői, képviselők jelenlegi, alapdíj bruttó, bizottsági tagságért, másik bizottságnak, képviselői fizetése, bizottsági alelnöki, frakcióvezetők munkáját, képviselők ezen, parlament közötti, budapesti képviselő, pótlékokkal növelt, Lázár Já, Lázár János, Harrach Péter, Mesterházy Attila, Vona Gábor, Schiffer András, Demokratikus Koalíció, Gyurcsány Ferenc, Országgyűlés Hivatala, Rubovszky György, Szakács Imre,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Esti kép  Kedvemre simogat a nyári naps...  Facebookon kaptam  Png nap  Png virág  Facebookon kaptam  Zápor dal  Drón vizsga II.  Facebookon kaptam  Jó éjszakát!  Szép estét - - jó éjt kívánok ...  Facebookon kaptam  Petőfiné szobra Koppenhágában  Lufik  Kellemes napot  Kislány  Szép estét - - jó éjt kívánok ...  Nyári kép  Facebookon kaptam  Göldner Ildikó verse: Virágzik...  Nyári kép  Szélmalomharc a Bakonyban (gyö...  Png nő  Egy nagyon szép kastély.....  Png nő  Látogatóimnak- szeretettel.......  Sárga rózsa  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát!  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Talicska virágokkal  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Png nő  Fejenállva  Facebookon kaptam  Jó éjszakát!  Kislány  Fotó: Farkas Attila, szöveg la...  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép napot kívánok  Vörös rózsák  Nyári kép  Png nő  Gondolatok nő és férfi viszony...  Azt mondják...  Szép estét - - jó éjt kívánok ...  Jókai Anna tollából  Cseresznyéből  Szűrke cica  Facebookon kaptam  Én befejeztem  Itt a nyár  Azt mondják...  Vegyes viccek  Png kutya  Angyalok  Petőfiné szobra Koppenhágában  Fehér rózsa  Nyári kép  Facebookon kaptam  Szerelmes asszony........  Keserű a Mára vize  Vörös rózsák  Kislány kalapban  Szép estét - - jó éjt kívánok ...  Eperből állatok  Öntöző kanna  Szép estét kívánok ! Szegedről...  Facebookon kaptam Cs ildikótó...  Az Úr az én oltalmam  Nyári képek  Png pillangó  Szép estét kívánok ! Szegedről...  Kislány kalapban  Kellemes kávézást  Kislány  Nyári kép  Png kutya  Szép estét  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Mai napi mosoly......  Azt mondják...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Angyalok  Facebookon kaptam  Png rózsa  Fehér gerbera 
Bejegyzés Címkék
országgyűlési képviselők, képviselők fizetése, helyettes államtitkárok, alapilletmény fele, úgynevezett vezetői, képviselők jelenlegi, alapdíj bruttó, bizottsági tagságért, másik bizottságnak, képviselői fizetése, bizottsági alelnöki, frakcióvezetők munkáját, képviselők ezen, parlament közötti, budapesti képviselő, pótlékokkal növelt, tiszteletdíj 75-160, miniszterelnöki biztos, miniszterelnöki megbízott, miniszteri biztos, képviselői tiszteletdíj, képviselőknek rendszeresen, törvényjavaslat mindössze, tiszteletdíj összege, országgyűlési képviselő, napirendben előre, szavazások háromnegyedéről, bizottsági munkában, javaslat szerint, országgyűlési képviselőcsoport, minisztereknek járó, miniszterek alapilletménye, köztisztviselői illetményalap, vezetői illetménypótlék, alkotmányügyi bizottság, majdani képviselőcsoport, magyarországi szakorvosok, parlamenti frakcióvezetők, államtitkárok alapilletményéből, államtitkár alapilletménye, második vonalnak, húsos fazéktól, törvényjavaslat szerint, rendelkezésükre álló, előbb említettek, szakértői keret, törvény szerint, jelenlegi felállás, szakértői keretből, frakciónak jelenleg, tisztségviselők halmozásában, valaki kaphat, személyt lehet, jelenlegi választókerületi, előterjesztés szerint, darab üzemanyagkártyát, kártyát évente, összeg kiszámításakor, adóhatóság által, jogszabályban meghatározott, fideszes frakcióvezető, fogyasztási normát, választókerület székhelyének, általa beterjesztett, változtatások nyomán, képviselők juttatása, képviselőknek most, különböző pótlékok, visszaélésekre alkalmas, bérrendezés aktuális, sajtó pedig, pofátlan képviselők, saját fizetésüket, szimbolikus kérdést, kormánypárti többség, fideszes többségű, bizottsági tagságokért, állandó bizottsági, második bizottsági, kötelezően felállítandó, általánosan megszabott, alap üzemanyag-térítés, eredeti előterjesztés, fideszes képviselő, említett albizottság, hatályba lépés, zökkenőmentes átállás, parlamenti képviselők, egész ország, cikk eredeti, pluszjuttatásból, választókerületi, üzemanyagkártyát, üzemanyagköltség, képviselőcsoport, legérzékenyebben, tiszteletdíjának, salátatörvényről, négyzetkilométer, költségtérítésre, , ,
2021.05 2021. Június 2021.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 2 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 511
  • e Hét: 1937
  • e Hónap: 16424
  • e Év: 241892
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.