Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
Édes hazám, Isten veled!
  2017-09-18 05:58:28, hétfő
 
  Elhunyt Ata Kandó (1913-2017)

Néhány nappal 104. születésnapja előtt Hollandiában elhunyt a legidősebb magyar fotóművész.

A Guardian online oldalán található My Best Shot (A legjobb fotóm) című sorozatában idén januárban Ata Kandót kérték fel, hogy válassza ki és meséljen a legjobbnak tartott fotójáról. A fotográfus - aki korábban Robert Capával is találkozott - egy 1956 októberében Kismartonban készült képét választotta.
Ata Kandó hosszas keresgélés után a holland Violette Corneliusszal együtt a forradalom leverésének hírére elindult Hollandiából. A határmenti kisvárosokban, valamint Bécs környékén riportfotókat készítettek a magyar menekültekről, elsősorban a gyermekekről. Már karácsonyra kiadták a képekből készült fotóalbumot, s az ebből származó teljes bevételt
(félmillió holland forintot ) felajánlották a magyar menekült gyermekek megsegítésére.
Ez csak úgy volt lehetséges, hogy a két fényképész, a tördelő, a nyomda, mindenki ingyen dolgozott, az emberek pedig szolidaritásuk jeleként megvásárolták a kötetet, mert mint Ata mondta, Hollandia kis ország, de nagy szíve van. ,,Éjjel-nappal talpon voltam, úgy éltem mint a menekültek, a lábamon a cipő két hétig nem száradt meg és csak a magammal vitt pálinka mentett meg a fagyhaláltól. Több száz felvételt készítettem, folyamatosan küldtem őket a nyomdába." Ez a könyv magyarul csak 43 évvel később, 1999-ben jelenhetett meg Édes hazám, Isten veled! címmel.
Ata úgy emlékezett, hogy a kismartoni menekülttáborban készült képen egy cigány család látható, anya, apa és hét-nyolc éves gyerekük, akié a hegedű volt, melyen korábban a Gyenge violának eltörött a szára, Az én bánatomnak nincs vigasztalása. Süvít a szél Késmárk felett. Édes hazám Isten veled." kezdetű nótát játszotta: Ez adta az ötletet, hogy a piros, cím nélküli könyvet is ezzel a szöveggel hirdessék. Munkásságuk rendkívüli fontos volt az 1956-os forradalom képi láttatásában és jelentősége elismertetésében, illetve az 1956-os magyar menekült helyzet dokumentálásában.


Ata Kandó Budapesten született 1913. szeptember 17-én, Görög Etelka néven és miután nem tudta kimondani keresztnevét Ata-nak hívta magát. Ezt a nevet, amit édesanyja nyitott nevelési elveinek köszönhetően meg is tarthatott, tartott és használta élete végéig. A Kandó név pedig első férjének családi nevéből lett. Személyiségét, élettörténetét - ahogy mindenkiét - alapvetően meghatározta családi háttere, szülei hihetetlen nyitottsága, életereje, intellektusa. Édesapja Görög Imre gimnáziumi tanár, aki a későbbiekben orosz klasszikusokat fordított. Édesanyja Beke Margit a skandináv irodalom magyar nyelvű fordításában vált egyedülállóvá. Sok országban töltött éveket, rengeteg táját ismerte meg a világnak, évekig élt Franciaországban, Hollandiában, Amerikában, Angliában, élete utolsó szakaszában az Amszterdamhoz közeli Bergenben lakott. Fotói a világ több gyűjteményében megtalálhatók, 2016-ban Rotterdamban, a Holland Fotómúzeumban nyílt kiállítása. Ata Kandó 2017. szeptember 14-én hunyt el.

In.: maimanohaz..blog.hu
2017. szeptember 15.

Megjegyzés: Ata Kandó halálának hírét, pláne munkásságát én nem hallottam, hogy bemondta volna bármelyik tévé is. Az Édes hazám, Isten veled! c. könyv nekem is megvan. Emlékét e könyvön keresztül is megőrzöm. Nyugodjék békében!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Október 3. -56-os könyvbemutató a könyvtárban
  2017-09-17 07:06:50, vasárnap
 
  Meghívó a Képtáram, Könyvbemutató c. mappájában.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
1956-os kiadvány sorozat 1.,2.,3. rész
  2017-09-16 02:36:35, szombat
 
  A kitalált és elektronikusan terjesztett 1956-os kiadvány sorozatom harmadik részének szerkesztésénél tartok.

Az első, válogatás volt az 1956-os Emlékév mosonmagyaróvári eseményeiből.
A második, válogatás volt Gulyás Lajos (1918-1957) református lelkész, 1956-os mártír mosonmagyaróvári és levéli emlékezetéből.
A harmadik Magyar Katalin(1940-1956), a hős diáklány mosonmagyaróvári emlékezetéről fog szólni.
Szépen haladok az anyagok válogatásával. Olvasható majd: levél, beszéd,vers,látható lesz majd: rajz, fotó,festmény.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Civil Nap - Október 7.
  2017-09-15 04:49:20, péntek
 
  Előzetes a XVIII. Mosonmagyaróvári Civil Napról

Az idén október 7-én, szombaton tizennyolcadszor szervezi meg a Mosonmagyaróvári Civil Szövetség a Flesch Károly Kulturális Központban a Mosonmagyaróvári Civil Napot.

A délelőtt 10 órakor kezdődő rendezvényen átadják az idei civil díjakat. A város vezetői adják át a képviselő-testület által adományozott ,,Mosonmagyaróvár Város Civil Társadalmáért" díjat.

Ezt követi a Mecénás díjak - egy fődíj, két különdíj -, valamint az ,,Év civil szervezete" díj átadása. Lesz civil börze, kulturális program, szakmai tanácskozás. A szélesebb közönség igényeit szolgálja ki az egészségügyi szűrés (koleszterin- és vércukormérés, vérnyomásmérés, szemvizsgálat).

Jelentkezési felhívás civil börzére

A Civil Nap egyik programja lesz a civil börze, melyen dokumentumokkal (fényképek, plakátok, a közösség által készített termékek, a közösség által használt eszközök, stb.) mutathatja be egy-egy közösség tevékenységét. A bemutatókhoz asztalokat, tárlókat, paravánokat biztosítunk.
A legjobb standot felállító közösséget elismerésben részesítjük.

A civil börzére a jelentkezési határidő: 2017. szeptember 30.
A jelentkezési lap letölthető a www.mocisz.hu honlap friss hírek menüpontja alól. A jelentkezés elküldhető postán (9200 Mosonmagyaróvár, Pacsirta u. 14.), vagy az info@movarkultura.hu címre.

In.: infomovar.hu

Megj.: A Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület kétszer vett rajta részt. Először, mikor 2011-ben az Év Civil Szervezete Díjas lett és még egyszer. Mind a két alkalmat én szerveztem le anno. Úgyhogy itt az ideje, hogy ismét megmutatkozzon a szervezet!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Aranykorok emlékezete
  2017-09-14 07:20:52, csütörtök
 
  Szeptember 16-17., a Kulturális Örökség Napjai országos rendezvénysorozat időpontja. Idei mottójuk: Aranykorok Emlékezete

Mosonmagyaróváron szeptember 16-án, szombaton, a Kulturális Örökség Napjai keretében avatják Hőnel Béla építész emléktábláját, a magyaróvári postapalota falán 17 órakor.

" Hőnel Béla tiszteletére készült emléktábla felavatása, Magyaróvárra érkezésének 115. évfordulója alkalmából. A Lebó Ferenc győri szobrászművész által alkotott arcdomborműves emléktáblát az építész saját tervezésű, építésű és tulajdonú bérháza, az 1909 óta a Postának is helyet adó épület falán helyeztük el és avatjuk fel.
Hőnel Béla (1863. Mateóc - 1937. Magyaróvár) Mosonmagyaróvár és vidékének legjelentősebb építésze, a Magyaróvári Ipartestület volt elnöke. Több mint negyed évszázadon át Magyaróvár város önkormányzati képviselője és Moson vármegye, majd Győr-Moson-Pozsony k. e. e. vármegyék törvényhatóságának a tagja. Az első világháborút megjárt katonatiszt a háború után tagja volt a hősi halált halt hősök emlékének ápolására létrehozott városi bizottságnak. Az Ipartestületek Országos Központja választmányi tagja, a Mosonmegyei Történelmi és Régészeti Egylet választmányi tagja, az Országos Szepesi Szövetség Mosonmegyei Csoportjának elnöke, a Magyaróvári Házépítő Rt. alelnöke és a Magyaróvári Iparos- és Kereskedő Kör tb. elnöke. Az 1903-as magyaróvári Turul Kerékpár Egyesület elnöke, és vadász is volt. Számos más egyesület tagja, aktív társadalmi és kulturális életet élt, Mosonmagyaróvár városának egyik legkiválóbb polgára.
Mai napig városképet meghatározó épületei a magyaróvári Posta, a Múzeum, az Evangélikus Lelkészi Hivatal, az Egyetem ,,C" épülete, a lucsonyi Munkaügyi Központ, a Pálffy-villa, a mosoni Rozália kápolna tornya, a Csóka-ház, a mai MOFÉM és a KÜHNE gyárak épületei. A magyaróvári járásban a jánossomorjai iskola, óvoda, újrónafői kastély és községháza, a mosonszolnoki községháza, a dunakiliti római katolikus templom és számos szebbnél szebb lakóépület kötődik hozzá. A rajkai és a nickelsdorfi evangélikus templom tornyainak építője. Hozzá fűződik még a zimonyi millenniumi emlékmű és az esztergomi Új Jó Pásztor kápolna.
Szervező: Beregszászi Balázs

GYŐR-MOSON-SOPRON
9200
Mosonmagyaróvár
Városkapu tér 1.
Épület neve:
Magyaróvári Postapalota, Mosonmagyaróvári 3. sz. Posta
Rendezvény(ek) időpontja:
2017.09.16., szombat - 17:00 - 18:00"

Megj.: Az orokségnapok.hu weboldalon a térképen Mosonmagyaróvárt nem jelölik. A Helyszínek menüpont alatt nincs találat. Megye szerinti keresésben nincs találat. A Rendezvények menüpont, Évfordulók, jeles napok alatt van találat.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Már most 70 oldal az elkészült 2 rész a sorozatból
  2017-09-13 06:12:02, szerda
 
  Nemrég készült el az 1956-os kiadvány sorozatom első és második része, melyeket én kinyomtattam és már csak ez a kettő 70 oldal lett. S hol van még az utolsó rész?! Úgyhogy nagyon jól tettem, hogy az interneten továbbítom mindazoknak, akiket érdekel '56. A movar1956@freemail.hu címen egyébként minden megkeresést fogadok. Szívesen elküldöm az eddigieket is: Válogatás Mosonmagyaróvár Emlékévi (2016) eseményeiből, ill. a Gulyás Lajosra emlékezőt. A harmadik Magyar Katalinról (1940-1956) fog szólni, de nagyjából a tizedik részig megvannak a témák.

Innen is köszönöm az Olvasók megtisztelő figyelmét, érdeklődését, az elismerő, gratuláló, bíztató üzeneteket, e-mail-eket, telefonokat.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Meghosszabbított jelölési határidő a civil díjakra
  2017-09-12 06:10:04, kedd
 
  Ahogy tavaly, úgy az idén is meghosszabbították a civil díjak jelölési határidejét. Míg 2016-ban szeptember 6-ig, 2017-ben már szeptember 15-ig hosszabbították meg a beadási időt.

Több szervezet kérésére a Mosonmagyaróvári Civil Szövetség meghosszabbította a jelölési határidőt a civil díjakra. 2017. szeptember 15-ig várja a civil szervezetek jelöléseit.

Mosonmagyaróvári Mecénás Díj
A Mosonmagyaróvári Civil Szövetség a helyi civil társadalom fejlesztési programja keretében
ismételten meghirdeti a Mosonmagyaróvári Mecénás Díjat.
A Díj célja, hogy fejlessze az adományozói kultúrát, s elősegítse a civil szektor és az üzleti élet kapcsolatait.
A jelölés során a jelölő szervezet megnevezi azt a gazdasági társaságot, vagy magánszemélyt, aki véleménye szerint az elmúlt egy évben adományaival legjobban elősegítette a szervezete céljainak teljesülését.

,,Az év civil szervezete, 2017" Díj
A Mosonmagyaróvári Civil Szövetség a helyi civil társadalom fejlesztési programja keretében
hetedszer hirdeti meg ,,Az év civil szervezete" díjat.
A Díj célja, hogy elősegítse a civil szektor fejlődését, ösztönözze a civil szervezeteket
kiemelkedő, példamutató tevékenység végzésére.
A jelölés során a jelölő szervezet megnevezi azt a civil szervezetet, amely véleménye szerint az elmúlt egy évben kiemelkedő, példamutató tevékenységet végzett Mosonmagyaróváron.

Mindkét díjra vonatkozó jelölési feltételek
A rendelkezésre álló címlista alapján a szervező egyesület jelölőlapot juttat el minden általa
ismert mosonmagyaróvári civil szervezetnek, önszerveződő közösségnek azzal a kéréssel,
éljenek a jelölés lehetőségével.
Jelölés szempontjából figyelembe veendő időszak: 2016. július - 2017. augusztus.

Beküldési cím: Mosonmagyaróvári Civil Szövetség, 9200 Mosonmagyaróvár, Pacsirta u. 14., vagy elektronikusan: info@movarkultura.hu

A Mosonmagyaróvári Mecénás Díj és ,,Az év civil szervezete, 2017" díj ünnepélyes átadására a XVIII. Mosonmagyaróvári Civil Nap keretében október 7-én kerül sor.

Információ és jelölőlap kérés:
cím: Mosonmagyaróvár, Pacsirta u. 14.,
telefon: 217-388,
e-mail: info@movarkultura.hu

Megj.: A Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület 2011-ben volt az év civil szervezete.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A könyv bolti forgalomba, a film vetítésre nem kerül
  2017-09-11 04:30:07, hétfő
 
  Egy, a közeljövőben megrendezendő konferencia részleteit kerestem az interneten, amikor véletlenül egy 1956-os emlékévi könyvpályázat szakmai beszámolójára bukkantam. A beszámoló alapján a könyv 500 példányban jelent meg, de az bolti forgalomba nem kerül. Ahogy az emlékévi filmek. Azok meg vetítésre nem kerülnek.Gratulálok!  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gulyás Lajos Emlékfal
  2017-09-10 07:39:21, vasárnap
 
  Az 1956-os kiadvány sorozatom 2. része Gulyás Lajos ( 1918-1957) református lelkész, 1956-os mártír mosonmagyaróvári és levéli emlékezetét fogja bemutatni.

Ennek a közel 40 oldalas kiadványnak a nyomtatott oldalai kerülnek majd ki a Gulyás Lajos Kollégium, Gulyás Lajos Emlékfalára.

Tartalom

Ekker László: Az én hazám - Gulyás Lajos emlékére - 1958

1991. május 11.
Gulyás Lajos újratemetése Levélen

1991. október 23.
Posztumusz emléklap Gulyás Lajos részére

1995.
Emléktábla és dombormű a levéli imaház falán

1999.
1956-os emlékhely a magyaróvári temetőben

2006. október 23.
Gulyás Lajos emlékpark és emlékmű Levélen

2007. május 24.Gulyás Lajos utca

Böröndi Lajos: Gulyás Lajos - A levéli mártír emlékére 2008

2008. január 11.
Gulyás Lajos emléktábla avatás Mosonmagyaróváron

2009. július 27.
Gulyás Lajos, Levél Község posztumusz Díszpolgára

2013. június 27.
A Városi Kollégiumból Gulyás Lajos Kollégium

2015. február 12.
Simon Zsuzsanna megemlékező beszéde Gulyás Lajos síremlékénél

2015. június16.
1956-os mártírok kopjafája a Gyásztéren

2016. május 11.
Előadás Gulyás Lajos ötvenhatos mártír református lelkész újratemetésének 25. évfordulója
tiszteletére

2016. október 21.
Erdős Kristóf megemlékező beszéde Levélen

2016. november5.
Gulyás Lajos emléknap

2016. november 12.
1956-os konferencia Mosonmagyaróváron

2017. február 14.
Megemlékezés Gulyás Lajos emléktáblájánál

2017. április 29.
Gulyás Lajos emlékszoba átadó Levélen


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gratulációk, jókívánságok
  2017-09-09 02:30:34, szombat
 
  Az alábbiakban leírok néhány gratulációt,jókívánságot, melyeket az 1956-os kiadvány sorozatom 1. részének elküldése után kaptam az olvasóktól. Innen is nagyon szépen köszönöm nekik.További erőt, kitartást merítek belőlük.

A színvonalas rendezvényekhez és a csatolt összeállításhoz gratulálok!

Nagyon szépen köszönöm a kiadványod elküldését.
Lementettem és végignéztem. Csodálatos munkát végeztél. Bámulatos vagy.
További erőt és egészséget kívánok.

Köszönöm a megtisztelő 56-os eseményi kiadványát.

Nagyon sok szeretettel gondolunk Rád és köszönjük,hogy elküldted ezt a nagyon gondos,szépségesen szomorú munkát.
A jó Isten adjon még sok erőt Neked,Nektek!

Olvastam és olvasom. Köszönettel mindent.

Gratulálok a szép kezdeményezéshez! Sebtében már átlapoztam és nagyon örülök, hogy tollat ragadtál e sorozathoz.

Nagyon szépen köszönöm, hogy gondoltál rám is, óriási érték, amit küldtél, várom a következőt is!

Köszönöm a nagyon értékes küldeményedet, a sok munkát, a dokumentumok
megőrzését és válogatását.Hiányt pótló munkát végeztél és végzel ennek a
sorozatnak az összeállításával és közrebocsátásával.

Köszönjük, gratulálunk és erőt, egészséget kívánunk a további munkáidhoz !

Nagyon szépen köszönöm az igazán sokrétű és tartalmas anyagot. Szívből gratulálok ahhoz a sok-sok kitartó munkához, amellyel hozzájárultál az 1956-os emlékév méltó megünnepléséhez. További eredményes kutatást, publikálást kívánok!

Nagy tisztelettel KÖSZÖNÖM/JÜK az értékes kiadványt, KINCSEINK között tartjuk, olvassuk, nézzük, érdeklődéssel várjuk a folytatást.

Köszönöm,hogy megküldted részemre is az új 56-os anyagodat.Természetesen tovább adom még Ausztriába és Németországba is.

Köszönöm az Ön kiadványait ismertető küldeményt. Irigylésre méltó, amint Mosonmagyaróvár ébren tartja az 1956-ban történt tragikus eseményeket, bár minden városban hasonlóan tennék.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
2017.08 2017. Szeptember 2017.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 27 db bejegyzés
e év: 390 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 513
  • e Hét: 5605
  • e Hónap: 10486
  • e Év: 32539
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.