Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 39 
Tizenegyszer Ötvenhatról Tizenhárom millióból 2016-ban
  2018-11-19 11:57:59, hétfő
 
  Magyar Idők Kiadó Kft.
Pályázati konstrukció: ,,Angyal István" pályázat
Pályázat leírása: A legmagyarabb idők (A Magyar Idők című napilapban október 22-től november 4-ig, összesen 11 alkalommal úgynevezett panoráma oldalakon jelentetnének meg az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmára készített tematikus írásokat.
A forradalom napjaira egy-egy, az adott naphoz kötődő, ritkán közreadott, nagy méretű képpel, alatta egy terjedelmesebb képaláírással emlékeznek.
A cikk törzsszövege minden alkalommal változatos műfaji kínálattal [riport, publicisztika, interjú stb.] olvasmányos, közérthető stílusban egy-egy témát járna körül alaposabban, mint ahogyan azt egyébként egy szokásos újságcikk megtehetné.)
Megítélt forrás: 13 000 000 Ft

Miután a mosonmagyaróvári könyvtár nem járatta 2016-ban (sem) a Magyar Idők napilapot így kénytelen voltam bemenni Győrbe a megyei könyvtárba, hogy végignézzem ezt a tizenhárom millióból csinált tizenegy panorámaoldalt.

Ide leírom mind a tizenegy fő és alcímet:

2016. október 22. szombat
Molotov koktélok a kiöntött pálinka helyett - A kiskunmajsai múzeum a Pongrátz család életét bemutatva visszarepít a forradalomba

2016. október 24. hétfő
A diktatúra nem tudta elfojtani az emlékezést - A generációkon átívelő szájhagyomány megőrizte a forradalom történeteit

2016. október 25. kedd
,, Ha volt magasztos időszak a 78 évem alatt, akkor 1956 októbere az volt" -

2016. október 26. szerda
Besúgólevelek a pártház kapuján - A vidék forradalma: a medikus, akit Komócsin elvtárs buzdított a kommunizmus megreformálására

2016. október 27. csütörtök
Életmentés életveszélyben, romok között - Pincekórházban, utcán, magánlakásban is folyt a sebesültek ellátása

2016. október 28. péntek
Támadás hajnali háromkor, akkor még alszanak ... - Átállt szovjet katonák, akik a gulagot vagy a kivégzést is kockáztatták - Magyar tudósok naivitásában is sokatmondó távirata Vorosilov marsallnak

2016. október 29. szombat
Milyen iratokat rejtenek a levéltárak? - Megismerhetővé válik az ötvenhat utáni pártállami megtorlás apparátusa

2016. október 31. hétfő
Megfélemlítés, meggyalázás, megsemmisítés - Az 1956 végén magához térő kommunista rezsim mindent megtett a forradalom befeketítéséért

2016. november 2. szerda
Kétszázezer menekült, szigorú őrizetben - A főbb kérdések, hogy részt vettek-e a forradalomban, kapcsolatban álltak-e az Államvédelmi Hatósággal, voltak-e katonák, párttagok?

2016. november 3. csütörtök
Minden tud élő lenni, egyszerre fiatal és öreg - Kepenyes Pál világhírű magyar-mexikói szobrászművészt a szerencséje és tehetsége is megmentette a haláltól

2016. november 4. péntek
Egy varázslatos forradalmár győzelme - Az Élünk szerkesztőjét koholt perben ítélték halálra, amely a sztálinista koncepciós forgatókönyveket követte
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
És mi lesz a XX. Századunkkal?!
  2018-11-18 20:03:37, vasárnap
 
  Az Echo TV műsora az Építészet XXI.
November 11-ei adásuk ismétlését láttam, hallottam egy október 1-jei konferenciáról.

Benne szó szerinti közlésben az alábbiakat is:

Golda János: ,, ... Piarista főépítész is vagyok. És nagymértékű, nagyméretű piarista fejlesztések indultak el és például Mosonmagyaróvártól Sátoraljaújhelyig fogunk fejleszteni piarista épületegyütteseket. Ezek között van olyan, ami teljesen zöldmezős, teljesen új, újszerű térstruktúrát létrehozó XXI. sz-i épületkomplexum lesz,az egyik mondjuk Móváron, Mosonmagyaróváron. A másik végében Sátoraljaújhelyen egy hatszáz éves eredeti pálos vagy piarista kolostor átalakításával hozunk létre új középiskolai kollégiumot. Egyszerre van a vadonatúj és a régi."

Megj.: Az építész október 1-jén mondotta ezeket. Szó sincs benne arról, hogy Mosonmagyaróváron egy laktanya épületet szerkesztünk bele a komplexumba vagy, hogy egy laktanyaépületet bontunk el a komplexumért. Nem. Zöldmezős a beruházás. Mosonmagyaróvár polgármestere november 14-én egy civil eseményen jelenti be, hogy lebontják a laktanyát. A sok ködösítés, mellébeszélés után így aztán most már mindenki előtt világossá válhatott, a piaristák elbontják a laktanyát.

Jómagam, aki igyekeztem a laktanyában tervezett XX. Század Múzeum ötletétől 2005-től, a végleges kimúlásáig, 2018-ig nyomon követni minden részletet, már 2016-tól, vagyis attól kezdve, hogy felvetették: legyen a piaristáké a laktanya!, éreztem, sejtettem, tudtam, hogy nekik a terület csak a laktanya nélkül kell. Aztán mikor augusztusban leégett(ék) a teljes tetőzetet már nem volt mibe kapaszkodni. Megy minden, tokkal-vonóval.

Akkor most mi lesz Moson és Magyaróvár, mi lesz Mosonmagyaróvár XX. századi múltjával, történelmével?

A piaristák új iskolát épülnek, a várat felújít(gat)ják, a Mofém kultúrt visszacsinálják, a Pálffy villát felújítják, a stb-t ........

És mi lesz a XX. Századunkkal?!

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Győri Könyvszalon
  2018-11-18 06:24:00, vasárnap
 
  Szombaton Győrben voltam a megyei könyvtárban és a győri könyvszalonban.
Óvárról egyikben sem volt semmi.Mármint a megyei könyvtár helytörténeti polcán nem volt a legújabb "monográfiánk" és a szalon bemutatói között sem volt Óvár. Pedig lehetett volna az idei szalonban bemutatni a Mosoni zsidók emlékezetét (3 kötet), a Mosonmagyaróvár c. új kötetet, és a sorItűz c. verseskötetet. is. Vagy.Hol van a Moson Megyei Műhely idei száma?!

Ej, megette a fene ezt az egészet,
hisz még Győrig sem ér el a tekintet.
Szem becsukva, száj lefogva.
Inkább semmit sem meghallva.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gyurkovics Tibor emlékére
  2018-11-17 04:57:32, szombat
 
  Tíz éve ( 2008. november 16.) hunyt el Gyurkovics Tibor. Mosonmagyaróváron van emlékszobája, fejszobra, szalonja. És megemlékezése?

Én speciel ezzel a versével emlékezem rá és köszönöm neki: Gyurkovics Tibor : SRÁC, 56

Leteríthetnek sortüzek
nem ölik meg a szívedet
lyukas zászlódat lengeted

Szemhéjad égre forduló
rései közt a szemgolyó
gömbjét betemeti a hó

Bevörösül a kockakő
ez a nyíltszíni temető
mindenki látja: ő az ő

Géppisztolyt tart U alakú
tenyerén fején koszorú
csüng tizenötéves fiú

A labda mint hamar megúnt
gyerekkor végleg elgurult
mögötte elmarad a grund

Nevet nevet kis ráncai
közül kiálló fogai
csak most kezdenek látszani

Akit a golyó eltalál
maroknyi haja összeáll
mint a halál

Fejét az égre fölveti
már nincsenek emlékei
az Isten sem dédelgeti

Bazaltvirág betonvirág
már nem beszél már nem kiált
lelőtték mint a banditát

Ó jaj nekünk és jaj neki
az anyja sem kell már neki
kis mennyei sehonnai

Leteríthetnek sortüzek
nem ölték meg a szívedet
lyukas zászlódat lengeted.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lebontják az ávós laktanyát
  2018-11-16 06:55:57, péntek
 
  2018.11.15. Kisalföld megyei napilap, Mosonmagyaróvár és környéke

Öles betűkkel ordít rám a cím: Lebontják az ávós laktanyát

2005 óta ebben akarták megvalósítani a XX. Század Múzeumot.
Erre vannak határozatok, erre kapták meg a laktanya épületét.

Mosonmagyaróvárnak nem lesz XX. Század Múzeuma.
De nem azért, mert nincs XX. századi történelme.
Hanem akkor miért?
Ezt nem tőlem kell megkérdezni, bár én sejtem a választ.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Földes Gábor emlékéért
  2018-11-15 18:54:57, csütörtök
 
  A 2018.11.15-ei Kisalföldben olvastam, hogy a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület Budapesten az '56-os kaszinó történelmi vetélkedő győztes diákjaival lerótták kegyeletüket a Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájában fekvő hősök előtt. Szép gesztus, bár nem tudom koszorúztak-e vagy virágot, mécsest helyeztek-e el egyáltalán. Mindegy is. Ami viszont nem mindegy, az az, hogy nekik legelsősorban Földes Gábor (1923-1958) előtt kellett volna leróniuk a kegyeletüket. Ő azonban a 300-as parcellában nyugszik, de ezt gondolom, nem is tudták. Ahogy azt sem, hogy a temető közelében található a Kisfogház Emlékhely, amit szintén meglátogathattak volna.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Kossuth téri sortűz áldozatait ma is kutatják
  2018-11-15 06:47:41, csütörtök
 
  A Magyar Idők napilapban olvastam egy cikket, Bővült a Kossuth téri sortűz történetét bemutató kiállítás címmel. ( 2018.10.24.)

Számomra nagyon lényeges volt az alábbi mondat is: "... kilenc további civil áldozatot azonosítottak, az ő névtáblájukat is elhelyezték. Van 44 potenciális áldozat, akik bizonyos forrásokban - halotti bizonyítvány, mentős esetnapló, sebészeti kórlap - felbukkantak, róluk azt feltételezik, hogy a téren haltak meg, de ennek bizonyítása még nem zárult le ..."

A mosonmagyaróvári sortűz áldozatainak kutatását hivatalosan először és utoljára a Hering- bizottság
(1989) kutatta. Ötvenkét áldozatot azonosítottak - írták akkor. Az emlékezet és a korabeli sajtó ennél sokkal nagyobb számról tudósít, de az áldozatok száma azóta se emelkedett. Ideje lenne, ha a mosonmagyaróvári sortűz további áldozatai után is el kezdenének kutatni!

Ha a Kossuth térit az Országgyűlési Múzeum végzi, akkor a mosonmagyaróvárit a Hansági Múzeumnak kellene, miután a XX. Század Múzeum tizenhárom év alatt sem valósult meg.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Magyar Idők
  2018-11-15 05:44:29, csütörtök
 
  Ma megtudom, hogy a Magyar Idők konzervatív napilap 2016. 10.22.-11-04. közötti tizenegy lapszámának panoráma oldalán milyen '56-os tartalom jelent meg az ötvenhatos emlékév bizottság tizenhárom millió forintos pályázati támogatásából. Mind a tizenegyről be fogok számolni ebben a blogban.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Böröndi Lajos '56-os verseskötetéről
  2018-11-14 14:18:18, szerda
 
  A nem meghalni való nap - Sortűz

Október közepén jelent meg sortűz címmel egy fekete könyv, közel három tucat verssel. Mosonmagyaróvár mártírjainak állít emléket. Miért kellett egy kötetbe gyűjteni az '56-os verseket? - kérdeztük Böröndi Lajost, a versek szerzőjét.
- Tizenöt verseskötetem jelent meg eddig, s szinte mindegyik mélyén ott van 1956 tragikuma, vére, gyönyörűsége és szomorúsága. De így egybegyűjtve valahogyan más. Benne van az ember a maga szörnyűségében, nagyságában és kicsinységében. Az, hogy egy pillanat, és minden megváltozik, ami addig biztos volt, elpusztul, ami elpusztíthatatlannak tűnt. S ez fordítva is igaz, ami elpusztul, az végül elpusztíthatatlanná válik.
1956 nem távoli múlt, s mi, a kicsit később születettek is át kell, hogy éljük, meg kell szenvednünk Magyar Katalint, az óvári diákokat, akik lelkesen énekelve vonultak a laktanya elé. Ezen a szép napon, amikor fekete lett a Nap délelőtt 11-kor. Ezen a nem meghalni való napon.
A sortűz végül magyaróvári könyv, a magyaróvári tragédia lenyomata bennem. A sírás könyve.
- Benne van egy kicsit a másik oldal is. Az a katona, akinek a ravaszra ragadt az ujja, s a vér szaga haláláig elkísérte.
- Igen. A két egymásra villanó szempár. Amikor végül mindketten meghalnak. Az egyik úgy, hogy életben marad. De miért is félne a másik? Hisz most hal meg először. És még sokszor majd. Siratófal ez a kötet. Én ezzel a kötettel elvégzetem a magam dolgát, megtettem, leírtam, amit csak én tehettem meg, amit csak én írhattam le. Elkészítettem a saját siratófalamat.
- Véletlen, hogy a sor és a tűz között egy piros fonal, csík húzódik? Ez az egyetlen szín a könyvben.
- Semmi sem véletlen.
- A borító hátoldalán ott vannak a nevek.
- Igen, fehér betűkkel. A fehér a gyász másik színe.
- Bemutatták a kötetet, mintha kicsit halk lenne a visszhang.
- Ezzel én nem foglalkozok. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy milyen kicsinyes tud lenni a ,,helyi" világ. Ez a tényeken nem változtat. Elpereg, aminek el kell peregnie, s a napfényre hozott tények, értékek majd helyükre kerülnek az időben. Én azt a két dolgot elvégeztem, amit tudtam és tehettem az elmúlt két évben. A város elpusztított zsidóságának emléket állítottunk Kovácsné Irénke nénivel azzal a három kötettel, ami a Mosoni zsidóság emlékezete címet viseli. Most a sortűzzel a másik tragédiának tettem meg ugyanezt.
Bécsben, október 23-án, a bécsi magyarok központi ünnepségén a Pázmáneumban ebből a kötetből olvastam fel néhány verset. Nehéz feladat volt. Napokig a hatása alatt voltam. (d.e.)

Hír 14 Mosonvármegye, 2018. novemberi szám

A teljes kötet letölthető a mosonvamegye.eoldal.hu weboldalról.
A verseket Rudnyákné Németh Csilla alkotásai illusztrálják.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Magyar Nyelv Napja a Gulyás Lajos Kollégiumban
  2018-11-14 05:29:49, szerda
 
  November 13., a Magyar Nyelv Napja volt.
A kollégisták kedvenc versük felolvasásával ünnepelték ezt a jeles napot.
A tizenöt diák Csokonai Vitéz Mihály,Petőfi Sándor,Arany János, Ady Endre, József Attila, Papp Ádám egy-egy költeményét mutatták be társaiknak.
Lélekben megemelkedve, a versek iránti érdeklődésükben, szeretetükben megerősödve, édes anyanyelvük méltó ünneplésével zárták a rendezvényt.

A számomra eddig ismeretlen Papp Ádám: A küzdelem c. versét én is bemutatom:

Százszor is, ezerszer is
földre vihet a ma,
de nincs az az Isten,
aki ott tartana.
Míg lélegzem, míg a szív dobog,
állok, s jöhet bármi,
nem fogok meghátrálni,
csak a nehezebbért kiabálni.
Átlépem, átugrom, átúszom,
mind egyre megy,
csak az fontos, hogy
a végén én maradjak meg.
Ha térdre rogynék is
végig viszem, mert így kell legyen.
Nem hátrálva meg, előrébb jutva,
csak így éri meg élnem.
S majd az utolsó menetben,
ha úgy járja az idő, megállok!
Életem utolsó percében,
csak a végső ellenfelem várom!
__________________________
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 39 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 39 db bejegyzés
e év: 343 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 739
  • e Hét: 3907
  • e Hónap: 8788
  • e Év: 30841
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.